Wednesday, October 10, 2007

Första middagen på The ClubGårdagskvällen blev mycket trevlig. Fördrinken intog vi på den stora terrassen med med en helt magnefik utsikt över stan.

Jag tycker det är interessant att observera kulturella skillnader vid tillställningar som denna som räknas som mer formella. Hur skiljer sig etikett reglerna mellan olika länder? Innan man började äta så fick alla knäppa sina händer i bordsbön och därefter var det någon som sa några väl valda ord från bibeln. Även om detta inte var en religös tillställning så är detta ändå söderns hjärta vi befinner oss i och här präglas mycket av religion. Vi satt vid runda bord med 8 personer vid varje bord. Här sitter man som gift par brevid varandra. Det gör man ju aldrig i Sverige. Där blandar man ju alltid, endast vid bröllopsfest sitter makar tillsammans och dessförinnan som förlovade men annars inte. Dansen gick av stapeln innan middagen på denna tillställning. Man är ju van vid att dansen oftast ska komma igång efter middagen men i detta fall kanske man valde att köra dansen innan middagen eftersom underhållningen skulle komma igång direkt efter middagen. Vad som nästan var mest interessant att notera var måltidsdryck. När man kom fick alla varsin drinkbiljett så att man kunde hämta en drink eller ett glas vin i baren. Baren stängde sedan en halvtimme in på middagen, ville man ha ytterligare ett glas vin fick man skynda sig att köpa det i baren för inget vin serverades till själva middagen. Till middagen kunde man antigen få sweet-tea (sött iste), kaffe eller vatten. Det var som sagt interessant att notera att vissa drack kaffe till huvudrätten, andra vatten, vin, grogg eller whiskey. Det var ett mycket bredd spektrum på måltidsdryck.

Vid vårat bord satt vårt äldre grannpar. En kvinna som tagit med sig sin dotter som precis börjat på collage eftersom hennes befann sig på en fisketur. Sedan var det en äldre dam vars sällskap var svårt att bedömma om det var hennes nya loverboy eller om det var hennes son som varit hygglo och ställt upp som sällskap.

Amrisar kan tycka att europeer är snobbiga som envisas att äta med både gaffel och kniv då de själva bara äter med gaffel. Själv har jag jättesvårt att bara äta med gaffel. De sågar frenetiskt i sina grönsaker med gaffeln. Då det gäller kött och sådant där kniven verkligen behövs så tar de upp sin kniv och sedan skär de till några munsbitar, lägger ifrån sig kniven och fortsätter med gaffeln. Jag tycker inte att något är mer korrekt eller mindre korrekt det är bara interessant att lägga märke till dessa skillnader och vanor. Kanske borde amrisarna uppfinna en gaffel med tänder på sidan eller åtminstonne en vass sida så att det blir lättare för dem att bara andvända sig av gaffeln.

Jag gillar att de verkar ha en mer avslappnad attityd även på mer formella tillställningar. Jag tror att det skulle vara svårare för en amerikan att komma på finmiddag i europa eftersom det verkar som att vi europeér har långt fler etikettsregler. Att skåla vid en finare middag är för oss en hel procedur. Man ska höja sitt glas, titta sin bordsherre i ögonen säga skål och sedan titta övriga runt bordet i ögonen och skåla med dem och sedan ska alla helst ta sig en lite klunk sammtidigt. Det känns som om det är lättare att begå etikettsbrott i Sverige då det verkar finnas långt fler regler att hålla sig till. Skulle någon göra fel på en finare tillställning så är det ingen som säger något men det skulle noteras och höjas en aning på ögonbrynen och den som gjort fel skulle få en liten stämpel som tölp eller lantis. Fast vem vet kanske har vi redan begått massor av amerikanska etikettsbrott fast vi inte vet om det ;-)

Många damer här i södern kan se ut som små porslinsdockor med helt perfekt makeup och hår. Som små china dolls där varenda hårstrå ligger perfekt på plats i en hårt sprayad frisyr. Var de helt stilla hade man kunnat andvända dem som skyltdockor.

