Thursday, October 1, 2009

Vanlig skollunch i USA

Bilden kommer från Allt om Mats hemsida


Shit så här ser det tydligen ofta ut i de amerikanska skolorna. Jag blir chockad men faktiskt inte förvånad. Här nere i södern tror jag inte ens att många ifrågasätter denna bricka eller tycker att det är något konstigt med den.

Enligt en artikel på Allt om mats hemsida så kunde man läsa följande: Statliga skolorna i USA har dåligt med pengar. Med små medel på runt 2,5 dollar per måltid ska de få det att gå runt. En organisation i New York; Wellness i the Schools (WITS), har bestämt sig för att hjälpa till. Utan kostnad anordnar organisationen kurser för bespisningspersonalen. Deras mål är att förbättra innehållet i maten men även jobba med miljön i matsalen. Det kan handla om att sänka ljudnivån eller att se till att det kommer färg på väggarna. De kämpar också för att ta bort sötad mjölk, minska på mängden fryst mat och att man återvinner mer. De vill också främja det lokala nätverket av producenter.

Sötad mjölk, läsk, transfetter, noll grönt eller något med färg förutom läsken då på denna bricka, dåligt fett och helt tomma kalorier inte konstigt att folkhälsan här har stora problem. Det finns ingenting på denna bricka jag skulle äta. Jag hade hellre gått hungrig än att äta det här som inte ens är gott. Nu går ju jag inte i skolan och har inte heller skolbarn. Hade jag skolbarn skulle jag själv packa matlåda till dem. Kosten här nere i södern har verkligen skärrat upp mig. Personligen har jag dock blivit mycket mer medveten om vad jag stoppar i mig, jag har lärt mig att laga bra och nyttig mat och har faktiskt aldrig tidigare levt så hälsosamt som jag börjat göra här. Jag tycker det är mycket positivt att det finns organisationer som WITS. De har ju en hel del viktigt jobb att göra kan man konstatera.

9 comments:

kalasLotta said...

Kan berätta att på våra public schools serveras det ekologiskt så långt det går, inget friterat, vatten, chokladmjölk (jaja inte såå bra), grönsaker som är odlade lokalt så långt det går. Ägg från frigående höns etc..

Jättebra mat för att vara i USA tror jag vilket är galet skönt.

Det finns en organisation som heter Angry Moms som jobbar för att förbättra skolmaten. Att stödja dessa organisationer är så lätt..

Går igenom menyerna och skickar med barnen lunch de dagar jag trots allt serveras "mysko"mat..som tex breadsticks with cheese..hallå, vad är det för lunch?

Desiree said...

Lotta, det låter jättebra att det finns undantag. Om jag hade skolbarn hade jag velat att de kunde gå i en sådan skola. Jag förstår att du tycker att det känns både skönt och tryggt. Jag blir även glad att höra att det finns organisationer som angry moms. Det verkar ju behövas. Det är ju även väldigt bra att du kan gå igenom menyn för veckan och komplettera då det behövs. Jag kan hålla med om att breadsticks with cheese inte låter som någon vidare lunch utan kanske mer som någon liten snack.

Annika said...

Det är nog bättre här hos oss också än det du visar. MEN, inte stort mkt bättre...
Grönt finns det, men resten är bara skit...pizza, chkn nuggets etc. OCH det är så smaklöst och trist att hälften av ungarna tar med mat hemifrån.
Läsk kan man icke köpa dock...bara mjölk och juice.
Ska skicka en länk med skolmaten till dig, tror det intresserar dig.

När K var i sverige en jul för ngt år sen fick hon föja med Ebba (kusin) till skolan ngn dag innan lovet.
Gissa vad som impade mest på K? SKOLMATEN!!! HON var djupt impad av den svenska skolmaten. HOn var lyrisk då hon kom hem och berättade om buffetbord med sallad och knäckebröd plus att dom fått köttbullar och kokt potatis till lunchen.
DEN skollunchen har satt sina spår i K och hon har berättat om den för kompisar och lärare ett otal ggr.
SÅ, man klagar gärna på den svenska skolmaten, fast man nog inte alls behöver...

Kramar!!

Annika said...

Kolla här vad som serveras i K¨s Middle school...
http://www.fcps.edu/fs/food/food_at_school/menus/MS-Oct09.pdf
OCH keep in mind att detta är i ett av USAS bästa skolsystem...
Ack ja...

S w e F l o said...

Vi ligger nog ganska mitt i. Ingen läsk så långt ögat kan nå, det serveras mjölk, vatten. Juice räknas som extragrej vid sidan om och är oftast apelsinjuice. De har alltid stor sallalsbuffe, äppelmos eller morötter istället för fries. De har bytt till fullkornspizza (ett av valen på fredagar). Men jag har menyn i handen just nu och det står för nästa vecka: Chicken Tenders eller SLoppy Joe, Mini Corn Dogs eller Pasta med köttfärssås, Cheese Sticks med marinarasås, ostburgare eller chicken quesadilla, pizza eller grillad kycklingmacka.

