Friday, September 11, 2009

Fredagstema-Fyra saker du måste se i ”min” stad.

Fredag och dax för fredagstema. Denna månad står Maisoui för val av fredagstema. Rubriken för idag är alltså Fyra saker du måste se i min stad då du besöker den. Skulle ni alltså råka befinna er i just Birmingham, AL av alla platser trots att det inte är någon stor turist destination.
Jag har gått här och funderat över vilka fyra saker det skulle vara om just du kom till Birmingham, AL av alla platser i världen. Här är fyra saker som jag valt ut jag tycker man bör se om man kommer hit.

1. Detta är djupaste södern du just kommit till. Det känns viktigt att faktiskt ta del av historian som präglat och fortfarande präglar så mycket av södern. Även om det inte är så upplyftande kan man inte åka hit utan att göra ett besök på Civil Rights Muséet. Man berörs verkligen då man gör ett besök på detta museeum som handlar om rasmotsättningarna och den afro-amerikanska befolkningens historia. Man kan tro att detta är passé sedan länge men fortfarande är det faktiskt så att de osynliga rasmotsättningarna existerar här. Den svarta befolkningen har och präglar fortfarande södern mycket med sina rötter, traditioner, spåk, musik och matkultur.

2. Eftersom detta är södern så är det BBQ som gäller. Man kan inte göra ett besök här utan att gå på en klassik BBQ resturang och smaka av en en god grillad biff eller revbensspjäl som är den stora klassikern. Det är framförallt fläskkött som gäller. Det finns en rad olika sätt och hemliga recept både för grillandet och för barbeque såsen.

Ett klassiskt ställe att gå till är tex Jim and Nicks BBQ.

3. När man är här i Birmingham bör man också åka ut till ett ställe som heter ”Sloss Furnances” och titta på detta gammla nedlagda stålverk. Det är väl värt ett besök. Det finns skyltar och information uppsatt på området så att man lätt kan gå en guidadtur för sig själv. Det var ju stålindustrin som faktiskt gav upphov till att staden grundades just här och dessutom gav Birmingham sitt namn. Här finns mycket spännande historia att ta del av och de stora byggnaderna är rätt häftiga att se och strosa runt bland.


Sloss Furances, det gammla stålverket som numer är nedlagt.


4. Sedan tycker jag att man bör njuta av utsikten av just Appalacherna. Birmingham är ju beläget vid foten av denna maffiga bergskedja. Landskapet är otroligt kuperat här. När man går sina powerwalks eller kör sina löprundor så är det ständigt uppför och nedför som gäller. Man bör åka upp till Vulkan och Red Mountain och njuta av den storslagna utsikten över just staden och Appalacherna vid solnedgång eller inta en middag om man får möjlighet på resturangen ”The Club”.

Här är utsikten man kan njuta av från The Club. Extra vackert i just solnedgången. Ha en riktigt trevlig helg allihop.

17 comments:

Sparkling said...

härlig utsikt! museet verkar spännande och bbq e ju bara så goooott!

Desiree said...

Sparkling, ja den utsikten är inte dum alls. Man kan sitta och titta läääänge. Du har rätt i att BBQ är gott. Ha en toppen helg.

Lullun said...

Det var ju inte illa för ett inte-turistområde. Jag skulle i alla fall gärna stoppa till och besöka ställena du föreslår. Museumet där i början låter ju väldigt intressant. Även om jag inte gillar själva historen (så klart), så tycker jag just sådana museum (böcker osv.) är väldigt spännande och lärorika.
Trevlig helg!

Annika said...

JAG skulle gärna åka till Birminghamm inte minst för att det är THE DEEP SOUTH!!
Coolt på ngt sätt.
Ja, nog är det rasmotsättningar i söderna fortfarande, kkk härjar väl som alltid, plus att det finns mkt dolt.
Japp, tror att man sällan och aldrig får så gott kött som här i US, faktiskt. Snacka om att de kan sin bbq!!!
Appalacherna är en häftig kedja, lockande, mystisk, magisk och vacker!!
KRAM och ha en fin helg!!

Fritt ur hjärtat said...

Interssant historiskt, det lockar mig väldeliga. Konstigt att man plötsligt vill åka överallt.

Millan said...

