Wednesday, October 28, 2009

Stoooora gotte säcken klar

Här har vi den stooora svarta väskan som allt halloween godis förvaras i. Den är helt klart rejäl. Det är tyligen Tootise Rolls som C nallar från barnen (Annika som undrade) så jag förhörde C lite.

Läste precis i DN att Halloween firandet ökar i Sverige och att handeln räknar med att folk lägger mer pengar på halloweenfirandet. Tydligen kommer två av fem svenskar att köpa halloween godis och ca 1.4 miljoner pumpor kommer att säljas. En grov uppskattning är att Halloween omsätter en miljard kronor i år. Det som säljer är främst godis men även pynt, mat och Holloweenkostymer, kan man läsa. Firandet i Sverige tog fart på 90-talet sedan skämtbutiken Buttrecks börjat marknadsföra den importerade högtiden. Men halloween är som sagt inte något nytt amerikanskt firande som uppkommit för att folk ska handla och spendera pengar utan är en gedigen gammal Keltisk tradition som togs med till USA av de irländska invandrare som kom hit.

Den här självlysande dödskallen hittade jag i grannens trädgård. Den är verkligen kuslig och blev riktigt läcker på bild eller hur?
Namnet Halloween kommer från All Hallows Eve(alla helgons afton)....Halloween var från början en förkristen keltisk skördefest som firades den 31 oktober. Då återvände de döda till jorden, och man tände eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor. ...Jack o'lanterns, de karvade pumporna, är enligt sägnen lyktan som den osaliga själen efter smeden Jack lyste upp sin vandring på jorden med. Jack hade överlistat djävulen och släpptes därför inte ens in i helvetet.
Det man lägger mest pengar på inför halloween i Sverige är:
Godis 41 %
Pynt och dekorationer 22%
Särskild mat 20%
Pumpor 20%
Utklädningsartiklar 16%
Igår var en klar och strålande höstdag här i Alabama. Just nu klagar jag inte alls på vädret. Jag kan säga att jag uppskattar det mycket. När solen lyser och himmlen är klarblå och temperaturen ligger på dryga 20 plusgrader. Ahhh det är bara att njuta. Jag inser till fullo att jag kommer att sakna just detta enormt. Det är nog det jag kommer att sakna allra mest.Lite höstbilder inne från stan där jag jobbar. Fick med mig kameran imorse och passade på att fota lite under dagen. Jag jobbar ju på ett stort sjukhusområde i ena delen av stan. De amerikanska flaggorna hänger utanför veterans hospital.

Nu är utemöblerna intagna. Det blir inget mer sittande ute på altanen. Det har vi förvisso inte gjort ändå på ganska länge. Men nu har hösten kommit så pass långt att vi insett med säkerhet att vi inte kommer att sitta där ute längre. C var duktig och både slipade och oljade våra utemöbler redan inför nästa år så att de ska hålla och vara fina länge. Han tog även hjälp av grannens dotter C som är 16. Hon behövde 25 dollar och C behövde få möblerna oljade och klara och det skulle han inte hinna helt själv på egen hand insåg han. Det blev en win-win för dem båda alltså.


I söndags så fejades det och donades med utemöblerna som sagt. Så här fina och glänsande blev de. En sann fröjd för ögat.Vi ställde upp alla ute möblerna på garaguppfarten under dagen så att de fick stå och torka efter att de blivit oljade och snygga.


Det fejades inte bara med möblerna denna helg utan även våran gråa Mazda, Grace, fick bli fin och ren. C och jag kanske är lite konstiga men vi verkar gilla att döpa vissa saker. Våran bil heter alltså Grace eftersom hon är grå så skulle namnet börja på G bestämde vi.

9 comments:

Marie said...

Det var en rejäl godissäck! Nu är det bara för barnen att komma... :D

Snällt av C att få hjäp av granndottern, det är ju faktiskt perfekt för henne att lära sig sånt redan nu!

Sparkling said...

