Friday, November 14, 2008

Fredagstema - Fönster


Veckans fredagstema är Fönster. Ljus och fönster är något som är otroligt viktigt känner jag. Det sitter nog djupt rotat som Svensk där man har en lång mörk vinter. Här märker man att det inte alls är lika viktigt med ljus och fönster för folk då klimatet naturligt bjuder på mycket sol och värme på ett helt annat sätt. Det är vanligt med kontor eller skrivplatser i rum där det inte finns fönster alls. Detta skulle för en nordbo kännas helt otänkbart. Hemma i Sverige bygger man ju inte eller placerar kontor i sådana miljöeer. Jag har dock tur och sitter precis vid fönstret på jobbet och det känns jätteskönt. De flesta sitter nästan aldrig ute och äter om sommaren bland våra grannar då de tycker att det är för varmt. De enda som går ut i solskenet på jobbet är rökarna för att just ta en rökpaus. Som Svensk tar jag gärna med min kaffekopp ut en stund för att njuta då det är sol och vackert väder eller passar på att sitta på altanen med maken för att inta lunch eller middag.

Vårat hus har också riktigt gott om fönster och känns ljust och trevligt. Vi har faktiskt en herrans massa fönster på huset och alla fönster är vackert spröjsade. Jag satt inför detta inlägg och räknade på hur många fönster vi har på huset och kom fram till att vi har 28 stycken! Jag tycker fönster med spröjs är väldigt vackra men de är ganska opraktiska sammtidigt. Det är jobbigt att putsa sådana fönster! (Pust, bara tanken får mig att ta en djup suck). Något som jag dock har lagt märke till och observerat är att folk här faktiskt inte alls putsar sina fönster som man gör i Sverige. Många putsar inte alls regelbundet sina fönster och då det väljer att göra detta anlitar de en fönsterputsarfirma. Här är det ingen som kommer på ideén att ställa sig och putsa 28 fönster med spröjs på egen hand. Jag har haft tur som har en väldigt gullig man som faktiskt tagit på sig fönsterputsar jobbet. Vi nöjer oss dock att göra detta någon gång per år. Det får räcka.

Något som jag verkligen gillar med vårat hus är att jag har ett fönster precis vid diskbänken i köket. Jag tycker faktiskt att det är väldigt trivsamt att kunna titta ut genom fönstret just när man står där och pysslar och diskar. Jag hoppas att jag kommer att ha detta även i framtida boenden.Så här ser våra fönster ut. Det är vackert med spröjsadefönster men ganska opraktiskt.
Något man inte har här nere i södern är fönsterhyllor eller fönsterbrädor vid fönstrena där man kan ställa krukväxter som i Sverige. Man har inte växter inomhus alls här på samma sätt. De flesta har knappt några plantor eller blommor inomhus utan jag antar att det har att göra med klimatet här. Det finns tillräckligt med grönska och växter utomhus större delen av året så man bryr sig inte om att ha speciellt mycket växter inomhus. Jag måste dock säga att jag saknar fönsterbrädor att ställa krukväxter på. Nu i juletider hade man gärna velat ha det också för att kunna ställa adventsljusstakar.

Vårat hus är inte speceillt välisolerat. Det är nämligen bara en-glasfönster. Värme och AC läcker som ett soll geom både fönster, dörrar och mellan nedervåningensgolv och garaget. Husen som byggs här byggs som sagt inte alls lika väl och lika välisolerade som man gör i Sverige.

Ha en riktigt skön och underbar helg allihop.

15 comments:

Anne said...

