Monday, October 5, 2009

Jag undrar...

Jag undarar som sagt varför amrisarna hänger krokar på utsidan av dörrar? Är det inte vettigare att ha kroken på insidan eller känns det bara fel för en själv bara för att man är van att den ska vara på insidan av dörren. Jag tycker dock att det är mer praktiskt att ha kroken hängaden på insidan för då hänger saker och ting inte ivägen och det man hänger upp syns inte heller om man stänger dörren. Men det kanske är ett fenomen i södern.Så här ser det ut hemma hos oss. Krokarna sitter på utsidan av alla dörrar. Vi har krokar som de tidigare ägarna satt upp både klädkammardörren, toadörren och dörren till tvättstugan.

En annan sak som jag lade märke till i sommras då jag var i Sverige var skillnaden då det gällde dijonsenap. Jag köper samma märke här som jag köpte i Sverige men shit vilken stor skillnad det var på dessa ändå! Den i Sverige är betydligt mer stark i sin smak. Jag gillar faktiskt den starkare bättre. Här är den alldels tam och lam i jämförelse. Verkar som det finns en hel del produkter av just samma märke men ändå med stora skillnader beroende på i vilket land det säljs. Man tycker att de borde hålla sig till ett och samma recept eller ingredienslista men så är det inte. Vet att det finns flera kända frukostflingor som säljs både här och i europa fast de som säljs här innehåller betydligt mer socker än samma märke i europa. Har ni märkt några skillnader på produkter som ni kommer på?


Slutligen har jag också haft problem med purjolök. Här verkar det som om man bara kan handla purjolök på knippe. Det går inte att handla bara en purjo utan man måste handla dem i knippen om tre. Jag känner att jag oftast bara behöver en åt gången. Är det så att amrisar a) inte äter purjolök eller b) äter jättemycket purjolök?????

24 comments:

Christoffer said...

God Dag.
Det enda jag kan komma angående klädkrokar är dem som är utsidan av en klädkammare, de kan vara för att hänga upp kläder man ska ha på kvällen eller dagen efter. De andra kan jag inte komma på för än.

Fanta Apelsin, ska vara olika över hela världen då olika länder uppfattar apelsiner olika, både i färg och smak. Medan cola ska vara samma. Uttalande av the coca-cola company men även något man märker själv.

Desiree said...

Christoffer, god dag. Vad gäller kroken på dörren till klädkammaren så tänker jag på samma vis som du gör men på kroken till badrumsdörren fattr jag inte riktigt vad man skulle hänga. Skulle man hänga låt säga en morgonrock här så skulle jag ändå vilja ha min morgonrock på insidan av dörren istället för utsidan. Dörren till tvättstugan vetter direkt in mot köket och även här skulle jag hellre hänga köksförkläden på insidan av dörren så att de inte syns istället för på utsidan.

Interessant vad gäller Fanta Apelsin. Dijonsenapen här är verkligen svag och futtig. Jag höll på att få en sådan där riktig chock när jag var i Sverige i sommras och bredde på lika mycket dijonsenap på min macka som jag gör här. Oj vad det stack till i näsan. Det blev en sådan där wasabichock fast med senap.

Saltistjejen said...

Jag tycker inte att t ex viss choklad smakar likadant här som i Europa trots att det är samma märke. T ex kitKat som är sötare här än o man köper samma märke i SverigeTycker jag då.
Ang krokar på dörrarna vet jag iten för jag har inte sett några dörrar med krokar på utsidan här.
Purjo däremot är som du säger ofta så att man får handla i knippe om fler än en. Det gör mig inte så mycket dock för prujon håller ju ett bra tag i kylen så om man tänkt ha purjo istället för vanlig lök eller tillsammans med vanlig lök i amten så kan man ju använda upp den inom ett antal dagar utan att den förstörs. Jag använder nog ganska mycket purjo när jag lagar mat med just den sortens lök så mig gör det inget att det är mycket. :-)
KRAM!

Anonymous said...

Krokarna pa dorrarna kan ocksa vara for att hanga dekorationer pa, typ kransar eller skyltar. Vid jultid har jag kransar pa en massa dorrar inomhus, fast oftast anvander jag 3M krokar som gar latt att ta bort sen.
I badrummen sa finns det dock riktiga fina krokar pa insidan av dorren for att hanga morgonrocken eller annat pa.
Visst ar det sant att samma produkter ar olika beroende pa var de saljs i varlden. Purjon gar dock att kopa enstaka har (modell storre) och i knippen (modell mindre). Men det ar val olika var i USA man befinner sig. Det ar nastan som att aka mellan olika lander nar man aker till andra stater, olika kulturer och lagar. Det ar verkligen ett STORT land. :-) Halsn Anne i MD

Desiree said...

