Wednesday, December 10, 2008

Lussekatter á la GIDet är Lucia på lördag och vad passar då bättre som onsdagsrecept än Lussekatter. Själv ska vi som sagt på julkalas med svenskgänget här i Birmingham (totalt är vi 10 personer) som ska ha fira Lucia ihop genom att äta svenskt hemmafixat julbord. Detta ser jag fram emot.

Jag provade ett nytt recept i år då jag bakade lussekatter i söndags. Detta hittade jag hos nLife som har mycket gott och lite mer hälsosamma recept. Dessa lussekatter är såleds lite lättare och lite grövre. Jag tycker de blev riktigt goda.

Detta med att baka just lussekatter är verkligen ett projekt i sig här i Alabama. Kesella är något man inte får tag på vart som helst. Jag får åka till en speciel butik som heter Whole Foods för att finna kesella. Tidigare har de där haft något som heter Quark som ska motsvara Kesella men denna gången hittade jag inte den vanliga förpackningen utan jag köpte istället det här. Det var lite nervöst att prova att baka sina lussekatter med en ny produkt som man aldrig använt tidigare. Sedan finns inte heller färsk jäst att få tag på utan man får använda sig av torrjäst. Jag bakar ju även en hel del bröd och har märkt att vissa recept blir hur bra som helst med torrjäst medans andra inte alls blir lika bra. Även detta var ett moment som var lite smånervöst. Saffran verkar inte heller vara något som direkt används i juletider här i USA. Det går att få tag på saffran men det är rena rama knarkpriserna på det. Om man tycker att det är dyrt med saffran i Sverige så är det inget mot vad det kostar här. Jag var således lite spänd inför både hur torrjästen skulle arta sig i detta nya recept som den nya kesella motsvarigheten då jag skulle använda mitt dyra saffran. Men det blev bra och lyckat så jag kan pusta ut och njuta av mina lussekatter.


Ca 20 st
50 g jäst (körde med torrjäst)
2 1/2 dl minimjölk
1 dl lättkesella, 1% fetthalt (här i USA får man använda sig av antigen quark eller denna färskost som jag köpte denna gången).
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lönnsirap
7-9 dl vetemjöl (jag använde mig av dinkelmjöl i USA heter dinkel, Spelt)
1 dl hela linfrön
1 g saffran
1 tsk kardemumma
1 tsk mineralsalt
Pensling
1 ägg
russin

Börja med att sätta ugnen på 250 (blir ca 480 F) grader. Smula ner jästen i en bunke.Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader,(använder du torrjäst måste temperaturen på mjölken vara varamare än fingervarmt, kolla vad som står på jästpaketet). Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Hällblandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, agave/lönnsirap, saffran, kardemumma och mineralsalt och rör. Häll i linfrön ochmjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpperkanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knådaden smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator och dela upp degen i 20 bitar som du sedan formar till klassiska lussekatter. Jäs alla bullarna under bakdukpå spisen i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russinoch grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter. Låt dem svalna orörda påplåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler. Går utmärkt att frysa.

13 comments:

Saltistjejen said...

Oh vad BRA att få se ditt recept!!! Jag har tänkt bara lussekatter i helgen så kasnke kan jag se om jag hittar "kesella-substituten" innan dess. Annars kör jag "vanlig" lussedeg utan.
Och hahahaahha! Knarkpriser ja!!! Jag kpte saffran härom veckan och blev såååå snopen när jag insåg priset!!!! My God! Kanske ska man göra riktigt attans pyttesmå lussebullar och snorta dem istället?!?!?!?? ;-)
Kramar!!!

Annika said...

Mumsigt! Jag är säker på att det blev urgott!
Men Desiree, färskjäst finns. Allt enligt mina bakande svenska vänner. Kolla i mjölkdisken. Vet att det finns på flera affärer runt om här.
jag bakar ju inte själv utan får njuta av saffransbröd hos främst Lotta. Tursamt kan man köpa pepparkakor och då har World Market dom godaste, Nyåkers.

KUL med lite svenne julbord för er!! Ser fram emot bildreportage sen!

Vi har skitkonstigt väder här...20 grader, mörkt, regn och fukt...
TVI. Samma som ni hade hos er igår, säkert.

KRAM!!

Annika said...

Vad kostar saffran här???? Blir nyfiken...

Desiree said...

Saltis, hoppas du hittar kesella. Jag tycker faktiskt att de blir något saftigare med just kesella eller någon av dessa färskost subsitut. Ha ha du har helt rätt, det vore ett nytt koncept att börja snorta lussekatterna då får man baka dem rejält små ;-)

Annika, i mina trakter har jag dock tyävrr aldrig sett skymten av någon färskjäst. Jag har till och med frågat både i butikerna och bland folk men ingen vekar använda detta. Det verkar vara något som man ibland om man har tur kan få tag på. Att det kan finnas sporadiskt. Vad gäller pepparkakor så är det fortfarnde så att Annas är mina favoriter. Jag gillar dem riktigt tunna. Såg dock att Nyåkers hade vunnit och blivit utsett till den godaste pepparkakan i Sverige.

Petra H said...