Harliga bilder! Jag skulle garna aka till sodern faktiskt eftersom det verkar vara sa annorlunda fran livet har! Historien ar ju som sagt inte sa upplyftande men samtidigt ar det ratt intressant. Jag forstar att det inte alltid som svensk ar latt att smalta in och leva dar ni bor men jag gissar att det anda har varit intressant att bo pa ett sapass annorlunda stalle!?
Kram och trevlig helg

Desiree said...

Lullun, historian om rasmotsättningarna är inte särskilt munter men den är så pass viktigt kapitel för södern att det ändå blir något man nästan måste se och ta in lite av. Det är ju väldigt lärorikt som du säger. Ha det bra.

Annika, du är så välkommen så. Japp södern utgör verkligen en egen del av USA på många sätt.

Fritt ur hjärtat, ja detta var ett riktigt bra tema. Man får verkligen massor med tips och inspiration på olika ställen att besöka.

Millan, södern är väl värt ett besök. Här finns massor att se och uppleva samt storslagen natur. Annorlunda är verkligen nyckelordet. Jag tycker mycket om södern på sätt och vis men känner att jag inte passar in här för att bo och trivas år ut och år in. Men det är som sagt både exotiskt och annorlunda på många många sätt.

Erica Pettersson said...

Trevligt inlägg och fina bilder :)
Speciellt utsikten på den sista bilden var riktigt härlig! Där hade jag gärna tillbringat lite tid med min kamera!

Hoppas att helgen blir bra!

Ebba said...

Appalacherna har alltid varit omgivet av mystik för mig liksom södern. Ditt lands historia är fängslande och dynamisk och går i en rasande fart....Ha en skön helg..../Ebba

Christel said...

Vackra bilder och spännande reflektioner, som vanligt, tack och trevlig helg!

Saltistjejen said...

Vad fina bilder Desiree, och jag tycke din stad låter spännande att besöka med tanke på just historien.
ch att besöka en sådan där riktigt Southern BBQ är ngt jag mer än gärna skulle vilja göra!!
Ha en riktigt härlig helg!
Kramar!!

StrandMamman said...

Du visar en bit av ett USA som verkligen har en historia. Muséet skulle vara hur intressant som helst att se. Och en riktig bbq skulle jag heller inte säga nej till :) Fina bilder!

Desiree said...

Erica, tack sa mycket. Jo den utsikten ar inte dum alls.

Ebba, södern är ju inte en plats man vanligtvis turistar i som sagt men här finns mycket att både se och uppleva. Hoppas att du får tillfälle att komma hit någon dag. Appalacherna är mycket vackra. Om du får chansen bör du åka till Great Smokey Mountains som verkligen erbjuder mycket storslagen natur.

Christel, tack.

Saltis,ni får väl komma hit vetja så ska vi ta med er till ett bra BBQ ställe. Ha en fin helg.

Strandmamman, det är en väldigt annorlunda del av USA jämfört med både öst och västkusten som de flesta är betydligt mer bekanta med och där man kanske känner igen sig mer även om det forfarande skiljer sig mycket från både Sverige och europa.

Anna, Fair and True said...

Allt låter verkligen intressant! Särskilt Civil Rights-museet och stålverket!

Hur stort är Birmingham förresten? Bor ni i en förort eller är er adress faktiskt Birmingham?

Mia said...

Tack för bra tips! Visst stämmer det att man ska läsa på om en stad man ska besöka. Viktigt att aldrig glömma att det inte är så länge sedan svarta och vita inte hade samma rättigheter.

Marianne said...

Tack för rundturen i Birmingham! Ja det hade man inte alls känt till om det inte var för att du bor där!

Det där muséet är ett viktigt ställe, jag tror det präglar stora delar av US, hela historien med slaveriet och motsättningarna. Tyvärr.

Och lite rib skulle jag verkligen inte tacka nej till! Ja, bra idé, ska be Klas köpa det nästa gång han är i Grekland.

Kram!

Petra H said...

Jag skulle också vilja uppleva den amerikanska södern! Historian är viktig att lära sig även om den inte är upplyftande. Jag har nog aldrig ätit riktigt amerikansk BBQ-mat och revsbensspjäll gillar jag inte, men borde väl testa det en gång iaf...
Kram