Saltis, interessant med alla dessa små skillnader man lägger märke till i vardagen. Det förvånar mig inte att KitKatten här är betydligt sötare. Det verkar gälla mycket att det är mycket mer socker här än i euorpa. Vad gäller purjon så får jag väl helt enkelt vänja mig med tre istället för en. Jo de håller sig ju som du säger iförsig bra i kylen.

Desiree said...

Anne i MD, åh det där du säger om krokarna var nytt. Ah där ser man! Det har jag inte alls tänkt på så kan det naturligtvis vara. Ja det är precis som du säger att USA är ett mycket stort land och skillnaderna mellan olika delstater är ofta stora. Varje delstat är ju ofta som ett eget litet land i sig på många sätt.

Petra H said...

Ha ha, det måste vara de förra ägarna som var lite konstiga!!!??? Det är ju ingen som helst logik i att ha krokar på framsidan av dörrarna!? De krokar vi har är iaf på insidan av dörrarna (i badrummen).
Aha, det är därför jag använder sååå mycket mer Dijonsenap här än i Europa - det har jag inte tänkt på att det kanske är pga den är svagare här!? Jag kan lätt ta slut på en sådan liten burk senap på 1½ vecka (älskar vinaigrettedressing till sallad). Har dock lagt märke till att wasabin är också mycket svagare här på den här sidan Atlanten och min sushi-expert till bror sa samma sak efter att han ätit sushi i Las Vegas. Wasabin är definitivt svagare än i Europa! De amerikanska smaklökarna är väl mer känsliga eller nå't!? Undra dock hur stark wasabin är i Japan??
Kram!

Marie said...

Amrisarna kanske äter purjolöksoppa varje dag?!?! Det du! ;)

Men konstigt med klädkrokarna! Inte vill man se det som hänger där? Håller med dig, på insidan ska de vara!

Marianne said...

Jag tror som Anne i MD, att krokarna är till för dekorationer, till exempel kransar till jul, spöken till Halloween osv.

När det gäller purjon kan du göra så att du sköljer och skivar den och sedan fryser. Purjo funkar jättebra fryst. Jag blir tvungen att göra så för det är inte ofta jag hittar purjo här - Klas får till och med köpa med sig från Sverige ibland - och när jag väl hittar purjo gäller det att få det att räcka så länge som möjligt eftersom jag älskar purjo.

Kram!

Desiree said...

Petra, ja det var just det jag undrade om det är våra förra ägare som var super konstiga eller om detta är något vanligt fenomen i det här landet. Jag går runt och tittar på de där krokarna och undarar but why???

Jo du där har du allt också förklaringen till att du så snabbt gör slut på dina burkar med senap. Den i europa är mycket mycket starkare. Prova att som sagt bre dig en skinkmacka med lika mycket som du använder här som kommer du få en sådan där vicks blue moment som i reklamfilmen. Kan nog mycket väl tänka mig att det stämmer väl på wasabin också.

Marie, skönt att höra att jag tycker rätt angående krokarna. Klart de ska vara på insidan. Ha ha jo kanske är det så att amrisarna har en speciell hemlig kärlek för purjo/potatis soppa eller något sådant.

Marianne, åh tack för tipset om att frysa purjon. Åh det har jag ju inte tänkt på mitt pucko. Det ska jag ta och göra. Toppen att få lite tips så att man inte fastnar i sitt gammla tänk. Bloggar är underbart. Ha en bra dag.

Jenny said...

Det verkar helknäppt att ha krokarna på utsidan på dörrarna, men kanske om man vill ha dekorationer, som någon sa, fast jag skulle tveka länge innan jag spikade i någon dörr.
Jag har läst på Malaco´s hemsida om salta fiskar - eller swedish fish, som de heter i USA ( fast i USA säljs inte de salta, bara de andra ). Och där står det att de använder ett helt annat recept i USA för amrisarna vill ha sötare och segare godis än svenskarna.
Skivad purjolök är jättegott att steka tillsammans med finhackad vitlök och tex skivad färsk svamp eller skärbönor och servera som en liten minisallad till maten.

