Thursday, December 4, 2008

Akvariet i Chattanooga, Tennessee


Jag lovade ju tidigare att skriva om vårat besök på detta akvarium som ligger i Chattanooga. Akvariet är verkligen värt ett besök och rekomenderas varmt. Detta är ett av de bästa akvarium jag varit på.

Man ska se till att ha gott om tid på sig då man gör ett besök på Tennessee Aquarium. Här finns nämligen både en sötvattens del och en saltvattensdel. Dessutom finns ett stort fjärilshus som utgör ytterligare en del med coola tropiska fjärilar och vackra blommor. Akvariet är uppbyggt på ett mycket pedagogiskt sätt och man får ut mycket av sitt besök här. Det finns bra information uppsatt där man lätt och tillgängligt kan läsa om flora, fauna och olika habitat som man kikar på. Här finns fiskar och djurliv från hela världen representerade. Akvariet har flera delar som är uppbyggda att likna naturlig miljö så mycket som möjligt och det är alltså inte bara fina färglada tropiska fiskar i fyrkantiga akvarium som simmar runt. Jag gillade också att de även gjort en sektion där de tagit upp och berättar och visar den lokala floran och faunan för just södern. Om livet i floddeltan och så vidare. Åker man hit bör man gärna ha minst 3-4 timmar på sig. För här fanns som sagt mycket att skåda och förundras över.

Chattanooga är även mycket trevlig stad i sig. Man har kostat på sig att modernisera staden och det finns en hel del vacker arkitektur. Här har man även byggt ett vackert promenadstråk längst med Tennessee River som flyter fram genom staden. Här finns andra trevliga museer värda att besöka och man kan även passa på att ta en sightseeing tur med båt längst med floden som vi gjorde.


Vi var där med svärföräldrarna i december för exakt två år sedan och sedan åkte vi även till Chattanooga i september för att ta en tur på floden med Southern Belle som båten hette vilket var jättetrevligt.
Massor fina fiskar och interessanta miljöer och habitat fanns att skåda.

En vacker gul sjöhäst, en inte lika vacker blåsfisk kanske (svärfar) ;-)
Gigantiska akvariemiljöer där man unde kolla på fiskarna både över och underifrån.


Liten Nemo är ute och simmar och sedan var den här stora krabban rätt häftig. Maneterna vill jag inte stöta på i verkligheten men de är ju otroligt granna att fota.

De hade även en hands-on avdelning där man kunde få känna på dessa Rockor som simmade förbi. Det var kul och man kunde även ställa en massa frågor till guiderna som fanns där. Jag sträckte ut min hand i vattnet så pass att jag faktiskt blev blöt halvägs upp på armen och tröjan men det var det värt.
Chattanooga är en våde vacker och modern stad. Betydligt större än vad man tror och mysig att strosa runt i eller gå en promenad längst med promenadstråket vid den stora floden. Här finns som sagt både gammal och modern arkitektur att skåda.Det fanns massor med färglada fiskar, vackra koraller och annat. Mycket att se på. Man behöver lätt flera timmar i detta akvarium.


Sedan fanns även fjärilshuset i en egen del med fritt flygande fjärilar som flög omkring en.Denna portal med hajen är det som välkommnar en då man kommer till museets ingång.Det fanns riktigt stora hajar som simmade runt i de största akvarierna. Det kändes cool att ha dem simmandes ovanför huvudet på en. Vi såg även dykare som var nere i vattnet och höll på med rengörning eller underhåll eller något annat. Jag kan som sagt varmt rekomendera ett besök på detta fina akvarium om ni har vägarna förbi här.

5 comments:

Eva Loppan said...

Hej!

Vilka fina bilder från akvariet. Min son var alldeles fascinerad av alla fiskar. Jättekul att läsa en blogg skrivet av en svenska i amerika:-). Jag tittar in igen...

Snöiga hälsningar från Sverige och Norrland....

Saltistjejen said...

Å visst är det roligt att besöka sådana där stora akvarier! jag tycker det är både vackert och fascinerande. Kul!
Jättefina foton också. Som vanligt!
Kramar!!

Victoria said...

Wow, vilket coolt ställe!! Dit skulle jag verkligen vilja åka.
Kram!/Vic

Annika said...

Stora akvarier gillar jag! Vårt nämaste stoa akvarium ligger i Baltimore och det är maffigt.
Man kan gå där hur länge som helst. SOM VANLIGT har du superfina bilder!! OCH så fina collage!!
Kram!!!

Desiree said...

Eva Loppan, tack så mycket. Vad kul att du hittade bloggen och gillade den och bilderna. Du får så gärna titta in igen. Låter härligt med snö och vintervitt landskap. Hoppas det blir en vit jul i år i Sverige. Jag antar dock att ni uppe i norr har betydligt större chans för detta än man har i Stockholm där vi kommer att vara.

Saltis, ja visst är det läckert och kul att gå på sådana akvarier.

Victoria, ja det var nice ställe. Jag antar att ni har en hel del fina och imponerande akvarier hos er i Florida också. Seaworld skulle jag vilja gå på. Har varit där fast för jättelänge sedan. Vi hann dock inte med detta denna gången då vi var i Orlando.

Annika, ja visst kan man verkligen gå länge länge och bara njuta. Även fast man är vuxen blir man ju som barn på nytt på ett sådant ställe.