Thursday, September 17, 2009

Fredagstema - Min relation till...

Fredag – jippi!!! Inte dumt eller hur. Men då är det också dags för veckans fredagstema från Maisoui som denna vecka är ”Mitt förhållande till...” Jag har här valt att ta upp mitt förhållande till Stockholm. Det är ett relativt nytt förhållande som uppstått efter det att jag flyttat utomlands. Livet i södern har berikat mig på många olika sätt. Jag har återupptäckt min hemstad och utvecklat en kärleksrelation till den. Första året här i södern var allt nytt och spännande men med tiden har jag insett att det är Stockholm som är min hemstad. Det är där jag hör hemma, vill vara, känner att jag passar in, trivs i och älskar.

Självklart är inte Stockholm perfekt och det vare sig tror jag eller förväntar mig. Det finns inga perfekta platser i världen eller paradis. Stockholm har sjävklart sina brister men jag älskar det ändå.

Jag tycker Stockholm är vackert. Tycker att det är en ganska lagom stor stad. Jag älskar att det är omgivet av vatten. Har hört att det kallas för skandinaviens Venedig. I Birmingham saknar jag vatten. Här finns inte ens en större flod. Birmingham är en betongstad som oftast är fuktig och varm.

Jag älskar att Stockholm är en LEVANDE stad. En stad där man kan promenera, finna vackra naturstråk så som ute på Djurgården, Gärdet och Frescati. Jag gillar att det finns stora parker så som Hagaparken. Jag älskar att det finns människor som både jobbar och bor i staden, att det finns butiker, resturanger och kultur. Birmingham är en betongstad som blir till en spökstad efter kontorstid. Även under kontorstid finns inte mycket att vare sig se eller göra här. Finns inga butiker i stan här nästan. Igår skulle jag bara ha lite mjölk för den var slut hemma. Då måste jag alltså gå till parkeringsgaraget, hämta bilen åka ut till närmaste förorten och sedan åka tillbaka för att hämta C på jobbet. Att skaffa fram lite mjölk blir således ett helt projekt som tar minst en timme. Jag vill kunna promenera och inte ständigt sitta i bilkö. Jag vill ha friheten att kunna röra mig och komma och gå som jag vill. Jag älskar Stockholm för att det har en bra kollektivtrafik. Även om t.-centralen inte är speciellt mysig, även om man ibland får stå som en packad sill i tunnelbanan med någon som hostar en i nacken och det också kan vara slaskigt och skitigt så har det sina fördelar som jag tycker uppväger. Jag saknar friheteskänslan jag har i Stockholm enormt mycket här.

Jag älskar Stockholms alla fik, små butiker, de olika stadsdelarna med sin arkitektur och bebyggelse, båtarna, kullerstensgatorna. Att kunna strosa runt och se hur folk vattnar sina blommor på balkongen, lagar middag och lever sina liv i husen och lägenheterna. Att se alla adventsljusstakarna som tindrar i fönstren kring juletid. Att kliva innanför tröskeln på ett bageri med gott och vettigt bröd och känna doften av nybakat och värmen. Att kunna gå ner i saluhallen och bara titta på allt gott och exotiskt. Men mest kanske att faktiskt kunna gå till fötterna blir riktigt trötta. En av dagarna jag bodde inne i stan slog jag helt klart nytt rekord med stegräknaren och kom upp i 42,0000 steg på en dag. Då kan jag lova att mina stackars fötter krävde sin vila den kvällen och natten.

Läste just i DN häromdagen att Stockholmarna älskar sitt Stockholm och jag är en av dem. Det är mitt hem, min stad och där jag vill leva mitt liv med både bra och mindre bra saker.

Stockholm med sina adventsljusstakar och julstjärnor i alla fönster men också med många vackra parker och promenad/motions/friluftsområden.Stadshuset med sina lysande gyllende trekronor. Dramaten och andra vackra byggnader. En levande stad med ett myller av människor från tidig morgon till sen kväll. Här finns nästan alltid något att se eller göra.Även om vintern är lång, mörk och kall och skymingen sänker sig tidigt över staden under vintern så älskar jag mitt Stockholm. Varje gång jag sitter på planet och det är på väg att landa och jag ser fälten, åkrarna och en och annar röd stuga med vita knutar så fylls mitt hjärta av lycka och jag får en klump i halsen av kärlek och att veta att jag inom några minuter är hemma med fötterna på Stockholms mark och att jag snart kommer att få träffa mina föräldrar. Det är nästan alltid en glädjetår som jag snabbt torkar bort då jag förväntansfullt kikar ut genom flygplansfönstret.
Ha en fin helg allihop.

16 comments:

Victoria said...

Så fint och bra skrivet, och jag håller med om vartenda ord!!
Stockholm är en speciell stad - inte perfekt, men speciell och vacker. Och magisk!
Kramar!!

