Tuesday, October 30, 2007

Höst mys

Nästan alla hem här i USA har en öppenspis. Hur skulle annars jultomten kunna komma? ;-)
De allra flesta öppnaspisar fungerar med gas. I vissa har endast artificiella vedträn som glimmar och glöder. I våran öppnaspis kan vi dock andvända oss av riktig ved men gas andvänds till att få igång själva brasan. Gasen sätter man på genom att vrida på denna nyckel i golvet. Gasen kommer sedan ur små hål som finns i metallgallret där man lägger veden. Så snart veden har fått fart släcker man gasen och låter veden brinna av sig självt. Vad vi upptäckt är ganska smidigt att andvända är en sorts komprimerat trä som ser ut som en enda stor vedstock. Man stoppar in denna i öppnaspisen, sätter på gasen, tänder på vedstocken med en tändsticka och sedan brinner den i fyra hela timmar utan att man behöver lägga på mer ved. Lika smidigt som värmeljus i princip. Det blir varmt och skönt att krypa upp brevid brasan och sitta där och värma sig och titta in i elden.

Det är så mysigt att bara sitta och titta på elden. Det är något visst med eld och vatten som gör att man kan sitta där och bara titta länge länge. Att se på hur eldflammorna slickar sig runt träet och se hur glöden glimmar och glittrar. Att höra hur veden sprakar och knäpper. Från grottmänniska till dagens moderna människa, fortfarande trollbinder oss elden och får oss att komma till ro.


Med denna lilla nyckel i golvet sätter man på gasen.

Dessa vedstockar av komprimerade trärester är väldigt smidiga. Ser ut som en gigantisk blodpudding ;-)

Fick äntligen till lite brasbilder med hjälp av stativet och nya kameran. Detta är vad jag ägnade mig åt fredag kväll.

9 comments:

Monica said...

Desiree, det ser bara föööör mysigt ut! Jag älskar själv vår öppna spis men har inte använt den ännu denna säsong..fast snart blir det kallare...och då blir det fart på den!

Vad lusigt med nyckeln, det har jag faktiskt aldrig sett förut!

Sporty Spice said...

Aaaaah, det finns inget härligare än en öppen brasa. Det, och att stirra ut över havet, är så meditativt. Vi har ingen där vi bor men när vi bygger hus vill jag ha en i köket (mer vedspisvariant), en i vardagsrummet och en i sovrummet. Hehe ... tur att man bor med en brandman kanske.

Ser föresten att du verkligen börjar bli en utlandssvensk nu. "Höst mys" i två ord. =)

Fia said...

Ja vi har ju en öppen spis också...MEN vi använder den inte. Det finns nämligen en fågelfamilj som har bott där sedan vi flyttade in och jag har inte hjärta att "vräka" denna lilla hyresfamilj. Jag vet - Fia är en sucker - men jag bryr mig inte. Jag hör vår fågelfamilj mellan varven och det känns skönt att höra att de finns där.

Just nu skulle det naturligvis vara kanon att kunna tända en brasa, då vi inte har någon värme i huset, men jag har på ugnen istället...fågelfamiljen är fortfarande trygg.

Anne said...

Instämmer med övriga, ser så otroligt mysigt och inbjudande ut! Gillar vinglaset på ena bilden, bättre fredagsmys (vin och öppen brasa) kan man inte ha. Din nya kamera verkar för övrigt jättebra, dina bilder i mörker blir riktigt bra.
Vi har en sån där öppen spis som går på gas och som man "tänder på" med en strömbrytare på väggen. Bättre än ingenting men inte är det som en äkta brasa inte!

Marie said...

oh, vad mysigt det dar ser ut! :) jag saknar mina foraldrars oppna spis, alltid lika mysigt att sla sig ner framfor den efter en promenad i snon! :)

Annika said...

Öppna spisar ÄR underbara!
'Vad härligt att ni kan elda med ved!
Ser att du testat kameran här, och resultatet blev ju mkt bra!!! ;-)
Vi har två öppna spisar här i mitt hus, men sotarn måste nog komma ut på ett besök innan vi kan använda dom inför vintern...

Saltistjejen said...

Oj vad myyyysigt!!! Jag älskar brasor och öppna spisar. Tyvärr har vi ingen i vår Manhattan-lägenhet...
Men det måste vara superhärligt på hösten och vintern. Fast blir det så kallt hos er förresten???

Jag såg din mailadress också Desiree så jag ska maila dig senare i veckan! :-)

nika said...

HAPPY HALLOWEEN

Desiree said...

Monica, visst är det bara för mysigt med en öppen spis.

Sporty, håller verkligen med dig, eld och öppet vatten är så underbart rogivande. En vedspis i köket låter jättemysigt. Man utnyttjar ju faktiskt köket mer än vardagsrummet. Då är det nog toppen att du har en alldeles egen brandman. Hi hi jo jag börjar nog bli utlandssvensk på riktigt nu. Det där med särskivning eller inte tycker jag bara är så vårt. Inte blir det bättre av att jag gick i amerikansk highschool under hela högstadiet. Jag är nog helt förstörd på denna front.

Fia, åh så lilla fågelfamiljen bor där. Nej dem vill man ju inte elda upp eller vräka. Som tur är är det ju inte kallt så länge här så det går ju bra att klara sig utan öppenspis.

Anne, smidigt med strömbrytaren. Denna typ av fredagsmys kan jag verkligen rekomendera.

Annika, ja sådana här bilder gick inte att ta tidigare med min gamla kamera. Men med den nya och riggat med stativ så funkar det utmärkt. Du får se till att sotaren kommer snart innan det blir riktigt kallt.

Marie, jag förstår absolut att du saknar det. En härlig brasa efter att man varit ute i snön är ju helt underbart.

Saltis, jo även om vintern inte är så lång här så blir det så pass kallt att man måste värma husen. Under vissa nätter kan det under vintern bli ner mot -10 grader. Oftast är temperturen dock 0-10 grader under december till februari. Vi får dock väldigt sällan snö. Kommer det snö så stänger allt och ingen åker till jobbet eller skolan.

Nika, happy halloween på dig också.