Friday, December 19, 2008

Fredagstema - Jultraditioner


Detta med jultraditioner är ett interessant ämne. Dels har man ju sina egna traditioner som man har med sin familj eller som man bär med sig sedan sin egen barndom och sedan finns ju en hel del jultraditioner som är typiskt svenska och andra som är typiskt amerikanska.
Varje familj verkar ha sina små egna jultraditioner. Jag och C har ännu inga egna traditioner då vi normalt sett inte brukar fira julen ihop utan var och en hos sin familj. Förra året var första året som vi firade på egen hand här i USA och det kändes lite konstigt och märkligt att fira utan familjen. Året innan dess var C:s föräldrar här och firade tillsammans med oss fast det blev också en annorlunda jul då det var första julen här i USA och vi passade dessutom på att åka till New Orleans med C:s föräldrar under mellandagarna.

Hur brukar jag då fira tillsammans med just min familj? Granen brukar vi klä strax innan julafton antigen 22 eller 23 december. Vi brukar ha rätt mycket pynt i granen. Julklapparna slår vi in allt eftersom. Vi brukar inte köra med rim på klapparna. Jag brukar fira tillsammans med endast mina föräldrar och min bror. Då vi är en liten familj så känns det extra viktigt att få fira ihop. Julklappar köper jag såldes bara till mina föräldrar, bror och sedan C så klart. Det känns ganska skönt att slippa köpa julklappar till fler än så. Normalt sett så känns det svårt nog iallfall att komma på bra klappar. Jag brukar faktiskt fråga vad de önskar sig. Tycker att det är bättre att ge bort något som man verkligen önskar sig och veta om vad det är än att hitta på en överraskning. Visst är det kul med överraskningar men oj så svårt det kan vara.

På själva julafton så brukar vi inta middagen vid ca 17-18. Vi brukar inte heller köra med ett traditionellt svenskt julbord utan väljer helt enkelt ut det vi tycker är godast bland julmaten har med endast detta. Var och en av oss fyra väljer sina favoriter.

Sedan har vi julklapps utdelningen efter middagen. Vi brukar utse någon som får ansvara för och dela ut julklapparna. Jag har ofta fått vara den som delar ut. När jag och min bror var barn brukade pappa klä ut sig till tomten men nu är det ingen som klär ut sig till tomte. Sedan turas vi om att öppna klapparna, en i taget så att man får dra ut på detta gotte moment lite. Jag tycker att det är både kul och spännande att få se vad de övriga har fått. Det där med julklappar är jag nog fortfarande barnsligt förtjust i.

Det viktigaste är dock att få vara tillsammans med familjen och få njuta av julen ihop. Det ska bli underbart att få fira tillsammans med dem i Sverige i år som vi brukar med just våra traditioner inom våran lilla familj.

Vad gäller jultraditioner här i USA jämfört med Sverige så firar man julen den 25:e på juldagen istället för julafton. Julafton brukar inte vara en ledig dag utan man får bara juldagen ledigt. Det är inte vanligt att man tar ett längre juluppehåll eller ledigt så som man gör i Sverige. Eftersom USA är ett sådant stort och mångkulturellt land med flera olika religioner brukar man också referera till juletider som ”The Hollidays”. Man dricker inte glögg utan istället Eggnog. Kalkon är vanligare på julbordet än julskinkan även om det verkar som en del kör med skinka. Julklapparna delas ut på juldagsmorgon. Man kör med julstrumpor där man sticker ner småklappar som man kallar för ”stocking stuffers”. Julstrumporna hänger man traditionellt vid öppnaspisen. De flesta hemmen har just en öppen spis för det är ju där som jultomten traditionellt slinker ner under natten mellan julafton och juldagensmorgon.

Man har julgran och helst flera stycken här nere i södern. Det är jättevanligt att man har två granar som man klätt hemma. Det är rejält med julpynt både inomhus och utomhus. Här är det the more the merrier som gäller. Advent firar man inte och man har således inte adventsljusstakar.
Ha en härlig och mysig fjärde advent allihop.

5 comments:

Annika said...

Jag tycker era jular därhemma låter super, supermysiga! Förstår att du gläder dig!! NU kanske du redan har åkt till Atlanta.
Vad gillar du bäst på julbordet?
Vi firar ju både svenskt och amerikanskt.

NU önskar jag dig en riktigt FIN JUL!!! jag hoppas, hoppas, hoppas att du bloggar hemifrån. Jag ser fram emot rapporter och bilder.

Här är det 4 grader och regn...Har en känlsa av att det är just så i Sthlm också. men so what då??? DU kommer ju hem!!

STORA kramar från mig!! LYCKLIG RESA!!!!

Fritt ur hjärtat said...

Din jul med familjen låter mysig. Det är så vi skall försöka ha det i år. Just vid jul är jag extra glad att vara svensk! Adventsljusstakar och jullov, det ska det vara:-)

Desiree said...

Annika, tack. Svår fråga vad jag gillar bäst på julbordet. Det har nog ändrats sedan jag flyttade hit. I år ser jag nog allra mest fram emot rökt makrill eller lax, samt olika sillar, knäckebröd tror jag. Här är det också regn i B-ham fast det är ca +20 fortfarande. Skulle dock slå om och bli kallare nästa vecka här. Det har faktiskt varit regnigt hela veckan. Jag antar att det är lika bra att jag vänjer mig vid grått väder för så kommer det nog att vara i Stockholm under hela min vistelse. Men å andra sidan åker jag ju inte hem för vädrets skull direkt.

Fritt ur hjärtat, tackar. Det känns som sagt underbart att faktiskt få åka hem och fira en rikgig jul så som jag gjort sedan jag var barn hemma i Sverig i år. Vid jul och midsommar känner man sig liksom extra Svensk och vill ha det svenskt.

Anne said...

Vad härligt du ska få fira en riktig familjejul hemma i Svedala i år, jätteroligt att höra om andras traditioner och vanor. Det där med julklappar är knepigt, jag har heller inte tradition köpa enormt många eller till många, precis som du tycker jag också om att fråga vad som önskas. Visst, överraskningsgrejer är kul (speciellt att få!) men svårt att ge. Du får rapportera senare hur årets jul blir, den första på flera år som firas i Sverige.
KRAM!

Petra H said...

Jättemysiga jultraditioner som påminner om min familjs traditioner. Vi kör inte heller med rim och att en person (fortfarande min pappa som har monopol på det) som delar ut klapparna efterhand. Det är ju mycket mysigare när man drar ut på uppackandet och alla ser varandras presenter och reaktioner. Jag ÄLSKAR julklappar!! Jag skulle aldrig gå med på att skippa julklapparna, så barnslig är jag :D
Kram!