Thursday, February 8, 2007

Inredningsskillnader Sverige vs USA

Eftersom jag är interesserad av inredning känner jag att jag måste skriva lite om detta. Jag har just suttit och på skoj gått in på hemnet och kollat in lägenheter i Stockholm. Jag slås av hur vi svenskar är så beroende ljus och hur mycket mörkret och den långa vintern verkar påverka oss. De svenska hemmen är otroligt ljusa förmodligen för att underlätta under den långa mörka årstiden. Många hem är nästan helt vita. Man blir på snudd bländad när man går in och kollar på korten som mäklarna har tagit. I sverige har man det väldigt stilrent, minimalistiskt och trendigt/modernt. Jag tror att amerikanerna skulle finna våra hem alldeles för vita och sterila. Amerikaner gillar färg betydligt mer, som chokladbrun, gult, grönt, rött och blått. De vanligaste är målade väggar. Tapeter verkar vara ganska ovanliga. De tapeter som är trendiga i sverige just nu med stora mönster har jag inte sett till alls. I mindre städer som Birmingham säljs det inte överhuvudtaget sådana tapeter som tex Osborne and Little. Man får åka till Atlanta för att få tag på sådant. En del saker kan man inte ens köpa som privatperson utan beställa igenom sin inredare.

Jag tror inte man skulle lyckas speciellt bra med en skandinavisk inredningsbutik här i Alabama. Det skulle nog sorgerligt helt enkelt inte funka. Skulle nog däremot funka i New York som är betydligt större, moderna och mer internationellt.

Amerikaner gillar generellt rejäla möbler och gärna i mörkt skinn. De gillar också mörka träslag.


Kök:

Trendigt i kök är bänkskivor i sten/granit, vitvaror i borstatstål, köksöar, spotlights i taket. Det är också inne med gasspis här. 9 av 10 kaffebryggare har inbyggd timer så att kaffet ska vara klart när man vaknar och stiger upp. Amerikanerna gillar ofta mörka köksluckor i mörkbrunt eller svart trä. Köksluckorna brukar aldrig gå upp hela vägen till taket. Jag antar att det är för att de flesta har det så pass stort att de inte behöver utnyttja sitt utrymme maximalt. Nästan alla kylar har inbyggd vatten och ismaskin. Kyl och frys är mycket smalare än våra svenska varianter. Tycker att man inte alls får plats med lika mycket i dessa amerikanska kylar och frysar. Doftljus är väldigt populära. Nästan alla stearinljus är doftljus här. Det är väldigt vanligt att man har doftljus i sitt kök och i sitt vardagsrum.

Sovrum:

Master bedroom brukar ligga för sig själv för att göra det mer privat. Hos oss ligger masterbedroom ligger på nedrevåningen och övriga sovrum på övrevåningen. Det brukar vara trägolv på hela nedrevåningen utom i sovrummet medans det däremot brukar vara heltäckningsmatta på ovanvåningen. Man har inte trägolv i hela huset även om man gillar trägolv. Ett sovrum får bara räknas som sovrum om det finns en tillhörande klädkammare till.

Vardagsrum:

Nästan alla vardagsrum har öppenspis. Tv:n och tv-bänken brukar vara den största möblen i vardagsrummet. Vi som inte ens har en tv i vårt vardagsrum utan har ett separat tv-rum är ytterst ovanliga. Å andra sidan är det trendigt med en egen hemmabio. Det ska gärna efterlikna en riktig biograf med fotöljer och soffor som står på rad, stor duk och riktig projektor.


Badrum:

Här har man också många badrum. Att bara ha ett badrum anses som fattigt. Vi har 3 ½ badrum. Det halva badrummet är en gäst toa med endast handfat och toalett. I masterbathroom är det populärt att ha dubbla handfat. Masterbathroom ska gärna vara stort. I vårat finns det både bubbelbadkar och dush. Det är ovanligt att ha värmeslingor i golvet och handduksvärmare finns inte alls vad jag har sett till.Nästan alla hem har ett separat matsalsrum. Takhöjden är högre här. Speciellt i hallen är det vanligt med mycket hög takhöjd och en stor ljuskrona. Här har man dubbelgarage överallt. Man behöver inte ens stiga ur bilen för att öppna garaget utan trycker bara på en knapp nedanför bakspegeln för att öppna och stänga garaget. Det är toppen när det regnar ute. Ibland känns det konstigt att man andvänder sin ytterdörr så sällan eftersom man från garaget kommer in i huset.

