Thursday, November 6, 2008

Lite interessant valstatestik samt kort uppföljning från gårdagen

Lite interessant statestik och interessanta siffror bakom amerikanska presidentvalet hämtade från DN.

Det var de unga som främst röstade fram Obama. Gruppen 18-24 år röstade 68% på Obama. I nästa åldersgrupp 25-29 år var det ännu fler som röstade demokratiskt, 69%. Det var tydligen bara bland väljare äldre än 64 år som McCain fick en majoritet av rösterna med 54%.

Ras har tydligen inte varit en avgörande fråga bland de flesta väljare. Men hela 95% av afroamerikanerna röstade på Obama. Det här är ju verkligen kul och positivt. Kanske var det väntat? Obama lyckades också få en majoritet av rösterna bland de med latino bakgrund.

När det gäller kön så kammade Obama hem majoriteten bland kvinnorna med 56%. Bland de ogifta kvinnorna var det så många som 70% som röstade på honom.

Religion har spelat en stor roll som den alltid gör i amerikansk politik. Republikanernas grepp ligger ju främst om Appalacherna här nere i södern samt präriestaterna i väster. McCain har sitt största stöd och kraft bland moralkonservativa kristna väljare. Här nere i Alabama vann McCain överlägset och det var väntat. Men Obama segrade i två hela sydstater, Florida och Virginia. Jättekul att han lyckdes ovända dessa.

Utbildningsnivå spelade också en stor roll. Bland de med högre utbildning så fick Obama en majoritet av stödet och rösterna. Även i rebublikanskt konservativa stater som Alabama märktes detta. Obama fick sin majoritet av rösterna från storstäderna här som Birmingham samt de större universitetstäderna.

Ekonomin har varit valet mest heta och brännande fråga. På andra plats har Irakkriget kommit. Frågor som normalt får stort utrymme som aborter, homoäktenskap samt utrikespolitik har spelat mindre roll denna gången och detta kanske även har gett viss skjuts till Obama i hans seger.

Något som också varit väldigt positivt är att valdeltagandet har varit det största på hela 44 år med 62.6%.Jag vill tacka er allihop så mycket för era värmande ord, stöd, kommentarer och även hjälpfulla tips till mig angående hundbettet. Jag var rejält skakis igår hela dagen. Det känns mycket bättre idag. Såret ömmar lite bara men det ser ut att läka fint. Det känndes bra att få stelkrampssprutan samt att få en läkare att kolla på det hela. Jag är inte och har aldrig varit interesserad av att göra en stor historia av detta eller stämma hundägaren eller något sådant. Våran granne som är våran goda vän råkar vara advokat och jag ville främst bara rådfråga honom i ärendet vad som var bäst att göra. Jag tror att det hela kan lösas genom att bara prata med ägarna. Jag vill bara två saker. Jag vill försäkra mig om att hunden är frisk och har intyg på sina vaccinationer och jag vill veta att jag ska kunna fortsätta passera det här huset under mina morgonpromenader utan risk för att bli anfallen en gång till. Ikväll ska vi därför åka förbi och prata med ägarna. Jag tror att det hela kommer att lösa sig utan större problem. Tack än en gång för alla värmande ord.

7 comments:

Anne said...

Håll oss uppdaterade med hur det går ikväll! Jag förstår att du var skakis större delen av gårdagen, det är fullt förståeligt. En frukanstvärt otäck upplevelse att bli biten av en hund på sin morgonpromenad. Jag hoppas att ägarna kommer visa sig vara sympatiska och ansvarsfulla människor ni kan diskutera med på ett vettigt och vuxet sätt.
Vad bra att du tog stelkrampsspruta.
Jag tog en i måndags (pga green card kraven). Jag hade rejält ont i armen hela första dagen och en del även dag två. Har du känt nåt?

Anne said...

Förresten, beträffande stelkrampsspruta.
Vissa delstater har gratis stelkrampsspruta för sina invånare, dock verkar de rätt dåliga på att komma ihåg att säga det. Patienten ska fylla i ett papper för att få sprutan gratis. Nu är det ju kanske inte så att Albama har det, då borde de ju ha sagt något.
Jag tog som sagt en i måndags och det var nästan "i misstag" som en annan sköterska kom på att det ju är gratis för alla här att få stelkrampsspruta.

Petra H said...

Intressant att läsa om statistiken från valet. Såg någon liknande statistik på Financial Times idag.
Jag håller tummarna att allt går bra ikväll, att hunden är vaccinerad och att hungägarna är TREVLIGA och att det går att resonera med dem. Det är nog bäst att du förklarar för dem att du inte vill göra en stor law suit av det hela för annars kanske de är väldigt defensiva från början??
Jag brukar precis som Anne få ganska ont av stelkrampssprutor, och faktiskt även av andra vaccinationer (förra året hade jag riktig värk i ena armen efter min hepatitspruta) så jag hoppas att du sluppit det.
Stor kram!

Sparkling said...

Hoppas de löser sig med hundägarna :) man ska ju inte behöva vara rädd för att gå ut.

jag har några fråga om valet i usa, har man valdistrikt som i sverige? jag vet att man röstar på elektorer men är dessa elektorer för hela delstaten eller har man någon slags indelning? är det som i sverige att man måste rösta i en viss vallokal? Tack på förhand!

Annika said...

Just det, Desiree...Keep us posted om hur det går ikväll.
Jag är supernyfiken och jag tror absolut att ni kan lösa detta. Antagligen så skäms hundägarna enormt.
Nej, det är bara jobbigt om du skulle börja dra igång en stämningsprocess. Varför försvåra det hela?
LYCKA TILL!!!
Jag kommer NYFIKET att vänta på fortsättningen!

Desiree said...

Jag lovar att berätta hur det gick. Jo stelkrampssprutan känns lite. Det är helt klart ömt i armen men faktiskt inte så farligt som jag förväntade mig att det skulle bli. Verkar dock inte som om det är gratis vaccinering här i AL. Jag fick betala och de sa inget om att det skulle kunna vara gratis. Däremot har jag fått gratis influensavaccin genom jobbet så det är ju toppen. Nej nej det blir ingen stämnings process och det är aldrig något jag ens funderat på eller som känts aktuellt. Jag vill bara kunna känna mig trygg i min hälsa och när jag går på promenad som sagt.

Sparkling, verkar som om det kan vara så att det finns valdistrikt här. För på mitt röstkort så var det en specifik vallokal angiven som jag fick gå till. Jag är annar tyvärr inte så insatt.

Sparkling said...

tack för svaret:)