Monday, December 1, 2008

Hot Springs - Arkansas

Nu är Thanksgivninghelgen över och jag är tillbaka i Alabama efter våran resa till Hot Springs, Arkansas. Vi fick en gudomligt underbar spahelg där borta.


Fontäner med det heta källvattnet fanns både här och där i stan. Vattnet håller en temperatur på ca 62 grader celicus.


Hot Springs, AK är känt som "The American Spa". Här finns gott om olika badhus och spaan.
Det heta källvattnet som även sägs vara mycket bra för hälsan kan man se sippra både naturligt och i olika fontäner runt kring staden. Det pyser och ångar vart man än går.


USA:s både äldsta och minsta nationalpark. Redan 1832 utnämde president Andrew Jackson Hot Springs till sadan. Den är ovanlig och unik och skiljer sig från de flesta andra nationalparker på ett flertal sätt. Den innefattar nämligen både naturområdet utanför staden liksom delar av den historiska gammla stadskarnan. Hot Springs har fått sitt smeknamn ”The american spa” pga de heta- mineral källorna som finns här. Hit har folk valfärdat enda sedan de spanska upptäcksresanden som Hernando deSoto. Men redan innan dess bosatte sig indianerna här som också uppskattade det heta källorna.
Här finns ett stort antal kända gamla badhus som ligger på rad i det historiska distriktet. Denna länga med vackra antika badhus är känt som Bath House Row. De flesta av dessa badhus hade sina stora glansdagar under 1920-talet. Det finaste av dem alla var Fordyce som idag är ett museum som visar hur de traditionella baden och spabesöken gick till. I den vackra lobbyn med väggar klädda i Italiensk marmor står på en skylt budskapet ” May health and happiness accompany you all the days of your life”.Här står C och känner på vattnet med fingertopparna. "Aj det är ju riktigt hett", utbrister han. Vattnet sägs ha läkande och helande egenskaper pga av dess unika mineralsammansättning.
Den gammla historiska delen av staden är vacker. Julpyntat var det naturligtvis. Detta enorma pepparkakshus fanns inne i foajeén på Hotel Arlington som är stadens äldsta hotel som även var ett favoit tillhåll för gangsterkungen Al Capone på hans tid.
Hot Springs fick sitt smeknamn på 20-talet som The american spa.


Det ar fortfarande vattnet och de heta källorna som lockar folk hit från hela världen. Detta är inte ett vulkanområde utan de heta källorna uppkommer då regnvatten sipprar ner i sprickor långt ner i jordens inre där vattnet hettas upp och sedan sipprar upp till ytan igen. Vattenet håller en temperatur på cirka 62 grader celcius. Varje dag sammlas ca 25000 kubik av detta heta vatten med sina unika egenskaper och mineralsammansättning i de olika badhusen och dricksfontänerna. Hit har folk sedan länge sökt sig för att njuta av vattenet och i hopp om tron då det gäller vattnets läkande egenskaper av olika krämpor. Det finns gott om olika fontäner kring staden och man ser dagligen folk som kommer med dunkar och olika kärl för att fylla på dessa.

De gammla badhusbyggnaderna längst med Bathhouse Row är riktigt vackra.

