Tuesday, October 27, 2009

Nedräkning inför Halloween

På lördag är det inte vilken lördag som helst här i USA för då är det nämligen Halloween! I år infaller det just på en lördag så det blir nog lite extra firande och extra stort. Halloween firas ALLTID den 31 oktober oavsett vilken veckodag det infaller på precis som julafton alltid firas i sverige den 24 vare sig det är en onsdag eller lördag. Vårat område är speciellt har jag förstått vad gäller just halloween firande. Här firas rejält och det är alltid en stor händelse. Det finns mycket barn i alla möjliga åldrar i området. Inom det lilla delområde i det större område vi bor i så stängs till och med trafiken av. Här kan barnen springa fritt från hus till hus och köra trick or treat. Det gäller alltså att bunkra upp rejält med godis. De tidigare åren har det kommit över 200 barn. Man behöver inte ruinera sig på godis dock utan man delar ut godis så länge ens lager räcker därefter så släcker man ner i huset och låtsas som man inte är hemma, man riskerar då att inte råka ut för några tricks. Jag har i för sig aldrig varit med om några tricks utan det är mer en fras man kör med.

Vi har köpt rejält med godis som ligger i källaren och inväntar barnen på lördag. Fast jag tog faktiskt C på bar gärning häromdagen då han stod och nallade av barnens godis. Amerikanskt godis brukar inte vara direkt gott så man känner sig sällan frestad att nalla barnens godis. C sa dock att han hittat några fruktkolor som han gillade. Jag har iallfall inga problem att passera den där säcken utan att röra den. Jag njuter betydligt mer av den amerikanska glassen istället för deras godis.

I vårat område brukar även många av de vuxna klä ut sig lite grann och ha lite umgänge. Själva halloweenfirandet sätter igång först vid mörkrets inbrott. Eftersom vi ännu inte gått över på vintertid vilket sker först nästa helg här så tror jag att man kan förvänta sig att de första trick or treat kidsen kommer vid 18 eller 18:30. Regeln är att de bara går till hus som firar halloween och som är upplysta och där de vuxna sitter utomhus med en stor godisskål som det delas ut från. Yes min dräkt för året är inhandlad. Har dock inte provat den ännu så jag hoppas att den kommer att sitta fint.

I söndags när vi tog våra morgoncykeltur så var det kul att även kolla in hur folk har pyntat. Några hus har verkligen satsat stort.


När jag var ute och joggade förra helgen såg jag faktiskt när far och son höll på att sätta upp dessa kors. De hade fullt sjå att få till dem på raka led. De stegade omkring och mätte med måttband och var mycket noggranna. Pyntandet kan vara mycket jobb bakom och väldigt seriöst många gånger.


Det här huset hade verkligen satsat stort på massvis med olika halloween pynt. De har sin egen lilla kyrkogård med gravstenar här på framsidan. De har hängt upp stora spindelnät och här klättar en gigantisk hårig spindel med grönaprickar omkring.


Sedan fanns också lite monster, fladdermöss och ett spöke.

Det här med spindelnät är poppis varje år. Man har det på både buskar och allt annat möjligt. Sedan är också brukligt att man sätter upp läskiga skyltar.

Dessa tre små spöken tyckte jag var riktigt söta som håller i sina kedjor mellan händerna.


Här har de klätt buskar och entreé med spindelväv också. Huset i sig ser ju lite lustigt ut tycker jag. Det passar till halloween möjligtvis men inte annars. Ser ut som ett litet Disneyslott.


Den här halloween dekorationen var faktiskt riktigt kul. Krävs dock att man har tre fönster på rad på det här sättet. Här har de satt upp en enorm dödskalle med varsin hand som sticker ut på sidofönstrena. Kul idé. Folk är verkligen kreativa då det gäller dekorationer och går in för det helhjärtat.

10 comments:

Anne said...

Vilka coola bilder! Skitroligt se ännu mer halloweenbilder. De här var riktigt bra. Vad kreativa och duktiga folk varit som bor i de här husen.
Huset som du beskrev som lite Disneystil, jag tänker mig också det huset som lite spökhus. Ett sorts hus som skulle kunna smyckas ut superläskigt... Verkligen läckert Halloweenpynt, så fyndigt allting.
Sista bilden med de tre fönstren och händerna som stack ut, den var ju läskig och humor på samma gång.
Första bilden var riktigt läskig, vilket det ju gärna får vara.
Spökena var söta och roliga. Gillar också alla spndelnät och stora spindlar. Huuu, DET är ju verkligen läskigt.
Som jag sagt förut, vad roligt att ni bor i ett område där man verkligen slår på stort och satsar. 200 barn!!!! Ja, då är det full trafik den kvällen. Då förstår jag också att man sitter ute på trappan och tar emot barnen. Skulle man vara inne och gå och öppna dörren varje gång det ringde på skulle man ju ändå inte få göra annat än stå där med öppen dörr hela tiden.
Hoppas du fotar mer under helgen. Vårt Halloweenfirande i mitt kvarter är minst sagt ljummet...
KRAM!

Saltistjejen said...

Oj jag vet inte ifall jag riktigt gillar att amn "gör kyrkogårdar" med gravar... Hm, just den dekorationsdelen tycker jag känns lite skum....
Annars är det rätt kul med alla dekorationer här både kring Halloween och jul! En del är helt galna. :-)
Stor kram!

