Wednesday, September 16, 2009

Höstfint

I all sin enkelhet köpte jag dessa tre små minipumpor i affären när jag var där sist. Jag tycker att de är både söta och dekorativa. Det märks verkligen att det lackar mot stora pumpa säsongen. Man finner dem som sagt i alla storlekar, former och färger. Man kan ju ha den så här precis som de är. Man kan också skära ut hål och stoppa värmeljus i dem och ha som ljushållare på bordet.


Pumpakött är riktigt gott och kan användas till mycket. Man kan baka bröd med det, ha det i efterrätter, skära pumpor i bitar och rosta i ugnen tillsammans med potatis, göra soppa med pumpa. Man kan gröpa ur större pumpor och använda som dekorativa serveringskärl till soppor och grytor. Det finns väldigt mycket gott man kan göra med pumpor och billigt är det också.


Halloween är den stora pumpa säsongen här. Men redan nu börjar de så kallade Pumpkin Patches att öppna. Det funkar som självplock fast man åker ut och plockar med sig pumpor istället. Det är faktiskt riktigt trevligt att åka ut till någon gård och plocka egna pumpor. Det är väldigt populärt bland barnfamiljer att man åker ut och sedan ordnar ofta gården med "hayride" man får åka hölass (egentligen innebär det att man får sitta på höbalar) på gårdens traktorvagn som sedan kör ut en till fältet där alla pumporna finns och sedan får man gå där och välja sin eller sina pumpor, åka tillbaka och betala för sin pumpa som man sedan åker hem med och ställer ut som prydnad utanför dörren. Vi har varit på en Pumkin Patch en gång här men ska defintivit ta och försöka komma ut i år igen.Gillar ni pumpor? Vad brukar ni göra med pumpor? Några favoriter?

9 comments:

Christoffer said...

Minns att min mormor gjorde pumppaj när hon var i livet och jag var yngre. Det var underbart gott och när jag var över i Japan så testade på pumpglass, det var bara tvunget, för det är väl inte ngt jag annars ser som valbar glassmak :) Det var det jag minns i matväg.

Sedan försöker man varje år komma på nya charmiga saker att göra med sin pumpa inför Halloween-helgen.
Annorlunda leende och ansiktsdrag :)

Annika said...

Smart att gröpa ur en minipumpa och sätta i värmeljus! TACKför tipset! minipumpor är så söta!Älskar denna tid på året!
ALLT som leder mot Halloween är kul för en barnslig typ som jag.
Det är kul att åka ut till pumpkin patches, kul att plocka äpplen etc. Vädret är ofta tipp-topp! Detta är en skön tid. Om lite knappt en månad är det dags att pynta inför Halloween!!! Hösten går ruggigt snabbt.
KRAM!!

Desiree said...

Christoffer, det lät spännande med pumpaglass. Fast pumpa har å andra sidan ganska neutral smak så mycket beror ju på hur man kryddar till den. Äter man en hel del pumpa i japan även alltså? Att just karva pumpor och fixa till roliga/läskiga ansikten är alltid kul. Här finns massor med olika mallar man kan hitta som inspiration både på nätet och att handla i butiker inför just halloween.

Annika, javisst är halloween kul. Jag ser redan fram emot det. I år infaller det ju på en lördag så det är ju nästan extra bra. Som bäddat för något trevligt halloween party. I år känner jag för att skaffa någon rolig/crazy dräkt och kanske vara något helt oväntat. Det finns så mycket vackert och gott man kan hitta på med just pumpor. Ha en toppen torsdag.

Victoria said...

Wow, har ni redan pumpor i affärerna, här har jag inte sett några ännu! Ska försöka ta oss till en pumpin patch i år, tror att killarna kan tycka det är kul.

Saltistjejen said...

Jag älskar verkligen färgerna som är på alla pumpor! Men jag tror att om jag skaffade sådana där dekorativa saker skule både katterna och E sätta tänderna i dem så de skulle nog tyvärr inte vara så fina särksilt länge...;-)
Vill även säga det igen - vad snygg din tavla är på väggen!! Jag gillar den verkligen! Visst var det tyg du köpt och "häftat" upp på håd bakgrund?
Så himla snyggt!!!!
Kram!

Sporty Spice said...

Jag tycker allt med pumpa är rätt äckligt. Fast de är fina. Brukar rada upp ett gäng ute på vårt porch. Och så byter jag ut alla blommor mot mums. DÅ är det hösthärligt! Vi brukar åka till en farm och plocka pumpor. Supernajs.

Marianne said...

Vad snyggt det blev att dekorera med pumpa så som du har gjort! Håller de länge? De ruttnar inte eller så? Hur länge kan man ha dem liggande som dekoration?

Här har jag nog bara sett stora pumpor, men det skulle vara snyggt att kanske ha vid entrén eller så.

Kram!

Millan said...

Vilka jatte sota pumpor! Jag kan inte fatta att det snart ar Halloween igen.... Vi brukar bara kopa en stor pumpa som vi skar ut i 'ansiktsform' for Nils skull ... och kanske liiiiite for att jag tycker det ar skoj ocksa ;-). I ar har vi faktiskt forsokt odla en pumpa i tradgarden men det gar inget vidare. Men kanske har den kommit fram till nasta ars halloween ;-). Kram

Christoffer said...

Jag åt denna pumpglass i ett område i kant med Kobe. Det var ett högbeläget trädgårdsområde med massa grönsaker osv. Men under den tiden jag tillbringade på den japanska landsbygden så fick jag intrycket av att de åt mkt grönsaker överlag.