Vill man uppleva en autentisk spaupplevelse så som den traditionellt utfördes får man gå till Buckstaff Bathhouse Company som funnits sedan 1912. Självklart provade vi på en spa-upplevelse här och det var verkligen en både minnesvärd och otroligt rogivande upplevelse som jag kommer att komma ihåg länge länge. Det ar dock separata dam och herr-avdelningar. Damerna får gå en trappa upp medans herrarna vistas på bottenplan.Varje besökare får en personlig assistent som tar hand om en under hela spabesöket. Man får byta om och lindas in i ett stort lakan. Jag kände mig som en romersk gudinna i ett vackert romerskt antikt badhus. Spabesöket började med ett mineralbad i ett rymmligt och relativt djupt badkar. Här skrubbades jag först av och fick sedan ligga och slappna av i det ca 40 gradiga vattnet i ca 20 minuter. I badkaret fanns någon slags pump så att det blev som i ett bubbelbadkar. Det mineralrika vattnet är både lukt och smaklöst. Katie som tog hand om mig kom in med frisk kallt vatten att dricka medans jag låg och slappnade av i mitt bad. Efter det härligt avslappnande varma badet leddes jag vidare in i ett litet bås som liknande en lågdusch. Här fick jag sätta mig ned på en handduk på botten av båset. Sedan fylldes det sakta på av strilande varmt vatten som fick rinna ned på bakre och nedre delen av ryggen medans jag hade en handduk kring överkroppen. Detta skulle tydligen vara läkande för krämpor i de nedre delarna av kroppen och ryggen. Här kunde man själv reglera temperaturen om man ville ha det varmare eller svalare. Sedan var det dax för ett traditionellt ångbad. Jag leddes in och stängdes in i ett aluminumbås där endast huvudet är placerat utanför medans den värmande sköna ångan lindar sig kring kroppen. Här fick jag sitta i ca 10 minuter innan det var dax för nästa behandling som bestod av ”Hot Packs” vilket innebar att man valda kroppsdelar virades in i handdukar som fått ligga i det varma vattnet. Dessa var rejält varma och sköna att ha kring varje ben samt ryggen. För att man inte skulle bli för varm fick man också en handduk över ansiktet som legat i isvatten som svalkade skönt. Det var skönt att bara ligga och blunda och njuta av värmen som spred sig i kroppen från de heta handdukarna. Spabehandlingen avslutades sedan med 20 minutes helkropps massage. Hon som masserade mig var en svart kvinna som hette Robyn. Hon var otroligt duktig måste jag säga. Detta kommer att få dig att känna dig 20 år yngre i minst 5 dagar sa hon och nog kände jag mig så mycket mer flexibel efter denna massage. Efter Spabehandlingen på Buckstaff kände jag mig som en ny människa! Det var fantastiskt. Jag kände verkligen att detta med spa är något man borde unna sig och kosta på sig betydligt oftare än vad man gör. Det är medcin för både kropp och knopp.


Detta är Buckstaff Baths som är det enda bashuset som ligger kvar i sin ursprungsbyggnad och som fortfarande erbjuder möjliheten till att uppleva traditionella bad så som man badade och spaade under glansdagarna på 20-talet.I ett sådant här kar fick jag ligga och njuta av det varma vattnet på Buckstaff och sedan fick jag även prova på att sitta i en sådan här typ av ångbastu. Det var häftigt.Taken på de olika badhusen var mycket vackert smyckade i glas.

Förutom Spa och badupplevelser kommer man också självklart hit för att njuta av den vackra naturen. Bäst ar nog att resa hit under våren då mycket blommar och träden precis slait ut sina blad eller tidigare på hösten då höstfargerna sprakar vackert pa träden. Det finns gott om olika vandringsleder i naturdelen av denna nationalpark som ar underbara att njuta av. Några höstfärger fanns tyvärr inte kvar för oss att njuta av denna gången men det hade vi inte heller räknat med. Lördag förmiddag njöt vi dock av en lång och härlig vandring på fina stigar och sedan blev det matsack och lunch ute på en stor trädstock. Är man konstinteresserad finns det gott om små vackra och trevliga gallerier har. Hot Springs är även utsett som fjärde bästa småstad då det gäller konst. Fredag eftermiddag strosade vi faktiskt runt bland nagra av konstgallerierna och kikade och det var riktigt trevligt.Vi fick också chansen till en lång skön promenad på lördagen och få njuta lite av naturen även om vädret inte var det allra bästa. Det regnade dock inte även om det var mulet. Det var jätteskönt att få komma ut och gå i naturen.


Här finns massor med olika vandringsleder att välja bland.Från denna utsiktsplats kunde man skåda staden nedanför.

