Thursday, October 8, 2009

Fredagstema - Sport

Sport (Har du någon favoritsport? Utövar du någon sport? Finns det någon sport du absolut inte tycker om? Utövar du helst någon sport själv, eller ser du hellre det på TV? o.s.v.). Japp det är frågan som Erica ställer denna fredag.

Här nere i södern finns det egentligen bara två sporter som gäller och det är amerikansk fotboll och baseball. Just nu är det fotbollssäsong och den börjar i augusti och håller sedan på tills slutet på januari. Folk är som tokiga i sin fotboll här och bänkar sig varje lördag för att kolla in matcher på tv. Fotbollen omsätter enorma summor med pengar. Här hejar man antigen på laget Alabama eller så hejar man på Auburn. Sedan finns det ju väldigt konstiga människor så som jag och C som inte hejar på någon av dessa och som dessutom inte kollar på matcherna eller ens förstår sig på tjusningen med den amerikanska fotbollen. Det enda som är bra med fotbollen är att det blir mindre trafik och mindre folk ute då det pågår någon stor match.

Jag har aldrig varit speciellt interesserad av att titta på sport som andra utövar. Jag vill sporta sjäv. Jag kan förvisso kolla på större evenemang så som VM eller OS men annars bryr jag mig inte om att kolla på sport.

Själv har jag blivit till ett riktigt sportfreak genom att bo här. Jag antar att det blivit min revolt på sätt och vis mot det onyttiga södern. Jag har aldrig varit så vältränad som jag är nu och här i mitt liv tidgare. Det är en fröjd att känna sig på topp och det känns toppen att vara nöjd med sin spegelbild. Jag tycker också att jag numer fått en bättre balans i min träning också. Tidigare var jag på gränsen att träna för mycket men numer blir det mer måttligt och jag märker att det räcker och det känns jättebra. Jag har faktiskt slutat att stiga upp före sex på morgonen för att gå ut och löpträna. Dels känner jag att jag får tillräckligt med träning genom att gå till gymmet mån-fre och dels så har det inte kännts så lockade att pressa sig att gå upp och ut medans det ännu är mörkt ute och då det också ofta varit fuktigt, varmt och en hel del regn. Jag tränar dels styrketräning med både redskap, fria vikter och genom att gå på olika pass. Konditionsträningen blir oftast spinning eller step som inte har för avancerad koreografi. Jag har också testat Pilates som jag verkligen gillar då det både tränar styrka och smidighet. Jag gillar Pilates betydligt mer än yoga.

När det gäller att vara utomhus så gillar jag fortfarande att löpträna eller cykla. Jag gillar också vintersporter så som att åka skidor eller långfärdsskridskor men det är ju inget jag kan göra här.

Finns det någon sport som jag inte gillar? Ja det skulle nog isådanafall vara boxning. Att slå varandra verkar för mig både primitivt och onödigt.

Alabama har alltså fått mig att bli en riktigt vältränad sportis. Det är ju verkligen inte fel.Gymet här på UAB är verkligen underbart. Det var i princip helt nybyggt då vi kom hit. Här finns det mesta. Förutom det vanliga så som redskap, maskiner och olika salar för pass så finns en klättervägg, en jättefin och stor badssäng och stora hallar för basket och andra racketsporter. Jag kommer defintivt att sakna det här gymet. Hit går jag ju dagligen i veckan och även om jag inte fått några nära vänner så har jag en hel skara som jag hejar och snackar lite med. Dessutom är det otroligt prisvärt att träna här i jämförelse med gym i Sverige. Nyligen fick vi också reda på att C´s jobb kommer att betala halva årsavgiften för oss båda om vi går på hälsoundersökning och kan visa på att vi är friska och hälsosamma. Det är vi ju så det lär nog inte vara några större problem att visa.
Now it is FRIDAY! Underbart. Vädret är dock inte med oss utan det har återgått till grått, regnigt och fuktigt. Under helgen förväntas rejäla åskväder och regn. Vi får se om möjligtvis söndagen blir något bättre än lördagen så att man kan åka ut och hitta på något. Ha en skön helg.

11 comments:

Christoffer said...

