Wednesday, October 31, 2007

Idag är det Halloween!Firas i USA alltid på kvällen den 31 oktober. Traditionen innebär att man ägnar sig åt aktiviteter som Trick-or-treating, att man klär ut sig, kollar på läskiga filmer och besöker hemsökta hus och ställen. Halloween ska vara den natten då andar från den andra sidan ska kunna kommunicera med den fysiska världen. Halloween är inte bara något påfund från handlarnas sida utan en relativt gamal tradition som ursprungligen kommer från Irland och Skottland. Här är den iallfall inte mer exploaterad än någon annan högtid.

Halloween är egentligen en forkortning av All-hallow-even som betyder kvällen före alla helgons dag. Ursprungligen kommer Halloween firandet från Irland och Skottland. Det var de som emmigrerade därifrån under 1800-talet som kom hit som tog med sig traditionen till USA. Halloween började dock inte firas i USA förrän under 1900-talet och idag har firandet blivit stort också i Kanada, Puerto Rico, och UK. Halloween dräkter började dock inte säljas i butiker förran på 30-talet och trick-or-treating blev inte en etablerad tradition förrän på 50-talet. I USA är numer Halloween den 6:e största helgdagen (rankat efter jul, morsdag, alla hjärtansdag, påsk och farsdag). Både Anoka i Minnesota och Salem i Massachusetts har deklarerat sig själva som huvudstäderna för halloween firandet. Här anordnas varje år stora halloween parader.

När det gäller symboler för halloween så är pumpan den huvudsymbolen. Svart och orange är de gamla traditionella färgerna men numer finns också ofta inslag av lila, grönt och rött. Dessa färger ska symbolisera följande:

Svart: död, natt, häxor, vampyrer, fladdermöss.
Orange: pumpor, höst, eld.
Lila: natt, mystisism, det övernaturliga.
Grönt: monster, zombies, och andra vättar.
Vitt: spöken, mummier, och full måne.
Rött: blod, eld, demoner och satan.

Halloween är mycket barnens kväll, som i huvudsak utgörs av trick-or-treating. Barnen klär ut sig och går från dörr till dörr och ropar trick or treat? De riktigt små barnen går tillsammans med mamma. I många områden har man begränsat det till vissa tider som tex mellan 17-19. Barnen brukar få ihop mycket godis under denna kväll. De kan ha allt från fina tygkorgar dekorerade som pumpor eller häxkittlar till vanliga örngott som de samlar sitt godis i. Det finns en ljus och en mörk halloween sida. Man kan nämligen klä ut sig både till goda saker eller onda saker.

Halloween firandet kommer i vårt bostadsområde börja precis efter mörkrets inbrott. Det gäller att se till att ha rejält med godis till alla barnen. Sedan sitter man på sin trapp och delar ut godis, kollar in alla fina dräkter,och umgås med grannarna. Vårat närområde med 7 gator stängs av för all trafik och alla barnen kan springa runt fritt och köra trick or treat.

Happy Halloween på er allihop!

11 comments:

SweFlo said...

Kanon att de stänger av trafiken! Det skulle verkligen behövas här, vårt kvarter är oerhört populärt bland trick or treaters, och mellan sju och nio är det full rulle! Hade varit bra utan lla bilar... Skulle nog aldrig (hur gammal hon än var) låta min dotter gå själv. Jag och hundarna stananr alltid på trottoaren och pappa följer med upp till huset. Man vet aldrig. Jag tom kollade polisens lista över sexförbrytare, men som tur var har vi bara en i kvarteret...

Victoria said...

Jättebra att de stänger av trafiken! Vi har inte mycket trafik här hos oss, så vi behöver inte oroa oss för det och jag kommer att följa med dem när de går och "trick-or-treatar" ikväll. De är otroligt spända!
Kram/Vic

Desiree said...

Sweflo, jag tror att vårat område är väldigt populärt just för att de stänger av trafiken. Det blir väldigt mycket folk och barn och det känns tryggare att det inte kör omkring en massa bilar. Jag skulle inte heller låta barnen gå runt själva och det verkar som de flesta föräldrar följer med sina barn åtminstonne de som ännu inte är tonåringar. De minsta är ju de allra sötaste.

Desiree said...

Victoria, toppen att ni inte har så mycket trafik. Jag förstår att killarna är spända och ser fram emot kvällen. Ha det riktigt bra och kul.

Annika said...

Jag läste i Washington Post idag om hur man firar Halloween på säkraste sättet, för barnens skull alltså. Ikväll blir det en värre rush hour hem än vanligt eftersom fldrna MÅSTE vara hemma till mörkrets inbrott.
Vi bor i ett säkert område, bilmässigt, men vi följer ändå med Karolina.
Kul att mitt sverigebersök får se detta roliga ståhej som är Halloween.
I min trädgård har jag en likkista och en gravsten (modell mindre, of course)...
Detta är en av mina favvisdagar under året...Barnslig, barnsligare, barnsligast :-)))
HA så kul, och måtte ni få en massa ungar som knackar på ikväll!!!

Desiree said...

Annika, oj ja man får nog vara beredd på en del bilköeer på vägen hem. Ha en underbar kväll, ta massor med kort. Vill gärna kika på din gravsten och likkista. Verkar som vi båda är lika barnsligt förtjusta i halloween.

Lennart said...

Fin blogg! Satte upp en länk på min.

Anne-Marie said...

Vad smart att stänga av trafiken när det är så många barn ute på gatorna. Här har jag bara varit med om en enda gång att barn kommit och knackat på. Det var för flera år sedan när Michael och jag bodde utanför Mt Shasta. Jag jobbar kvällsskift idag så barnen har nog klarat av sitt "trick or treat" när jag kommer hem.

Millan Ben och Nils said...

Happy Halloween!! Hoppas ni hade en trevlig kvall. Jag vantade forgaves pa alla tricks or treats men endast tva sma barn kom med sin mamma. Snacka om att det blev mycket godis over for mig och Ben.. sa synd ;-). Jag tyckte att Nils var for liten for att ga ut och knacka dorr, men han var utkladd pa dagis hela dagen i alla fall.

Saltistjejen said...

Oj vad bra info du har om Halloween Desiree!!! Jättekul att läsa.
Tycker också det var super att de stänger av trafiken i ert område när det är så många barn ute och "springer". Här hos oss så går barnen enbart runt i vårt hus samt grannhuset. De behöver då itne ge sig ut på gatorna alls vilket är bra eftersom trafiken på Manhattan är mionst sagt kaotisk. Å andra sidan så är endast vårt hus 26 våningar och grannhuset 38, så det blir ju en hel del dörrar att ringa på trots att de inte går runt i ett större område. Så en del godis borde de få ihop tycker man! :-)

Desiree said...

Lennart, tackar så mycket. Jag får ta och kika in hos dig.

Anne-Marie, hit kommer verkligen horder av barn både inom vårt område och från andra områden just för att föräldrarna tycker att vårt område är ett toppenområde då trafiken stängs av och det finns riktiga trottoarer.

Millan, det är alltid svårt att beräkna hur mycket godis man ska köpa och hur många som kommer att komma. Vi tyckte att vi hade köpt mycket men allt godis var slut redan 19:45. Våra grannar räknade antalet barn som kom och räknad ut att det var över 300 barn som kom till deras hus.

Saltis, ja barnen borde verklgien få ihop en hel del godis om de går en runda i ert hus med alla våningarna.