Något annat som också Hot Springs är känt för och som folk ar stolta över här är att detta nämligen är Bill Clintons hemstad. Det var här han växte upp och gick i skolan osv. Längst med Bathhouse Row finns en stor skylt uppsatt där det står att Hot Springs is the hometown of Bill Clinton med stora bokstäver. En annan kändis här var även gangsterkungen Al Capone som brukade vistas på Arlington Hotel byggt 1875.
Efter vår långa promenad på lördag förmiddag bestämde vi oss för att vi inte hade Spaat klart utan ville köra mera spa. Denna gången provade vi ett helt nyrenoverad och nyöppnat Spa på Bathhouse Row som heter Quapaw Bathouse. För mycket prisvarda 15 dollar per person så fick man handduk och möjlighet att bada så länge man ville i deras tre olika badsänger. Tre olika därför att man hade tre olika temperaturer på vattnet, en lite svalare, en mittemellan och en riktigt varm. Den svalare poolen hade en temperatur pa ca 38 grader, mellan poolen på 40 grader och den heta pa ca 42 grader. Det nyrenoverade badhuset hade återanvändt en hel del av det ursprungliga kaklet, och även om badkaren från glansdagarna pa 20-talet var utbytta mot de tre poolerna kändes det fortfarande autentiskt. Förutom att ligga och bada och njuta av det varma sköna vattnet fanns självklart också möjlighet till traditionella spa behandlingar så som olika typer av massage, och olika ansiktsbehandlingar som kostade extra. Vi nöjde oss dock med att bara bada och det var såååå skönt. Att ligga här inne och slppna av i varmt skönt vatten var perfekt då det var lite ruggigt och smakallt väder utomhus med ca 10 grader. Vi kom till spaet vid 2 tiden och stannade faktiskt kvar tills dess att de stängde vid 18. Man kunde liksom inte slita sig fran denna otroligt skona och avslappnande miljo. Man kunde dock inte ligga i vattnet mer an ca 20 minuter i taget for sedan var man tvungen att svalka av sig genom att antigen satta sig pa bassängkanten eller ligga i någon av de sköna solstolarna som kantade bassängen. Personalen kom hela tiden och erbjöd badgästerna vatten då det är viktigt att dricka då man badar varmt så att man inte blir uttorkad. Det fanns också ett litet Cafe där man kunde beställa olika drycker och lättare mackor om man blev hungrig medans man badade.


Quapaw är ett av badhusen som ligger längst med Bathhouse Row i sin ursprungliga byggnad även om badhuset nyligen har renoverats innuti och öppnade under 2008.
Även här har man försökt bevara och renovera de gammla miljööerna och de vackra glastaken.Vi passerade som sagt en hel del fält och slätter på vägen till Arkansas. Stora delar av färden såg ut ungefär så här.


Både jag och C kände oss som nya människor då vi lämnade stället. Vi kände oss varma och goa och dessutom behagligt trötta och mycket avslappnade men också rejält hungriga efter allt badandet. Det blev middag pa en mycket trevlig Italienare där man också hade en pianobar. Killen som spelade under kvällen var otroligt duktig pianist och alla gästerna verkade uppskatta honom mycket. Vi njöt således av en delikat trerätters samt underbar pianomusik och gott vin. Det blev en riktig toppen dag.
Arkansas i sig är känt som” The Natural State” pga av sin vackra natur och många sjöar som finns här. Ungefär en tredjedel av staten är täckt av vatten om man räknar ihop alla sjöar och vattendrag. Det tog oss ca 7 timmar att köra hit från Alabama. Vi passerade ett antal stater på vägen som Mississippi och Tennesee innan vi kom in i Arkansas. Landskapet vi passerade bestod till stor del av slätter. Vackert men inte specielt varierande efter några timmar. Vi är dock mycket nöjda med vår sköna och otroligt avkoppande spahelg. Jag kan definitivt tänka mig fler sådana här helger.

12 comments:

Sparkling said...

låter helt underbart! man borde verkligen unna sig oftare. om jag lyckas fynda hyfsat billiga julklappar tänkte jag unna mig ansiktsbehandling och massage runt jul.

