Friday, October 5, 2007

Amerikansk städning vs Svensk städning

Hur gör amerikaner då de ska städa duschen? Det absolut vanligaste här är ju att man har ett fast dusch-munnstycke som sitter direkt i väggen. Dett kan man ju vrida och vinkla en del men det går ju absolut inte att andvända det som enda lösning då man vill spola rent sina renskrubbade kakelväggar. När jag skrubbat klart mitt duschutrymme får jag ta med mig en liten bunke eller balja som jag får fylla med vatten och kasta upp vattnet mot väggarna för att kunna komma åt att spola rent överallt. Är det så här de andra amerikanska fruarna också gör eller har de något annat specialtrick som funkar bättre?

Har sett reklam för någon liten dosa med rengörningsmedel som man kan stoppa in i duschen och som sedan sprutar ut det där medlet och violá ska det bli rent av sig självt utan att man ska behöva skrubba eller göra nåt själv alls. Eh, tror inte alls på detta. För hur sjutton ska detta medel sprutas så att det verkligen kommer åt i alla vinklar och vrår?

Att våttorka sina golv regelbundet verkar inte heller vara något som amerikaner håller på med. Obs jag kanske ska nämna att när jag säger amerikaner här så har jag endast jämfört med några av grannfruarna i vårt område som vi känner. Så någon statistisk signifikans ligger inte direkt bakom denna lilla undersökning. Det verkar för det mesta vara dammsugaren och sopkvasten som gäller. Sopkvasten verkar vara vanligare än dammsugaren. Vi går ju inte med skorna inne för att vi är svenskar och gör som svenskar alltid har gjort, tar av sig skorna. Men när vi har haft folk som kommit hem till oss med sina skor på så tar jag alltid fram min mopp så snart de gått och våttorkar mitt golv för att få bort skiten så att jag kan lita på att mitt golv är rent igen. Jag vill nämligen kunna sitta på golvet om jag önskar och slippa få smutsiga fotsulor och strumpor.

Jag fick också en hel del konstiga blickar av min granne Liz den dagen då jag bestämmde mig för att rengöra vår ugn hemma. Jag gjorde som jag brukar. Sprutade på Mr. Muscle ungsrengörning, lät det verka och sedan torka ur och skrubba rent disksvamp och trasa. Men när Liz såg det fick jag minnsan höra. ” Oh why are you doing that? You don´t need to do that. Just press the self-clean button on the oven and it is done by itself”. Ugnen har alltså någon knapp som man trycker på som ställer sig på en temperature som bränner bort inbrända rester och smuts. Jag tror ändå att jag föredrar det gamla hederliga rengörningssättet. Det verkar mer effektivt.

Självklart förstår jag att städning och städprocedurer är väldigt individuellt. Man har sina sätt som man själv arbetat fram eller gör som Mamma har lärt en och alltid har gjort osv. Så det är väl näst omöjligt att säga att det finns ett amerikanskt sätt att städa eller ett svenskt men lite generella skillnader kanske det ändå finns?

20 comments:

Fia said...

Oj...nu ska jag kasta sten i glashus. "viskar" jag har städerska som kommer och gör rent, fast enligt mina instruktioner.

Duschen - köp ett löstagbart handtag, finns för några dollar på WalMart, Home Depot el liknande. Jag skulle aldrig kunna duscha och känna mig helt ren om jag inte hade ett löstagbart munstycke. Det är busenkelt att skruva fast.

Våttorka golven - jo, hm, det får jag ju göra mellan det att städerskan kommer. Swiffer funkar bra, du hittar dem på Kroger och liknande. Det är som en mopp, där man byter ut själva "skurtrasan" mellan varje gång och så sätter man dit en flaska med rengöringsmedel och så sprutar men precis framför "moppen" och gör rent. Funkar helt kanon.

Ugnen - jag låter den göra rent sig själv men EFTER torkar jag ur precis som vanligt. DÅ blir den helt ren.

Jag tvättar ju dessutom mina heltäckningsmattor ungefär var tredej vecka, och det behövs för att inte huset ska lukta hund och har köpt en dundermaskin för detta ändamål. När min granne fick reda på det så sa hon att åh, det är därför det inte luktar hund i ditt hus! (En komplimang till en ägare av sju hundar!!)

