Wednesday, October 7, 2009

Influensan

Tack och lov har jag klarat mig hittills själv, peppar peppar och ta i trä. Men nog är det så att ingen går säker och det inte finns något säkert ställe heller. Svininfluensan har fått fotfäste även här självklart liksom på andra ställen i världen. Enligt nyherna så finns den nu i alla femtio delstater och sprider sig snabbt bland befolkningen.

Jag känner många personligen som råkat ut för den. Båda våra grannars barn har råkat ut för den. Det är ju inte mycket man kan göra förutom att vara mycket noga med handhygienen vilket jag är rätt bra på i normala fall också och undvika sjuka människor så gott det går. Jag hoppas bara att jag hinner att ta vaccinet och att det kommer snart. Däremot har jag iallfall nu sett till att få vaccinet mot vanliga influensan. Det känns jättebra att ha det avklarat. Det var bara att knata två kvarter för mig upp till C´s jobb och få det där utan att det kostade något alls. Snabbt och smidigt gick det.

Vaccinet för svinifluensan har precis anlänt hit till USA och börjat skickas ut. Det är samma högriskgrupper här som i Sverige som får de första doserna. Vi behöver dock inte oroa oss för betalning av vaccinet själva för makens arbetsplats kommer att betala så att vi får gratis vaccinering. C jobbar ju faktiskt direkt med just svininfluensan. Han bedriver ju forskiningsprojekt på själva viruset. Det är lite lustigt att han nere i labbet måste gå omkring med full skyddsdräkt så som i filmen ”Outbreak” (de har faktiskt nästan exakt just de dräkterna har han berättat för mig). Medans influensan existerar för fullt överallt omkring oss i det dagliga livet just nu. Tydligen kommer det finnas dels ett vanligt sprutvaccin för svinet och dels ett vaccin som funkar som någon nässpray. Verkar som om nässpray varianten kommer hit först. Enligt maken ska detta vara bättre eftersom det ger ett lite starkare och längre immunförsvar då det handlar om delar av levande virus som använts för att tillverka detta vaccin. Men nässpraysvarianten går inte att använda för alla (inte för små barn och inte heller de med astma och andra speciella underliggande sjukdommar). Dessa får istället vänta på vanliga sprutvarianten.

Har precis hört talas om att det finns något som går under benämningen ”Swine flue parties”. Det är alltså sammankomster där friska och sjuka umgås för att de som ännu inte insjuknat ska få upp någon slags resistens. Det rekomenderas verkligen INTE av läkare och medcinsk expertis. För mig verkar det helt galet! Jag skulle aldrig ens komma på tanken.

Japp måtte man då klara sig så att man hinner få vaccinet. I väntan på vaccinet så gäller endast mantrat – tvätta händerna, tvätta händerna. Runt hela universitetsområdet där jag jobbar har de satt upp hygienstationer som bilden ovan visar. De finns både på min arbetsplats och på gymet. Jag tycker att de är bra. Konkret och kortfattad info och lite handsprit kommer man faktiskt ganska långt med.

14 comments:

Saltistjejen said...

Vi har också flera sådana där "handspritsburkar" uppsatts på jobbet. Nu obbar jag ju på ett jukhusområde så de sitter alltid uppe vad jag förstår även när det inte är influensatider. Jag använder de dock sällan faktiskt. men man tvättar ju händerna stup i kvarten ändå när man jobbar på labb så jag tror nte att just min handhygien är den svaga länken. Jag har förstått att även gravida inte får använda nässprayen eftersom det kan vara skadligt för fostret med levande virus. Så de måste vänta på det man kan ta med spruta.
E´s läkare ringde igår och sa att de hade fått vaccinet (vanliga flu vaccine)nu så vi kunde boka tid, men eftersom hon nylige fick vattkoppsvaccin får hon inte ta NÅGOT annat vaccin inom 30 dagar från den vaccineringen så hon kan inte vaccineras mot influensan förrän i slutet av oktober. Hoppas det finns vaccin kvar då. Vi fick även veta att de kommer kunna vaccineras mot svininfluensan på dagis så vi får väl se när detta ev skulle bli aktuellt.
Jag är som sagt ine särksilt rädd för influensan. Är man frisk i övrigt så brukar det inte vara ngn fara. Visst det är INTEkul att lbi ordentligt sjuk, men med tanke på alla infulensor som kommer varje år och just att jag alltid bott i städer med en hel del folk men mycket sällan blivit sjuk så tror jag att immunförsvaret är hyfsat bra. Dock tycker jag man kan vaccinera sig för andras skull! Man minskar ju spridningsrisken till sin omgivning genom att vaccinera sig själv vilket jag tycker är bra!
Hoppas ni får vara friska tills ni kan vaccineras. kan inte C smuggla lite vaccin till er, hahaha! ;-)
Kraaam!

Lisa said...

