Monday, September 28, 2009

Gemensamt vredesutbrott på frysen


Halleluja! Äntligen har det svept ner svalare och torrare vindar. Idag har jag till och med fått sätta på mig en cardigan då jag skulle iväg imorse, jippi! Himmlen är klartblå och solen lyser och temperaturen är perfekt. Idag borde man ju få ledigt bara för att det är så fint väder.

Jag tycker om vårat kök på många sätt. Jag gillar att det finns gott om förvaringsplatser i form av skåp. Jag gillar granitskivorna där man kan ställa varma plåtar direkt. En sak som jag la märke till då jag kom tillbaka från Sverige nu senast var höjden på våra bänkar. Dessa är mycket högre än vad bänkarna är i Sverige. Ibland känner jag mig som ett litet barn som skulle vilja ha en minipall att stå på så att jag kommer upp lite mer. Men jag kan alltid använda mig av köksbordet som är lägre om jag behöver. Vet inte om detta är standardhöjd i USA på bänkar eller ens om det finns någon sådan standard.


En sak som jag INTE gillar är därmot våran side by side, kyl/frys. Igår kväll fick vi det både jag och C. Vi hatar verkligen frysen på så många sätt. Jag hatar kökslösningar och konstruktioner som tycks vara byggda av personer som aldrig vistas i kök eller aldrig lagar mat i sitt kök. Eftersom vi lagar nästintill allt som vi stoppar i oss (middag varje kväll och ser till så att det lätt räcker till matlåda och lunch dagen därpå) så är våran frys oftast knökfull med både matlådor och frusna ingredienser. Fysens kapacitet måste alltså kunna användas till max. Vi har en sådan där sidebyside variant med frys och kyl som båda står sida vid sida och är betydligt smalare än de normala svenska varianterna. Det jag hatar med våran frys är att:

1. Den stora inbyggda ismaskinen. Visst kan det tyckas toppen att det alltid finns isbitar men jag föredrar att fixa dem själv för själva ismaskinen tar en sådan stor plats i dörren att den verkligen stjäl hur mycket utrymme som helst som jag hellre har till att fysförvaring.
2. De där smala hyllorna som dessutom inte går ända in till väggen. Det finns ett glapp och mellanrum mellan trådhyllans slutkant och innerväggen på frysen som gör att saker och ting ständigt trillar över och igen igen utnyttjas inte hela frysens kapacitet ordentligt.

Igår kväll hände det som ofta brukar hända hemma hos oss. Jag öppnar frysen för att ställa in något och då rasar hela min stapel av matlådor ut. Några spricker och går sönder självklart. Jag svär och C svär över frysen. C är iallfall riktigt händig av sig och igårkväll fixade han lite lösningar till oss. Nu har vi satt in plastbackar i frysen för att allt inte ska komma rasande över oss varje gång. Vi har ju en frysbox nere i källaren också för att den lilla smala i köket rymmer så lite.

När jag flyttar hem ska jag inte ha någon ismaskin. Jag ska inte ha någon side by side kyl/frys. Jag ska ha helt släta köksluckor som är lätta att torka av. Jag ska inte ha blanka köksluckor där fingeravtryck syns. Jag ska inte heller ha rostfritt där man också ser fingeravtryck. Men däremot gillar jag våra granitskivor. Jag gillar att ugnen och micron är inbyggda och är på ståhöjd. Jag gillar gasspisen. Jag gillar köksön och att det finns rejält med skåp. Gillar inte diskmaskinen där man måste skölja allt så otroligt noga först för att det ska bli rent.Så här ser det alltså ut numer. Vi har fått köra in plastbackar så att allt inte ska rasa rakt ut mot en varje gång man öppnar frysen. Ismaskinen använder jag inte så ofta så den skulle jag gärna klara mig utan och istället få mer plats i frysen.

12 comments:

Victoria said...

det här utrymmet skulle jag kunna klippa och klistra in på min hemsida - rakt av! Jag håller med vareviga ord! Ismaskin: värdo! Smal frys: värdo! Hyllorna som inte går ända in: värdo!
Värdo, värdo, värdo!!
Vi har ju en kyl/frys ute i garaget också numera och tillsammans rymmer våra två frysar mindre än i en normal svensk frys, det är jag övertygad om.
Precis som du skriver så är nog inte de amerikanska köken gjorda för dem som lagar mycket mat själva, bara för att mixa lite drinkar och värma lite rester från kinahaket runt hörnet. Morr! ;o)

Saltistjejen said...