20 grader låter underbart...mmm:)
tack för tipset om stewart hemsida, hitta massa kul där!

Annika said...

Aha, tootsie rolls. De fpr C behålla för sig själv, hehe!!
Säg till honom att testa Laffy Taffy oxå ;-)! Jag såg att ni hade en sådan påse i er stora godisväska...

KUL med all Halloweeninfo, Desiree!
Såg själv artikelen i DN.
Synd bara att svennarna därhemma har så svårt att fatta vilken den enda rätta dagen är.

Nu är det mkt coola grejjer i trädgårdar överallt! Jag älskar det!

Kram!

Saltistjejen said...

Oj vilken effektiv helg! Och vad kul att ni nu är färdiga inför Halloween!
Ni verkar ha fint väder nu också! Härligt!
Petra har just åkt och det känns lite tomt....
kramar!

Desiree said...

Marie, ja det gäller att ladda på ordentligt med godis då det kommer så pass många barn. Det var toppen för båda att få dels hjälp med utemöblerna och dels chansen att tjäna lite pengar.

Sparkling, vad kul att du hittade en massa på Martha Stewarts hemsida! Hon är ju verkligen pysseldrottningen nr 1 här i USA. Men man kan hitta mycket både då det gäller dekorationer och recept. En trevlig sida med massor av allt möjligt helt enkelt.

Annika, ha ha jag ska säga till C att han ska prova Laffy Taffy också. Vilka namn det är på dessa godisar förresten :-)
Jag tror att folk där hemma blandar ihop med All helgona och det ska ju INTE blandas ihop. Det är jättebra att vi kör lite regler och påminnelser om hur ett korrekt halloween ska firas. Jag tycker verkligen att det är jättekul med allt som folk kommer på!

Saltis, ibland så rullar det på. Jo nog är vi redo för halloween. Tyvärr verkar inte vädret bli det bästa på lördag. Det ska bli regn men jag hoppas att det hinner sluta inför kvällen. Jag förstår att det känns tomt nu när Petra farit. Men jag hoppas att ni hann ha det riktigt nice tillsammans.

Victoria said...

Det var ordentligt med godis och bra att de stängt av trafiken i ert område så barnen kan springa runt utan att föräldrarna ska behöva vara oroliga för bilar! Vi har också köpt en hel del godis, gjorde tyvärr missen att köpa en hel del choklad vilket inte kommer fungera i år eftersom vi inte kommer vara hemma utan kommer sätta ut godisen på trappen och så får barnen ta för sig själva. Men då får vi äta chokladen själva, vad synd haha!! Kram! :o)

Millan said...

:-) jag tycker det ar lite gulligt att ni doper saker! De blir ju mer personliga pa sa vis. Vi kallar var bil for Gra Faran eftersom den ar gra och vi itne litar ett ogonblick pa att hon kommer leva lange till. Hon gar sonder titt som tatt och har kostat oss alldeles for mycekt pengar med tanke pa att hon inte ar sarskilt gammal. Renault blir det inte igen for oss!!

Vilket godissack! Himmelriket for barnen skulle jag tro :-). Hoppas ni far en rolig Halloween imorgon och manga sma utkladda besokare. Lova ta foton!
Kram

Desiree said...

Victoria, ska ni iväg på något trevligt halloween party? Ja det är väl inte fel att äta chokladen själva om det är god choklad. SJälv gillar jag inte Hersheys.

Millan, tack så mycket. Jag lovar att fota en hel del från halloween. Kul att ni också kör namn på några av era grejer. Det är alltså inte bara vi som är lite konstiga ;-)

Anna, Fair and True said...

Usch, Tootsie Rolls gillar jag inte!

Vi svenskar älskar ju godis så inte så konstigt att folk tar varje tillfälle! Tydligen äter vi numera i snitt 17 kg godis per person och år - på 70-talet var det 8 kg!

Pumpor är så vackra så det kan jag förstå att folk också köper. Men undrar om många gör något med dem?