Personligen tror jag att amrisarna är rätt så , ehum, hur säger man detta på ett korrekt sätt , hm, det går nog inte...rätt så skitaktiga av sig...det finns vissa hus där det inte finns tillräckligt med pengar tryckta för att jag ska ta av mig mina skor..

Ida i Québec said...

Usch, jag tycker heller inte om takduschen! Dels gillar jag inte att man inte kan bestämma själv vilken riktning vattnet ska komma och dels gillar jag inte att jag inte kan duscha badrummet när jag städar.... Men vi har ingen dusch som man kan skruva fast ett munstycke på, den är för gammal tror jag.

Och jag våttorkar ofta. Vår dammsugare suger (haha). :)

Desiree said...

Fia, jag ska absolut kolla efter ett sådant där löstagbart hantag eller byta det hela mot något modernare. Jag undrar om inte min kanske är för gamal som Ida säger att sin är. Jag får ta och testa den där ugns knappen och sedan torka ut. Det är ju en hel del man inte fattar riktigt även på städfornten. Ja dina mattor var så rena och frächa. Det luktade inte ett dugg hund i ditt hus. Vi rengör ju inte våra mattor lika ofta som du gör fast å andra sidan har vi inga hundar och går inte runt med skor inne så det känns inte som att det behövs så ofta. Alla mattorna rengjordes ordentligt innan vi flyttade in och jag tycker att de har hållt sig fräsha.

Ida, jag förstår precis vad du meanar när det gäller takduschen. Inte min favorit heller som sagt. Ha ha roligt att din dammsugare suger.

JaCal said...

Vi har också bytt ut de hopplösa dushkranarna mot "slang" varianter... fattar inte hur det kan vara standrard... Swiffrar gör vi i köket rätt regelbundet - men när det är storstädning åker moppen fram. Vi har en sån där tvättdammsugare som gör mattorna våta - och har upptäckt att med oxyclean går det faktiskt få dem rätt rena. Annars saknar jag ju trägolv... i nästa hus får det bli så..

Har inte tänk på skillnaderna faktiskt - mer än att mycket är gjort så det är svårare att hålla rent. Dessa eländiga mattor..

Anne said...

Det är lite lustigt egentligen för på samma gång så kör de ju väldigt mycket med dofter, det ska lukta gott och alla möjliga doftdosor, spray och grejer. Men sen är det ok gå in med skitiga skor. Ähum, lite märkligt.
Det där med att städa duschen, jag gö som du. Tar med en balja in i duschen. Jag har försökt leta efter sånt där löstagbart handtag men inte hittat nåt som verkar funka. Vi bor ju i ett nytt hus så det borde ju vara tillräckligt modernt byta ut. Jag måste ta en ny runda och se, kanske jag kollat dåligt...

Annika said...

Det enda raka är att skaffa handduschar, det har vi gjort.
Jag våttorkar inte speciellt ofta, känner mig dum...Kanske blir det gjort var 14 dag...Dammsuger kanske ngn-ngra ggr i veckan.
Usch, jag är ingen bra städerska, och faktum är jag inte har den ringaste aning OM hur någon städar...
Den där duschrengöringen undrar jag också hur den funkar. Minns att jag fär länge sen köpte ngn slags sprutflaska till duschen med rengöring i som man skulle spruta ut efter varje dusch...Vette 17 om det funakde, tror inte det...

Fia said...

Jag hittade en för runt 10 dollars på Lowes och denna går lätt att montera.

Det spelar inte så stor roll hur gammalt eller nytt ett hus är, de har samma fattning.

Det är ett "miniprojekt" som tar ca tio minuter att fixa.

Här har du en länk:
http://www.lowes.com/lowes/lkn?action=productDetail&productId=141223-2145-76200WH&detail=desc&lpage=none

Sporty Spice said...

