Friday, December 5, 2008

Fredagstema - Kokböcker

Värdinna för decembermånads fredagsteman är Mia. Första ämnet denna månad är kokböcker. Det tycker jag är rikigt kul. Jag gillar verkligen kokböcker och matlagningstidningar speciellt sedan mitt matlagningsintresse tagit fart senaste året. Kokböcker har jag ett helt gäng hemma. Det är alltid kul att som sagt bläddra i dessa för att finna ny inspiration. Fast jag måste erkänna att jag faktiskt inte bläddrar i mina kokböcker allt för ofta för oftast hittar jag massor med ny inspiration via nätet och olika bloggar/matlagningssiter mm.

Hemma har jag självklart några av de riktiga klassikerna då det gäller kokböcker så som Rutiga Kokboken. Senaste inköpen har varit GI-kokböcker. Klara Dessers böcker gillar jag väldigt mycket. En underbar bok så här i juletider då man bakar en hel del är denna kokbok som jag faktiskt passade på att köpa i sommras då jag var hemma i Sverige. Många har gett den fina rekomendationer och jag fastande för den på en gång.

För mig är det viktigt att kokböcker har bra och fina bilder. De ska vara rikligt med bilder och de ska helst vara i färg. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att köpa en kokbok utan bilder eller bara med svartvitabilder. Jag har köpt en del kokböcker medans vi har bott här bland annat denna om BBQ som är stort här nere. Denna boken om grillning har vi fått från vänner och den är också helt underbar. Av våra grannar fick vi en kokbok om Louisianaskök som jag önskade mig. Så det har även blivit en del kokböcker medans vi bott här. Jag gillar att testa nya recept och experimentera. En del blir inte alls så som man tänkt sig och en del blir riktigt bra.

Ha en skön helg allesammans. Själv ser jag fram emot att få gå på massage lördag morgon. Sedan blir det julfest som C:s jobb arrangerar på lördagkväll. Jag ser fram emot att få fira andra advent på söndag och ta igen även första advent som vi inte hann med då vi satt i bilen hela dagen på väg hem från Arkansas förra helgen. Det ska alltså bakas Lussekatter i helgen, härligt härligt och gott!

Ha en skön helg allihop

Den här boken är jättemysig att bläddra i. Här finns massor av inspiration inför julbak och julstök.

Här är några andra favoriter som jag har. I dessa finns mycket gott att hämta.
Chokladfabrik boken fick vi från vänner en gång då de lånat våran lägenhet. En underbar present. Den här boken är nästan lite farlig att titta i då man vill äta upp det mesta.

Meze är något jag tycker väldigt mycket om. Denna finna sammetsklädda bok i rött och guld är härlig och inspirerande.


Glögginkoktapäron eller Saffranspäron är ju en god klassiker så här i jultider. Det är ju ganska enkelt fixat också. Det kanske man ska passa på att fixa iordning någon dag.

11 comments:

Fritt ur hjärtat said...

Oj nu blev jag inspirerad! jag har också kokböcker för inspiration och bilder är väldigt viktigt. Har kollat på Kärlek, Timjan och Oliver men inte rikitgt trott på den... I Turkiet har jag bara varit en gån och en stor behålning var metze så kanske...

Jemayá said...

Jag måste helt enkelt säga att jag beundrar helt otroligt dina fina foton. tyvärr har jag ofta rätt lite tid när jag kollar bloggar, så jag hinner inte läsa allt du skriver, men bilderna kollar jag in!

Victoria said...

Aaah, vilka fina kokböcker du har! "Kärlek, oliver och timjan" verkar vara en poppis bok, jag har sett att många har den!
Ha en trevlig helg!! Kram!

Mia said...

Åh chokladfabriken låter som en bok helt i min smak! Och saffrans-kokta päron är underbart got, det hade vi som efterrätt på vårt bröllop! Trevlig helg!

Nilla said...

Jag borde nog ta fram min Vinterns söta och bläddra i för inspiration. Det är roligt med kokböcker! Men inte alltid lika kul med matlagning... Ha en fin helg.

Anne said...

Hej min vän,
Vad fina bilder och inspirerande kokböcker. Vinterns söta skulle jag gärna ha! Två systrars söta är väl en annan bok som samma systrar/författare gett ut?
Lussebak låter mysigt, ja det gäller att få lite julstämning nu för julen är ju inte långt borta. Vilken fin och härlig T-givingresa ni verkar ha haft förresten, låter så skönt med en spaupplevelse.
Ha en riktigt fin helg Desiree!

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, kul att du fann inspiration i dagens inlägg. Du får bläddra lite i Timjan och Oliver och se om du tycker att den är värd att köpa. Meze boken är mest kul att bläddra i för det tar en hel del tid att faktiskt fixa många av recepten där.

Jemayá, tack så jättemycket. Jag blir väldigt glad över att du tycker om mina bilder så mycket. Ler och tackar än en gång för dessa ord.

Victoria, ja det verkar onkligen som ett helt gäng av oss har just Kärlek, oliver och timjan-boken.

Mia, kul tema du valt som sagt. Chokladfabriken är en underbar bok men farlig då man som sagt lätt blir sugen på det mesta och får riktiga choklad-cravings. Trevlig helg på dig också.

Nilla, ja ta gärna fram Vinterns söta där finns massor med inspiration inför jul och nyårshelgerna.

Anne, tack så mycket. Jättekul att du är tillbaka och jag hoppas att du har haft det riktigt bra under din blogg-paus. Jo jag tror nog att det är samma bok när det gäller systrarna. T-giving resan var underbar. Det var ju riktigt ruggigt höstväder så det passade extra bra med varmabad och spa under just den helgen.

Annika said...

Kärlet, timjan och oliver har jag också...fin, men jag har aldrig öagar ngt ur den.
Min kompis Lotta har Vinterns söta och OJ vilka goda grejjer hon har lagat därigenom...
Desiree, dina bilder är underbara!!
Håller med dig om att kokböcker måste ha vackra bilder, annars är det bara att glömma!
Kram och ha en superfin helg!!

Desiree said...

Annika, mmm jag kan mycket väl tänka mig att din vän Lotta lagat massor med gott ur just Vinterns söta. Man blir rejält gottesugen då man bläddrar i den. Tack för komplimangen om bilderna. Jag hoppas att du också får en riktigt bra och skön helg vännen.

Marie said...

vinterns sota ar ju en sa mysig bok! jag kan sitta o bladdra i den o bara sukta efter recepten, det blir ju inte sa att man gor allt som finns dar, men mycket inspiration finns det!

Millan said...

Rutiga kokboken har jag i Sverige medans jag har Bonniers kokbok i England. tyckerdet ar toppen med de dar klassikerna med alla basrecept i och jag anvander mina ofta!! Karlek Oliver och Timjan verkar toppen o jag vet att Mia ocksa anvander den mycket! GI bocker har ju jag ocksa o just Klaras bocker ar jag sugen pa nu... far nog kika lite hemma i Sverige i jul.. kram