Det där med att putsa fönster är verkligen annorlunda här, jag har inte sett nån stå och göra det. Har under mina promenader nån enstaka gång sett en tvättfirma stå parkerad utanför nåt hus. Det verkar inte heller i mina delar av USA vara så att man står och putsar själv.
Kan ni vända era fönster så de viks inåt och du kan tvätta inifrån? Eller kanske ni använde stege för att komma till övrevåningen?
Våra fönster kan inte vikas inåt eller på annat sätta fixas så man kan tvätta dem inifrån. Utifrån är det alltför högt till andra vånignen och vi har ingen superstege eller annan utrustning. Många hus verkar byggda och utrustade på det sättet, då blir det ju även praktiskt rätt svårt och det bästa är väl då att anlita en firma som har utrustning.
Många här har ju ändå gardinerna/persiennera fördragna jämt och ständigt så det spelar väl mindre roll då, om det är smutsigt....
Vad härligt att du har fönster på ditt jobb, det betyder nog mycket.

Anonymous said...

Har dar jag bor sa ser jag folk putsa sina fonster en eller tva ganger per ar. Det ar ju sa manga fonster pa varje hus sa det ar ju ett ganska stort jobb att gora det. Manga har gamla fonster som ar svara att putsa. De gar inte att falla inat utan de maste klattra pa stegar for att putsa dom pa utsidan. Sjalv ar jag lyckligt lottad med nya fonster som man kan falla inat, det gor det valdigt enkelt att putsa dom. Gardiner byter inte folk har sa ofta har jag markt. Sjalv tycker grannarna mina att jag ar valdigt hurtig som byter koksgardiner efter arstiderna :-)) Visst saknar man fonsterbrador. Ett tips ar dock att Ikea har adventsljusstakar som ar smala nog att passa i amerikanska fonster. De ar ju inte sa hoga men betydligt battre an inga adventsljusstakar alls. Betydligt varre ar det med julskinkan... den ar mitt storsta bekymmer. Ha en trevlig helg / Anne P i MD

Petra H said...

Oj, min familj måste vara väldigt osvensk när det gäller fönsterputsning - vi har haft fönsterputsare som kommit och putsat fönsterna 2 ggr om året sedan jag var i 10-års åldern!! Jag gillar inte alls att putsa fönsterna och speciellt inte i en lägenhet där det känns som man riskerar livet när man lutar sig ut... O putsade våra fönster precis innan hans mamma kom på besök men eftersom vi bor så nära havet så blev de snabbt smutsiga igen.
Jag tror att det är väldigt svenskt att ha krukväxter i fönsterna, det är väl både ett sätt att göra det mer ombonat och hindra alltför mycket insyn... I de flesta länderna har man ju dessutom tyllgardiner framför fönsterna.
Fönster vid diskhon borde det vara lag på ;-)
Kram och trevlig helg!

Annika said...

Det är sant det där emd fönsterputsning. Jag kan inte ens putsa mina fönster. Iallafall inte dom som ligger på övervåningen. Om jag ska putsa dom måste jag ha en stege...från utsidan alltså.
Jag förstår att folk lejar arbetskraft till detta.
Gardiner ja...dom följer ju ofta med huset vid köp.
Jag tycker att ni har ett så vackert hus. Just den typen av hus ser man mkt av här i DC-området. Gillar modellen starkt.
Ha nu en skön helg. Här är det rena rama sverigevädret...regn, mulet...men, jag tycker det är helt OK!!
KRAM!!

Saltistjejen said...

Fina fönsterilder! Ni bor så fint tycker jag!
Det där med fönsterputs är ngt vi fudnert över. Här fattar jag itne hur man ska göra. Man vill inte precis luta sig ut 18 våningar över marken!!!! Och att beställa fönsterputsare tror jag är svindyrt. Trodde förut att det var vår housing som skule sköta putsnineg och då ta ett proffs för alla husets fönster, men än har detta inte skett....
Nu är de så smutsiga! Jag har en plana tt putsa åtminsone invändigt. Men det mesta smutsen är ju på utsidan.
Jaja, den som lever får se.
Ha en riktigt skön helg!
Kram!

Fröken Anki said...

