Wednesday, September 23, 2009

BananetikettJapp du läste just rätt, det finns tydligen både folk som undar hur man bör äta bananer korrekt och det finns även ett svar till denna fråga. Det är lite lustigt men även Petra på PR hade reflekterat över just denna fråga och tagit upp den på sin blogg igår. Jag tyckte att det var lite kul när jag såg denna fråga i Magdalena Ribbings spalt i DN. Shit tänkte jag, om inte folk har problem så ser de till att skaffa sig. Kunde inte låta bli att småle då det visade sig att frågan hade USA-ursprung. Så här löd frågan:

Nu behöver jag lite hjälp. Pojkvännen spenderade ett år i USA och har helt tappat det här med att använda kniv och gaffel. Det är väl en sak att äta stort sätt allt med bara gaffeln, men när man äter pizza med endastfingrarna eller skalar bananen helt för att sedan ta den i handen för att äta har man gått för långt, tycker jag. Följaktligen blir händerna kladdiga.Snälla Magdalena, visst kan jag förstå att man i Amerika äter på ett visst sätt, men att när man är i Sverige bör man äta som man gör här eller hur? Skulle uppskatta om du kunde berätta vad man i Sverige kan äta utan kniv och gaffel (eller sked), och också vilket är rätt, att äta gräddig tårta med gaffel eller sked.

Själv så använder jag fortfarande både kniv och gaffel alltid nästan efter hela tre år här. Jag har inte vant mig vid bara gaffel. Tycker fortfarande att det ser bizzart ut då man ser vuxna människor som skär upp tex en biff eller kotlett i småbitar för att sedan lägga undan kniven och bara äta med gaffel. Jag känner mig lost utan min kniv. Dukar alltid hemma med både kniv och gaffel. Sedan finns det ju rätter och saker man får och kan äta bättre med händerna. Ofta använder jag till och med gaffel och kniv då jag ska äta hamburgare eftersom jag tycker att det annars bli för kladdigt då det börjar rammla ut saker och man dessutom måste spärra upp gapet så mycket.

Hur väl våra grannar representerar sitt land vet jag inte men hos familjen G har de inte mycket till middagskänsla. K är dessutom hemma om dagarna och har således hela dagarna till förfogande men den familjen sitter aldrig ner tillsammans vid bordet utan de sitter ofta vid varsin tv eller springer omkring och gör annat medans någon annan äter. De väntar inte in varandra med att börja äta även om alla är hemma, Tv:n är alltid på, de använder oftast papperstallrikar även om det finns en fungerande stor diskmaskin. Det här är långt ifrån min stil och min önskan känner jag.

Jag kanske är strikt men hos oss så gäller att man:
Sitter ner vid bordet och äter
Man väntar in varandra tills alla har fått på tallriken förrän man börjar äta.
Man har inte tv:n på, pratar inte i telefon eller läser så vitt man inte äter själv.
Man äter med kniv och gaffel och stödjer sig inte på armbågarna.
Man ger någon typ av feedback på maten till den som lagat middagen.
Man dukar med servetter eller papper och använder dessa för att torka sig om munnen eller fingrarna om det behövs.
Man lämnar inte bordet förrän alla är klara.
Man hjälps åt att duka av och snygga upp i köket efter middagen.

Men åter till bananfrågan. Här kommer Magdalenas svar:

Din direkta fråga om hur man äter banan kan jag besvara med att är man noga och i lite mer formellt sällskap så skalar man en bit av bananen, bryter den skalade delen eller skär med fruktkniv om sådan finns, och äter en bit i taget. Annars gör man som de flesta, skalar ner ett stycke och biter av.I snyggt och mer elegant bordsskick äter man så mycket man kan med gaffeln i höger hand, exempelvis tårta, mousse, omelett, kokt potatis, sallad. Sådant skär man inte med kniv. Och skeden används bara när den verkligen behövs.
Idag är det soligt och vackert med blå himmel och då måste jag ju sitta här på jobbet självklart. På lördag ska det bli regn igen, iallafall säger det att de ska bli regn med 80% risk och det betyder med andra ord att det kommer att regna. Man får väl plannera att hålla sig inomhus och göra de där trista hushållssysslorna som behövs göras.

