Thursday, December 11, 2008

Konstigt väder

Väderet är något som verkligen kan växla snabbt här. Det kan vara allt mellan några minusgrader till ca plus 20 grader. Det gäller att ständigt hålla sig uppdaterad vad gäller väderleksrapporterna och dagens temperaturer. Det har varit kallt de senaste veckorna faktiskt med temperaturer kring noll på morgonen och ca 5-10 grader under dagen. Nu har dock en front med varmluft dragit in och plötsligt har vi temperaturer på ca 20 plusgrader. Det känns helmysko. Den varma luften krockar ofta med den kalla under just höst och vår och det är också då som det är vanligast med tromber eller tornados som bildas. Varmfronten som dragit in här över oss drog med sig just ett rejält åskväder igår natt med tornadovarning. Våran väderradio gick igång och varnade igår natt vid kl 02:30. Då var det bara att ta med sig täcke och kudde och springa ner i källaren. Usch jag gillar inte när det blir tornadovarning mitt i natten. Jag kunde ju inte somna nere i källaren och sedan när vi gick tillbaka upp till sovrummet ca en halvtimme senare då larmet var över kunde jag inte heller somna på någon timme. Något jag verkligen inte är bra på är att sova för lite. Jag funkar inte alls som människa på mindre än 6 timmars sömn.

I natt kom det in ett rejält åskväder. Jag vaknade upp av att det åskade så att huset nästan skakade till. Hur som haver så somnade jag om utan problem då jag var så pass trött från gårdagens natt. Så länge jag slipper springa ner i källaren så känner jag mig nöjd. Då får det åska bäst det vill tänkte jag och satte i ett par öronproppar.

Idag har det slagit om helt temperaturmässig och det har blivit rejält mycket kallare på bara 24 timmar. Det sägs att det även ska vara risk för snö som kommer senare på eftermiddagen/kvällen. Eftersom marken dock fortfarande är relativt varm så förväntas inte snön ligga kvar om ens lägga sig. Nere i Louisiana och Mississippi rapporterades om ”Åsksnö” eller ”thundersnow” som är relativt ovanligt men det händer. Baton Rouge i Louisiana hade fått en hel del snö idag och detta ligger ju sydligare än vad Birmingham ligger. Vädret är alltså helt kokko denna vecka med temperaturväxlinga på 20 grader inom ett dygn.

9 comments:

Fundersam Cecilia said...

Ja nog är det konstigt väder.Vi har fått hit vädret som ni hade,fast än så länge är det bara regn och blåst.På sina håll åskar det tydligen o det har varit tornade watch i alla countyn förutom hos oss i Brevard.Får hoppas att det inte blir värre än så här.

Anne said...

Helmysko väder med de snabba omsvängningarna. Jag förstår till fullo det inte är lätt att somna om när man vaknat och behövt springa ner till källaren. Jag skulle också ha svårt att koppla av och kunna sova när det blivit sådär uppryckt. Thundersnow har jag inte hört talas om förut, det var ett nytt begrepp.

Vi har också konstigt väder, det har varit och är extremt regnfattigt. Jag tror faktiskt det bara regnat 2-3 morgnar på hela hösten för M har cyklat varje dag utom bara ett par dagar då det regnat. Visst, det har kunnat komma nån regnskur mitt på dagen eller så, men vi ligger rejält under det snitt vi ska ha de här regnrikaste månaderna.

Väder engagerar :)

Petra H said...

Ojoj, det är konstigt väder överallt verkar det som! Vi har haft så blåsigt och regnigt hela veckan, och jag märker direkt på mitt humör / energi när det är tråkigt väder. Speciellt som jag inte har kunnat sova ordentligt för det har stormat så mycket, inte konstigt att man är trött under dagarna då. Jag är precis som du, behöver ordentlig nattsömn!
Hoppas att det har lugnat ner sig nu och att ni slipper fler oroliga nätter.
Kram!

Annika said...