Jenna said...

Jag var i södern i sommras och älskade det, men men också trött på att det var så svårt att gå, finns inga trottoarer så man kan promenera som man kan här i Stockholm och man såg nästan aldrig folk utomhus, fastän det var på sommaren. Men efter det åkte jag till California, och jösses vilken skillnad, där kände man sig fri och man såg människor gå omkring på gatorna och i den vackra naturen, på stranden etc. Förutom i LA då som är en bilstad. Men på de andra ställena var det vekligen att komma till en fristad efter att ha varit i södern i flera veckor. Det var så härligt och jag har aldrig sett något så vackert som Cali. När man kom tillbaka till Stockholm kändes allt så tråkigt och grått jämfört med soliga California, har du varit där någongång?

Desiree said...

Victoria, tack så mycket. Det är en speciell stad på många sätt, iallfall för mig.

Jenna, jag tror att du faktiskt tar upp något väldigt viktigt. Det är mycket stora skillnader mellan olika delar av USA. Jag har bara varit i Kalifornien som turist och refekterade inte över sådant här då men skulle absolut göra det numer. Jag tror att jag bara bor i fel del av USA som inte passar just mig så bra. Precis som du säger så är det ofta öde och folktomt här för att man helt enkelt inte är ute och går eller rör sig, man åker bil hela tiden. Det gör ju att jag ofta känner mig instängd och fängslad på sätt och vis. Jag skulle nog trivas mycket bättre i Kalifornien. Cali låter underbart jag hoppas att jag får komma dit någon dag.

Saltistjejen said...

Å vad fint dkrivet! Och ja jag älskar Stockholm jag med! Det är verkligen mitt hem! Min stad! Även om jag även älskar min nya stad New York City så är och förblir Stockholm nummer 1 i mitt hjärta. Jag är ju inte ens uppvuxen i Stockholm. Pluggade inte heller där, men efter att ha bott nära och i staden i ca 8 år så känns den ändå som min hemstad. Mycket mer än den stad där jag egentligen växte upp.
jag kan sakna Stockholm mycket, men allra mest på sommaren.
Stor varm kram och ha en riktigt fin helg!

Ninni said...

Åh, jag blir nästan rörd när jag läser vad du skrivit. Det känns verkligen som om du längtar hem och jag kan verkligen förstå dig. Jag har bott i Stockholm i 10 år och det är på många sätt en underbar stad. Otroligt vacker! Men små barn så är den inte lika rolig så det var anledningen till att vi flyttade. Men numera skulle jag nog kunna tänka mig att flytta tillbaka...om det inte vore så kostsamt. Dessutom är jag en naturmänniska så jag skulle nog sakna närheten till skogen.
Men vad skönt att det inte är så lång tid kvar tills ni kan flytta hem. Hoppas verkligen det ljusnar på fastighetsmarknaden så att det går att sälja huset.
Hoppas du får en skön helg!
Kram Ninni

Anna, Fair and True said...

Vilken kärleksförklaring till Stockholm! Jag känner likadant och känner det ännu mer efter att jag har bott utomlands. Jag kan komma hem efter en semester och känna hur mycket jag uppskattar den här stan och hur fin den är. Här har man verkligen livskvalitet!

Annika said...

Jag håller med om vartenda ord du skriver om det underbara Sthlm!!
Såg DN häromdagen och sällade mig till alla sthlms-älskare jag också!
DET är en fantastiskt vacker stad!
Allt vatten!
Alla parker!
Alla vackra hus!!
OCH att det är så gå-vänligt!!
Återigen, det är lite trist att ni hamnade i the deepest of the deep south när ni kom till US :-(
Men, men...som sagt, en BRA erfarenhet, minsann!
Förresten, nu längtar jag hem, till julen :-)
Å vad kul det ska bli att fira hemma iår. I STOCKHOLM!!! Som ALLTID kommer att vara nummer 1 staden bland städer!!
KRAM och ha en fin helg!!

Lullun said...

Det var mig något av en kärleksförklaring. Så har jag nog aldrig känt för någonstans jag har bott; jag är mer typen som förälskar mig i alla ställen jag besöker, men aldrig så djupt utan att jag utan stora problem kan flytta vidare - och då bodde jag ändå på en och samma plats i hela min barndom. Men det är ju underbart att man kan ha det som du (och många andra stockholmare ser jag. ;-) )!

Christel said...

Det hörs att du har Stockholm i ditt hjärta... visst är det något visst med vårt kära Stockholm. Själv är jag landsbygdsbo men bodde tre år i Stockholm när jag var ca 20 år så jag känner starkt för Stockholm, fast jag trivs allra bäst när jag kommer hem till bonnlannet... kram

Desiree said...