Annika said...

Jamen, såna krokar som man har för kransar brukar ju finnas på ytterdörrar, inte på innerdörrar. På ytterdörren är det ju helvettigt att ha en krok för just julkrans, halloween etc.
Gillar verkligen att man har det, men inomhus? Vet faktiskt inte varför, Desiree. Här har hos mig har vi inga krokar på dörrarna.

Purjo, stora purjos, köper man en och en här. Men, det är ju så att det diffar väldeliga från stat till stat och från stad till stad. Jag menar, här i norra Virginia är det ju tex itne svårt att hitta färskjäst, som vi ju pratat om. Men sådan finns icke hos dig.

Coke tycker jag smakar annorlunda hör och hemma. Cola light och diet coke smakar inte samma. Alls.

Har aldrig ngnsin tänkt på skillnaden mellan dijonsenapen, men det är nog ett klassiskt exempel...

Jenny har säkert en stor poäng om at det är det är olika marknader, olika smaker...

Precis som Petra undrar jag hur wasabin i Japan kan tänkas smaka. Den är ju så j-a stark...
Även här :-)

Kram!!

Millan said...

:-) vad skumt med krokarna. Det verkar ju valdigt underligt. Saker som tex morgonrockar och annat som man kanske vill ha pa insidan av sangkammardorren skulle ju inte se kloka ut om de hangde pa utsidan... Nej det har jag aldrig varit med om!
Detsamma galler att produkter ar olika mellan olika lander. Vissa skaer skiljer sig ju helt klart at aven mellan sverige och england men jag har aldrig markt det pa samma produkter. Jag koper samma senap som dig sa nu maste jag kolla om det ar nagon skillnad pa den svenska och engelska ocksa!!
Kram

Desiree said...

Jenny, det är som sagt helknäppt med krokar på utsidan av innerdörrar. Varje gång jag ser dessa krokar så kan jag inte låta bli att tänka att det här är ju helt knäppt. Jag tror absolut att det är många många produkter som man har olika recept för eller som tillverkas på olika sätt och på så vis anpassas för olika marknader. De salta fiskarna som du tar upp som exempel är ett mycket bra exempel. Jag läste faktiskt på baksidan av Dijonsenapsburken och där stod det att den tillverkats i Kanada. De kör säkert med ett recept där som är anpassat för den amerikanska kontinenten.

Tack för receptet med purjo och svamp. Lät jättegott! Mums passar bra att fixa till helgen redan. Jag blev himla sugen - det lät verkligen gott.

Annika, ja det tycker jag också är i princip självklart att man har kransar på YTTERDÖRREN men inte på innerdörren. Jag hänger gärna en krans på min ytterdörr inför hösten eller julen men en massa olika kransar inomhus känner jag inte direkt är min stil iallfall.

Ja det kan verkligen vara enorma skillnader mellan olika stater. Ändå är det inte så himla långt mellan din och min stat men de verkar skilja sig åt rejält. Jag har inte tänkt på colan men ska försöka lägga märke till det till nästa gång. Hi hi jo Wasabin i Japan skulle verkligen vara spännande att prova. Här i AL när man köper Sushi i affären så brukar de faktiskt inte ens ha wasabi mellan fisken och riskudden som det är i Sverige utan sushin här är helt utan wasabi och sedan ligger den vid sidan om så att man själv väljer om man vill ha wasabi eller inte och så får man smeta på det själv under varje sushibit.

Desiree said...

Millan, verkar som om förra ägarna var bissara på många sätt. Skulle vara interessant om du kunde kolla senapen hos dig om även den skiljer sig åt.

Annika said...

Smma här, Desiree...med sushin. Wasabin ligger på sidan...
Inte mig emot, egentligen. Är väl ingen större fan av wasabi.

Ja, tänk på coken i jul. Den är annorlunda...

Desiree said...

Annika, nej det är ju inget större problem att kleta på så mycket wasabi man själv vill. Jag brukar blanda lite av wasabin i sojan och sedan doppa ner mina sushibitar där. Det är det enklaste om man vill få lite wasabikrydda utan att mecka för mycket. Jag borde egentligen ta med mig en diet coke härifrån i resväskan och sedan köpa en i Sverige och göra ett test av båda samtidigt. Det ska jag göra ha ha :-)

Anonymous said...