Laste idag en tidning på webben att vaccinet ar forsenat ett par veckor i Sverige. Vecka 43-44, alltsa fom ca 19 okt borjar de vaccinera, och riskgrupperna ar de veckorna, sen kommer vardpersonal. Vi kanner oss inte radda nu men min man ar riskgrupp. Vaccintet ar gratis for alla har.

Desiree said...

Saltis, jag känner inte heller att handhygienen är något problem för mig men tycker att det ändå är bra att de satt upp dessa. Även om jag delvis jobbar på ett sjukhusområde så har de inte haft dessa innan. Det är ju bra att ni redan hade sådana. Vad bra att E får vaccin genom dagis. Jag tror man ta ta båda samtidigt om det skulle knipa alltså vanliga flusan och sedan sviniflunesan också. Själv hatar jag att vara sjuk och vaccinerar mig varje år mot vanliga influensan. För de flesta som inte har underliggande sjukdommar så går det nog bra men det finns ju faktiskt fall där personer har varit unga, friska och starka men fått stora komplikationer och hamnat i konstgjord lunga. Det vill jag inte vara med om. Jag är som en riktig man då jag blir sjuk. Blir så himla ynklig att jag tar det säkra före det osäkra och vaccinerar mig. Hoppas också att ni får vara friska.E borde ju ha ett bättre immunförsvar i år efter ett helt år på dagis så förhoppningvis slipper ni bli lika sjuka i år som förra.

Lisa, det verkar som det blivit ganska stor förseningar i hela världen. Hittills känner jag själv inte till någon i min närhet som fått vaccinet för svinisen bara hört på nyheterna att vaccinet äntligen antlänt och att man börjar så smått med högriskgrupperna. Jag hoppas att din make får vaccinet så snart som möjligt och slipper få influensan och du också självklart.

Anne said...

Jag noterade då jag var hem nyligen och besökte sjukhus (hälsade på en kompis som fått barn) och noterade att det överallt i alla korridorer och runt om på sjukhuset stod skyltar med i stil med att vi har ändrade regler, pga svininfluensan tar vi inte längre varann i hand (läkare/patienter) utan undviker alla kroppskontakt. Överhuvudtaget var det massor med info överallt.
Jag var på en vårdmottagning/sjukhus här i Portlandområdet för någon dag sedan och då såg jag ingenting alls på det sättet. Läkaren tog mig i hand och på vanligt sätt och när svinisen kom upp och det stundande vaccinet som skulle anlända när som helst så var de enda rätt odramatiska.
Jag kommer att ta vaccinet, tids nog. Som du säger, noga handtvätt och allmänt sunt förnuft kommer man långt med för att undvika alla baciller överlag.

Marianne said...

Wow! Att C jobbar med just DET flunsaviruset! Men vad jättepraktiskt för er så att ni får fria vaccinationer.

Bra med såna där hygienstationer, jag har handsprit både i köket, badrummet och i handväskan, men det hade jag reda innan flunsan. Bland annat för att inte släpa in några sjukdomar från utekatterna till innekatterna.

Såg förresten på tv att barn i Sverige inte längre hälsar på sina lärare genom att ta i hand (visste inte ens att de gjorde det), utan att de nu sätter handen om varandras armbåge. Som om det skulle vara bättre när alla barn sätter handen på samma ställe på lärarens armbåge ...

Annars är inte jag heller särskilt rädd. Hoppas jag gör rätt i det : )

Hoppas nu att vaccinet kommer till dig så att du hinner få det!

KRAM!

Annika said...

Lustigt, Ingrid och jag snackade just om vaccinet.
Jag och K fick inte ta vaccinet mot den vanliga influensan i fredags eftersom vi var förkylda, men förhoppningsvis kan vi ta det snart.
Jag går till Safeway och tar det, i the pharmacy. SÅ bra att man kan göra så här!
Peter fick sitt gratis på jobbet, men för mig och K kostar det, jag tror 30 dollar per spruta, men ev lägre med förs. Så vi får se...
Svinvaccinet så...
Tror jag ska det också, och jag tar gärna näsvarianten :-)
Jag märker att det finns handsprit på massor av ställen här...i affärerna, på restaurangen där ja och peter var i lördags och i skolan har dom stationer med handsprit överallt. mkt bra!

Visst var C i DC på "svininfluensa konferende" då ni var här? Visst var det därför ni kom? Tycker också det är coolt att han jobbar med detta :-)

KRAM!!

Marie said...

Vad läskigt spännande att din make jobbar med det här! Lite komiskt att ha har fulla skyddsdräkter på sig labbet men inte ute i verkligheten... eller han kanske går runt med skyddsdräkt ute också! :)

Millan said...

Det ar nog lite sa att man ju kan gora sa gott man kan ochprecis som du skriver ha bra hygien och inte utsatta sig for basciller om man inte verkligen maste. Jag kanner att vi nastintill utmanar odet som borjar bade skola, dagis och jobb inom nagra veckor och pa sa vis bjuder in massor av nya basciller. HOppas verkligen vi klarar oss... sarskilt som Nils har astma och anses ;high risk'; och som Sofia fortfarande ar sa liten.
Jag vet faktiskt inte ens riktigt nar de ska borja vaccinera har...
Ja vi far helt enkelt halla tummarna for att vi klarar oss.
kram

Desiree said...