Ert kök är verkligen vackert och mysigt på samma gång! Som tage ur en inredningstidning tycker jag! :-)
Men förstår din frysfrustration! VÅR frys är dock ännnu mindre än er. och också knökfull. Jag lagar även oftast Ellas mat och fryser in i små burkar och de har en förmåga att ramla ur när man öppnar. Högst irriterande. Särksilt när det som ramlar ut går sånder. Plastburkar spricker ju ofta.... Blä!!
Skulle gärna ha en stor frys! Även i Sverige hade vi en liten frys (endast halv "under" kylen. Men den var ändå större än den vi har nu som endast har 1,5 hyllor. Visserligen är frysen djupare och bredare än den vi hade i Sverige men ändå mycket mindre. Där hade vi ju iallafall tre lådor och en hylla! Men helst skulle jag vilja ha en dubbelfrys i svensk standardstorlek. Här ka vi ju inte ens skaffa en extra fyrs själva eftesom vi inte har ngn plats att ha den på. Det är superfullt i hela lägenheten...
Hoppas ni kan skaffa bättrefrys när ni flyttar tillbaks till Sverige!
Kramar!!

Ninni said...

Vad fint ni har det! Det ser jättemysigt ut tycker jag. Det är ganska nyttigt att få bo i olika typer av hus så att man kan lära sig vad man tycker om eller inte. Bänkskivor i sten hade vi i Brasilien och det skulle jag gärna vilja ha här hemma också. Både praktiskt och snyggt. Likaså gasspis.
Jag måste hålla med dig om att er frys verkar opraktisk. Det är också en sak som vi nyttjar till bristningsgränsen. Bakar, plockar bär och svamp och fryser in, köper storpack med kött och fisk. Små matrester som räcka till lunch ibland.
Vet ni var ni ska bo när ni flyttar hem till Sverige?
Vi har delvis fått ordning på våra grejor men vårt flyttlass kommer nog inte förrän strax före jul. Tills dess så har vi kanske hunnit rensa ut lite här hemma. Sonen flyttar till egen lägenhet i veckan och sen ska vi göra oss av med allt vi inte tycker att vi behöver längre.
I måndags började jag jobba igen och det känns nästan som vanligt igen efter ett par dagar :)
Det har blivit höstkyla här +3 imorse när jag åkte till jobbet. Så nu ska jag leta fram fingervantarna.
Må så gott!
Kram NInni

Desiree said...

Victoria, underbart att ha en tvillingsjäl i köket som fattar precis vad jag snackar om. Precis som du säger kan man ju undra om köket ibland inte är gjort för att man bara ska mixa lite drinkar och värma lite kinakäk, amen! Jag vet ju att den här typen av kyl/frys kombination även finns i Sverige med just dessa smalare varianter och det ska jag verkligen INTE ha.

Saltis, jag gillar ju egentligen köket mycket förutom just några få saker så som frysen. Vi har en frysbox nere i källaren också men den är förvisso inte så stor och också ganska välfylld. Vi lagar ju allt hemma i princip både till lunch och middag så båda frysarna behövs specillt som frysen i köket faktiskt inte rymmer speciellt mycket. Jag kan verkligen hålla med dig om att det är högst irriterande när allt kommer farande, ramlar ut över golvet och plastburkarna spricker. Det var precis det som hände som ledde till vredesutbrottet. Jag förstår att det inte blir lätt för er som bor litet så att det dessutom inte går att få plats med någon större frys. Då blir det inte så lätt men jag antar att man får göra det bästa av situationen och anpassa sig. Bra att du får in lite av Ellas mat iallafall. Ni kommer garanterat att älska och uppskatta ett större kök i framtiden.

Ninnie, ja det är faktiskt kul att prova på att bo på olika sätt då lär man sig vad som funkar bäst och vad man själv trivs bäst med. Ja just det vi har gasspis här precis som ni hade i Brasilien och den gillar jag jättemycket så det finns mycket postivit med det här köket. Precis som du blir det ju välfyllt i frysarna då jag bakar, köper storpack och lagar mat både till middag och lunch.

Vi vet inte riktigt ännu vart vi ska bo då vi flyttar tillbaka till Sverige. Beror lite på vart man kommer att jobba. Men vi hoppas att det blir i Stockholmstrakten där vi har familj båda två och en hel del vänner. Hoppas att det kändes bra för dig att börja jobba igen och att du trivs bra med ditt jobb och arbetskamraterna. Ah perfekt att passa på att ha lite tid att gå igenom saker och ting och rensa ut lite om erat flyttlass kommer till jul. Känns det kanske lite tomt nu när sonen flyttat ut. Ja du får sätta på dig vantarna då du ska iväg till jobbet om morgonen då det är kallt. Jag hann uppleva några sådana riktigt krispiga lite kyliga höstmorgnar inna jag for tillbaka hit då temperaturen kröp neråt +9 grader och då kände jag att den där längtan efter ett par fingervantar som kom krypande så jag förstår dig. September verkar dock ha blivit en jättefin höstmånad i Sverige. Underbart att du kunna vara lite ledig och njuta av det vackra vädret och få komma iordning i lung och ro lite. Det är ju ändå en stor omställning att flytta hem - ibland nästan större än då man flyttade utomlands på sätt och vis. Sköt om dig.
Kram

Jenny said...