Det kanske bara är konstiga ägare som bodde hos er innan....
Vad gäller Wasabin..jag har aldrig köpt på affär men tycker att Sushin i USA är bra mycket bättre än Sverige..i Sverige verkar det sällan vara japaner som lagar den.

Anna, Fair and True said...

Läsk har ju ofta olika sötningsmedel så det kan ju vara olika smak pga av det. T ex Diet Coke och Cola Light (samt Cola Zero = min favvis) har tre olika sötningsmedel.

Kaffe är ju en annan grej som är olika. Inte det man dricker på Starbucks men bryggkaffe för hemmabruk. Spelar ju ingen roll hur mycket kaffe man tar så smakar det amerikanska aldrig starkare (bara äckligare). Detta är ju för att det är olika bönor alt. det är rostade olika. Det finns faktiskt en Gevalia-klubb i USA där man får svenskt kaffe hem i brevlådan! Eller den fanns förut i alla fall. Min aupairfamilj vad medlemmar i den på 90-talet.

Konstigt med knopparna!

Anna, Fair and True said...

Är det inte förresten ofta som låsen till rum sitter på utsidan? Kul att bli inlåst i sitt rum av ett busigt barn! Not!

Desiree said...

Anonymous, ja verkar onekligen som om förra ägarna var konstiga. Vad gäller sushin kan det mycket väl vara så som du säger. Jag tror också att det kan skilja mycket beroende på vart i USA man köper den självklart. Jag gillar sushi men har nog inte ätit det ofta nog för att göra en korrekt bedömning.

Anna, ja det där med olika smak på läsken stämmer nog med att det har att göra med olika sötningsmedel som är tillåtna. Jag har lärt mig mycket på det här inlägget känner jag. Tack o lov så har vi inga lås som sitter på utsidan av våra dörrar. Det hade inte varit kul. Men de där runda dörrknopparna som jag skrivit om förrut är inte ett dugg praktiska de heller.
Ja just det där med kaffet har jag också upplevt. Tack o lov så finns gott kaffe på Starbucks och jag handlar det mesta av vårat kaffe på Costo som jag tycker har riktigt bra kaffe som också är ekologiskt odlat. Jag ser till att alltid köpa de som är mörkrostade eller så fylliga som möjligt och då blir det helt ok.

Sporty Spice said...

Vad mysko med krokarna. Här har jag aldrig sett krokar på utsidan av dörren. Verkar ju så dumt, plus att det ser fult ut.

Senapen har jag faktiskt tänkt på, den är inte lika stark här. Purjolök i knippe är lite dumt om man bara vill ha en. Men jag skär ner i småbitar, lägger i ziplock och fryser. Sen kan man ta fram just så mycket man behöver. De tinar på nolltid och håller länge i frysen.

Desiree said...

Sporty, kul att även du lagt märke till det där med senapen. Jag får nog börja frysa in överbliven purjo. Jag har ju rätt fulla frysar men någonstanns ska det nog gå att få ner lite purjo. De där krokarna får sitta kvar till nästa ägare. Jag orkar inte ta bort dem men man går sändigt och undarar över den idotiska idéen att sätta upp dem på det här sättet. Men de som bodde i vårat hus innan var lite knäppa. Hoppas det går bra med träningen trots din skada. Så skönt som sagt att det ordnade sig med försäkringsbolaget.

Anne said...

Lite sen och gammal kommentar från mig nu, men måste bara snabbt göra min röst hörd jag också :)
Det där med senapen har jag också tänkt på!!! Vad kul att du tog upp det, jag reagerade först på det nu när jag senast var hem. Här använder jag mycket större mängder dijon, den är helt klart svagare.
Vi gör en del tacos, kanske ni också. Kryddmixarna här är långt ifrån lika goda som Santa Marias i Sverige. Man kan ju tycka att taco kryddmix som kryddmix, de är väl alla lika... Icke. Jag köpte faktiskt med mig en bunt Santa Maria kryddmix nu när jag var hem.
Det jag saknar absolut mest nu och som jag fick blodad tand för under hembesöket. Det är bröd!!!! Jag tycker förvisso det finns alternativ här, där vi bor, till bättre bröd och annat än fluffbrödet. Men ändå....det är ju som natt och dag jämfört med svenska bröddiskar. Just nu är jag faktiskt lite äcklad av allt bröd här. Jag MÅSTE börja baka tror jag bestämt.
Sorry långa babbelkommentaren jag kom med här. Kram!!!