Annika said...

Jag skrattar lite åt C och hans hemliga nallande bland barnens godis...
HEHE!!
Själv har jag en godisskål framför mig som det inte är svårt att avstå ifrån, hehe!! HAHA, var det Laffy Taffy sm C tog? jag tycker oxå att de är goda :-)))

ja, nu är det coolt pyntat på många håll.

SÅ kul att du bor i ett område där man verkligen RÅSATSAR!! DET gillar jag!
KUl för både barn och vuxna!!

Jag tycker att man ska pynta upp så mkt man orkar. det är min melodi...

Saltis, jag har tre gravar i min trädgård, och en likkista med en babydocka i...
MOHOOHAHAHAHA!!

KRAM!!

Marie said...

Jag gillar det här att amerikanerna går all in för pyntandet, det är all or nothing! Jag gillar verkligen en första bilden med skelettet som kryper upp ur graven... huuu! :)

Sparkling said...

åh vad fint, ja älskar halloween. ska ha en stor fest hemma hos mig på lördag och har fullt sjå med förbredelserna =)

Desiree said...

Anne, kul att du verkligen gillade bilderna. Du har helt rätt i att det där huset med Dinseystil skulle passa perfekt som ett litet spökslott nu till halloween. De skulle kunna få perfekt halloween tema. Den sista bilden är som du säger både lite morbid och samtidigt full av humor. Jag har förstått att vårat område verkar vara unikt då det gäller just halloween firande. Det känns ju extra kul att man faktiskt bor i ett område som satsar så mycket och verkligen går in för halloween nu när man bor här. Det är bara sätta sig på trappen med en stooor skål med godis som man får fylla på med jämna mellanrum och dela ut till alla barnen så lång lagret räcker. Det blir lätt att man sitter där ute i två timmar. jag och C brukar byta av varandra för det blir lite trist i längden att sitta där och bara dela ut godis. Jag tycker det är mycket roligare att gå runt och fota. C vill gärna hänga med de andra killarna i området. Granne mitt emot brukar sätta upp en bar på sin garageuppfart. Där sammlas sedan grabbarna och dricker öl.

Saltis, mig spelar det ingen roll med gravar eller inte. Tycker att det är ok på halloween just. Det är väl det där att jag är spökrädd men ändå lite facinerad av den mörka sidan. Men halloween är ju så mycket mer än bara spöken, monster och gravar. Det som är toppen att man kan välja själv om man vill stå på den ljusa sidan eller den mörka denna kväll. Jag har själv satsat på en "snäll" kostym.

Annika, he he jag ska fråga C om det var Laffy och Taffy kolorna han har snattat. Han gjorde samma sak förra året så jag trodde nog att han skulle göra det i år igen. Han brukar säga att han bara ska köpa äckligt godis och sedan slutar det ändå med att han är där och nallar ;-)
Jag tycker det är skitkul att vi råkar bo i ett område som verkligen går in för halloween firandet med både hull och hår som det verkar vara hos dig också. Jag känner att jag verkligen har fått uppleva och lärt mig uppskatta det amerikanska halloweenfirande till fullo. Usch det kanske ska komma regn här också på lördag.Hoppas hoppas att de har fel :-(

Marie, jag gillar också skelettet som tittar upp ur graven på första fotot. På något sätt blir det lite snällt då han har den där rosen.

Sparkling, vad kul att du ska ha halloween fest! Det kommer nog bli väldigt lyckat och skoj. Det är ju verkligen perfekt i år då den riktiga dagen infaller på en lördag. Lycka till med alla läskiga förberedelser. Kolla gärna in Martha Stewarts hemsida där kan du hitta massor av bra inspiration och tips.

Anna, Fair and True said...

Jag skulle bli rädd när jag kom hem på kvällen om jag bodde där det var en massa gravstenar! Fast att det var jag själv som satt upp dem! Hahaha! :)

Bäst att inte ge trick-or-treat'arna svensk godis för då kommer du ha helaområdet + tre områden till hos er nästa år! ;)

Lisa said...

ooo vad roligt det ser ut, jag önskar att sverige var roligare och firade halloween på samma sätt...:(

Desiree said...

Anna, då har man nog verkligen fått till det inför halloween om det är så att man själv blir skraj då man kommer hem :-)
Där har du helt klart en poäng. Här blir inget svenskt lösgodis för då får vi väl alla Birminghams ungar hit nästa gång.

Lisa, det kanske kommer mer och mer. Jag tycker ändå att det har vuxit i Sverige detta med halloween under de senaste 10 åren. Fast å andra sidan har man i Sverige alla helgona firande som på sätt och vis konkurerar och som faktiskt är vackert och trevligt på sitt sätt. Men nog kan man fixa till ett eget halloween firande och partaj om man känner för det för att få lite extra halloween känsla även i Sverige.

Suzesan said...

Jag säger som jag sagt till Annika.

Min skrik skulle höras mest i era kvarter:)Skiträdd skulle jag vara. Tänk om mna kommer och går och så helt plötsligt rör det där skelettet på sig som är nergrävd i trädgården och börjar krypa över gräsmattan. Jädrans man vet aldrig;)Haha.

Hahaha skrattade åt att din man tjuväter av barnens godis. Tycker jag är helt okey.

FINA Halloween bilder Desiree.

Kram
/Susanne