Kvällens underhållning, Three on a String, var väldigt duktiga på att spela och dessutom blandade de in en hel del komiska inslagg. Så det blev både bra musik och många glada skratt från publiken. Vid 21 tiden var det hela över och alla begav sig hemmåt. Det känndes ganska lagom med tanke på att det var en vanlig vardagskväll.Här står jag tillsammans med Alice.Här har man som sagt en underbar utsikt över hela stan.

14 comments:

Annika said...

Vad fina ni var!! Verkligen! SÅ roligt att läsa om er kväll, Desiree! OCH så roligt med bilder!!!
Förstår att det var en trevlig kväll.
Jaha, bordsbön före maten alltså, det kanske är så där du bor på många tillställningar av den här sorten? kan tro det. Det har jag aldrig varit med om här. JO, det har jag VISST det, på Georgia State Society's cherry blossom middag dit vi går en ggn om året...DÅÅÅ beds det bordsbön, ja, ja...Så sant.
Drinkbiljetter är rätt vanligt här, på bröllop och andra stora fester också.
Det där att dricka kaffe till middagen är mer vanligt än man tror, även det där att ha grogg som måltidsdryck.
Jag tror som du, att det är svårare för en amris att komma till en tjusig middag i Sve än för oss att gå på en tjusig middag in the US. Mer regler hemmavid, helt enkelt.
TACK för intressant läsning!!!

Desiree said...

Annika, tack så mycket. Jag antar att det är lite mer bordsbön före maten här nere i södern. Men det är helt ok. Jag tycker bara det är interessant att få uppleva dessa detaljer också. Drinkbiljetter är ju vanligt i Sverige också på fest. Men lite lustigt var det att se att många drack kaffe till huvudrätten. Som svensk dricker man mycket kaffe men man dricker det när man har fika eller efter maten men aldrig till maten. Inget är ju rätt eller fel bara annorlunda vanor. Kul att du gillade bilderna. Det blev tyvärr inte så många bra så jag hade inte så värst mycket att välja på.

Anne said...

Oj, så intressant. Ja, det är ju en hel del som skiljer sig. Som du säger, inget är mer rätt eller fel, det är bara annorlunda och olika rutiner som gäller.
Det där med kaffe som måltidsdryck till maten är ju helt klart något som man aldrig skulle uppleva i Sverige. Intressant, verkligen.
Jag tror som du det är lättare smälta in, mer avslappnat och enklare göra "rätt" på en amerikansk middag, mer regler på en svensk (europeisk kanske man ska säga) middag. Å andra sidan, vi som kan de svenska reglerna, vi har de i ryggmärgen och tycker ju inte det är svårt eller stelt just därför.

Det där med att äta med bara gaffel, nix jag kan inte det och har inga planer på att lära mig det heller. Så logiskt och praktiskt använda både kniv och gaffel samtidigt.

Ja, de amerikanska damerna med perfekt hår och makeup, bra skrivet att de är som dockor. Söta!

Förresten, du passar väldigt bra i rött, det ger dig en väldig utstrålning och karisma! Snyggt par är ni helt klart!

Desiree said...

Anne, ja eftersom vi kan de flesta svenska regler är det ju inga problem men det skulle vara jobbigt om man inte visste vad som gällde. Det bästa är nog att vara ganska observant då man befinner sig utomlands för att diskret försöka plocka upp vad som gäller och anspassa sig till situationen på bästa sätt. Hi hi nej jag har heller inga planer på att lägga ner kniven. Det ser onekligen rätt besvärligt och bökigt ut när de ska skära med sidan på gaffeln. En gaffel med tänder på sidan - the american fork borde ju uppfinnas.
Tack för den fina komplimangen om att jag passar i rött. Det är faktiskt en av mina favvo färger. Ha en bra dag Anne.

Louise said...

Vad fina ni var! Och kul läsning. Fick allt en del "misstankar" bekräftade, samtidigt som jag blev lite klokare. Det där med besticken hade jag t.ex inte tänkt på, men när du säger det så har jag faktiskt lagt märke till det, utan att tänka mer på det. (Har själv bara varit i Canada & USA under diverse backpackturer och liknande, så...) Kul!

Desiree said...

Louise, det där med besticken är interessant. Det kanske bara är i Kanada och USA som man alltid bara äter med gaffel eller finns det fler länder där man också bara äter med gaffel? Det är iallfall kul med alla små skillnader som finns överallt. Världen vore inte lika interessant om det var precis lika överallt.