Det är även bara 87km, mellan er och världens snabbaste motorbana, Talladega Super Speedway. Ni är ju grannar så att säga.

Trodde faktiskt att NASCAR skulle komma före baseball nere i södern. Åtminstone kanske jämnt upp med fotball.

Ha en riktig bra helg ni med.

Annika said...

Hos er är det väl collegefotbollen som är störst, visst? Lördagsfotbollen. har en känsla av att NFL inte är lika stort hos er som det är på många andra ställen i US.
Collegegotbollen är inte alls så stor här som hos er.
Men ja...visst, hela helgen går ju fan att vika åt fotboll. På fredagar High school fotboll, på lördagar collegefotboll opch på söndagar och måndagar NFL matcher i SINNE!!!
NASCAR ja, det är väl också asstort in the south...snacka om värdo sport!

KUL att du är så vältränad. Det vet jag ju att du är!! Men roligt att det liksom blev som en revlot mot södern och deras ätande.

Vetdu, nu har jag gått ner nästan (inte riktigt) sex kilo!! Känns ju för underbart!!!

Ha en jättefin helg!!!
KRAMAR!!

Anne said...

Jag tänkte precis som Annika, att hos er är det säkert collegefotbollen som är störst och lördagarna som är den stora sportdagen hos er.
Som Annika är inne på så är ju collegefotbollen/sporterna inte lika stort överallt i USA. Har känslan vissa delstater är det nästan bara collegefotbollen som räknas medan NFL inte är nåt man bryr sig om. Och sen helt tvärtom i andra delstater.
Förresten, fördomen jag har är att man i Alabama verkligen ser mycket riktigt tjocka människor? Men det kanske inte stämmer?
Här där jag bor är det ju inget extremt, men som överallt i USA (även i icke-feta delstater) så finns det ju ändå helt klart mycket fler större människor än vad man ser i Sverige.
Jag reagerade faktiskt lite på det nu när jag var hem, även M gjord det. Att alla i Sverige ser så smala och hälsosamma ut. Sen har vi ju det här med att man dessutom klär sig trendigt och snyggt, det bidrar ju till helhetsbilden och intrycket av sunda människor också.
Som sagt, det här är ingen tjockisdelstat som de värsta, men visst ser man mer större människor här än i Sverige.
.....vilket sidospår, kommentaren skulle ju handla om sport. Ha en riktigt trevlig helg!!

Saltistjejen said...

Hahaha! För mig är det tvärtom! Det var läääänge sedan jag var så otränad som nu. Jag ahr ju p g a tidsbrist, ernergibrist och numer mest bara lathet inte kommit igång med ngn form av räning sedan vi fick E. Hm, INTE bra!!!! Jag VET att jag mår bättre när jag tränar men det räcker uppenbarligen ändå itne för att få igång mig. Trots att jag vet att OM jag bara kommer igång så det blir rutin så kommer jag att tycka det är superbra!!! Men aksnke är det fortfarande lite bristande sömn som spökar. Det är inte alls som det första halvåret, men fortfarande så prioriteras att sova lite längre eller att ha ngn timme eller två framför TVn, tilasmmans med M eller med vänner framför att träna. Den där extra tiden för sig själv är det ju väldigt ont om numer.... Fast det är ändå en dåig ursäkt!
Men men....
Så är det. Kanske lyckas jag motivera mig under hösten.
Ha en riktigt fin helg nu!
Kramar!!!

Desiree said...

Christoffer, jo det stämmer bra att Talladega ligger inte så långt ifrån Birmingham. NASCAR drar en hel del folk men ändå snackas det betydligt mer om både baseball och fotbollen. Det är nog fotbollen som är allra störst här nere och då är det framförallt collagefotbollen och inte proffs ligorna. Ha det gott.

Annika, ja det stämmer så väl så att det är just collagefotbollen som drar mest här. Men nog är det som du säger fotboll hela helgen lång här för de riktiga söderfolket med highschool fotboll på fredag, collage på lördag och NFL på söndag som du säger.

Känns underbart att vara vältränad precis lika bra som jag kan tänka mig att du känner dig som lättat nästan 6 kg, wow Annika! Det är ju hur mycket som helst! Bra jobbat kompis! Jag tycker att du ska vara superstolt över dig själv. Det är ju fantastiskt!!!!!!!!