Något som jag tycker är märkligt är att vissa hus säljes här inklusive de möbler som finns i huset. Själv skulle jag aldrig vilja köpa ett hus med andras möbler efter deras smak. Men detta är tydligen speceiellt vanligt här på platser som Hawaii eftersom amerikanerna tycker att det är dyrt att skeppa över sina möbler dit. Tycker att det verkar konstigt eftersom vi skeppade över våra möbler över hela Atlanten. Visst kostade det en slant att skeppar över dem men möblernas värde är dock mer än vad kostnaden för flytten blev. Möbler och inredning tycker jag är ganska personligt men det kan hända att amerikanerna inte tycker lika. Men om man ändå köper ett hus på Hawaii för över 1 miljon dollar, då borde man ju ha råd att skeppa över sina möbler dit också. Hmm, mycket märkligt som sagt.

Normalt ingår lampor och gardiner då man köper hus här. Även detta är ju märkligt för en svensk. Det första vi plockade ner var den lampan som hängde ovan köksbordet. Någon slags kristallkrona som var ”antik-behandlad” (rostig) som vi tyckte var ful. Gardinerna plockade jag också snabbt ner. Jag vill ju ha mina gardiner. Gardiner är för övrigt väldigt dyrt här. Det är populärt med gardiner i siden som är väldigt fina faktiskt. Men en enda gardinvåd kan kosta allt från 1000 kr och upp.

Amerikanska damsugare ser ut som något slags UFO från 50-talet. De funkar väldigt bra på heltäckningsmattor men är annars tunga och det är omöjligt att komma åt i hörn och små skrymslen eftersom själva damsugarhuvudet är tungt och väldigt oflexiblet. En annan opraktiskt sak med amerikanska damsugare är att man hela tiden måste hålla i sladden med ena handen för att den inte ska vara ivägen. Ytterst opraktiskt. Vi har därför en hederlig svensk Electrolux som jag tycker är toppen.

Jag har redan lärt mig att älska HGTV som är en kanal som bara handlar om inredning, renoveringar och vad man får för sina pengar i olika delstater. Man får tipps om vad och vart man ska lägga sina pengar då man renoverar i sitt hem för att göra bästa möjliga vinst osv. Viktigt här precis som i sverige är att kök och badrum är moderna och fräsha. Ska man renovera är det dessa utrymmen som man lägger mest pengar på.

I södern får man mycket hus för sina pengar. I Atlantas förorter kunde man få ett stort hus på 500 kvadratmeter plus 200 kvadrat biyta för 4.5 millioner kronor. I New York fick man däremot betala 4.5 millioner kronor för en liten två med utsikt. Större lägenheter i New York gick på mellan 5.6 millioner till 14 millioner kronor. Man bör också tänka på att räntan här ligger på högre nivåer än vad den ligger på i Europa. Vår ränta ligger på 6.5 %. Här går det inte heller att köra amorteringsfritt. Har man tagit ett lån på 30 år är det tänkt att man ska betala av det hela på dessa 30 år. Hela räntan är dock avdragsgill. Östkusten, västkusten och Hawaii öarna verkar vara bland de dyraste ställena att bosätta sig i USA.

2 comments:

Linda said...

Rolig och intressant läsning. Håller med om att HGTV är en toppenkanal. Nästan lite beroendeframkallande...Undrar om man kan få den i Sverige?

Anonymous said...

Underbar kommentar om dammsugare! Jag bor i Californien sedan ett halvår och jag har nu lyckats övertyga min amerikanske man att deras damsugare är skräp!