Friday, November 2, 2007

Vintertid och andra skillnader i almenackan

Omställningen till vintertid sker här i USA på söndag. Ni som befinner er i europa har ju redan ställt om tiden. Hade ju varit så mycket enklare om både USA och övriga världen hade kunnat synkronisera detta istället för att ha det på olika tidpunkter. Men det finns fler komplikationer. Det är dessutom inte heller alla stater i USA som övergår till vintertid. I min amerikanska almenacka står det nämligen att bor du i Arizona, Indiana eller på Hawaii så sker ingen övergång till vintertid. Skumt??? Hawaii har jag mer förståelse för men Arizona och Indiana, why not?

Man inser att USA är stort då man tittar på de olika tidzoner som finns. Det finns ju sju hela tidszoner inom detta land. Eastern time, Central time (där vi bor), Mountain time, Pasific time, Pasific time Canada, Alaska time och Hawaii aleutian time. Central time där vi bor brukar ju även gå under benämningen ”slow time”. Det är lite norrland över södern, allt går lite långsammare jämfört med eastern time och storstadspulsen som i New York.

Ytterligare en liten lustig företelse med amerikanska almenackor är att veckan alltid börjar med söndag istället för måndag. Är det för att söndag är någon slags favorit eller är det viktigt att veckans heligaste dag får komma först i detta gudfruktiga land?

Det där med namnsdagar verkar däremot vara unikt för Sverige. Här finns inte namnsdagar alls. Finns det andra länder där man kör med namnsdagar förutom Sverige? Amrisarna tyckte att det var skumt men lite gulligt att vi hade namnsdagar i våra almenackor. Det där med att numrera veckor är ju typiskt svenskt det också. Här pratar man aldrig om vecka nr si eller så. Ytterligare en skillnad mellan USA och Sverige är hur man skriver datum. I Sverige skriver vi år-månad-dag, här skriver de år-dag-månad. Jag kan bli ganska förvirrad av detta och brukar för det mesta skriva ut månadens namn istället för nummer för att inte blanda ihop båda systemen. Annandagar måste ockå vara ett typiskt svenskt feomen. Annandagar vet de inte vad det är här. Så nu i helgen går vi över till vintertid. Synd att det blir mörkare på kvällen men det är alltid trevligt på våren då det blir ljusare.

Ha en trevlig helg!

18 comments:

Fia said...

Japp, du har rätt i allt du skriver!! Central time is the same as slow poke time ;P

Och nej detta land kan inte göra som alla andra. Suck. Fast det har ju varit bra denna vecka, bara 5 timmars skillnad!

Vad bra att de inte ändrar tid i Arizona! Det visste jag inte!

Lisa said...

När jag skulle föreslå tid för gemensam semester med min amerikanske pojkvän sa jag att vecka 48-49 skulle passa bra. "What? Week 48 and 49? What is that?) blev responsen. Att numrera veckorna var helt nytt för honom så jag antar att det inte förekommer i deras kalendrar.

Desiree said...

Fia, tycker slow time funkar rätt bra för det mesta. Japp nu vet du vad som gäller i Arizona när ni flyttar dit.

Fatty, börjar man prata om veckor så tror de vekligen att man är någon typ av alien. Skulle som sagt vara interessant att få reda på om det bara är Sverige som andvänder sig av numrerade veckor eller om det är fler länder som gör så. Själv är jag faktiskt rätt dålig på det. Om någon säger vecka 34 till mig så måste jag kolla upp det i kalendern för jag vet inte alls på rak arm ens vilken månad det handlar om.

Petchie75 said...

I katolska länder har man helgonens namn på de olika dagarna - så alla dagar har namn i almenackan precis som i Sverige men det är då alltså helgonnamnen. Tex i lördags och i söndags antar jag att det var San Crispin och San Crispiano eftersom det var de helgonen som firades i Os hemby förra helgen. Man firar ofta sitt helgonnamnsdag i katolska länder, och även i Lettland vet jag att man har namnsdagar.
Veckorna numreras inte i Belgien och i de sydeuropeiska länderna men däremot i Tyskland - jag blir vansinnig på kompisar som snackar om sin semester i veckonummer, eftersom jag inte har någon aning om när v. 35 är tex, använd datum säger jag!
Det är faktiskt lite förvirrande med hur man skriver datumen, i Europa skriver man dag-månad-år dvs idag 021107 vilket jag gör nuförtiden men blir totalt förvirrad när jag kommer hem till Sverige och det är 071102... Det borde faktiskt iaf i Europa var samma system tycker jag!

Petchie75 said...

Förresten annandagar har man också ute i Europa till viss del, iaf när det gäller Annandag påsk och Annandag Pingst i Belgien!
I Storbritannien har man ju inga av de kristna högtiderna som Kristihimmelsfärd eller Pingst (som ju inte Sverige heller har) men man har vissa Bank holidays som alltid infaller på en måndag (Millan får rätta mig om jag har fel!).

Anonymous said...

Här kan man snabbt kolla veckonummer om man inte har tillgång till svensk almanacka http://vecka.nu/

//Anna

Anonymous said...

