Monday, October 29, 2007

Pumpkin Carving

Nu är det verkligen nedräkning till halloween som är på onsdagkväll. Det märks i grannskapet. Det har kommit mer och mer pynt och dekorationer. Verkade som grannarna tog fram det sista igår. Vi fick höra från vår granne Liz att det var dags att ”step it up with the decorations”. Vi håller oss på en ganska ynklig nivå men tycker att det är helt ok.

Igår kväll bestämmde vi oss iallfall att det var dax att ta in pumporna och karva till dem med några skräckinjagande ansikten. Förra året var vi riktiga noviser och visste till exempel inte om att man inte alls måste karva på fri hand. Det finns massor av olika mallar att välja bland till sina pumpor. Man kan köpa mallar men man kan också hitta gott om mallar gratis på nätet att ladda ner. Är mallarna små och man vill ha dem större så kör man dem bara i kopiatorn några svängar.Så detta år har jag andvänt en fuskmall. C bestämmde sig dock för att fortsätta karva på frihand men å andra sidan är han mycket mer konstnärlig än vad jag är. Detta år hade vi också inhandlat riktiga Pumpkin Carving tools, speciella redskap för att karva till pumporna med. Jag hittade ett billigt kit på Walmart och tänkte att jag tar och testar. Funkar det så funkar det och annars så är det ingen stor summa jag har sumpat. Dessa funkade dock utmärkt och underlättade det hela en hel del. Kittet bestod av en liten såg och en spatel.

Nu är vi redo inför halloween. Pumporna är karvade, godiset inhandlat och min halloween dräkt ligger och väntar.

När man skurit av toppen på pumpan finns det som sagt en hel del att gröpa ur.

Här är mitt pumpkin carving kit, den lilla sågen och spatel var riktigt bra redskap.

Efter en hel del gröpande med spateln så var pumpan äntligen färdig för att karvas i.

Här ritas och skissas det. Det är är både härligt och roligt höstpyssel.


Så här såg de ut då vi ställde ut dem på trappen utanför dörren med värmeljus i.

19 comments:

Fia said...

Snygga pumpor ni har gjort!! Ha en hääärlig Halloween!! Kram!

Desiree said...

Fia, ha en härlig halloween du också. Stor kram på dig vännen.

Fia funderar said...

Wow, superfina pumpor. Kul att få se verktygen också. Jag är lite sugen på att köpa en pumpa och göra den du har med sneda ögon...... Det borde väl finnas pumpor på hötorget.

Dila said...

Fina pumpor ni gjorde. Det där med Halloween verkar vara en hel vetenskap i USA. Tänkte köpa en pumpa på Ica och gröpa ur den tillsammans med min son. Men de var slut. Kanske gör ett nytt försök nu i veckan. Glad Halloween!!
Kram Dila

Desiree said...

Fia funderar, det går rätt bra att karva utan några speciella verktyg. Man får prova sig fram med lite olika knivar. Visst borde det finnas pumpor på hötorget. Brukar ju även finnas pumpor i vanliga butiker som Ica, Konsum osv. Jättekul att karva.

Dila, halloween är helt klart stort här. Oj synd att pumporna var slut på din Ica. Hoppas du hittar i någon annan butik.

Desiree said...

Här är några länkar till sidor där man kan hitta gratis mallar. Gå in på patterns och kolla:

http://www.jack-o-lantern.com/
http://www.spookmaster.com/
http://www.pumpkinlady.com/pattern.
http://www.canucarve.com/

nika said...

oj!!! sa fina de blev. ha en skon halloween

Desiree said...

Nika, tackar.

Anne said...

Läckra pumpor! Hur läckert som helst när man ser hur de lyser i mörkret på sista bilden du lagt upp. Så du har halloween kostymen färdig också :) I helgen var det massor med utklädda människor ute på stan och på puben, jag antar att de vuxna firade med halloween fester redan på helgen... Eller inte vet jag.??

signe said...

Åh, va läckert!..fina pumpor! Det måste verkligen va en upplevelse att uppleva hallowen i USA med allt pynt och deras traditioner! Kul att få se lite bilder hos dig! :)

Millan said...

Vilka fina pumpor! Jag ar imponerad! Vi har gjort precis samma sak har hemma i helgen. Min pappa, styvmor och tva broder har varit over och halsat pa sa jag och lillebror fixade till 3 pumpor som nu star utstallda. Samuel tyckte verkligen att det var rolgit for de har aldrig gjort nagot sadant i Sverige. Hur som helst sa finns det nog inga mallar har utan vi ritade pa fri hand. Mitt problem ar att mina pumpor alltid ser for snalla ut :-). Nils pekade och sa Awww, baby pumpa!! hm...

Hur var musikalen forresten??

Fundersam Cecilia said...

Vad mysigt det ser ut med pumporna som lyser.Ni är riktigt duktiga.Här har det inte kommit fram så mycket Halloween pynt,t o m sämre än jag räknat med.

Louise said...

Vad duktiga ni har varit! Med och utan fusk :-) (för mig skulle det nog oxå tryta med fantasin, så ett par mallar skulle sitta fint). Men inget halloween-firande här inte, även om jag i år, för allra 1:a gången i Grönland, har sett pumpor i affären. Hade jag haft en balkong varifrån man kunde se pumpan så kanske, bara för att testa... :-)

Desiree said...

Anne, det är inte någon avancerad halloween kostym. Förra året hade jag inget så jag tänkte att jag skulle bättra mig lite till i år. Hur vuxna firar vet jag faktiskt inte.

Signe, ja det är verkligen kul att få uppleva halloween på riktigt här.

Millan, kul med besök och att ni allihop fixade pumpor. Det är ju kul att karva till dem. Låter som du fick till en riktigt söt pumpa. Älskar Nils kommentar.

Fundersam Cecilia, trist att det inte varit något halloween firande eller pumpor alls. Du får visa dem hur det ska gå till nästa år.

Louise, kanske inte så lätt med pumpor om det är mycket snö. Men det verkar allt som om ni smått börjar få dit lite halloween också om de numer säljer pumpor i affären.

Saltistjejen said...

Jättefina pumpor!!!! Jag har bara karvat pumpa en gång tidigare och det var riktigt kul! Fast det var i Sverige, och vi hade varken pumpa kit eller mallar, men det gikc rätt hyfsat ändå. Men det är säkert ännu roligare om man har rätt redsakp! Det brukar ju vara så.

Rostade ni pumpafröna i ugnen? Det kan man göra och det blir gott!

Desiree said...

Saltis, det går ju utmärkt att karva och är superkul fast man inte har något kit att karva med eller några mallar. Tyvärr rostade vi inte kärnorna men jag har hört att de ska vara goda. Har du testat? Hur länge ska de rostas och på vilken värme?

Victoria said...

Wow, vad fint det blev med era pumpor! Jag nöjde mig med en fuskpumpa att ha inomhus i år. Jag antar att om vi blir kvar längre så får man nog bli mer avancerad... ;o)
Kram!/Vic

Desiree said...

Victoria, fuskpumpor kan vara fina de också. Happy halloween på dig. Vad ska killarna klä ut sig till år?

Labb-Jenny said...

Jättefina! Det ser så mysigt ut!

Förresten drömde jag om Oreo pizzan du skrev för några dagar sedan om igår natt. Uppenbarligen gjorde den stort intryck på Fröken Sötsugen här hemma i Sverige... ;) Men jag hade nog gjort som ni och delat den med några mer erfarna Amerikaner. Det verkar mitt emellan gott och äckligt med oreos och glasyr, på nåt sätt.

Massa kramar till er, coh Emil hälsar!

/Labb-Jenny