Saltistjejen said...

Å vad roligt att läsa om middagen! Jag blev ju så nyfiken av dina tidigare inlägg. Man vill ju veta hur det gick...! :-)
Ni var båda superfina och jag håller med Anne om att du passar i rött! Roligt att ha sett bild på din C också!

Det där med kaffe till maten upptäckte jag här på jobbet eftersom flera av mina kollegor dricker kaffe till lunchen. Jag dricker också gärna kaffe till lunchen men då EFTER själva maten, medan de verkligen dricker det TILL maten...

Sedan var det nytt att se att ni hade dansen före middagen. Jag har bara varit på 2 "finare" tillsällningar här (dels en middag för alla som disputerat på mitt universitet under gångna året, dels ett bröllop. Men på båda de tillställningarna så var middag och dans "mixade". Alltså förrätten serverades och efter detta spelades det upp till dans och sedan kunde man äta eller dansa hur man ville. Jag tycker personligen det blir en tråkigare middag eftersom det är svårare att prata med de kring bordet, plus att maten lätt blir kall. Men visst, det blir ju inte lika "stelt" som vid en svensk "sittning" som kan hålla på i evigheter med tal och kling i glasen...

Och gaffelätandet har jag faktiskt börjat med lite då och då...hm... Allt beror på vad jag äter. JAg kan bara inte skära "i förväg" (typ köttbitar) för då känner jag mig som en treåring. däremot blir det lätt enbart gaffel om jag t ex äter en sallad eller annat som inte behöver skäras.
Haha! En gaffel med "tänder" på ena sidan vore verkligen något här! Som vissa plsatgafflar man fick förr på en del korvmojar....! ;-)

Fia said...

Wow! Vad fina ni är!! Som ngn annan sa, du klär verkligen i rött, och ditt halsband är så himla fint.

Ja detta med att skära köttet i bitar och sedan äta..oh well...jag är ju gift med en från eran hemstat, så jag vet..

Jo det är nog mindre faux pas man kan göra här i detta landet än i Europa på finare tillställningar. Vilken tur! Det finns ju tillräckligt med oskrivan regler man kan bryta mot ändå....

Monica said...

Desiree, du är ju skitsnygg! Vilket fint par ni är!

Jag tycker att du har en skön attityd till olikheterna mellan Sverige och USA. Reflekterar över att det är annorlunda utan att ditekt säga att det ena är bättre än det andra. Det är ju bara...annorlunda! :)

Helena said...

Vad fina ni var på middagen, och vad roligt det var att läsa om hur du upplevde tillställningen! Jag var au pair i en amerikansk familj i det flådiga Newport, Rhode Island, och på upper east side på Manhattan 1988, och jag känner fortfarande igen en del av det du skriver om amerikaner och svenskar. Någon borde börja sälja Sibyllagafflar i USA! Det borde finnas en gigantisk marknad för någon form av förstärkt "korv med mos-gaffel" :-).
Vill också passa på att tacka för dina snälla ord i min gästbok. Blev så glad över att du gillar min vovve och mina bilder. Välkommen tillbaka till min sida! Här i Göteborg är det nu fem grader varmt, molnigt men uppehåll, höstlöven håller på att ramla av och natten till i går var den första frostnatten.

Millan said...

Jatte, jatteskoj att se foton och lasa om eran kvall! Vad fina ni var!! Vad intressant att lasa om alla skillnader. Jag tror faktiskt att England liknar USA mer an Sverige nar det galler formella tillstallningar. Dessutom far jag en kansla av att det ar valdigt mycket mer vanligt att ga pa 'fin middag' har an det ar i Sverige. Foretagets julfest, tex, ar oftast en statlig grej dar man ska ha langklanning och smoking for killarna.

Nar det galler bordsbon sa ar det ofta det pa finmiddagar i England! Att baren stangde och att folk drack kaffe till maten later helt otroligt! Det skulle aldrig handa har! Vad skulle engelsmannen gora om de inte fick sina pints med lager?!
Jag hade ingen aning om att man bara ater med gaffel i USA. Det skulle jag aldrig fixa!
Har sitter man alltid med sin partner, varesig man ar sambos, forlovade eller gifta.
En tillstallning som den ni var pa skulle heller aldrig sluta sa tidigt som 21 for har ater man oftast senare sa maten skulle nog inte serveras forran 20 och dansen ar alltid efter maten.
Oj det blev langt det har.. Jatte skoj hur som helst att lasa om er kvall!