Inga namnsdagar heller här på Grönland. Men vi har faktiskt veckonummer (det har man även i Danmark t.ex). Veckan börjar också med måndag, men man skriver datumen bakvänt (dag-månad-år). Var verkligen förvirrande i början!

Annika said...

OK, slow time Norrland Central time alltså...Man kan fråga sig då hur det är för dom som bor i Mountain time...Hi, hi!
Visst är det där med veckor ngt man inte ägnar sig åt alls. Tycker alltid det är så förvirrande när mina svenska vänner i Sve snackar i veckor. Que??? ge mig ett datum, liksom.
Tycker sommartid är ett OFOG och skit...Blir bara jobbigt. Skulle önska att man inte bytte tid alls. Dessutom är det galet att Europa och USA inte kan byta samtidigt...WHY!!!????

Saltistjejen said...

Ja, att man börjar veckan med söndag här i kalendrarna tycker jag är irriterande!!! Jag har inte vant mig vid de än faktiskt.

Men namnsdagar har de nog i vissa europeiska länder ändå? Iallafall sa min polska kollega att de har namnsdagar i Polen.

Men Desiree, skriver inte amerikaner datum som månad-dag-år????
Det gör vi iallafall. Men det kasnke bara gäller i "speedtime" och inte hos er med "slowtime"??? ;-)

Anne-Marie said...

Det finns många skillnader mellan USA och Sverige. Som jag precis skrev på min blogg blev Michael och jag jätteförvånade när vi bodde på Hawaii och upptäckte att de inte ställde om klockan. Vi hade gjort det och fattade ingenting när andra klockor inte visade samma tid. Veckonummer har jag helt tappat bort. Om någon i Sverige börjar prata veckonummer med mig blir jag helt ställd. Här brukar folk skriva månad-dag-år. Kanske södern är annorlunda. Jag har faktiskt glömt bort hur man skriver svenska datum. :)

Anonymous said...

Veckan SKA bara börja med måndag, det kommer jag aldrig vänja mig av med. Själv föredrar jag två kalendar, en amerikansk och en svensk. Apropå det, börjar vara hög tid fixa några nya för 2008. Hjälp, snart är det nytt år...
Hihi, klämdagar har ju förstås amrisarna inte heller...

Miss Marie said...

Namnsdagar finns inte i England heller, och kalendern borjar med sondag... mycket konstigt! :) Och det dar med att skriva ut datum... jag blir alltid forvirrad, sa jag gor som du och skriver ut manaden, enklast sa! :)

My White Cottage said...

Oj, så många fina inlägg att läsa igen - för att inte tala om alla härliga halloweenbilder!!! Jättekul!
Kram från Jenny

SweFlo said...

Jag trodde ni var på Eastern Standard Time som vi i Florida? Vi är ju i alla fall grannar!

Desiree said...

Petra, åh tack för all interessant info om hur det är i många andra länder i europa. Kul att läsa och att lära sig.

Louise, visst är det förvirrande när datum skrivs på olika sätt.

Annika, hi hi ja man kan verkligen undra hur det är för dem som har mountain time. Håller med om att det vore lättare att slippa ändra mellan vinter och sommartid. Det ända som är positivt är ju att det känns som att kvällarna blir längre då man ställer om till sommartid på våren men annars bryr jag mig inte. Säger precis som du då det gäller folk som pratar om veckor nummer, ge mig datum istället för gudsskull annar fattar jag inte.

Saltis, kanske har jag blandat till hur de skriver datum här. Men jag vet att de skriver tvärtom när det gäller månad och dag sedan vet jag iför sig inte riktigt om de brukar skriva år först eller sist i ordningen. Jag känner mig helt förvirrad.

Anne-Marie, roligt att du fick uppleva att klockan inte ställdes om då du bodde på hawaii.

Anne,jag kör också med två kalendrar, en amerikansk och en svensk. Klämdagar vore ju fantatiskt skönt att få men det finns det ju inte skymten av.

Marie, aha så i England börjar veckan också med söndag, interessant.

Sweflo, nej vi är på central time här. Gränsen går precis mellan alabama och Georgia då det gäller tidzonen mellan eastern och central time. Kör vi österut en timme så kommer vi in i eastern time.

Seasidelivning, kul att du gillade alla bilder.

JaCal said...

Jag blir galen på kalendrar här... det går ju inte skriva vad man ska göra i "helgen"... köper envist svenska kalendrar och ställer om alla elektroniska kalenderar till att veckan börjar på måndag.

Datumskrivning orkar jag inte ens skriva om - så PUCKAT att inte USA kan använda de standarder som resten av världen kommit överens om...

Desiree said...

Jacal, jag förstår precis din frustration. Man blir totalförvirrad. Jag köper också helst svenska almenackor.

Carl Jacobson said...

Det här är ett gammalt blogginlägg, men om du ser detta kan jag berätta att veckan började med söndag också i Sverige när jag var barn på 1950-talet. Precis vilket år man ändrade systemet - och varför - kommer jag inte ihåg.