Det där med fönsterbrädorna verkar vara vanligt alltså. Jag saknar dom också. Det blir så kalt utan nåt som står där. Och att ha kontor utanfönster tycker jag är riktigt deprimerande. Var vid ett tillfälle i ett konferensrum utan fönster, jag blir jättekonstig av det. Vet inte om det är dag eller natt, och så blir jag trött till på köpet. Nä, arbetsplatser med fönster ger nog effektivare och inte minst gladare personal. Tur att du har ditt rum med fönster!

Mycket fönster i huset är trevligt tycker jag också. Även om det är jobbigt med putsning. Våra fönster går som tur är att vika inåt så då kommer man åt båda sidor. För på utsidan sitter det nät. Vilket är toppen på sommaren med alla insekter! :D Men jag är glad att jag inte har 28 stycken. Med spröjs! Nä då skulle det nog bli putsat ännu mer sällan än nu! ;)

Diskbänksfönster är toppen! Det kommer vara ett krav för mig i fortsättningen tror jag.

Ha en härlig helg!

Desiree said...

Anne, tyvärr är våra fönster väldigt opraktiska. Man kan inte vända dem inåt utan de är sådana där klassiska amerikanska fönster som man drar uppåt. Så det är stege som gäller. Fast då C har putsat har han istället använt sig av en borste med extra långt skaft för att putsa och komma åt. Ja det flesta verkar ju ha gardinerna eller persinnerna neddragna så att de kanske inte alls märker lika väl om det blir smutsigt.

Anne P, det måste vara jätteskönt att ha moderna fönster som går att vika inåt för att komma ut utan att använda stege. Det gör det hela mycket mer praktiskt. Tack så mycket för tipset om IKEAs adventsljusstakar de ska jag ta och kolla in.

Petra, ja det verkar onekligen så att det där med krukväxter i fönstrena är något väldigt svenskt. Då du bott i så många olika länder kan du ju verkligen jämföra. Kram tillbaka.

Annika, ja det där med gardiner är verkligen ett kapitel för sig. Det verkar vanligast att gardiner är något som följer med huset då man köper det. Det känns väldigt osvenskt. Man vill ju inte ha någon annans gardiner eftersom ens egen smak skiljer sig mycket och man vill dessutom ha gardiner som matchar med de möbler och färger man har. Gardiner är ofta något som är ganska dyrt här. Jag har bara handlat gardiner på IKEA här. När jag har varit i Sverige har jag passat på att köpa med mig vepor som jag hittills inte sett här alls. De är ju iförsig lätta att sy till själva bara man hittar tyg man gillar.
Ja passa på att njuta av höstvädret nu Annika. Här rullar det in imorgon med en kallfront sedan ska det vara kallt och klart väder hela nästa vecka. Underbart eller hur?

Saltis, tack. Oj jag förstår verklgien att du inte vill luta dig ut 18 våningar över marken. Nej det är nog inte mycket att göra utan att finna sig i att de är smutsiga. Det är ju inga roliga pengar att lägga ut på fönsterputsning och jag antar att de snabbt blir smutsiga igen i en storstad som NY med snöblask och sådant.

Fröken Anki, ja jag håller verkligen med dig om att det är viktigt att ha fönster där man jobbar. Jag skulle aldrig kunna tänka mig ett fönsterlöst kontor. Vad bra att du har sådana där fönster som går att vända inåt. Jag önskar att vi hade sådana också. Ja det blir lite kalt utan fönsterbrädorna men iförsig vänjer man sig och anpassar sig. Jag har istället köpt större växter som jag ställt direkt på golvet brevid fönstrena i vardagsrummet. Det funkar ju också bra.

Marianne said...

Tänk så olika det kan vara! I Turkiet har nästan alla städerskor, utom möjligen städerskorna själva, och städerskornas stolthet är att familjen ska ha välputsade fönster. Så där putsar man fönster var och varannan vecka! Jag lovar! Helt hysteriskt. Inte nog med det, DE KLÄTTRAR UT OCH STÄLLER SIG PÅ FÖNSTERBLECKET! Jag fick alltid svindel när jag såg damerna som klättrade runt på tionde våningen på något hus. Och visst hände det olyckor ...