Sporty Spice said...

Kul inlägg som vanligt. Och jag instämmer med de andra - vad snygg du är! På de bröllop jag varit på har det varit open bar hela kvällen och man får alltid sitta med sin partner, oavsett om man är gift, förlovad eller som vi "lever i synd". Det har aldrig varit bordsbön men i min famiamerikanska lj ber de bordsbön på Thanksgivingmiddagen och till jul. I början kändes det superkonstigt men nu har jag vant mig. Men det är inte text ur bibeln utan mer ett tacktal till att vi är samlade som familj. Ganska gulligt. Kaffe till maten drack jag redan i Sverige. Vet inte varför. Kan hänga ihop med stressigt jobb på tidningsredaktion, då gäller det att äta lunch och dricka kaffe på maten på samma gång. Och det här med kniv och gaffel är kul. Min pojkvän gör tappra försök ibland men han håller besticken som en treåring (krampaktig knytnäve). Nej, istället sitter han och kämpar med grönsaker och kött med gaffeln. Men man får väl vara tacksam att dem inte äter med händerna ... =)

Desiree said...

Oj vad många och långa och härliga kommentarer ni lämnat. Jag blir jätteglad.

Saltis, kul att få höra lite om hur det har varit på de tillställningar du varit på. Kaffe till själva huvudrätten var något nytt för mig. Dans medans själv middagen pågår verkar ju inte så praktiskt som du säger blir det ju då svårt att prata med övriga kring bordet samt att maten blir kall. Då tycker jag nog att det är bättre att ha dansen före middagen.

Fia, tack så mycket. Kul att du gillade halsbandet. Det är ganska speciellt. Det är handgjort i en liten butik från Stockholm. Jag tycker hon som gör dessa smycken gör häftiga grejer. Du kan kolla in denna länk:
http://www.lavishdesign.se/design.html
Bor man här tillräckligt länge så kanske man med tiden vänjer sig vid bara gaffeln. Ja det är skönt att det är mer avslappnat här för det finns precis som du säger ändå tillräckligt med oskrivna regler att bryta mot ändå. Jag har säkert gjort massvis med fel men man får lära sig och bättra sig.

Monica, jag tycker det är viktigt att försöka vara relativt öppen då man flyttar till ett nytt land. Det vore ju heltrist om allt var precis samma över hela världen. Saker och ting är ju inte fel bara för att de görs på ett annat sätt. Det är iallfall något jag försöker påminna mig om.

Helena, hi hi ja sybilla gafflar vore ju helt perfekta här. Jag återkommer gärna till din fina sida igen. Väldigt fina bilder som sagt.

Millan, det är kul att kunna jämföra många saker med dig som bor i England. Det verkar som USA och England har en hel del likheter. Jo kommer du hit och ser någon som äter med både gaffel och kniv här kan du vara rätt säker på att det är en utlänning och inte en amerikan du ser. Interessant att höra att man i England också sitter parvis till middagen och att det kan förekomma bordsbön.

Sporty Spice, tack för komplimangerna. Om man har det stressigt kan jag förstå att det är praktiskt att få i sig både kaffe och lunch sammtidigt. Vad man tycker är konstigt eller inte är nog en vanesak. Jag skulle nog kunna vänja mig vid att dricka kaffe till maten. Jag facineras av att se folk äta med bara gaffel speciellt då man ibland ser hur de verkligen kämpar.

Petra H said...

Ni är så fina på fotot! Kul att klä upp sig så där mitt i veckan!
Du läste väl mitt inlägg om att äta och nysa artigt och mina franska kompisar som trodde att vi tackade Gud för maten, ha ha! Bordsbön är ju verkligen inte vanligt i Sverige...
Par sitter alltid tillsammans på fina tillställningar i Europa, eller iaf alla bröllop jag har varit på. Visst, det är trevligt om man inte känner så många men annars tycker jag inte att det är så farligt om man blir separerad en kväll - det blir ju att man pratar mer med de andra gästerna.