Wednesday, November 12, 2008

Onsdagsrecept till Chokladälskaren


När det gäller chokladkaka har detta snabbt blivit en av mina favoriter. Perfekt om man älskar mörkchoklad.
Chokladkaka [10 bitar]
300 g mörk choklad
6 st ägg
1/2 dl råsocker
100 g hackade pekannötter

Till formen:
Kokosflingor och olja

Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen över ett vattenbad. Separera äggvitorna från äggulorna och lägg i två olika skålar. Vispa äggulorna och råsockret. Tillsätt den smälta chokladen och blanda om. Vispa äggvitorna till ett skum och vänd ner chokladblandningen. Tillsätt hackade pekannötter och blanda om.
Smörj en avlång bakform med olja och bröa med kokosflingor. Fördela smeten i formen. Grädda i 20 min och stjälp sedan upp kakan eller skär ut rutor och dekorera med vispad grädde och en pekannöt.
Passar även utmärkt att servera med glass, tjock grekisk youghurt eller hallonsås. Jag provade även sist att göra lite glasyr och lägga ovanpå som bestod av smält mörk choklad blandad med några matskedar apelsinmarmelad. Blev väldansgott.

Receptet kommer från boken Ulrikas bästa GI-mat som innehåller massor med bra recept på bjudmat inför våren och sommarens fester och kalas, rekommenderas varm!

9 comments:

Fritt ur hjärtat said...

Tack, tack! Tusen tack! Om du visste vad jag behövde ett sådant recept!!

Petchie75 said...

Oj, vad många ägg det ska vara i receptet!! Jag är inget större chokladkakefan men jag vet ju att det är mycket populärt att bjuda på så ska komma ihåg receptet för framtida bjudningar.
Kram!

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, den här kakan är verkligen urgod!

Petra, ja det är en hel del ägg och choklad men väldigt lite socker och inget mjöl. Den är mastig och rejäl. Jag tycker som sagt att den är helt ljuvlig.

Anne said...

Som den chokladkakeälskare jag är så ska jag helt klart prova denna! Om du inte testat Petras chokladkaka med jordgubbar/hallon så måste du göra det. Lite fett och lite socker i den, men sååååå god.

Mia said...

Mmm, låter som en kaka i min smak! Mitt onsdagsrecept är inte riktigt lika nyttigt men det innehåller choklad i alla fall ;-)
Hur stor form brukar du använda till din kaka?

Cecilia said...

Å gud så gott det lät och enkelt.Inte mkt konstigheter.

Desiree said...

Anne, jag har ännu inte testat Petras kaka men ska absolut göra detta då just choklad och hallon är en oslagbar fint kombination.

Cecilia, ja denna är lätt att sno ihop och jättegod som sagt.

Mia, oj jag har inte riktigt koll på måtten. Men jag har använt en vanlig rund kakform av standardmått.

Ninnie said...

Dina onsdagsrecept är alltid så frestande! Måste prova den här kakan också! Dina muffins, de där med aprikoser och blåbär, är just nu mina favoriter, har bakat dem flera gånger!

Suzesan said...

Jag älskar chokladkakor. Måste nog göra en sån idag för det vattnades i munnen när jag såg den:)
Jag minns när jag och min dotter nästan åt upp en hel chokladtårta på ett hotell i Frankrike. med jordgubbar till. Servitören tillika ägaren skrattade åt oss.
Tack för receptet.
Kram
Susanne