På Facebook gjorde jag ett test som visade att jag är "Monica Geller" så det här med städning brinner jag för. Att rengöra duschen har jag också funderat över hur amrisarna gör. Duschmunstycket går ju inte att vrida hela vägen upp på kaklet. Jag använder Shower Power, sprutar och torkar av med paper towel. Våttorka golven gör jag minst tre gånger i veckan (det blir inte så stora ytor eftersom att vi har heltäckningsmatta i tre rum). Det där med självrengörande ugn litar jag inte på. Vi har en sådan knapp men jag tycker inte att det blir riktigt rent. Föredrar att göra det manuellt. Sen ÄLSKAR jag min Liquid Gold, en wood preserver som gör att träbord, köksluckor etc blir glansiga och som nya. Hmmm ... nu blev jag sugen på att städa. Eller på att åka till Stop n Shop och handla massor av olika skurmedel och rengöringsprodukter. Ja, jag vet - jag ÄR knäpp. Min mamma tappade kanske mig i skurhinken när jag var liten? =)

Anonymous said...

Många bra tips som Fia här lämnar men det där sista om att "amrisarna är rätt så skitaktiga av sig.." ?
Det finns ju även många i Sverige som inte har en aning om vad ordet städning innebär.

Desiree said...

Skönt att veta att jag alltså inte är den enda från Sverige som undrat just hur de bäst bär sig åt för att rengöra duschen. Det verkar som vi är flera som kliat oss något förbryllat i huvudet över detta.

Jacal, det enda rätta är nog som du säger att byta ut den där fasta takduschen mot en slang variant. En Swifer verkar ganska smidig att andvända sig av. Jag vet ju att du också har den lilla Electrolux bromstick dammsugaren. Hur gillar du den? Visst är heltäckningsmattor sköna att gå på men det blir inte så praktiskt i längden.

Anne, jag ler åt jag inte är den enda som står där med min balja och kastar vatten på kakelväggarna.

Annika, jag misstänkte nog att den där reklamen för självrengöringen av duschen var lite lurendrejeri.

Fia, stort tack igen för att du både kollat upp pris och länk till oss som undrar. Jag ska absolut bege mig till Lowes och inhandla och sätta igång med mitt miniprojekt.

Sporty Spice, aha ännu en Monica då är vi själsfränder då det gäller ordning och reda. Vi har inte heller så stora golvytor att torka av så jag tycker inte heller att det blir så jobbigt. Tack så mycket för tipset om Liquid Gold den ska jag absolut ta och inhandla. Jag skulle gärna vilja få lite mer lyster i mitt trägolv. Jag blev nog också tappad i skurhinken ;-)

Anonymous, håller helt med dig om att lortgrisar finns det över hela världen bland alla folkslag. Ordning och reda har inget med nationalitet att göra.

Saltistjejen said...

Vi har swom tur är trägolv! Det är skönt för det är så mycket lättare att hålla rent än heltäckningsmattor. En av mina skräckscenarion som jag var rädd för innan vi flyttade hit var att det skulle vara heltäckningsmattor i lägenheten. Men när jag såg att det var parkett så blev jag jätteglad! :-)

Jag tror inte heller att det är så att alla svenskar är städsamma och alla amrisar är skitiga, men en av mina kompisar som är europé ursprungligen men som bott i SUA sedan hon var 15 år och numer är gift med en armerikansk man sa en gång att hon i allmänhet tyckte att européer är mer noggranna med städning än amerikaner. Så kasnke ligger det ändå något litet i det?

Anonymous said...

Som Desiree här så bra redan uttryckt så har ordning och reda ingenting med NATIONALITET att göra. Europé Duktig Svensk eller Amerikan det finns alla sorters människor i alla länder. Man skall nog inte dömma hunden efter håren det brukar vara en bra regel att gå efter.

VÅRT NYA HEM said...

Ja, det här med städning är nog väldigt individuellt. Jag har som du lärt mig städa av min mamma och extremt noga med toaletter t ex. DET är det värsta jag vet med smutsiga toaletter!! Hua!

Kraaam från Jenny

Desiree said...

Saltis, ja parkett är både snyggt och praktiskt. Vi har ganska blandat i vårt hus faktiskt. Hela nedervåningen är i princip parkett medans ovanvåningen är heltäcknigsmatta. Själv kan jag tycka att heltäckningsmattan är ok så länge man inte går med skor innomhus. Har man hund eller småbarn så är ju inte heltäckningsmattor så praktiskt utan då får man antigen ta bort dem, vara beredd på att köpa en bra mattrengörare eller regelbundet ta in någon som rengör dessa mattor.

Anomymous, instämmer åter igen 100% med dig.

