Tuesday, November 18, 2008

Är du en Shlumpadinka?

Vad är detta undrade jag då jag läste ordet för första gången. Tydligen rör det sig om någon som jämt och ständigt går runt i ”hemmamyskläder” alltså Bylsiga tröjor, mysbyxor med gällivarehäng, leggings med knän och oversize t-shirts som sett bättre dagar. Detta är tydligen vad amerikanerna kallar en ”shlumpadinka”?

Vi har alla sett dem. I matvaruaffären, på bussen, och på bensinstationen. Kanske har vi vid tillfälle själva frestats att bege oss ut i något snabbärende iförda hemmauniformen. Här i USA kallas de alltså för ”shlumpadinkas” – personer som inte längre bryr sig om sitt utseende på grund av lättja och brist på självförtroende/värderingar/självrespekt. Jag skulle säga att södern är full av Shlumpadinkas. Jag ser dem dagligen. Ibland kan man verkligen undra om det är tillåtet att ha på sig precis vad som helst då man stiger utanför dörren. Vissa skulle till och med se bättre ut om de istället hade virat in sig i ett lakan.

Den senaste veckans Oprah visade ett avsnitt där hon anlitat en stylist för att ”göra om” ett gäng kvinnor som uppvisade typiska ”shlumpadinka” tendenser. Kvinnorna klädde sig genomgående i hemmakläder, och en gick så långt i sitt bekvämlighetsbehov att hon ofta sågs ute på staden i pyjamasbyxor. Att ha ”hemmakläder” är något de flesta av oss känner igen. Men för majoriteten av oss är det kanske inte så illa att vi helt gett upp – vare sig vi lämnar huset en gång om dagen eller en gång i veckan – om vi jobbar hemifrån, studerar eller är föräldralediga.

Själv byter jag gärna om till skönare hemmakläder då jag kommer hem från jobbet. Men jag går inte runt i dessa ständigt och jämt. Jag åker inte till affären i mys eller pjamaskläder. Jag har sett grannfruar i vårt område som kan gå runt i dessa kläder hela dagen lång och arbeta i trädgården i just den där konstiga mixen av hemmakläder. Jag tycker personligen att det skulle kännas konstigt att gå runt i myskläder hela dagen lång, ungefär som att skippa att borsta tänderna på hela dagen. Sedan är det ju faktiskt så att det finns gott om hemmakläder som både är sköna, mysiga och ser bra ut. Man behöver ju faktiskt inte sätta på sig vilka paltor som helst som håller på att falla sönder eller använda de mest urtvättade och knäppa kombinationer som helst. Jag tycker att amrisarna är duktiga på sitt stora urval av sköna och fina myskläder som finns ute i butikerna. Det finns gott om fina loungekläder att välja och köpa så varför inte ha lite stil även om man nu vill vara bekväm.

Varför har alldeles för många amerikaner alldeles för korta byxor är något man också kan undra över. Det ser ju helt sjukt knäppt ut att ha byxben som slutar en bra bit ovanför fotknölen. Men det är otroligt vanligt att se folk i förkorta byxor här.

14 comments:

Victoria said...

Nope, undertecknad är ingen shlumpadinka, men det beror bara på att jag inte äger några riktiga loungekläder. Jag har pyjamasar som eventuellt skulle kunna kvala in som louungekläder men dem byter jag bara om till frampå kvällen och det har nog hänt att jag inte bytt om från dem förrän till lunch, men jag skulle ALDRIG visa mig ute i dem!
Kram!/Vic

Petra H said...

Ha ha, då är Puerto Rico alldeles fullt av shlumpadinkas :-) Pyjamasbyxor, papiljotter etc..
Jag är allergisk mot för korta byxor, hellre för långa än för korta!! Förresten, holländska tjejer har också alltid för korta byxor - en kompis sa att det är för att de väntar på att NL ska översvämmas ;-)
Kram!

Annika said...

HAR aldrig hört ordet, men jag FATTAR innebörden.
FULT som stryk är det och jag är verkligen ingen schlumpadinka...
Jag mår inte helt bra om jag visar mig offentligt i skrotkläder...
Och för korta braller...ATT!!! ATT!! Det är jag allergisk mot

Saltistjejen said...

