Sunday, February 11, 2007

Gumbo
Har i helgen fått lära mig att laga gumbo av vår granne Kim som kommer från Louisana. Gumbo är en kryddig gryta eller soppa. Det serveras mycket gumbo i Louisiana och i Charlston, South Carolina. Rätten består av två huvudkomponenter ris och sås. Vanligtvis lagar man till en stor sats när man gör gumbo eftersom det tar tid att laga den. Gumbon kan varieras på en mängd olika sätt och kan innehålla antigen skaldjur, kött eller fågel. Men den serveras alltid tillsammans med vitt ris.

En viktig ingrediens är okra. Ordet gumbo betyder nämligen okra på Gullah som är en creol-dialket som härstammar från Charlston. Gumbon introducerades i södra USA när de första slavarna anlände till Lousiana. De brukade nämligen laga en slags soppa som innehöll fisk och okra.

Ett annat typiskt element för gumbon är att de olika ingredienserna (kött, kyckling, skaldjur, grönsaker) lagas separat för att sedan blandas ihop. Smakerna får sedan dra och blandas i såsen då gumbon får stå och puttra på spisen i några timmar. För att få en lite tjockare konsistens på såsen används normalt antigen okra, roux eller filé powder. Roux är en blandning av lika delar mjöl och fett (olja, margarin eller smör) som rörs ihop på spisen. Färgen på roux kan variera från ljus till nästan svart.

När jag lagade gumbo med Kim gjorde vi en roux baserad gumbo. Grönsakerna som normalt ingår i gumbon är lök, grön paprika och selleri. Vi hade också i kyckling och kryddig korv. Den blev ljuvligt god!

Några olika typer av Gumbo:

Skaldjurs gumbo
Biff gumbo
Kyckling och kryddig korv gumbo
Kalkon gumbo (serveras gärna runt Thanksgivning)
Finns också en helt vegetarisk gumbo

Om ni nu är sugna på att laga gumbo så kan man finna ett flertal recept på:
http://www.gumbopages.com/food/soups/index.html

No comments: