Thursday, November 20, 2008

Thanksgivning största helgen på året i USA

Närmar sig med stormsteg, det infaller om exakt en vecka. Detta skulle jag säga är det största helgen på året här i USA. Det är ungefär lika stort som julen är för oss hemma i Sverige. Det är en riktig familjehelg då man träffas och umgås med sin familj och äter traditionell thanksgivning mat som består av kalkon, potatismos, sås, tranbärsgelé, lite annat grönt och andra smårätter som sedan avslutas med Sweet Pumkin Pie. Detta är den största resehelgen här i USA. Ska man flyga någonstanns får man vara ute och boka sina biljetter i mycket god tid och man kan inte förvänta sig att göra några klipp eller hitta speciellt mycket rabatter under just denna helg. Folk brukar dock inte resa bort utan man reser till familjen. Thanksgiving är större här än julen och detta märks också på antalet lediga dagar. Detta är den längsta helgen på helgen på hela året då många får både torsdag och fredag ledigt och därmed får man hela fyra dagar i stäck att vara ledig. När det gäller julen har man ju bara juldagen ledigt. Thanksgivning infaller alltid på en torsdag och brukar vara sista helgen i november. När jag går min morgonrunda ser jag hur man har dekorerat framför sina hus med pumpor och skördefigurer. Tanken och firandet bakom Thanksgivning är riktigt fin. Man firar helt enkelt allt man är tacksam över. Man tar sig tid att reflektera över det man har och det man är tacksam över. Jag tror att det faktiskt är viktigt att göra detta ibland. Ursprungligen var man ju tacksam över sina nya möjligheter, sitt nya land, grödorna man kunde odla och skörda, att resan till det nya landet och kontinenten hade gått bra och att man lyckats få en bra ny start på sitt liv bland de pilgrimar som kom till USA.

Dagen efter thanksgiving som är fredagen brukar också gå under benämningen Black Friday. Detta är den absolut största shoppingdagen på hela året här i USA. Då brukar butikerna ha mycket fördelaktiga erbjudanden och klipp. Butikerna brukar öppna extra tidigt. Några öppnar redan vid 04 på morgonen och folk står i långa köeer för att snabbt vara bland de första som därmed får chansen att rusa in och grabba tag i det man vill ha. För under denna dagen är det först till kvarn som gäller och så långt lagret räcker. Det gäller att vara både morgonpigg och ha vassa armbågar för att göra många klipp under denna dagen.

Eftersom vi inte har någon familj här att fira thanksgivning tillsammans med och inte heller har traditionen eller känslan för och av Thanksgivning så kommer vi även i år att passa på att göra en liten resa lite längre bort. Både C och jag känner att vi mycket hellre passar på att åka iväg då vi faktiskt har fyra dagar i stäck ledigt istället för att sitta hemma med en gigantisk kalkon då vi bara är två personer. I år kommer vi att åka till de heta källorna i Hot Springs som ligger i Arkansas. Det här är en nationalpark och en gammal anrik kurort. Jag ser fram emot vacker natur, härliga vandringsleder, heta källor, mineralbad och massage. Jag ser också fram emot härlig underbar ledighet! Jippi, hela fyra dagar i stäck. Ska bli sååå underbart!

6 comments:

Annika said...

Vad mysigt att ni ska åka bort!! Hot Springs! Låter super!
Förstår att inte Thanksgiving betyder så jättemkt för dig, och för er. Jag har ju Peters familj och jag tycker jättemkt om Thanksgiving. Det är en spdan skön och kravlös helg då man bara äter gott och har det mysigt. Himla trevligt, faktiskt!! Och med sköna lediga dagar. På onsdagen slutar skolan två timmar tidigare än vanligt, och då kan vi ta helg!
Vi brukar äta frukost i sängen på T-giving morgonen och kolla in paraden...så mysigt, sen åker vi till Peters syster vid 14 tiden och äter väl middag vid 16 eller så...Sen är vi då helt slut framåt 21 tiden...PUST, man blir så mätt av t-giving middagen.
Visst är det årets största helg i USA. Det är det!
Kram!!!

Desiree said...

Annika, ja det blir nog annorlunda om man har familj här att fira med. För oss två känns det ju mest konstigt om vi skulle försöka fira detta traditionellt. Parad? Vad är det för slags parad? Låter supermysigt med frukost i sängen och sedan en härlig och god middag med familjen. Jag hoppas du får en riktigt skön och trevlig T-giving helg.

Annika said...

Macys parad på TV...Så mysigt att kolla den och äta frukost samtidigt...Det är thanksgiving för mig...

anna of sweden said...

Jag läser din blogg då och då men har nog aldrig sagt hej förut. Så det gör jag nu. Hej, hej!
Hälsar Anna i Philadelphia

PS Lustigt. Jag hade precis samma inägg på min blogg som du, det om penséer.

mia said...

Det är ju faktiskt ganska fint. Att man tar sig tid att tänka lite extra på vad man är tacksam för.

Roligt att ni ska upptäcka mer av USA. Ser fram emot att läsa din rapport därifrån!

Kram Mia

Nilla said...

Vilket bra inlägg! Ha en skön helg!