Anne, jepp lördag eftermiddag och kväll är de flesta bänkade framför collagefotbollen här. Det verkar skilja mycket som du säger bland delstaterna. Jag vet ju att hos Annika i Virginia så är det framförallt NFL som drar. Jo då den där fördommen om feta människor stämmer verkligen in på Alabama och mycket av södern tyvärr. Det var interessant men en tidigare arbetskamrat här sa att när han reste till Kalifornien och gjorde ett stop på vägen så lade han märke till att folk blev smalar och smalare allt eftersom han kom längre väster ut. Jag tänkte på samma sak då jag var i Sverige. Nog kan man se en och annan tjockis där också men det är en större blandning och de som är överviktiga i Sverige är inte alls på lång när lika tjocka som folk är här. En medleviktig person här skulle lätt ses som överviktig i Sverige. Ha en fin helg.

Kram.

Saltis, du har ju haft giltigt förfall då du har lilla E som tar och kräver mycket tid och dessutom inte alltid ser till att ni får den sömn ni behöver. Du håller ju ändå igång med en hel del promenader på ett sätt som inte går att få här så nog får du bra mycket mer vardagsmotion än vad som kan uppnås här. Du ser iallfall väldigt snygg och smal ut som du är. TV- kollar vi inte så mycket på och någon större umgänge har vi inte heller så som ni har. Jag har lite folk jag lärt känna på gymmet då jag hänger där rätt ofta som sagt. Jag brukar sticka dit en halvtimme på lunchen och sedan eftersom vi bara har en bil och det är värdelöst att åka hem för tidigt för då blir man bara fast i trafiken så brukar det bli en sväng till på kvällen. Ha en skön helg.

Fritt ur hjärtat said...

hehe, jag vet inte ens skillnad mellan Ameriskans fotboll och fotboll, är det någon, måste det ju vara eftersom man satt landsnamnet framför...
Bra gym är guld värda, när jag är frisk går jag på Friskis gym, det var jag med och planerade in i verksamheten så jag vet hur mycket tankar och jobb det är. Idag när inte jag kan längre är ändå maken där. Hos oss är just Friskis prisvärt.

Nilla said...

Vad härligt det låter med träningen! Jag tänker på det året jag bodde i Florida. Hade ett jättebra familjegym i närheten som jag besökte varje dag! Jag saknar det!

Victoria said...

Precis, boxning är ju helt galet! Och så den där andra när de både slår och sparkar, det är mig helt obegripligt... Trevlig helg! Kram/Vic

Sparkling said...

låter som ett härligt gym ni har. amerikansk fotboll förstår jag verkligen ingenting av, så tråååkigt!

Desiree said...

Fritturhjärtat, ja du egenligen är det inte så viktigt med skillnaden mellan amerikansk fotboll och vanlig fotboll men amerikansk fotboll spelas med en avlång konformad boll som man slänger till varandra med händerna så man använder händerna mer än fötterna fast det kallas ändå för foboll. Spelarna springer runt med stora hjälmar och massor av skyddutrustning då det är vanligt att man tacklas och klumpas ihop i en hög på plan. Jag ska nog ta och kolla in Friskis då vi flyttat hem, verkar prisvärt och bra.

Nilla, ah då förstår du precis vad jag menar med bra gym och känslan av att för en gångs skull i sitt liv vara vältränad. Jo nog är det guld värt att ha ett bra gym som är lätt tillgängligt. Ha en bra helg.

Victoria, jepp för mig går boxing bort. Jag tycker att det till och med är obehagligt att titta på.

SParkling, tack. Gymet är verkligen toppen.

Anna, Fair and True said...

Vad intressant att du aldrig varit så vältränad så nu. Du är liksom anti människorna runt omkring och vill inte bli tjock som de :)

Kan tipsa om Sats när ni väl flyttar hem. Tycker det finns så många klasser att välja på (+ styrketräningsmaskiner såklart) och det är avslappnat. Jag har faktiskt provat på Box där. Det var kul men annars håller jag med dig om riktig boxning.