Thursday, September 10, 2009

Livet i den djupa södern


Så här kan det se ut på vägarna nere i den djupaste södern. Det jag har lärt mig sedan jag flyttade hit till USA är att USA är ett enormt stort land med massor av regionala skillnader och subkulturer. Olikheterna kan vara milsvidda beroende på vart i USA man bor. Jag tror att södern är ett av de områden som skiljer sig som mest från det livet man är van vid i skandinavien. Några av grundpelarna för söderns livsstil och kultur är:

Bilen: Utan bil tar man sig absolut inte utanför dörren. Bilen är ofta en förlägning av hemmet där man gör mycket mer än bara kör bil tyvärr får jag säga.

Religionen: skulle tro att det med stor sannolikhet är uppemot 95 % som är religösa här. Folk går i kyrkan varje söndag och många går även också på onsdagar.

Amerikansk fotboll: Nu inleds fotbollssäsongen. Det är framförallt collage fotboll som gäller här nere i södern (alltså universitetslag och inte proffslag man följer). Folk tillbringar flera timmar varje helg med att kolla in matcher på tv. Jag är själv inte det minsta fotbolls interesserad men det finns en bra grej med fotbollssäsongen och det är att det blir mindre trafik och mindre folk ute i affärerna under helgerna då det visas matcher på tv.

Sött och fritterat: så kan man nog lätt summera matkulturen här i södern. Ett liv utan socker skulle vara lika otänkbart här som ett liv utan bil. Fried betyder inte stekt här nere i södern utan fritterat. Folk har nog provat att frittera det mesta här.

Ha en fin torsdag.

9 comments:

Anna, Fair and True said...

Kollade på Sweet Home Alabama-filmen som gick på TV igår kväll. Har sett den många gånger men tycker den är lite småmysig!

Saltistjejen said...

Vilken kul sammanfattning. Helt klart är det verkligen stor skillnad på livet i Södern och det de flesta lever här i NYC. Nästan lika stor som mellan Livet i Södern och i Sverige. Fast på lite annorlunda vis.
Här är många visserligen religiösa men det handlar ju om så många olika religioner. och i väldigt många fall är man ju inte superaktivt religiös ändå.
Här har många inte bil eftersom det är knöligt och DYRYT att ha bil på Manhattan. Dessutom är det ju väl utbyggda och fungerade kollektivsystem här. OCH många GÅR faktiskt också.
Mat är ju även det ävldig tolika eftersom man kan äta mat från nätan hela världen här. Man blir lätt bortskämd.
Ja tänk vad olika det är trots att det ändå är ett och samma land. Men i ett program jag såg om WTC och 9/11 för flera år sedan (innan vi flyttade hit) så var det en man från just södern eller kanske mid-west som uttyckte sig verkligen hatiskt om NYC. han tykte verkligen att detta var syndens näste och att han aldrig någonsin skulle vilja bo här för det skulle vara nästan detsamma som att bo i helvetet. bara en massa syndare och bögar överallt....
Haha! ma kan lätt skratta men egentligen är det ju tragiskt att folk kan ha en sådan människosyn! Idag! på 2000-talet. Men det säger ju mycket om de stora skillnaderna mellan olika regioner och delstater här i USA.
Kram!!

Desiree said...

Anna, den med Reese Whiterspoon eller hur? Den är söt och trevlig som underhållning.

Saltis, ha ha jag har faktiskt också hört flera här som tycker att städer som NY och San Fransisco är just syndes näste. Själv skakar man ju bara på huvudet åt sådant. Jag tror att en stad som NY verkligen kan ses som en stor internationell metropol. Det känns som om det skulle vara en stor gryta av massor av olika kulturer och att man faktiskt kan finna det mesta där som man söker just för att det finns folkslag och kulturer från hela världen som sammlas och lockas till en sådan stad. Jag tror att folk tvingas att vara mer öppna och inte lika konservtiva som folk ofta är här nere. Man accepterar nog större skillnader där du bor. Mycket av det du har och upplever saknar jag verkligen här. Jag tror att jag skulle passa bättre in på ett annat sätt om jag hade bott i en annan del av USA.

Petra H said...

Onsdagar? Varför går man i kyrkan just på onsdagar? Kanske för att det är mitt i veckan?
Jag pratade just om fritering och stekning idag med min spansklärare, han blev förvånad när jag sa att det är väldigt ovanligt att man friterar (deep-fry alltså) i svenska hem. Vi steker men friterar sällan! (mormor friterar klenätter till jul, tror aldrig jag sett min mamma fritera något)
Kram!

Karolina said...

TROR du har helt rätt!
Av alla olika delar i USA är det nog the DEEP south som skiljer sig mest från norden. ABSOLUT!!
KUL sammanfattning.
Märker att jag får mindre och mindre tolerans mot evangeliska högerkristna...och just sådana där stickers blir jag så arg på (inte för att man ser mkt av dem häruppe, men när ajag ngn ggn gör det bli jag såååå trött)
Tycker att det är ett sånt spel...
Fotbollen, NFL, dar igång nu...Ja, precis som du bryr jag mig noll.

NOG är det olika alltid. Bara mellan VA, norra alltså där jag bor, och BAMA. Milsvid!!!

Kramar!!

Karolina said...

Desiree...åter igen missar jag att det är Karolinas konto...detta är alltså Annika...
Hihi!

Emmama said...

Måste ju berätta att en skotsk delikatess är "fried mars bar", alltså friterad mars som i chokladbiten... :) Jag har inte testat och vetisjutton om jag vill det heller...

Desiree said...

Petra, jag vet faktiskt inte riktigt varför det är just onsdagar som gäller. Men jag vet att det är många som då går på bibelstudier och sådant just onsdagkvällar. Det är alltså toppen om man ska ut och äta mitt i vecka att just välja onsdag kväll. Ja fritterad mat är verkligen ovanligt i Sverige. Kanske dels för att det inte finns mycket fritterat i den svenska husmanskosten och dels för att folk är betydligt mer hälsomedvetna.

Annika, ah det är du som är Karolina. Jo precis som du säger verkar det vara stora skillnader redan mellan VA och AL. Ofta tycker jag att det är som om tiden har stått stilla här och man transporteras ca 50 år tillbaka i tiden. Japp det finns verkligen mycket knäppa budskap folk sätter upp med klistermärken på sina bilar.

Emmama, ha ha då har de i skottland något gemensamt med folket här. Fast här kör de med några andra choklad/jordnötts bars istället för Mars bars. Ibland undrar man hur folk kommer på sådana ideér. Här fritteras också tex bitar med saltgruka kan man få. Fried chicken är den stora klassikern. Det är nog en av söderns nationalrätter.

Marianne said...

Fin betraktelse!

Ja folk är nog lika religiösa hos dig som hos mig. Men här går man till moskén varje dag, helst fem gånger om dagen. Det är inte något tvång, men det ger "pluspoäng till paradiset". Hehe, vi har det som du med fotbollen, på fredagar går "alla" till fredagsbönen vid lunch, så innan dess är det rätt folktomt överallt. Då brukar vi passa på att handla : )

Och det där med bilen, visst är det tråkigt att vara så enormt beroende. Ska bli skönt att bli lite friare snart i alla fall.

Kram!