Ja, visst är det irriterande när inte "vardagssakerna" fungerar! Vi köpte en frys som frostar av sig själv och det tycker jag är en lyx - guud vad skönt att slippa DET tråkiga jobbet :)

Sporty Spice said...

Håller med dig om ismaskinen, har aldrig fattat dess tjusning. Vi har ingen och hur jobbigt är det att öppna frysen, ta ut en ice tray och plocka isbitarna för hand? Och som du säger, ismaskinen tar ju massor av plats. Min dröm är en sådan där kyl med dubbeldörrar. Man kan få plats med en mindre familj på mamma, pappa barn där inne. =)

Desiree said...

Jenny, ja det är otroligt hur dessa små men ändå viktiga saker kan irritera en då det inte funkar som det ska. Låter praktiskt med en frys som avfrostar sig själv. Fast det tror jag faktiskt att eländet vi har gör för jag har aldrig hittills behövt frosta av den iallfall så det är väl en bra grej.

Sporty, precis! Hur svårt är det att fixa lite iskuber då man behöver? Fast jag tror att det ligger lite kulturskillnad i problemet. Jag tror att folk använder betydligt mer is här än vad vi nordbor gör och är vana vid. Jag känner inte att jag måste ha is i mitt vatten så länge det är kallt nog som kommer ur kranen. Låter som en dröm med både en stoor kyl och en stooor frys. Du som också konusmerar mycket frukt och grönt vet ju precis vilken plats sådant tar.

Annika said...

jag får psykbryt nästan varje dag på min side-by-side frys. FAN vad uselt det är. OCH JA, ismaskinen tar så mkt rum. INTE klokt!
Men Desiree vilket vackert kök du har!!
Kan inte jag få det ;-)?
Helt ljuvligt!
Vet inte om höjden är annorlunda än hemma på mina kösbänkar, har aldrig tänkt på det...
De flesta kök tycker jag annars är designade bra här, just för matlagning.
Gud vad hungrig jag är just nu...
Men side-by-side är totalt värdo!! Peter och jag köpte den själva, trodde den skulle vara BRA...
Men fan vad vi har ångrat oss!
KAMAR!!

Inger said...

Mmmm.. ert kök ser verkligen inbjudande och trivsamt ut. Känner den sköna atmosfären.
Frysproblemet har jag ingen erfarenhet av men det låter onekligen opraktiskt i överkant.
Förstår att det kommer att se annorlunda ut när ni återvänder till Sweden.
Må gott!

Marianne said...

Ni har så vackert kök! Och visst är det helt underbart med granitskivor som man kan ställa saker direkt ur ugnen på! Våra är inte så snygga, men man kan inte få allt här i världen när man bara hyr.

Vi har nog bättre frys än ni, den kunde vara lite större, men den har riktiga plastbackar så ingenting ramar ur. Vår kyl är däremot helt värdelös, den har en rätt stor frysavdelning högst upp som tar alldeles för mycket plats just i den höjd man har ögonen. Så man får i princip huka sig ner för allt man ska ha ur kylen och mängder av saker hamnar så klart längst ner / längst in och glöms bort ... Jag har bett att få kyl och frys i fulla storlekar i nya lägenheten. Annars får vi köpa det själva, för det är ett måste. Och när vi flyttar hem en vacker dag ska det vara stooor kyl och stooor frys.

Håller förresten helt med om det där med rostfritt. Värdelöst till vardags, det är bara snyggt när det är helt nystädat och dessutom får man jobba rätt ordentligt för att få det riktigt snyggt.

Kram!

Petra H said...

Ha ha, vi är precis tvärtom - vi ÄÄÄLSKAR vår kyl och frys här!! Men det är ju bara för att vi hade världens minsta kyl i Bryssel med bara ett litet frysfack där man inte kunde frysa IN något, alltså bara lägga in sådant som redan var fryst... Ismaskinen använder vi nästan aldrig så håller med om att den tar plats - men vattendispensären (svenska?) är guld värd! Jag hade gärna haft en sådan även i Bryssel där vi inte heller drack kranvattnet... istället hade vi en liten Brita för vatten vi lagade mat med och kokade (alldeles för mycket kalk i vattnet direkt från kranen och vattenkokaren kalkade igen direkt om det inte var filtrerat) och så köpte vi mineralvatten för att dricka. Inte så miljövänligt, tungt och dyrt att bära hem... Får se vad det blir när vi flyttar tillbaka till Belgien! Men större kyl och frys är ett måste!
Kram!

Anna, Fair and True said...

Jag skulle vilja ha en ismaskin men jag skulle köpa en svensk variant, dsv en bred frys. Men antar att amerikanare bara vill ha plats för glass! :)

Smart ändå med plastlådorna!