Wednesday, November 26, 2008

Fredagstema - Julklappsbestyr


Sista fredagen i november och sista fredagstemat från Marianne i Kairo är kort och gott ”Julklapps bestyr”. Jag väljer att publicera mitt fredagsinlägg redan nu då jag kommer att vara bortrest här resten av veckan.

Det är lite blandade känslor jag har inför just julkapparna. Det kan vara så himla svårt att komma på bra klappar. Det känns så tris och meningslöst att bara köpa något för sakens skull. Man vill liksom få till en bra och personlig julklapp som man vet mottagaren kommer att uppskatta. Jag har dock en fördel i att min familj som jag normalt firar med är ganska liten så jag slipper köpa jättemånga klappar utan kan koncenterar mig på några få väl valda. Normalt köper jag bara till min mamma, pappa, bror och så C förstås. Vi har firat våra två första jular här i USA men nu i år kommer vi alltså att åka hem till Sverige. Då vi firat här har vi inte brytt oss om att skicka hem några julklappar då frakten kostar en bra slant men eftersom vi åker hem i år så har det varit fler klappar att inhandla.

Jag gillar inte att springa runt och trängas i julhandeln så jag försöker numer att klara av julklapps inköpen i tid. I år är jag faktiskt så gott som redan klar och det känns toppen! Det jag gillar med USA är också att man kan handla så mycket via nätet och få det hemskickat på ett enkelt och smidigt sätt. Nästan alla butiker här har alla sina varor så att man kan shoppa på nätet. I love that!

Jag brukar faktiskt göra som så att jag frågar familjen vad de önskar sig. Det där med överraskningsmomentet är inte så jätteviktigt för mig utan jag köper hellre något som jag vet mottagaren vill ha och själv är jag för den principen också. Min kära bror brukar köra med hotet ”önskar du dig inget så kommer du få något fult” ;-)
Men det kan ibland vara klurigt att komma på vad man önskar sig. Det är dock kul när man kommer på något riktigt bra att ge bort som den andre inte vet om. Jag har inget emot principen att köpa julklappar till sig själv från sig själv. Det brukar faktiskt vara några av de allra bästa klapparna. Det blir nog en och annan liten julklapp till mig själv även i år.

Jag gillar att slå in julklappar och tycker om att välja fint papper och snöre. Jag tycker att lack doftar underbart men brukar ändå sällan lacka klapparna. Jag kör aldrig med rimm. Är för dåligt på att komma på sådant helt enkelt. Jag brukar slå in klapparna allt eftersom jag köper dem eller ser till att få dem inslagna redan i butiken.

När vi sedan delar ut julklapparna på självaste julafton i våran familj så utser vi en person som delar ut klapparna och sedan kör vi en i taget och låter personen i lugn och ro få öppna sin julklapp så att man ser vad alla har fått och så att man får dra ut på ”gotte stunden”. Jag är ju faktiskt ganska barnslig så det där med julklappar och presenter tycker jag fortfarande är både kul och spännande.

Till er som bor i USA passar jag på att önska en riktigt trevlig Thanksgivning helg. Det ligger verkligen helg i luften så här dagen före den största helgdagen på hela året. Jag njuter av lugnet och myset och ser verkligen fram emot hela fyra dagars långledigt. Ska bli såååå himla skönt. Jag ser också fram emot ett härligt mineralbad i kurorten Hot Springs, AK dit vi åker imorgon. Förhoppningsvis med efterföljande massage också. Det skulle verkligen sitta fint känner jag.
HAPPY THANKSGIVNING & HAPPY HOLLIDAYS

16 comments:

Marie said...

Ha en jättebra helg!

Desiree said...

Marie, tack så mycket. Det ska jag se till att ha :-)

Saltistjejen said...

Å hoppas ni får en riktigt härlig helg!!!!
Jag gillar också att slå in paket. Sådär lite extra fint. Det är roligare att ge bort om det är fint inslaget. Jag gillar även om jag kan göra något eget fint kort till. Men annars gillar jag faktiskt även att som här lägga presenten i en fin påse med fint silkespapper. Det finns så mycket olika färger och mönster på sådana presentpåsar och så kn man matcha med papper så det blir väldigt fint.
Kram!

annebelle said...

Hur ser julpyntet ut där i AL?

Desiree said...

Saltis, ja hoppas att också du får en riktigt härlig helg. Här finns det massor med fina presentpåsar så det är något som faktiskt också känns kul att ge bort precis som du säger med vackert silkespapper. Att slå in vackert är något de är riktigt bra på här tycker jag.

