Thursday, February 15, 2007

Myndigheter i USA...

Då var det dax för oss att skaffa nytt registeringsmärke till bilen. Vi borde fått det skickat till oss men eftersom vi inte fått det måste vi åka till rådhuset i Columbina eftersom vi tillhör Shelby county. Där måste man bevisa att man är folkbokförd här i Birmingham, AL. I alabama finns det inget register över folkbokförning och vart man är skriven. De har helt enkelt löst problemet att man tar med sig tex elräkningen när man ska bevisa att man är bosatt här. Ibland undrar man om USA kan räknas som ett modernt I-land. Här är det fortfarande otroligt vanligt att man andvänder checkar då man betalar i affärer eller betalar räkningar. Det går att betala räkningar via nätet men betalningen skickas inte som en direkt överförning. Då vi betalar våra räkningar elektroniskt så skickas ett meddelande till våran bank som sedan ser till att det förs över pengar till mottagaren eller att det skickas en check till mottagaren.

Vi har ännu inte fixat Alabama körkort beroende på att det går åt otroligt mycket tid att fixa det hela och på att vi inte är direkt morgonpigga människor. Här går det nämligen inte att ringa och boka en tid för uppkörning. Vi måste genomgå både teori och uppkörning. Man måste åka till deras motsvarighet av vägverket och ställa sig i kö. Eftersom en och samma myndighet har hand om alla möjliga typer av fordonsregistering så är det alltid mycket folk där. De öppnar kl 08 på morgonen men man måste vara där redan kl 05:30 för att kunna få chansen att köra upp innan kl 14 samma dag och endast tappa en halvarbetsdag på det hela. Kommer man senare riskerar man att få köa hela dagen eller än värre köa i flera timmar och sedan inte hinna med att köra upp utan få återvända nästa dag och börja om från början. Vår plan är för närvarande att ta det hela direkt efter vi varit i sverige för att på så sätt kunna utnyttja jetlaggen. Vi har internationeltkörkort än så länge som är giltigt i ett år. Men man önskar att man hade kunnat ringa och boka en tid, vilket borde vara en rimlig begäran i ett modernt samhälle.

När Calle väntade på att få sitt social security number så var han tvungen att åka och besöka immigrationsmyndigheten. Något man fick lära sig där var att det är en Federal offense att beklaga sig över något där. Där gällde det att alltid vara hövlig och ha tålamod och aldrig bråka eller beklaga sig eller framföra någon kritik. Tänk om samma skulle gälla på alla svenska myndigheter.

No comments: