Tuesday, September 22, 2009

Rent mjöl i påsen men stora skillnader

I love Ica. Jag skulle lätt kunna trycka upp en t.-shirt och bära med detta budskap. Speciellt älskar jag Ica butiken där mina föräldar bor i Viksjö. Den har ju utsetts till en av Stockholms bästa Ica butiker. Varje gång jag åker hem till Sverige ser jag verkligen fram emot att få gå dit och botanisera bland allt de har. Som vanligt innan jag åker tillbaka hit så ser jag ju till att fylla mina resväskor med många produkter och livsmedel från just Ican. Jag lyckas alltid på något sätt ladda mina väskor till max så att jag når upp till max vikten. Två stora väskror med 23 kilo i varje plus handbaggade är vad jag alltid släpar på över atlanten. Nu sist hade jag även mjöl med mig. Jag märkte ju i Sverige att det jag bakde jäste så otroligt mycket bättre än vad det någonsin jäster här även om jag anväder mig av jästbolagets torrjäst. Jag hade läst att just kvalitéen på mjöl är en viktig faktor för jäsningsprocessen. Igår gjorde jag ett litet test. Jag bakade lite bröd och denna gången med torrjäst men också med fullkornsvetemjölet jag haft med mig från Sverige och det jäste mycket bättre än med det amerikanska mjölet jag köpt här. Tydligen skiljer sig svenskt och amerikanskt mjöl åt en hel del. Men eftersom folk inte bakar bröd hemma här så är det ju inga problem för de flesta. Hur bagerierna gör och vilket sorts mjöl och jäst de använder vet jag ju inte. Färsk jäst har jag som sagt aldrig fått tag på i en vanlig butik här. Inte ens i dyrare välsorterade butiker så som Whole Foods finns färsk jäst.

Brödet igår blev riktigt gott och sedan var det också smidigt att baka. Timjan och rivna morötter fick smaksätta. I orginal receptet är det rivna rödbettor i. Gott blev det också. Det här brödet kommer jag självklart göra flera gånger. När man ändå talar om bröd kan jag ju avslöja att även en gigantisk dansk rågbrödslimpa från mitt absoluta favvo bageri nämligen Vallhallabageriet fick följa med i resväskan. Älskar deras danska rågbröd med rejält knaprig skorpa och fullt med frön, fullkorn och mycket tuggmotstånd, mmm.


Fast Whole Foods är också en riktigt fin butik förutom att den som sagt är minst lika dyr som den är kul. Jag köpte dessa vackra Heirloom tomater från Kalifornien där. Gillar att blanda olika tomatsorter i salladen. Ibland är det kul att kosta på sig lite delux tomater som dessa med sin vackra nyans i gult och rött.


Tandkrämen jag börjat på fick följa med i väskan. Annars brukar jag nog inte köpa tandkräm med mig hit. Rollon finns förvisso här men är inte helt lätt att få tag på. Verkar som amrisarna hellre föredrar antingen torrsticks eller spray. Det finns väldigt lite rollon varianter att välja bland.

Något annat jag faktiskt njuter av är möjligheten att kolla på svensk tv. Kollade in nya serien som heter ”Mannen under trappan” igår. Ser verkligen fram emot nästa avsnitt. Den var både spännande, rolig och lite småläskig. Perfekt avslut på en kväll att ligga i sängen med sin laptop och kolla på. C har under sommaren skaffat nytt tv/telefonbolag så nu har vi inte längre Charter utan AT&T. Vi har fått många många flera kanaler. Jag vet faktiskt inte hur många kanaler vi har, lätt över hundra. Fast jag tycker ofta att det är svårt att hitta något jag gillar. Det jobbigaste är nog att bläddra igenom och hitta sina favoriter. C har lagt upp några kanaler som vi hade som favoriter sedan innan men jag har väl ännu inte vant mig tillräckligt vid det nya. Det bästa med att kolla svensk web-tv är att man slipper alla reklam avbrott. Underbart.

Här är receptet på brödet som faktiskt är superenkel och går himla smidigt att sno ihop. Låt er inte avskräckas av jästiden och tiden i ugnen. Jag tycker den är perfekt att blanda till på morgonen om man ska ha den på eftermiddagen eller kvällen alternativt funkar det nog att låta den jäsa över natt om man vill ha den på morgonen.

25 g jäst (färsk eller torr)
3 dl kallt vatten (supersmidigt att inte behöva värma och tänka på att få vatten i rätt temperatur)
7 dl fullkornsvetemjöl (går också bra att använda vanligt vetemjöl om man vill eller byta ut 0.5 dl mot linfrö, havregryn, hela korn av dinkel eller bovete eller något sådant i den stilen)
1 dl grahamsmjöl (heter Graham flour på engelska)
2 tsk salt
2 tsk färsk eller torkad timjan
2 små rödbettor som man river (jag bytte ut rödbettorna mot två rivna morötter men det går också att riva sqaush och ha det istället)

Blanda jäst och vatten tills jästen är löst. Riv grönsakerna och tillsätt. Ha ned övriga torra ingredienser. Knåda degen för hand ordentligt 5-10 minuter eller i maskin 5 min. Själp upp degen i en form 1.5 liter som du smörat och bröat. Låt nu degen jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar. Det går bra att låta den stå i rumstemperatur längre också. Du behöver inte passa tiden nåt vidare exakt. Ställ in i ugnen och grädda 1 timme på 200 grader mitt i ugnen.

15 comments:

Saltistjejen said...

Mjölet är helt klart annorlunda här. Det finns dessutom OLIKA mjlsorter och jag har ignen koll på skillnaderna melan dem. Nu menar jag såklart inte skillnad på typ vete och rågmjöl utan "samma mjöltyp" men som finns som ngt olika sorter ändå. Svårt att förklara men du förstår kanske?

Jag bakar ju nästan inte alls här. mycket för att jag itne tycker jag fått så bra resultat när jag provat så jag ahr likosm lagt av. Men jag var ingen stor bakare i Sverige heller. Lagar hellre mat...
Men dina bröd ser och verkar så otroligt goda att jag blir sugen var gång jag läser hos dig att du bakat! :-)

Gott bröd är svårt att få tag på här tycker jag. Visst finns det men det är oftast vääldigt dyrt och finns bara på en del "finare" bagerier eller så här på Manhattan. Jag äter därför ofta endast rostbröd samt hårt knäckebröd eftersom det är vad jag gillar bäst. En del bagels också såklart eftersom jag råkar bo här på östkusten där bagels är stooort!

Du den där serien Mannen under trappen. är det den med Jonas Karlsson??? jag bara MÅSTe se den! Jag ääälskar Jonas Karlsson!!! å han är min storfavvo i Sverige nu. Allt sedan han var bajjenhunden i julkalendern för många år sedan är han minklara favorit!!!!
HUR ser de programmet? På svt.se????
Vi har Time Warner cable och inernet är också från dem. Fungerar bra tycker jag, men M har AT&T som mobiloperatör eftersom han har en iphone.
Stor kram!!!

Petra H said...

Jag har inte märkt skillnad på mjölkvaliten här och i Europa, men det kanske är för att jag ytterst sällan bakar bröd och bullar som ska jäsa. När det gäller kakbak så funkar det bra med det amerikanska / puertoricanska mjölet... Ditt bröd låter jättegott men här är det O som bakar bröd, inte jag ;-)
Har du hört om Whole Foods-bojkottskampanjen? VD:n för Whole Foods har skrivit en debattartikel om varför han är emot Obamas sjukförsäkringsreform och folk som brukar handla på Whole Foods har gått i taket! Det är ju oftast folk som är medvetna om både miljö och sociala frågor som handlar där...
Hoppas att det har slutat regna hos er!!
Stor kram från ett soligt PR!

Desiree said...