Urskumt...Från -5 till 20 grader på ett dygn. Idag fem grader och imorrn SNÖ!! Jag fattar noll.
Visserligen bor jag, och kanske du, i ett sånt område där vädret växlar snabbt, men det här är ändå underligt.
Usch, Desiree...att vakna mitt i natten av tornadolarm måste var högst vidrigt.
Vädret verkar helt whacked up över hela östkusten just nu...SKUMT!!!
KRAM!!

Millan said...

Ja josses det later verkligen som skumt vader! Vilka skillnader i temperatur! Det kan inte vara latt att veta vad man ska kla pa sig for klader!? Jag tycker vi haft skumt vader har med allt fran minus 4 grader till 10 plus dagen efter... Lite farligt har det varit da det regnat massor ena dagen och sedan frusit till is under natten. Ingen hojdare for mig som ar ute och prommenerar med barnvagnen har i backarna.

Vilka mysiga juliga inlagg du lagt ut i veckan! Bade gloggen, godiset och bullarna ser himla goda ut! Maste absolut skriva ner ditt blabarsgloggs recept och prova!

Hoppas ni far jatte trevligt pa er julfest med de andara svenskarna. Kanske kan det till och med vara trevligare att ni ar lite farre. Ibland tycker jag att det ar roligare pa fester med lite farre manniskor sa att man i alla fall hinner prata lite med alla! Vi hade julfika med svenska ganget har i dag och det var himla trevligt. Nagra av tjejerna var sjuka med vi blev fyra tjejer och 5 barn i alla fall som at lussebullar och pepparkakor och drack glogg :-).

Kram

Desiree said...

Cecilia, ja det verkar som om detta knäppa väder verkligen har blåst ganska långt söder ut. Hoppas att ni slipper eventuella tornados för de är ju inge kul.

Anne, thundersnow verkar häftigt. Jag har ju inte upplevt det personligen men skulle vara coolt att se det. Första gången jag hörde talas om det var faktiskt förra året. Så ni har också lite rubbat väder. Skönt att slippa regn på sätt och vis men å andra sidan kanske det genererar torka för er.

Petra, ah så det har spridit sig så pass att även ni ute på din ö är drabbade av annorlunda väder omslag alltså. Skönt att jag inte är den enda som behöver ordentlig nattsömn för att inte bli kinkig.

Annika, ja kära väderkompis visst är det skumt på väderfronten just nu. Jag antar att ni har ganska lika väder som vi har här. Känns väldigt märkligt med dessa otroligt snabba och ordentliga skiftningar.

Millan, ja du har helt rätt i att man verkligen inte vet vad man ska sätta på sig om man inte har kollat vädret. Brukar faktiskt se till att kolla just vädret innan jag går och lägger mig. Det behövs. Erat adventsfika verkade helmysigt. Tack jag hoppas också att det blir trevligt på lördag men det tror jag nog. Visst har du rätt i att det många gånger blir trevligare och mysigare då man inte är så många. Jag ser verkligen fram emot lördagens julbord med svennegänget här. Ska bli jättekul.

SweFlo said...

Samma här! Jag vet inte hur jag ska klä dottern på morgonen, det är iskallt, och sedan är det 25 grader varmt mot eftermiddagen! Vi hade tornadovarning här med, men vi har ju ingen källare att gömma oss i (tror inte många har källare i Florida), så det blev bara till att inte försöka lyssna på den vinande vinden som slog mot fönstren... :-)

Sparkling said...

ja fick gömma mig i en supertrång skrubb när de va tornado varning förra vintern, helt ensam, inte kul alls. vad är thundersnow? har aldrig hört det uttrycket. ja tror dem har snö i mississippi nu, hörde det av vänner, vet dock inte hur mkt. men förra året la sig snön vid meridian och det var verkligen vinterland. vi har lite snö i gbg nu men det är bara ett tunt puderlager eftersom det inte ritkigt är tillräckligt kallt under dagarna för att det ska bli mkt som lägger sig.

Anna, Fair and True said...

Har aldrig hört talas om thundersnow! Häftigt!