Vårt nya hem, ja snusikga toaletter är nog bland det värsta som finns. Toan ska vara ren, det är jätteviktigt. Det ska absolut inte vara så att man drar sig för att gå på toa. Snusk i köket är också rätt äckligt. Man vill ju inte vara rädd för att bli sjuk för att man går hem till någon pga av snuskigt kök eller toa.

Petra H said...

Jag heller aldrig fattat duschar vars munstycken är fastskruvade i väggen... i England hade vi ett badkar med två kranar, för kallt resp varmt vatten... hur tvättar man håret?? Det gick ju bara att bada! Som tur var hittade vi en slang som man kunde koppla till de båda kranarna och ledda ut i ett duschmunstycke!

I PR har vår lägenhet bara marmorgolv (förutom en liten del av vardagsrummet som har parkett) så det får nog bli mycket våttorkande! Annars är jag ganska dålig på det, det blir mest dammsugande..

Jag var au-pair hos en svensk-schweizisk familj, mamman var schweiziska och helt städparanoid - jag tvättade fönsterna en gång i veckan, våttorkade golven en gång om dagen (de hade INTE småbarn) och jag hade långa listor för varje rum för vad som skulle göras. Jag blev lite miljöskadad av all städning och blev helt chockad när jag kom hem till min familj och insåg hur "smutsigt" vi hade det..
Dessutom jobbade jag som hotellstäderska under studieåren så jag är en erfaren städerska men gillar inte riktigt den sysselsättningen så försöker överlåta det till O som är väldigt duktig på att städa ordentligt!

Sporty Spice said...

Aha! En Monica-frände. Har du också kläder i färgskala och torrvaror i storleksordning? =)

Jag har som tur är blivit lite mindre neurotisk med åren. För några år sedan tyckte jag att folk som inte kunde riva av toapappret längs perforeringen var slarviga. Och när ex-pojkvännen satt i soffan kunde jag tycka att det såg stökigt ut (han messade ju upp mina upppiffade soffkuddar).

Desiree said...

Petra, du är ett riktigt proffs med all den erfarenhet du har fått.Jag förstår att du känner att du har fått din beskärda del av städning. Det måste varit jättebökigt att tvätta håret med en kran för kall respektive varmvatten. Tur att ni lycakdes hitta en bra lösning på det hela. Den där familjen som du jobbade hos lät faktiskt en aning städparanoida. Med marmor golv blir det nog en del våttrokande. Men det kanske går bra att dammsuga dessa golv också. Du kan ju alltid testa. För det är ju både enklare och snabbare att dammsuga.

Sporty Spice, jag har fått öva på att inte ha böckerna i storleksordning i bokhyllan. För flera år sedan höll jag på att kamma mattfransarna dagligen men jag har blivit bättre och mer normal nu. Maken kallar mig dock fortfarnde för Torkis. Det finns oftast något att torka eller att dammsuga. Kuddarna fluffar jag alltid till efter att jag eller någon annan har suttit i soffan. Shit det låter ju som att jag fortfarnde är ett städfreak men så nojjig tycker jag inte att jag är. Jag tycker att det är helt ok att gå hem till folk som har det stökigt bara det är hyfsat rent i kök och badrum.

Victoria said...

Ooo, en sån där handdusch hade ju varit mumma, men sitter man som vi i ett hyrt hus får man glatt nöja sig med det man har. Surt. Men i nästa hus! Då ni! Bara för det ska jag gå och spraya lite nu så inte glaset på duschväggen ser så flammigt ut... Annars får jag ju skämmas, de flesta av er verkar vara städfantomer! ;o)
Kram!/Vic

Desiree said...

Viktoria, de där handduscharna var faktiskt inte speciellt dyra från 10 dollar och upp. Så även om man bor i ett hus man hyr kan det vara värt att investera i en och sätta i den duschen man andvänder mest. De var väldigt lätta att installera också och flyttar man går det utmärkt att ta med sig till nästa ställe och skruva tillbaka den gamla andordningen. Det är nog bara jag och sporty som blivit tappade i skurhinken som små ;-)

MimmiPigg said...

Har fått epost om att Swiffertrasor innehåller gift, typ spolarvätska, som har lett till döden för 2 katter och en hund (i olika hushåll). Tänkte det kunde vara bra att veta i denna städdiskussion. Har dock inga bevis för detta... men det är ju dumt att chansa