Saltis, jo jag tror nog att jag förstår lite hur du menar. Om man tex tänker på vetemjöl så finns det ju både bleached och unbleached här. Vet inte riktigt vad detta innebär och sedan finns det ju även fullkornsvetemjöl också. Interssant att du också tycker att det är svårt att få tag på gott bröd även fast du bor i NY där sortimentet borde vara otroligt mycket större och bättre. Ja bagles har ni nog bland de bästa. Är det inte från östkusten som de härstammar och har sitt ursprung till och med.

Jo just det "Mannen under trappan" är serien med Jonas Karlssson. Det är en serie i fyra delar och det finns första och andra delen man kan se. Jag såg andra delen igår. Den är både konstig, lustig, spännande och lite läskig. Ta chansen för den är faktiskt bra och sevärd. Speciellt om han råkar vara din favorit.

Kram på dig.

Petra, hej. Nej jag har inte hört talas om bojkotten mot Whole Foods. Jag förstår att folk blir upprörda. Jag tycker det är helt absurt hur många här är så starkt emot Obamas reform av sjukvårdssystemet. Det behövs ju någon typ av förändring då systemet är ohållbart i längden så som det ser ut just nu. Kostnaderna för både sjukvården och patienterna bara ökar lavinartat och det blir ju bara fler och fler som blir oförsäkrade eller inte har råd längre. Idag regnar det faktiskt inte ännu, peppar peppar. Jag hoppas vi får en helg med lite mer uppehåll som sagt. Ha det gott i det soliga PR.

Annika said...

Vännen! Färskjäst finns!! Min kompis Lotta bakar alltid med det!
Ska genast ta reda på var det är hon köper det, alltså var i affären hon handlar det. Vet att det inte allas är på ngn "lyxbutik" utan på vanliga Giant.
Borde hooka upp dig med Lotta, men hon har varken blogg eller FB sida, men baka kan hon, precis som du!
Jag bakar aldrig, och just nu äter jag inte bröd heller. Annars tycker jag att Wegmanns har supergott bröd (vet att det inte finns hos er), men även Safeways bageri är super!
TV över nätet, och radio över nätet är GULD!!! ÄLSKAR!!!
Vi har Comcast, och när det funkar funkar det bra...
At&t för mobilerna.
Blir supernyfiken på programmet du ser på svt. Själv har jag precis kollat hollywoodfruar del 3 på svenska trean...ack ja...ack ja....
Känner mig urblåst själv efter att ha glott på det.
KRAM, KRAM!!! OCh jag ska SMS: Lotta pronto!!!

Annika said...

DEL 2, av Hollywoodfruar ska det ju vara.
ALLTID blir det fort och fel i kommentarerna....

Annika said...

All right! Nu har jag Lotta infon:
Jästen ligger bredvid smöret. Den är ganska dyr, men finns gör den.
Lotta bakar även med torrjäst och det funkar bra, tycker hon. Torrjäst härifrån.

Visst är ICA Viksjö förresten utsedd till Sveriges bästa ICA?
Coolt. Den affären är verkligen jättefin!

Millan said...

Ja jag haller med dig. Ica ar en favorit!! Det kanns ju i det narmast exotiskt att ga och handla dar nu for tiden :-). Jag har valdigt svart att hitta bra mjol i england. inte ens Whole Foods butiken har saljer speciellt manga sorter (om man jamfor med en vanlig ica butik i sverige). Just Grahamsmjol kan jag inte hitta... utan har fatt kopa fran en svensk butik pa natet (blir ju urdyrt!).
~Brodet later jatte gott sa jag ska prova det! Kram

Desiree said...