Varje dag har man då som sagt val som broccoli, mandariner, ananas, jordgubbar, banan, päron, majs, persika plus salladsbuffen. Dessutom har de en delivariant för de som inet gillar vad det är just den dagen, och oftast är det kalkon och ostsmörgås, ett val som Sarah ofta tar.

Så överlag gör de väl ganska bra ifrån sig. Hos oss betalar vi $1.90 per måltid, och det inkluderar varmrätt (eller smörgås), sidorätt (grönsak eller frukt), mjölk plus salladsbuffe.
Inte illa med tanken på prisklassen!

Det är nog ganska frusterande för de som sätter ihop menyerna att försöka pussla ihop nyttigt med budgeten...

Anna, Fair and True said...

Britterna kommer till Sverige med jämna mellanrum för att studera skolmaten. Sverige och Finland är ju nästan unika i världen med att servera ett lagat mål mat som även är betalt (dvs skattefinansierat). Det har ju hänt litegrann med skolmaten i Storbritannien senaste åren, bl a pga Jamie Olivers kampanj, och nu är två skolor igång à la svensk modell, men i övrigt är det fortfarande ganska dåligt. När J. Oliver drog igång var det t o m brittiska mammor som demonstrerade utanför sina barns skolor och sa att de vägrade släppa dit sina barn om de skulle tvingas äta den där otäcka nyttiga maten! De måste ju få sina chicken nuggets och pommes!

Que???!!!

Jane said...

Hej, här i Tyskland finns det ingen skollunch så många äter en macka eller godis...

Desiree said...

Annika, tack för länken till K´s skolmat. Det tyckte jag var interessant att se. Det glädjer mig att det finns både grönt och frukt men jag håller med om att det mesta andra faktiskt rör sig om mest snabbmat och att det mer eller mindre är en repetition av samma rätter utan någon större variation. Det är interessant och roligt att höra att K blev så impad över den svenska skolmaten som också den fått en hel del kritik. Jag minns själv att man ratade den ofta men nu när man blivit äldre och visare inser man nog hur bra man trots allt hade det. Nog borde man uppskatta den svenska skolmaten betydligt mer än vad man gör om man jämför med många andra delar av världen.

Sweflo, tack för att också du tog dig tid att skiva en lång kommentar och beskriva hur skolmaten ser ut hos dig. Jag vet ju inte själv då jag bara läst den här artikeln så det är kul att få direkt info om hur det faktiskt ser ut i olika delar av USA. Det är bra att de kör med endast mjölk och vatten och skippar läsken.Låter också toppen att det finns en hel del frukt och grönt att välja bland. Jag tycker att det verkar bra att man kan lägga på en liten summa som man betalar extra som förälder så att ens barn får bättre kvalité på maten. Naturligtvis förstår jag att det inte är lätt att laga bra mat på en sådan liten budget som skolorna ofta har och att man också måste se till att laga något som barnen också äter så att man inte bara lagar och sedan slänger det mesta. Men på bilden som jag publicerade så tycker jag att man kan göra en hel del förändrding utan att det ska behöva kosta så mycket mer. Man kan ta bort sockret så som kakan och läsken som inte tillför något bra i måltiden. Servara vatten och mjöl så som de gör hos er och inte söta mjölken extra. Man behöver inte frittera allt och kan lägga till lite frukt och grönt så kommer man ganska långt.

Anna, jo det verkar helt klart som om barnen i England inte har det så stort mycket bättre har jag förstått via Millan i Bristol. Det är nog som du säger att Sverige och Finland kan vara unika som kör med varm och relativt bra mat i skolorna som dessutom inte kostar extra. Det är ju sjukt däremot att de där mammorna skulle protestera bättre mat och vilja att barnen ska äta skräpmat. Låter inte klokt men tyvärr har det nog med okunskap att göra. Kanske borde man också i skolorna inför mer nutritionskunskap för att iallfall nästa generation ska bli lite mer medveten om vad de stoppar i sig.

Jane, som sagt mycket interessant att få reda på hur det ser ut i skolorna då det gäller lunch runt om i världen. Macka kan ju vara ok helt beroende på vad det är för typ av bröd och pålägg men godis till lunch låter inge vidare. Låter inte speciellt ansvarsfullt att packa med barnen godis till lunch som förälder.

Marianne said...

Men hjälp! Att ens komma på idén att servera sådan lunch till barn! Ont om pengar och så serverar man kakor och läsk och ...

Tror det är lika illa i England, där har ju Jamie Oliver fört en kampanj för att förbättra skolmaten.