11 comments:

Marianne said...

Jag håller med dig! Middagen har inte bara till syfte att få i sig den näring kroppen behöver, den har en social funktion lika mycket och det ska vara trevligt och gott när man äter. Undantag när man är ensam hemma, då sitter jag ofta framför tv:n. Vill ha sällskap även då!

Och det där med hur man äter banan ... Man undrar ibland om folk inte a) har något vettig att syssla med och b) inte får någon som helst uppfostran som barn.

Jaja, sån är världen.

Kram!

Desiree said...

Marianne, ha ha jo det var just det jag undrade också då jag såg rubriken i Magdalens spalt - har inte folk större problem än så här. Men ibland är det väl lättare att fokusera på de små problemen istället för de större och mer krävande. När det gäller tv:n som sällskap så håller jag absolut med dig om att då man är ensam så vill man ju gärna antigen kolla på tv eller bläddra i något för att i ensamhet är det inte kul att sitta och tugga och stirra rakt ut i tomma intet.

Marie said...

Hahaha! Den där frågan var sjukt rolig! :) Jag äter väl med fingrarna ibland, men det är nog bara med saker som alla äter med fingrarna! Att skala av hela skalet på bananen och sen äta bananen... No, I don't get it! För det första blir man kladdig, och för det andra är det ohygieniskt!

Saltistjejen said...

Jag tycker också det där med banann som Petra skrev på sin blogg häromdagen är helt galet1 vadå! Varför har folk så sjuka tankar?!?!??????? Som sagt, jag äter banan som en apa! :-) Inte med gaffel således.....
Ang middag så äter vi oftast tillsammans men ibland jobbar man ju väldigt sent och då blir det så att den som är hema äter själv. Men vi har sena middagsvanor rent almänt så oftast hinner man hem från jobbet även om man jobbar lite senare. Ofta äter vi inte förrän runt 21-snäret. Eller tidigast runt 20.
E får mat tidigare såklart. Vi brukar ofast sitta med henne också när hon äter.
Fast det där med TVn. Den har vi ofta på faktiskt. Och ibland äer vi middag framför TVn. Om vi vill se ngt program eller ngn film vi hyrt så kan vi ofta börja titta på den medan vi äter middag. Annars blir det så sent. Jag tycker det känns helt ok.
Skönt att ni har fint väder nu. Här är 28 grader men lite småmulet men ändå hyfsat skönt. Inte lika fuktigt som igår.
Stor kram!!

Anna, Fair and True said...

Håller med att det är så tråkigt att inte äta ihop som en familj. Vi sitter iofs ofta framför TV:n men vi gör det ihop och vi kommer inte att göra det när vi har barn. När man har barn får man väl anpassa sina tider till dem eller ge dem ett extra mellanmål så de kan äta middag lite senare.

Usch, det här med plasttallrikar förstår jag inte! Särskilt inte i dessa tider när nog de flesta vet att man ska spara på miljön!

Annika said...

Visst har man sett sin beskärda del av dåligt bordskick här in the US.
Jag kommer aldrig ngnsin att börja äta med bara gaffeln. det ser så bonnigt ut att det inte är sant...Jag reggar ofta på detta. Märker att jag icke vänjer mig.

men jag har väl aldrig sett en enda amris som skalat hela bananen och ätit den så...Har aldrig sett ngn, förutom små barn, som äter så...
Tycker alla äter bananer här som bananer "skall" ätas, hahaha!!!

Vi äter alltid middag ihop här, om inte Peter är ruggigt sen. jag kan inte vänta. Speciellt inte nu när ajg håller min diet. men visst är just middagen en stund då man ska sitta ner tillsammans.

Hamburgare äter jag med händerna, pizza ibland också, pommes...
Vissa rätter är det helt Ok att använda händerna för.

Bananfrågan är ju för rolig...HAHAHA!!!

Kram!

Desiree said...

Mari, jag haller verkligen med dig jag fattar inte heller varfor man skulle skala hela bananen forst for att sedan ta den med fingrarna man blir ju precis som du tar upp 1.Kladdig 2. i dessa influensatider aven om jag sjalv alltid tanker pa det sa stoppar jag i princip aldrig saker i munnen om jag inte tvattat mig om handerna forst. Du tanker precis som jag.

Saltis, precis! Jag bryr mig verkligen inte om vad andra har for sjuka tankar. Lat dem ha sina sjuka tankar. Jag ater min banan pa det sattet som ar mest normalt for mig. Jag vet precis hur det kan vara med att ata ganska sent. Vi ater ofta vid 19:30 eller 20. Har lyckats borja ata lite tidgare numer forut blev det ofta vid 21 och da blev det verkligen i princip att bara kasta sig i sangen efter middagen. Jag antar att det ar delvis darfor som vi kollar relativt lite pa tv att det ofast blir for sent for oss att kolla in nagot program. Jag brukar ju slacka lampan senast vid 22 om jag ska upp vid 06. Idag ar det fint fast nu har det blivit mulet. Men det verkar som det kan komma ett break med torrare luft och bra vader nasta vecka.

Desiree said...

Anna, för mig verkar det helt knäppt att använda sig av plast eller papperstallrikar speciellt då man har en diskmaskin. Det känns jätteonödigt att slösa på miljön och öka på sopberget på det sättet. Dessutom tycker jag inte att det är trevligt att äta på plast/papp-tallrikar så vitt man inte är ute på picknick eller har en fest utomhus med många gäster där det ibland kan vara smidigare istället för att köra många diskmaskiner.

Annika, det är bra att du inte vant dig av med att använda kniven även om du bott här väldigt länge. Hamburgare, pizza och pommes händer också att jag kör delvis med händerna oftast och delvis med bestick. Jag förstår absolut att du måste ha mat i tid speciellt då du kör din diet. Det är jättejobbigt när man blir så där vrålhungrig. Händer mig ibland och då kör jag med nödtricket att äta en morot eller något medans jag lagar maten.

jenny said...

Hej! Googlade runt lite på Birmingham åsså hittade jag till din blogg, åker själv dit om 4 veckor. Ville nog egentligen inget särskilt, tänkte bara säga hej :)

Petra H said...

Ja, folk har de konstigaste tankarna - jag fattar inte vad som är så farligt med att äta en banan som en apa som Saltis skrev ;-) Jag tror att det är ytterst få människor som tänker något annat än "där äter en tjej en banan"... Jag hade ju aldrig tänkt tanken innan min franska kompis sa det (alltså inte hon som var på besök utan det var en fd kollega som sa det till mig en gång).
Och att skala hela bananen och sedan äta med fingrarna låter ju bara hemskt kladdigt och jobbigt.
Här i PR är det också väldigt vanligt att familjer inte sitter ner och äter tillsammans. Svenska B brukar klaga på det, hennes svärfamilj sitter inte ens ner till JUL och äter tillsammans!! Men nu vet de att hon inte gillar att äta ensam så någon i familjen brukar få uppdraget att äta med henne!!
I Spanien sitter vi alltid ner och äter lunch och middag tillsammans, men inte frukost - men det beror väl på att vi äter så mycket senare än Os föräldrar ;-)
Ha en mysig helg!
Kram

Åsa i memphis said...

"Man ger någon typ av feedback på maten till den som lagat middagen."

HAHA; ja det är verkligen inte vanligt här borta. Alltså, som vanlig middag betraktad. Och som du säger, det är ett evigt springande, tv ljud och allt annat. Det är lite som om det är otäckt mo det är tyst?!

Själv har jag en liten (jag hatar egentligen att skriva ordet men vi kan säga anpassningskampanj istf) uppfostringskampanj på hemmafronten ;) Herr Amerikan är väldigt söt på många sätt men vissa saker har vi ändrat på. Det har blivit en liten anpassning, vissa vardagar gör vi hans sätt och vissa är det mitt sätt (sitta vid bord, tyst tv etc). Nu har han iofs sagt att han uppskattar en middag där vi kan prata med varandra och inte ha störande ljud.... :)

Jag undrar själv om inte lite av den här överätningen i Södern har att göra med att dom liksom inte får "ro att äta"?!?!? Iaf jag äter mycket mer om jag springer runt med en papperstallrik snarare än om jag sitter ned och ser maten på tallriken och är lugn...

lycka till med husförsäljningen