Tuesday, September 29, 2009

Bra start på dagen


Vi är alltid noga med att äta en rejäl, god och nyttig frukost för att kunna stå oss bra fram till lunch. Vill man ha nyttig och osötad mussli så får man blanda till sin egen här nere i södern. Visst säljs det mussli på IKEA men vårat närmaste IKEA ligger dels 2.5 timmar enkel väg bort så det är för långt att åka dit regelbundet och dels så är musslin som säljs där sötad även om den är svensk. Den amerikanska granolan som säljs här är alldels på tok för söt. Både jag och C blandar våran egna mussli hemma numer som vi äter till frukost. Jag äter min mussli med youghurt och C äter sin med mjölk. Jag tycker bäst om den grekiska naturella youghurten Fagé Total 0 %. Den är god och relativt tjock så jag brukar spä den med mjölk eller vatten för att få en konsistens som mer liknar den svenska youghurten. Sedan kör jag alltid min mussli med ett hackat äpple i botten och sedan lite bär som topping.

I mussliblandningen har jag Red Mills five grain mix som bas. Jag lägger sedan till lite annat smått och gott så som dinkelflingor, lite mer havregryn, lite mer flax seed (linfrö), puffat vete (kalaspuffar utan kalas som jag och C brukar säga), vetekuddarna, och sedan lite torkad frukt som blåbär, torkde äppelbitar, russin eller tranbär. Den torkade frukten är ju sötningsmedel nog så det behövs verkligen inte extra socker, honung eller sirap eller något sådant.

För att underlätta morgonkaoset så föbereder vi så mycket vi kan kvällen innan. Vi dukar bordet, laddar kaffebryggaren, hackar äpplet och lägger bitarna direkt i den skålen jag sedan ska ha att äta ur på morgonen. Under vinterhalvåret då det är kallt ute byter jag gärna ut musslin mot gröt istället. Till helgen så brukar vi köra lite mer avancerad frukost mer som en lite större fukost/brunch vid tiotiden på morgonen. För mig är frukosten ofta både dagens vitkigaste och godaste mål. Hemma hos oss blir det därmed aldrig några poptars i brödrosten inte. Det blir inte heller att åka förbi någon drive-in på något fastfood ställe som verkar otroligt vanligt här att folk gör.


Jag använder mig av lite av varje beroende på vad som finns och vad jag känner för. Olika gryn är alltid en bra bas så som hederliga havregryn, dinkelflingor eller denna 5 grain mix som är riktigt bra även om den är ganska dyr. Men en god och näringsrik frukost är värd sina slantar. Sedan slänger jag ned lite torkad frukt och ibland lite puffat vete.
Jag äter musslin med naturelle youghurt och sedan brukar jag alltid toppa med lite färsk frukt beroende på vad som finns hemma.Jag har till och med skaffat mig en ny mussliburk och så här ser det ut då man kikar ner i burken. Mussliblandningen i burken brukar räcka ett tag så det är väl ca vart 10-14 dag som jag blandar ny.

Ursäkta att detta foto blev lite suddigt men så här kan det se ut när man ska till att göra sin musslimix.

9 comments:

Annika said...

Tack för tipset om den yogurten, Desiree!
jag köper ju annars bara Lite and fit från Danone, du vet.
Den är ju god den med. Precis som du äter jag numera yogurt med frukt i. SÅ gott!!
Underbart.
jag älskar amerikansk granola, men det är så söt och inte helt nyttigt om man vil undvika en massa socker. men god är den...
Gröt fixar jag inte, konsistensen...
OCH POP TARTS--ick vad äckligt det är!! Förstår mig inte på folk som äter det dag ut och dag in. Till frulle alltså, inget bra alls.
Älskar helgbruncher! men nu är jag ju lite trist medan jag håller på med min diet...
Fast lördagar är ju det grönt!!
KRAMAR!!!!!!

Desiree said...

Annika, den youghurten är helt underbar. Köp den på Costco där den säljs i större förpackning. Går som sagt bra att dryga ut den med att spä med vatten till önskad konsistens. Poptarts har jag faktiskt själv aldrig provat ens en gång och känner inte heller för det. Förstår mig inte heller på de som köper färdig våfflor som de kör i brödrosten. Älskar våfflor men då ska de vara varma och hemmagjorda som helg brunch. Bra att du får njuta lite på lördagar. Det är viktigt att man får lite sådant. Hur länge till plannerar du att köra vidare med din diet? Har du satt något datum eller är det när du nått din målvikt?