Hahaha! Jag har aldrig hört detta uttryck förut men det var skoj!!!!
Jag är igne riktig Schlumapdika tror jag, men ÄÄÄÄLSKAR att gå runt i sk myskläder hemma. Träningsoverallsbyxor eller liknande. Sköna tröjor, t-shirts och så. och jag kan göra det en hel dag! Inga problem!!! byter om nästan så snart jag kommer hem från jobbet. Av med jeansen och på med mysbrallorna! :-)
Nuförtiden sedan vi fick Ella tar jag även ofta på mig ngn "sunkig" gmmal träja också eftersom jag VET att den kommer att bli nedkräkt minst ett par gången under kvällen/dagen.
Däremot byter jag kläder när jag går ut. Skulle aldrig gå i mina hemmamyskläder ute. Nej då blir det "vanliga stassen" som visserligen även den är rätt casual...
Och detta med korta byxor är suuuperfult! Fy!
Kramkram!

Marie said...

Haha, den rätta byxlängden verkar det bara som att svenskar får till! :) Ofta ser man korta byxor både i England o Frankrike, men inte i Sverige!

Hemma är det myskläder som gäller, men det ska ju fortfarande vara lite stil på dom! Min favis är leggings och nån tunika/klänning över det!

mia said...

Nej jag bryr mig om mig själv men älskar att gå omkring hemma i myskläder. Det gör hela min familj jämnt!
Vilket galet ord förresten! Är det engelska, vad betyder själva ordet exakt? Är det slang?

Kram Mia

Anonymous said...

Det ordet kanske ar nagot som anvands lokalt i sydstaterna for ingen verkar ha hort talas om det. :-) Sjalv lagger jag aldrig marke till vad folk har pa sig och hur dom ser ut, jag har fullt upp med mig sjalv nar jag ar ute. :-) Skulle aldrig komma pa tanken att slosa min energi pa andras utseende och klader. Nar man laser svenska tidningar och bloggar sa verkar manga svenskar ha fordomar mot amerikaner. Undrar varfor, verkar valdigt trangsynt i Sverige numera. Efter 10 ar har i USA sa har jag nog sjalv fatt ett par fordomar mot svenskar. Svenskar vet ju alltid lite mer och ar ju alltid lite battre an andra... men den asikten ar jag val ensam om. Fast nagon shlumpadinka slashas ar jag inte sjalv men det later lite frestande, hi hi ;-))

Annika said...

Efter 18 år i USA lägger jag fortfarande märke till hur folk ser ut...Det är svårt att låta bli.
Och jag måste säga att mkt är BEDRÖVLIGT. I detta land med detta enorma utbud ...varför måste man klä sig som en slashas??? Finns liksom ingen anledning.
Intressant att det var just Oprah som tog upp det, då sprids det ju :-)

Desiree said...

Victoria, jag gillar som sagt att gå runt hemma på kvällarna i loungekläder men jag skulle liksom du inte gå ut i dessa på stan eller någon annanstans. Tycker faktiskt att man här i USA är riktigt bra på just loungekläder. Finns många snygga både på GAP och andra butiker. Utbudet är ju mycket större på sådant här och det är trevligt.

Petra, jo jag kan tänka mig att PR på många sätt är lika södern. Ha ha, riktigt kul det där med varför just holländskorna har för korta byxor. Så det är alltså något som även sker på andra håll i europa detta med för korta byxor, interessant.

Annika, hi hi jo jag är också allergisk mot för korta byxor. Jag är ju kort av mig så varje gång jag köper nya byxor så måste jag lägga upp dem men jag är jättenoga med att de absolut inte får bli för korta.

Saltis, jag är precis som du. Håller med dig till fullo. Jag byter jättegärna om till sköna kläder då jag kommer hem. Går gärna runt i sköna och fina myskläder hemma men skulle som sagt inte visa mig officielt ute på stan i sådana. Jag har även full förståelse för att du tar på dig någon lite mer sliten tröja som du inte är rädd om som småbarnsmamma då man ofta får kräk, spill och kladd på sig. En sådan period i livet går nog de flesta igenom som småbarnsmamma.