Anne, jo det märkte jag också då jag var i Sverige att det skrevs och talades mycket om svinifluensan, betydligt mer än vad som gjorts i USA nästan. Det är ju bra att ta vaccinet men någon panik bör man ju inte känna. Vanligt vett och sunt förnuft kommer man väldigt långt med. Kommer dock att bli spännande att kolla om det blir spruta eller nässpray som kommer först eller vilket man själv kommer att få ta.

Marianne, jo på sätt och vis är det lite häftigt att han jobbar med detta virus som är så omtalat numer. Han har fått in rätt mycket pengar för att bedriva forskning på denna flunsa. Det högprioriteras verkligen. Jag hade heller ingen aning om att lärarna hälsade på eleverna genom att ta dem i hand. Som du säger är det ju inte så himla vettigt att lägga handen på armbågen där man ska nysa/hosta om man är förkyld eller fått just influensa. Nästan bättre att lägga handen på axeln eller hälsa genom att höja handen eller något sådant. Handsprit bär jag också med mig i väskan och gjort så redan innan. Det är inte alltid man har ´möjlighet att tvätta händerna innan man stoppar något i munnen så då kör jag med lite handsprit iallfall, bättre än inget.

Annika, ja det stämmer att man brukar inte få ta vaccin om man har en pågående infektion i kroppen. Men så snart du och K blivit bättre så kan ni gå och ta vaccinet eller båda om båda finns tillgängliga redan. Smidigt att bara gå till Safeway och ta. Det hade jag nog också gjort om det inte hade varit så att C´s jobb fixade det hela. Bra att Peter fick det via sitt jobb. Även om det kostar 30 dollar så tycker jag att det är värt det. Du vet ju själv precis nu hur j-vligt det känns med en vanlig förkylning så nog skulle jag betala bara för att slippa det lidandet. Jepp konferansen har jag för mig handlade just om svinisen.

Marie, jo det är lite läskigt men ändå väldigt spännande. Själv hade jag inte velat jobba på ett sådant högrisklab för jag hade gått runt och trott att jag fått det hela tiden. Usch jag är för feg och inte alls lika cool då det gäller virus som C är. Men det är otroliga säkerhtesåtgärder där iallfall.

Desiree said...

Millan, det är ju inte mycket man kan göra i väntan på vaccinet. Life must go on liksom. Jag hoppas ni slipper bli sjuka innan vaccinet kommer. Men nog borde det vara hos er snart också. Det är ju viktigt att Nils får det som tillhör högriskgruppen. Jag antar att Sofia är för liten för att få något eller vart går åldersgränsen? Jag håller tummarna för er så länge. Ni har ju tillräckligt som det är med inskolning av båda barnen och du som ska tillbaka till jobbet osv. Ha en bra dag. Jag tänker på dig och hoppas att fortsätter att gå bra för Nils med att vänja sig vid skolan.

Kram

Annika said...

Ja, och jag vet hur helvetiskt vidrigt det är att ha en flunsa. Jag hade den i vintras. SHIT vad dålig jag var!
Helt otroligt.
INTE igen, säger jag. NEJ TACK!!!

Desiree said...

Annika, jag har tack o lov inte haft den men C hade den för två år sedan och det var inge kul att se hur han led av hög feber i ca 10 dagar. Han var helt däckad i minst en vecka. Nej tack säger jag också! Kan man slippa eländet genom att få lite vaccin så tar jag det gärna och hade det kostat en del hade jag ändå gladligen betalat.

Victoria said...

J och jag ska ta "vanligt" influensavaccin på hans jobb (gratis, jättebra), däremot vet jag inte om de kommer erbjuda N1H1vaccin också. Nässprayvarianten låter ju bra, tycker en som aldrig gillat sprutor...

Anna, Fair and True said...

Jag använder knappt handspriten. Tycker den är konstig placerad (p min arbetsplats) vid handfaten. Då kan man ju lika gärna tvätta händerna ordentlig. För mig är handspriten mest för när man inte kommer åt tvål och vatten. T ex på mitt gym finns den lite varstans så att man kan ta lite mellan man byter maskiner t ex istället för att springa på toan hela tiden.

Jag visste inte att det fanns vaccin i nässprayformat ännu. Trodde det fortfarande var under utveckling. Jobbade nämligen med ett sådan företag (Arexis som numera ägs av Biovitrum) för några år sedan som utvecklade nässpraysvaccin - vi hjälpte dem söka EU-pengar för sitt forskningsprojekt.

Här har de börjat vaccinera riskgrupperna. Tror de började i måndags eller om det var förra fredagen. Min kompis som är gravid i 8:e månaden fick det härom dagen när hon var på MVC.

Vad spännande att C jobbar med detta!