Desiree said...

Sparkling, ja det tycker jag verkar vara en toppen idé. Klart du ska unna dig själv detta. Det är så otroligt skönt!

Victoria said...

Åh, wow vilken helg ni haft! Att unna sig ett spabesök då och då är verkligen välgörande för både kropp och själ! Kram!

Saltistjejen said...

Oj vad det låter härligt! Jag blir riktigt avundsjuk!!!! :-)
Att unna sig SPA är verkligen lyxigt och underbart! Man känner sig som en ny människa efteråt precis som du säger. Och vilka otroligt vackra badhus! Himmel!!!! Som konstverk!
Vilken härlig Thanksgivinghelg ni haft!
Kramar!

Annika said...

HÄFTIGT!!!!
Innan du skrev om detta hade jag ingen ANING om att ngt sådant finns i US. Jag vill också åka dit. Och vilket VARMT vatten, ja det är ju hett ju!
Vilka HUS!! Vilket ställe!!!
Vilken upplevelse! jag har aldrig ngsin varit på ett sådant där brunn-spa ställe. SÅ COOLT!!!
Kram!!

Fröken fräken said...

Wow! Det både låter och ser helt underbart ut. Du har så fina bilder alltid. Man känner sig som en ny människa efter en sådan helg. Det är ju verkligen en perfekt semester, det såg ut att va fin natur där också. Det såg ut som att eran Thanksgiving slog våran hehe

Petra H said...

Wow, vilken upplevelse!! Så avis! Så underbart med massage och avslappnande bad. Jag förstår att du vill gå på spa lite oftare! Förresten, ni verkar ha haft ungefär samma väder som vi hade i Canada - grått och fuktigt (men det var definitivt varmare i Arkansas).
Tänk jag bodde i Belgien i över 5 år men besökte aldrig Spa som är det mest kända spa:et (staden heter så och det vanligaste mineralvattnet i Belgien heter just Spa)! Däremot var jag på ett annat belgiskt spa med en svensk kompis - härligt. MEN, i Belgien är det nästan alltid naken-spa som gäller... dvs blandat män och kvinnor och så går man runt naken. Jag är egentligen inte pryd men jag förstod inte riktigt varför jag var tvungen att visa mig naken för en massa män så vi höll oss på kvinnoavdelningen där man dessutom fick vara påklädd! Snacka om konstigt, man måste vara naken på den blandade avdelningen men får vara påklädd när man är bland människor av sitt eget kön.
Kram!!

mia said...

Oh vad härligt! Låter som ni haft en kanonhelg. Vad för mineraler finns i det där vattnet egentligen? Hjälper det på riktigt eller är det skrock? Kan tänka mig att värmen lättar upp spänningar iaf och den avslappnade stämningen lär bota även den värsta stresspellen!
Dit skulle jag iaf gärna åka en helg. Tillbaka till vardan nu då för din del eller är du på väg till Sverige nu?

Kram Mia

Marie said...

Vilken hlg ni verkar ha haft! Och vilket ställe! helt otroligt ju!

Du har förresten en utmaning hos mig!

Musikanta said...

Så fantastiskt intressant att läsa ditt inlägg. Har väl hört namnet Hot Springs men hade inte en aning om vad det stod för. Du har så vackra bilder också.

Jag kanske skulle önska mig en SPA-helg till julklapp! Har alltid tyckt att det verkade så tantigt och onödigt. Men jag förstår av din lyriska skildring att det måste vara någonting helt speciellt!

Ida i Québec said...

Wow vilken härlig helg! Det verkar som om ni har haft det helt underbart. Det där badhuset med tre bassänger lät nästan som himmelriket... tänk om man hade det här! :)
KRAM

Anna, Fair and True said...

Jag hade inte hört talas om Hot Springs. Trodde Bill Clinton kom från en annan liten håla där? Låter (och ser ut) som ni hade en jättehärlig vistelse! Jag var också på spa för några veckor sedan, i Tällberg, Dalarna, fast det var mer en liten del av vårt besök där.