Mums, jag ska också baka lussekatter i helgen men tror att GI-katter är alldeles för nyttiga för puertoricanerna som älskar sött... Och vanliga lussekatter är väl på gränsen, de är ju faktiskt inte så söta heller.
Jag använde Philadelphia-ost förra året istället för kesella, funkade jättebra :D
Jag köpte ett extra paket Annas Pepparkakor och hade med mig till l'Alliance Francaise idag - direktören och fransyskorna blev eld och lågor och ville direkt att jag ska hålla i en kurs i svensk matlagning i januari!! Lite komiskt eftersom jag ju inte gjort pepparkakorna själv men de tyckte att de var så goda och "osöta" i jämförelse med amerikanska / puertoricanska kakor. Så nu ska jag komma på en meny, det blir väl köttbullar och något laxrecept :-)
Direktören sa "svenskt, det är ju europeiskt så nästan franskt", fransk logik, ha ha!!

Barbro said...

Bodde tidigare i New Jersey och där köpte jag färskjäst på Wegman's, en superbra matbutik. Nu bor jag i Wisconsin och här har jag inte hittat någon färskjäst.

oumberligating said...

Hej Peter heter jag som skriver dessa rader. Sitter så här på förmiddagen och bloggar och länkar runt lite i "cybervärlden" Mina sökord är så vitt skilda som fysisk smärta jul och antikt och så hamnade jag här, trevligt. Fin blogg d skapat, det trevligaste med bloggandet är just det vardagliga blandat med foton och liknande, ingen av mina två bloggar är direkt personliga www.oumberligating.blogspot.com och www.jernsaxen.blogspot.com okej den sist nämnda är väl personlig, men inte så mycket som många andra i bloggvärlden. Som sagt mycket fin blogg det här och härliga bilder, ha det bra med vänlig hälsning från Peter Olofsson. Liten fråga om du har lust och tid 50-tals kläder har du någon koll på prisbild på det i ditt närområde, på internet så hittar man mycket men näthandlarna ligger många gånger ganska högt fast man inte vill tro det iallafall när det gäller Vintage.

Desiree said...

Petra, amrisarna här i södern älskar också sött så dessa är inget jag bjuder dem på. De skulle defnitivt inte uppskatta dessa. Vad kul att du fick en sådan respons på pepparkakorna och att du verkligen ska köra lite svensk matlagningskurs med dem. Tack för tipset om Philadelphian, bra att veta.

Barbro, tyvärr har vi ingen Wegmans här. Verkar som det är lättare att få tag i vissa varor på olika ställen av USA. SÅ det beror mycket på vart man bor beroende på vad man hittar som du säger.

oumberligating, kul att du hittade hit och gillar bloggen. Du får så gärna komma hit och läsa och kolla in bilder fler gånger. Tyvärr har jag ingen koll alls på vad gäller 50-tals kläder eller vintage av något slag. Jag ska ta och kolla in dina båda bloggar. Ha en bra dag.

Anonymous said...

Hej svejs! Hittade till denna sida nar jag letade efter recept pa lusse bullar. Jag bor i San Antonio, Texas och detta blir forsta aret jag ska fira jul med min make och baka och fixa maten sjalv pa denna sidan Atlanten. Tankte att na kesella kan man val inte fa tag pa. Men jag har last att i de gamla recepten fran forr, anvande de ett agg istallet for kesella. Sa om man inte vill krangla med att forsoka hitta kesella, sa kan man bara soka pa google efter lussebullar pa gammalt vis. Ett tips bara!

Recept bakrecept said...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar lussekatter recept

Anonymous said...

Hello !.
You may , probably very interested to know how one can collect a huge starting capital .
There is no need to invest much at first. You may begin to receive yields with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you need
The company incorporates an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

Its head office is in Panama with structures everywhere: In USA, Canada, Cyprus.
Do you want to become really rich in short time?
That`s your chance That`s what you desire!

I feel good, I began to get real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to choose a correct partner who uses your money in a right way - that`s AimTrust!.
I take now up to 2G every day, and my first investment was 500 dollars only!
It`s easy to join , just click this link http://wivydozimo.freehostyou.com/aqorika.html
and lucky you`re! Let`s take this option together to get rid of nastiness of the life

Anonymous said...

Hello !.
might , probably curious to know how one can collect a huge starting capital .
There is no need to invest much at first. You may start to get income with as small sum of money as 20-100 dollars.

AimTrust is what you thought of all the time
The company incorporates an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

It is based in Panama with affiliates around the world.
Do you want to become really rich in short time?
That`s your chance That`s what you really need!

I`m happy and lucky, I began to get real money with the help of this company,
and I invite you to do the same. If it gets down to select a correct partner utilizes your funds in a right way - that`s AimTrust!.
I earn US$2,000 per day, and what I started with was a funny sum of 500 bucks!
It`s easy to start , just click this link http://uxozocim.ibnsites.com/rosiwur.html
and go! Let`s take our chance together to feel the smell of real money

Anonymous said...

Hi there!
I would like to burn a theme at here. There is such a nicey, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of ponzy-like structure, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For quite a long time, I make money with the help of these programs.
I don't have problems with money now, but there are heights that must be conquered . I get now up to 2G a day , and my first investment was 500 dollars only.
Right now, I'm very close at catching at last a guaranteed variant to make a sharp rise . Visit my blog to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]