Ett så vackert hus ni har! Och vad härligt med så många fönster. Hmm, hur många har vi? Elva. Om man inte räknar i badrummen, men de släpper inte in något ljus för de vetter mot någon slags innergård mellan husen dit man inte kan ta sig, mer som ett schakt. Å andra sidan är fönstren väldigt stora så de tar nästan hela väggen där de sitter.

Här läcker det också värme, kyla, sand och mygg. Jag har till och med en glipa mellan glas och karm i arbetsrummet, ca 1 cm stor!

Ha en toppenhelg!

Fritt ur hjärtat said...

Spröjsade fönster skulle jag också vilja ha, fast inte putsa dem;-) Det är så otroligt vackert. 28 fönster är väldigt mycket!!
Att ha köksbänk vid fönster drömmer jag cokså om, när vi bygger om köket står det som prio ett.

Barbamorsan said...

Oj 28 fönster, vilken tur du har med en man som putsar. Kan förstå att många anlitar fönsterputsarhälp. trevlig helg!

Suzesan said...

Så fin thus ni har. Japp spröjsade fönster är völdigt väldigt fint. Men som du säger hopplöst att putsa. jag hade såna i mitt hus som jag hade förr men de gick att ta ner. Man knäppte på dem liksom.
Vi bodde så nära havet... så det var hemskt hopplöst att putsa fönster. För varje gång jag gjort det fint och var nöjd då kom det en storm. Det där slog aldrig fel, så ett tag tog jag vatten slangen och spolade dem bara*fniss* Utomhus alltså hihhi.
Jag gillar annars att putsa men bli ju aldrig färdig då jag är oedant när jag putsar. Det får inte finnas en fläck.
Jag tycker det är fint med mycket fönster och jag fyller dem med krukväxter. Diskbänksfönster är ju härligt. Men jag vet inte om jag vågat diska på kvällen då... för jag är mörkrädd. Titta ut på kvällen är ingen hit.
Sen ska jag tacka dig för receptet på kakan i inlägger nedan.
Jag rekommenderar den jag ockås. Supergod.
Tack för alla dina härliga inlägg. Det är ny värld för mig.
Ha en bra söndag.
Kram
Susanne

Nadia said...

Hej,
Trillade in här av en slump. Blev kvar en lång stund och kom tillbaks för att läsa fler inlägg. Vilken trevlig och inbjudande blogg du har!

Anna, Fair and True said...

Fönsterputsning genom en firma har nog blivit mer och mer vanligt även i Sverige. Tjänsterna har väl blivit billigare eller så beror det på hur stort man bor. Vilken hjälte din man är som putsar alla era fönster!

Som Petra sa kan det nog vara så att svenskar har krukväxter just för att få mindre insyn (trevligare än fula nätgardiner som de har i många länder), och som du sa, att göra det mer inbonat inomhus när det är så kallt halva året.

Intressant det där med gardiner som Annika skrev i sin kommentar - att gardinerna följer med köpet!

Så det finns alltid kontor utan fönster? Usch då!

Ni har verkligen jättefint hus! Tror ni att ni någonsin kommer bo så stort igen om/när ni flyttar någon annanstans?!

Marie said...

vilka vackra fönster! jag gillar verkligen fönster med spröjs, tycker det ser så gammeldags och härligt ut! men jag förstår att det är jobbigt att tvätta dom.. tur att du har en man som gör det jobbet.

jag tycker också det är mysigt med ett fönster när man står o diskar, det blir ju mycket mysigare då o så har man nåt att titta på!

StrandMamman said...

Oj, 28 fönster låter faktiskt mycket. Och spröjsade till på köpet! Jag får vara glad som har en insida och en utsida på mina fönster.
Jag hann med på temat först idag, välkommen att titta in.