Wednesday, November 19, 2008

Onsdagsrecept - Pepparkaks Scones

Det lackar mot advent och juletider. Hela hösten har verkligen gått hur snabbt som helst känner jag. Det är knappt så man fattar att det är jul om bara en dryg månad. Men nu när snart första advent närmar sig kanske dessa scones passar bra antigen som frukostscones eller som en fika.

Här var det en riktig kall morgon idag. Jag fick verkligen klä på mig ordentligt inför morgonpowerwalken. Frosten glittrade vackert i solskenet. Dimman/röken steg ordentligt från vattnet vid sjöarna kring golfbanan i den kyliga luften. Det var en härlig känsla att komma in med riktigt kalla och rosiga äppelkinder. Jag skulle dock behöva lite varmare vantar för fingrarna skulle behövt köras på deforst på micron kändes det nästan som. Jag använde mig av tranbär i mina scones eftersom det är tranbärssäsong här just nu. Det gäller liksom att passa på för efter jul går det inte att få tag på färska tranbär längre. Jag ska köpa mer i helgen och frysa in så att jag har. Men det går lika bra att använda sig av lingon eller andra bär om man önskar.


2 scones
ca 1,5 dl dinkelmjöl (Spelt flour)
1 tsk bakpulver
1 msk flytande honung
1 msk flytande margarin eller rapsolja
1 litet ägg
0,75 dl mild youghurt
5 msk frysta lingon eller tranbär
1 tsk kanel
2 krm malen ingefära
2 krm malen nejlika
2 tsk psylliumfrön (går bra att hoppa över dessa om man inte hittar dem här i USA. Vill man kan man köra med 2 tsk mald flaxseed istället som alltså är linfrön om man vill).
Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Blanda i hop mjöl, bakpulver och honung. Arbeta samman olja och ägg. Rör ner i äggblandningen, mjölblandningen och yoghurt om vartannat. Häll sist i lingon och psylliumfrön och rör till en slät smet. Blir den tjock så späd med någon msk vatten. Klicka ut två jämnstora klickar på en bakplåtspapper-klädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

6 comments:

Marie said...

det här låter gott! äter man det till frukost eller afternoon tea?

Anna, Fair and True said...

Oj, det lät spännande!

Annika said...

Jag måste be Lotta läsa din blogg! Hon gör det ibland, det vet jag. HOPPAS hon kan göra dessa till vår svenne frulle på måndag. Låter bara för himla GOTT!!!
KRAMIS...
PS, imorrn kommer jag nog att skriva lite om mode ang ditt inlägg igår...blev inspirerad till max!!!
Kram!!

Desiree said...

Marie, ja det är vilket som du känner för. Jag provade dem till frukost och det var riktigt gott.

Anna, mumsigt goda. Känns alltid lyxigt med nybakat och varmt bröd.

Annika, ja prova gärna att göra dessa. Busenkla och riktigt goda till frukost. Ja vi är modetjejer Annika och vi gillar ju att följa och kolla in mode och vad andra har på sig. Ser fram emot att få läsa ditt inlägg imorgon. Blir redan nyfiken kompis.

Marianne said...

Intressant! Det låter gott. Har du sedan smör och ost och marmelad osv på dem? Funkar de alltså som matbröd med pepparkakssmak eller mer som kaffebröd?

I dag ska jag på frukostfika hos min trevliga granne, hon har fått kontakt med en finska som bor här i vårt område. Och jag vet att hon håller på att baka just NU!

Ha en jätteskön torsdag!
Kram!

Fritt ur hjärtat said...

måste testas, vi bakar ofta scones. Ett av våra miljömål här hemma är att sluta köpa fikabröd. Folk blir så otoligt glada för varm scones med lite marmelad och ost. Antar att en smaksättning gör ett helt nytt bröd!