Marie, jätte interessant att både du och Petra har erfarenhet av just för korta byxor från andra delar och länder av europa. Så detta med längre längd på byxorna kan alltså vara något riktigt svenskt fenomen. Ja sköna leggings och en tunika är toppen och snyggt.

Anonymous, jo visst är det så att inget land och inget folk är perfekt. Det finns både positiva sidor och negativa sidor hos både amerikaner och svenskar. Jag lägger märke till hur folk klär sig både här och i Sverige. Jag har alltid varit interesserad av mode och kläder så det kanske är därför. Tycker inte att det är slöseri med tid eftersom det är ett personligt intresse för mig. Men visst finns det många svenskar som går illaklädda. Detta med Shlumpadinka var trots allt något som togs upp här, i ett amerikanskt tv-program av som sagt Oprah. Så det är ju kritik av en amerikan mot andra amerikaner. Det finns nog en hel del Shlumpadinkas i Svedala också.

Annika, du och jag är ju båda interesserade av kläder och mode så jag antar att det är naturligt för oss att lägga märke till sådant här. Tyvärr såg jag inte själv tv-programmet med Oprah utan hörde bara talas om det. Jag hade gärna sett själva programmet.

Anna, Fair and True said...

Kände inte till den termen! Kul! I Sverige brukar man ju ibland snacka om Bikbok-tjejer; att tjejerna är snygga och bryr sig om utseendet när de är singlar men när de har en pojkvän köper de mysbyxor på Bikbok och slutar sminka sig. I alla fall enligt Henrik Schyffert - kolla hans Svenska tjej is the grej på Youtube!

Jag byter nästan aldrig om när jag kommer hem. Om jag byter om är det mer när det nästan är läggdags och då är det till pyjamasbyxor direkt.

För korta byxor och gympadojor = amerikaner för mig! Modet som man ser i modetidningar når aldrig fler än modemedvetna i New York, DC, San Francisco och Hollywoodtyp medan alla har på sig det här i Sverige (vilket iofs är tråkigt åt andra hållet).

Marianne said...

Bra ord! Själv slasar jag runt här hemma i bekväma kläder, och sminkar mig inte om jag bara ska sitta och jobba framför datorn hela dagen - men om jag ska ut så klär jag på mig ordentligt. Men jag gillar inte joggingkläder ens hemma. Vet inte varför, men det känns liksom FÖR slött på något sätt. Just nu har jag ett par för stora militärgröna byxor från Timberland som jag slasar runt i med lämpligt format på t-shirt. Just nu är det långärmat och stickad väst som gäller, för det har blivit kyligt.

Själv gillar jag när de tillverkar för korta byxor, för då blir de lagom till korta mig : )

Anonymous said...

Såg också programmet med shlumpadinka makeovers på Oprah. Om jag förstod saken rätt så är det ett ord som miss oprah hittat på själv.
Jag tycker det är ett ganska bra ord för slafsigt klädda människor. Bara för att man tycker om myskläder så behöver man inte bli en shlumpadinka, det finns så mycket fina myskläder.

Annika said...

Nej, tydligen är det Yiddish...
Allt enligt min tyska granne...Dettyska ordet är nästan likadant, men Schlumpadinka är Yiddish.

Suzesan said...

Roligt inlägg och bra tänk. Jag går ofta ledigt klädd hemma nästintill "schlumpadinka" men ICKE när jag går ut...och inte om jag får besök.
Jag skrattade mycket åt detta. I Sverige är det många många i min ålder som inte ids fixa sig. Alla ser likadana ut och få har nån personlig snygg stil. Joggingstilen var mycket ett mode hos campingfolket. De som bor i husvagn på somrarna.
När jag är ensam hemma går jag ofta i tights och nån lång tröja eller min långa nya morgonrock som mer är lite kinesisk stuk av nåt slag.
Det värsta jag vet på somrarna är de som går i bikinis i affärer eller badbrallor. Vid stranden kan det vara ok ..men inte i stan. Mitt personliga tyck. Om jag går till affären vid stranden slänger jag på mig något för jag känner mig obekväm annars.
Roligt inlägg och jag ska införa en "trend i Sverige" och föra det ordet vidare*fniss*
För korta byxor är det värsta värsta..
Ha en bra kväll
Kram
Susanne