Wednesday, September 23, 2009

Bil i presentNy bil, ja fast tyvärr inte till oss. Jag tycker ju att det där med kulturella skillnader och skillnader i allmänhet är både kul och interessant. Både jag och C tänkte i helgen på grannens dotter. Hur en amerikansk tonåring här i södern och en svensk tonåring i Stockholm kan skilja sig åt. Under helgen fick nämligen Caroline en sprillans ny bil av sina föräldrar. Hon har ännu inte fått sitt körkort men varit ute och övningskört en hel del. Här får man ju sitt körkort då man fyller 16 om man önskar och klarar teori och uppkörning. Hon fyller 16 om ca en månad och ska då på hennes födelsedag åka och försöka få sitt körkort. Men bilen har hon alltså fått redan nu. En Volvo crosscountry som ni ser på bilden. En snygg bil och snygg färg dessutom. Jag hade själv mycket gärna kunna tänka mig att köra runt i en sådan. Men jag tänker som sagt på skillnaderna i tonårs liv då det gäller bil och körkort. Här nere MÅSTE man verkligen ha bil för att kunna ta sig utanför dörren. Man kommer ingenstanns utan sin bil. Det är därför vanligt att tonåringarna får just en bil i present på sin 16 års dag av sina föräldrar. En svensk tonåring i Stockholm har däremot oftast kanske inte ens körkort för att det kostar en bra slant att få körkort och det dessutom finns ett väl fungernade kollektivtrafik som gör att många nästan väntar allt för länge med att överhuvudtaget fixa körkort.

Att det blev just en Volvo XC90 och att hon inte fick ärva sin fars gammla bil och han istället köpte en nyare bil vilket C faktiskt frågade dem berodde på att Liz vill att hennes dotter ska åka omkring i en relativt stor bil med mycket säkerhet. Där tycker jag att hon resonerar helt rätt och mycket klokt. När man precis tagit körkort har man ännu inte så stor erfarenhet ute i trafiken och kan då behöva en bil med mycket säkerhet och en hel del plåt om något skulle hända. Jag beundrar som sagt gärna Carolines snygga bil. Jag förstår att hon är lycklig över den.9 comments:

Annika said...

Girl! DET var då icke dåligt att få en XC90 på sin 16 årsdag!!! OCH utan att ens ha körkort.
Jag är AVIS kan jag säga. Jag skulle också vilja ratta runt en XC90! Men bilen är törstig, och det är ju en SUV, eller en cross-over kallas den väl.
HAHA, du kanske kan få låna bilen ibland, fniss...
De ville inte bara köpa en liten sedan till henne? En volvo s-60 eller så? jag menar, jag kan ratta ner min s-60 till Bama och ta xc90 i utbyte ;-)

Men, det är sant, det är ju massor med kids som får en bil på sin 16 årsdag här. Fast, jag tror knappast att Karolina får en dag hon fyller 16. Det tror jag icke...

Kram!!

Saltistjejen said...

Hahaha! Nej om man bor i S-holm har kanske till och emd föräldrarna svårt att hitta p-plats för SIN bil så en ytterligare bil är inte önskvärd gissar jag...! ;-)
Om jag förstått det rätt så väljer många ungdomar i storstäderna i Sverig idag att INTE skaffa körkort. De använder hellre dessa pengar (det är ju väldigt dyrt med körkort nu) att göra annat för som t ex resa. De behöver ju ändå inget körkort eftersom kollektivtrafiken är såpass bra. Så resonerar många iallafall. och jag kan förstå det till viss del eftersom så många inte har tillgång till bil i storstäderna.
kram!

Desiree said...

Annika, jag visst är det inte illa att få en sådan bil till sin födelsedag. Nej någon liten bil är det inte och de ville att hon skulle ha en stor så att det var mycket plåt om något skulle hända och att hon dessutom kommer upp lite mer i denna. Vet i för sig inte om denna var sprillans ny eller om den var begagnad och i sådanafall från vilket år. Men jag skulle som sagt själv gärna få en sådan i present. Jag tror nog inte ens att jag någonsin kommer att få uppleva den dagen då jag överhuvudtaget får en bil i present.

Saltis, japp det är helt klart jätteskillnader här mellan ungomslivet i södern och i Stockholm. Jag kan precis som du tar upp ha full förståelse för att ungdommar i Stockholm hellre tar och reser för sina pengar fast å andra sidan så är det många som väntar lite för länge med att fixa körkort i Stockholm. Det är ju ok så länge man är ung och bor i en storstad men när man blir äldre så behöver man oftast ha körkort eller om man flyttar så att man inte har lika bra kollektivtrafik.

Lullun said...

Jösses, ja säkerhet i all ära, men det är alltså en väldigt stor bil tycker jag. Fast ja, det är klart, i USA är det en annan skala som gäller. ;-)

Marie said...

Holy cow! Det var ingen dålig 16-årspresent! Man har ju sett på filmer o tv att många amrisar frå bilar i 16-årspresent, men jag hade mer fått för mig att de fick lite äldre, skruttiga bilar! Förstår iofs argumentet att den är säkrare, men om föräldrarna inte tycker att deras dotter är säker i trafiken så kanske de skulle vänta ett tag med att låta henne köra!!! Stackars den människa som hon krockar med, volvon skyddar kanske henne, men tänk om den hon krockar med åker i en sämre bil?!?

Och det ska bli kul att se om Annika lyckas stå emot att ge Karolina en bil i 16-årspresent...! :D

Marianne said...

Wow! Det kallar jag fin 16-årspresent! Men som du säger, behoven är helt andra än i Sverige. Där hemma är det väl bara de extremrika som ger sina barn en bil i födelsedagspresent?

Kram!

Desiree said...

Lullun, ja ingen liten bil i europa iallfall fast här ses den inte som speciellt stor i jämförelse med många av monster-suvarna som finns.

Marie, nej holy cow, ingen dålig present som du uttycker det. Här kanske det inte ens ses som en speciellt speceill present utan något man förväntar sig lite att få.

Anna, Fair and True said...

Antar att dina grannar inte drabbats av krisen direkt! Kul att föreställa sig en tonåring som åker runt i en kombi! Vi har en kombi och jag tycker det känns lite konstigt i o m att vi inte har några barn ännu.

Jag kan förstå argumentet med en stor bil för säkerhetens skull - och kul att det blev en Volvo - men synd att de inte tänkte lite framtidsmässigt och köpte en Toyota Prius eller liknande.

Petra H said...

Wow, vilken present!! Mycket plåt... men också en bil som kan orsaka mycket skada på en mindre bil och svårare att parkera... SUVs är ju väldigt vanliga i PR och ibland ser man verkligen att folk (unga tjejer för det mesta som dessutom pratar i telefon / sms:ar samtidigt som de kör) inte kan hantera en sådan stor bil.
Men visst, det är bra att sitta högt upp och få bättre överblick över trafiken.