Annika, tack för att du kollade med Lotta. Jag ska ta och syna hyllorna bervid smöret och se vad jag kan hitta. Jag tror nog att det kan vara bättre att leta själv än att fråga någon anställd för de brukar sällan veta vad man är ute efter. Men torrjästen fukar rätt bra. Jag var dock inte medveten om att mjölet som sagt kunde göra en sådan stor skillnad. Men nu ska jag kolla efter jästen nästa gång jag är i affären helt klart. Tack!
Jag har kollat här på både Publix och Whole Foods. Jag har till och med frågat på Whole Foods men de visste inte ens vad jag menade. Skulle vara super om man kunde få tag på färsk jäst, vilken lyx! Jag får som sagt kolla mer noggrant denna gången.
Javisst är det toppen att man kan kolla in så mycket program via webben både vad gäller tv och radio. Underbart som sagt. Kanske ska jag spana in lite Hollywood fruar också och se vad det är för något.
Visste inte att just den Ican faktiskt blivit utsedd till Sveriges bästa alltså, wow! Jo det kan man förstå. Det är en fröjd att handla där för allt är verkligegn färskt och fint. Det bjuds ofta på frukt och kaffe finns alltid så att man kan ta medans man går runt och handlar om man har lust. Den Ican är min favorit helt klart. Kul att veta att den alltså är bäst.
Take care.

Millan, aha interessant att det alltså kan vara mjölproblem i andra länder i europa också. Då kanske det till och med är så att du har större mjölproblem om det till och med är så att utbudet är ganska maget. Då är det ju vare sig lätt eller kul att baka just matbröd. Kakor och kaffebröd funkar ju ofta med vanlig vetemjöl men ibland vill man ju ha annat till just bröd. Gärna lite grövre och gärna fullkornsvarianter och rågmjöl och sådant. Ja att beställa över nätet lönar sig ju inte då fraktkostnaderna blir så dyra. Man betalar mer i frakt än vad själva varan kostar.

Anonymous said...

Fina bilder som alltid pa din blogg. Det basta mjolet som ar mest likt svenskt mjol ar King Arthur Flour. Finns ofta i mataffarer och sedan kan du ocksa bestalla en katalog fran www.bakerscatalogue.com Mycket bra for bakning i den. Halsn Anne i MD

Anonymous said...

Glomde beratta om ett annat stalle att handla fran, http://www.bobsredmill.com De har mycket Whole Grain produkter. Dinkel, Bulgur och vallmo, sesam och solrosfro brukar jag handla dar samt annat smatt och gott. Halsn Anne i MD

Marianne said...

Tack för receptet! Det där låter ju faktiskt rätt enkelt. Vi har också burit med oss mjöl, särskilt dinkel, från Sverige eftersom utbudet här är väldigt begränsat till vete, vete eller vete. Jo också ett som ser ut som färgat vete för att verka nyttigare.

Fick veta att en egyptisk man i Stockholm tyckte att det saknas riktigt gott bröd i Sverige, så han åkte hem till byn i södra Egypten, fick en bit av sin farmors surdeg, och har nu en bra bissniss på att baka och sälja riktigt gott surdegsbröd. Han har visst använt ätteläggarna till samma surdegsklump i arton år nu. Måste ta reda på vilket bageri det är.

Nu ringer det på dörren!

kram!

Anonymous said...

Har du prövat att göra din egen surdeg? Har du sett bloggen Pain du Martin? Det borde lösa dina problem med att hitta jäst. Bröden blir supergoda. Jag har smakat. Har en svärson som blivit brödfrälst.

Anna, Fair and True said...

Min KitchenAid har ju kommit nu så snart kanske jag ska baka lite bröd! :)

Anonymous said...

Hej!
Prövade receptet igår med rödbetor, degen var knallrosa när jag la den i formen. För att vara helt ärlig såg den inte direkt aptitlig ut, det såg mest ut som någon slags playdo-deg.

Men när brödet var klart var det bara lätt rosa ton på skorpan, inuti var det "bröd-färgat" med röda prickar, som om man blandat lingonsylt i det, och det var kanongott! Riktigt saftigt och fint.
Tack för ett bra recept!
/C

Recept bakning bakrecept bröd choklad godis said...

Detta recept måste prövas på här i hemmet när man får tid till övers!
Trevlig blogg i övrigt.

Danskt rågbröd recept