Saltis, klart att Stockholm känns som ditt hem i Sverige då du ändå bott där så länge fast du inte vuxit upp där. Jag kan mycket väl förstå att du trivs i NY. Jag tror att jag skulle trivas beytligt bättre där än här. NY verkar vara en sådan häftig stad med en go mix av allt liksom. Jag är jätteglad över att du trivs så himla bra där. Jag hoppas att du och M får möjlighet att stanna ett bra tag till då ni byggt upp ett bra liv där med många vänner också och rotat er fint.

Ninnie, tack så mycket. Det är ju mer än bara Stockholm jag saknar från Sverige. Jag känner inte att jag måste bo inne i stan. Märkte i sommras att jag triv just jättebra ute i förort också. Precis som du så uppskattar jag verkligen naturen och skogen mycket. Jag kan verkligen förstå att om man har små barn så vill man flytta ut till förorten eller till något mindre ställe. Sverige har en fantastiskt vacker natur och det bästa är att den är så lätt tillgänglig. Jag hoppas att ni kommer att trivas riktigt bra hemma också och inte sakna Brasilien allt för mycket. Men ni verkade ha det riktigt bra där och jag kan förstå att eran saknad alltid kommer att finnas där och att den kommer att vara som störst nu då ni precis flyttat hem och hösten kan vara både mörk och kall. Men jag tycker att dina vackra plommon ser väldigt goda ut.

Anna, där sätter du verkligen spiken i kistan, livskvalitéen är större upplever jag själv i Stockholm eller Sverige. Men jag har förståelse för att man kan tycka olika. Men jag har precis som du upptäckt och lärt mig att uppskatta min hemstad så mycket mer efter några år utomlands. Ha en bra helg hemma i stockholm.

Annika, japp jag kunde nog tro att du skulle hålla med här. Du är en stockholmstjej precis som jag. Ja visst ska det bli underbar att få komma tillbaka och fira jul hemma. När åker ni? Har du redan bokat biljetterna? Ha en toppenhelg.jag ska ta mig hem nu. Ut i ångbastun ;-)
Kram!

Lullun, det är ju toppen att du är mer av en sådan person som rotar sig och trivs vart du än hamnar. Du får många hem i världen. Jag kan nog önska att jag skulle ha lite mer av den sidan. Ha det bra.

Christel, jo stockholm bor allt i mitt hjärta men jag tycker mycket om hela Sverige. Jag gillar att komma ut på landet väldigt mycket och njuta av all vacker natur och skog. Att bara kunna ta på sig skorna eller stövlarna och gå rakt ut i skogen är ju underbart! Det saknar jag jättemycket. Ha en fin helg.

Millan said...

Vilket bra inlagg!! Stockholm ar verkligen vackert och visst ar det lite harligt att nastan bli lite nyforlskad i sin stad!? Jag har inte varit i Stockholm pa massor av ar (12 tror jag!!!) men jag blir sa sugen pa att aka nu nar jag laser dina inlagg om det. Nasta ar kanske. Ben har annu inte varit dar och jag skulle garna aka dit med honom. Och vem vet, kanske bor du dar da sa vi kan ta en traff vi ocksa!
Ha en jatte fin helg Desiree.
kram

Millan said...

Vilket bra inlagg!! Stockholm ar verkligen vackert och visst ar det lite harligt att nastan bli lite nyforlskad i sin stad!? Jag har inte varit i Stockholm pa massor av ar (12 tror jag!!!) men jag blir sa sugen pa att aka nu nar jag laser dina inlagg om det. Nasta ar kanske. Ben har annu inte varit dar och jag skulle garna aka dit med honom. Och vem vet, kanske bor du dar da sa vi kan ta en traff vi ocksa!
Ha en jatte fin helg Desiree.
kram

Desiree said...

Millan, även om jag inte är helt opartisk så kan jag som sagt rekomendera ett besök i Stockholm. Det är en vacker stad som har mycket sevärt att erbjuda. Jag hoppas att ni får möjlighet att komma dit någon dag och förhoppningsvis då det sommar och strålande väder. Då skulle vi absolut kunna ta en träff där.

Marianne said...

Så fint du skriver om kära Stockholm! För visst finns det baksidor även där, men fördelarna är ju så oändligt många fler. Plus att det är vackert.

Hoppas att ni snart, snart får plantera om er!
KRAM och ha en skön helg!

Fritt ur hjärtat said...

Jag kan bara hålla med, å då är jag inte Stockholmare. Så fint skrivet.

Magnus Lassi said...

Härligt skrivet! Om du inte skulle bott utomlands så skulle du kanske inte skulle ha så starka känslor för Stockholm så det kanske har lett till något bra i slutändan. Stockholm är nog den vackraste stad jag bott eller besökt.

Jag önskar jag kände liknande för Sverige men jag har insett att för mig är den sociala värmen hos folk här i Texas ock den härliga optimismen viktigare för mig personligen.