Annebelle, julpynten ser nog ganska lika ut som hemma fast man inte har adventsljusstakar. Men man pyntar mer, i större utsträckning med kransar, kulor, band. Julgranarna har många gånger olika teman eller temafärger. Sedan använder man vackra band istället för glitter som får ringla ned från topp till tå på granen eller granarna (för många har ju fler än en gran hemma). Jag ska försöka ta lite kort och visa lite längre fram hur det kan se ut.

Musikanta said...

Så roligt för er att åka hem över julen. Just den helgen brukar man väl längta hem lite extra om man bor utomlands...

Victoria said...

Happy thanksgiving!!
Kram/Vic

Suzesan said...

Happy Thanksgiving och trevlig helg. Det är kul med paket. Mest kul att slå in så de andra INTE kan gissa vad det är i paketen. Helst väldigt fina paket. Jag är dålig på att rimma men min dotter är duktig på det. Vi har det som sport att gissa vad som är i paketen. När de ligger och väntar på utdelning. Så det är mycket smyg med våra paket.
Låter skönt med kurort. Det skulle jag behöva nu en helg framöver. Kanske efter jul.
Kram
/Susanne

Nilla said...

kvalitet hellre än kvantitet gillar jag också när det gäller julklappar! :-) Hoppas att du får en riktigt fin helg!

Annika said...

Hoppas att ni har det supermysigt, Desiree!!
Visst är det roligt att göra vackra paket, håller med!!
Och ja, absolut kvalitet framför kvantitet!
Kram!!

Victoria said...

Hoppas att ni har en lugn och skön ledighet! Vi ser fram emot text och många foton (känn pressen, haha) från turen. Jag har en award till dig på min sida, kika när du får tid och lust. Kram!

Mia said...

Vad mysigt att åka till Sverige i år. :)

Vi kommer fira här i UK och för ovanlighetens skulle är det bara vi 4, dvs jag, maken och våra barn.

Först kändes det lite tråkigt, då vi alltid har släkten hos oss, men de har ingen möjlighet att komma och vi kan inte åka vi heller och nu när jag har vant mig vid tanken känns det att det här kommer att bli precis den julen som vi behöver. Bara laga de maten vi vill äta, bara mysa och se på film när barnen lagt sig etc etc.

Hoppas du får en fin 1a advent!

Mia said...

Bra idé att köpa julklappar till sig själv från sig själv! En tradition jag måste överväga. :-)

Desiree said...

Musikanta, ja det ska bli underbart att få komma hem över julen och få fira tillsammans med familjen.

Victoria, tack så mycket. Oj en award till mig från dig. Tack! Vad kul och spännande nu blir jag allt nyfiken. Jag får ta och kika in hos dig.

Annika, tack, ha en underbar thanksgiving du också.

Mia, javisst kan det vara både skönt och mysigt att fira jul på egen hand. Det har vi också provat på här och det har klart sina fördelar. Man slipper alla former av stress och press och kan välja helt själv hur och vad man vill göra. jag är säker på att ni kommer få en underbar jul på egen hand. Klart du ska överväga lite klappar från dig själv till dig själv det sitter alltid fint och blir aldrig fel :-)

Nilla, jag håller helt med dig där.

Suezan, visst är det så att det blir ännu bättre och mer spännande om man slagit in dem så att man inte kan gissa vad som finns i eller den man ska ge dem till inte heller kan gissa vad som är i dem.

Jemayá said...

Glad lillajul!

Anna, Fair and True said...

Jag tycker det är jättekul att komma på julklappar! Fast jag brukar såklart bli stressad om det börjar närma sig jul och jag inte är klar. Jag har som du inte så många att köpa till dock utan det är mamma, pappa, brorsan, morfar, farmor och Peter. Ios brukar jag köpa till de närmaste vännerna också men det är bara någon småsak, t ex ett gott te.

Kom de och firade jul med er de två tidigare åren eller hur gjorde ni då?

Jag handlar också en hel del på nätet (man kan göra det i Sverige också! ;) Det är så smidigt, givet att det kommer i tid. I år beställde jag en grej den 19 december (det visade sig dock att den kom till posten den 23:e men vi hann inte få avin; det hade inte gått att välja sms-bekräftelse) som inte kom i tid men pappa blev glad och lappen där jag skrev den kommande presenten ändå!

Jag gillar överraskningsmomentet så jag brukar inte fråga om jag inte är helt slut på idéer förstås.

Jag gillar också att hitta fint papper och snöre och slå in. Skulle vilja rimma men jag är inte så bra på det och det är inte riktigt tradition i min familj. Men min farbror är bra på det och de (kusinerna) brukar rimma.

Vi kör också er variant med julklappsutdelningen. Det brukar oftast vara jag som är tomte! :)