Saltistjejen said...

Me n himmel Desiree vad ni är ordningssamma!!! jag är imponerad. jag skulle gäärna fixa det mesta kvällen innan men det blir oftast inte så. Bara lite till Ella ibland så att hennes lunch o mellanmål fins klart i kylen. men i övrigt blir det sällan något förberedande.
Jättefin frukost. jag äter faktiskt just nu ikeas musli haha! Och jag har linfrö till jag med. Började med det när jag var gravid mot förstoppad mage och har fortsatt med det eftersom det är nyttigt. Sedan har jag oftast också färska bär till yoghurten. Äter dock Dannon plain. Alltså ingen low fat eller så för den gillar jag inte så mycket. Jag är inte sådär superfrälst i low eller non fat produkter faktiskt. Även om de finns i mängder här... haha!
Kramar!!

Petra H said...

Müsli är gott men det var länge sedan jag åt det. Jag gillar även Special K, men oftast äter jag havregrynsgröt till frukost. O och jag har också olika frukostvanor - han gör sin gröt i mikron med mjölk och kanel, jag kokar min på spisen (det tar ju bara en minut) med vatten. Jag gillar inte mikrad gröt, tycker att konsistensen blir annorlunda.
Blir inte dina äpplebitar bruna om du skivar dem dagen innan?
Kram!

Desiree said...

Saltis, jag känner att jag behöver vara organiserad på morgonen för att jag ska kunna komma iväg i tid. För mig tar allt annar sådan himla tid. Jag är väl en sådan person som gillar att förbereda saker och ting, jag märker att jag är sådan på jobbet också. Gillar helt enkelt att ligga steget före. Linfrön är rena supermaten.

Petchie, jo jag har för mig att du berättade att just du och O har olika sätt att laga till eran gröt. För mig spelar det inte jättestor roll om det blir på spisen eller micron men har jag tid så gör jag den helst på spisen så som du gör den. Tycker faktiskt att den blir fluffigare och bättre på något vis då. Sedan lagar jag till den så som du gör med vatten och inte med mjölk förutom då jag gör mannagrynsgröt som blir med mjölk.

För att slippa få äppelbitarna mörka så har jag lite citron eller limejuice på dem innan jag ställer in skålen i kylen. Funkar hyfsat bra faktiskt.

Anna, Fair and True said...

Nästan ett onsdagsrecept (fast på en torsdag)!

Väldigt organiserat alltså!

Jag skrattade åt ert "kalaspuffar utan kalas"! :)

Marianne said...

Jag kan äta müsli, rätt gott ibland, men jag föredrar smörgåsar på morgonen. Brukar alltid spara lite av salladen från middagen och lägger den ovanpå osten på mackan. Så det blir ju nyttigt det också. Och jag brukar äta Danones färdiga fruktyogurt, hihi, lagom söt och god för mig som vill ha lite kalorier.

KRAM!

Marie said...

Visst är det svårt att få till en "svensk" frukost utomlands? Jag har ännu inte hittat en bra frukost här i Tyskland, det är svårt att hitta liknande saker som vad man är van vid... Och hitta nytt är också svårt! Hemma äter jag alltid filmjölk med flingor och färsk frukt, alltid gott! Men här har jag inte hittat någon fil eller yoghurt som inte är som smör... Men jag har väl ett tag på mig att vänja mig! :)

Desiree said...

Anna, det är inte dumt alls med just kalaspuffar fast utan "kalas". ;-)

Marianne, låter som en bra frukost. Tyvärr är det så svårt att få tag på bra bröd här att jag hellre sparar på det jag köpt med mig eller bakat tills helgen. Jag tycker faktiskt att du har ett ganska angenämt problem att försöka få dig så mycket kalorier som möjligt. Önskar att man kunde få hjälpa till för det hade nog inte varit några problem. Men jag är väldigt glad över att du mår bättre och jag tycker du ska passa på att njuta av allt gott som du tycker extra mycket om.

Marie, jag känner helt klart igen problmet. Det tar lång tid innan man hittar produkter man gillar och vet vilka man inte gillar. Jag känner att jag fortfarande efter tre år här hittar nya saker och produkter. Man får helt enkelt testa men visst är det skitjobbigt och det tar verkligen sin tid.Interssant att veta att även tyskarna inte har så bra mejeriproudkter. Det kanske är något väldigt typiskt svenskt att just ha ett jätteutbud av olika mejeriprodukter.