Wednesday, October 3, 2007

Hur jag bloggar, hur bloggar du?


Det är väldigt sällan som jag sätter mig ner framför datorn och bestämmer mig för att nu ska jag skriva ett inlägg utan att i förväg veta om vad jag ska skriva om. Jag har anteckningsblock och post it lappar både hemma och på jobbet där jag kluddar ner bloggideér när helst andan faller på. Det där med att skriva är en kreativ process och man måste vara i rätt sinnesstämning för att få till det. För mig har det aldrig funkat att bara sätta sig ner och bestämma att nu ska jag skriva om något. Inspiration till det jag bloggar om brukar komma närsom helst, vart som helst och då gäller det att snabbt antecka ner några ord och punkter för att sedan sätta sig ner och skriva ihop det hela när jag har en stund över. På min dator har jag sedan en speciell mapp där jag förvarar alla mina färdigskrivna framtida blogg inslag. Jag har mitt eget ”blogg-skafferi” ur detta kan jag sedan ta fram och publisera vad jag känner för just idag. Det är lite som att laga mat och frysa in. Tittar lite snabbt i min mapp och ser att jag har ca 60 olika inslag för framtida blogg publiseringar. Vissa inslag kan ibland må bra av att få ligga och mogna till sig. De kan efter viss mognad behöva ändras eller strykas helt. Andra är helt klara men bild saknas och jag behöver göra ett fotouppdrag med kameran innan jag vill lägga ut det hela. Ibland känner jag mig som en knäppis där jag stryker runt i butiker och på olika ställen för att få till rätt bild. Ibland har jag fått konstiga blickar när jag halar upp kameran. I vissa miljöer försöker jag därför vara så diskret som möjligt.

Jag har också en mapp där jag samlar alla inslag som jag redan har publiserat. Känner att det kan vara kul att behålla för man vet aldrig vad man skulle kunna koka ihop av dessa någon dag i framtiden.

Ni andra som bloggar hur gör ni när ni bloggar?

17 comments:

Fia said...

Jag är inte lika organiserad som du. Låååångt därifrån, men jag skulle väl kunna säga att jag har lite mentala post-it notes spridda lite jämt så där mellan höger och vänster hjärnhalva...

Men när jag väl bestämt vad jag ska blogga om så brukar jag hoppa in i duschen. Där kommer formuleringarna. Fast i ärlighetens namn så skrivs många juridiska texter där också.

Därav konversationen häromveckan mellan maken och mig. Han ville duscha först och jag var allmänt sur och undrade varför, varpå han rappt sa att med det fall du har nu så får jag ju inget varmt vatten.

Eh, it makes sense in our family...

Desiree said...

Fia, Hi hi ja duschen är skön jag förstår att du kläcker många av dina stora tankar där.

Annika said...

Sällan och aldrig slår jag mig ner utan att ha en aning vad jag ska skriva om. Jag skriver upp alla bloggideer i min dagbok, på sista sidan. För ofta får jag ideer när jag är ute och kör, eller när jag är ute och går, eller när jag läser tidningen. Så fort jag får en ide skrivs den ner.
KUL att se varifrån du bloggar. Kanske lägger jag ut en bild från mitt bloggställe också imorrn. Fast, ibland ska det erkännas att man har HJÄRNSLÄPP!! Svårt att kläcka ideer...

Anne said...

Bra inlägg, intressant tema!

Jag har märkt att de inlägg jag själv tyckt varit bra och intressanta ofta är de som andra verkar tycka minst om. Medan de jag själv inte trott på, det är de som fått mest kommentarer och respons.

Mitt mål har varit att försöka ha ett inlägg uppe varje morgon. Men det är svårt eftersom ni på östkusten ligger 2-3 före mig.... och ju snarare har förmiddag eller ännu senare. Det har inte funkat för mig.
Så numera har jag ingen rutin för NÄR och VAR jag skriver, det kan vara i sängen kl. 23.30 innan jag går och lägger mig, det kan vara vid frukostbordet, det kan vara på eftermiddagen då jag kommit hem från nånting. Ibland får jag idéer som jag sparar och skriver ner, men mestadels tänker jag "nu är det dags skriva blogg" och så sätter jag mig med datorn och funderar en stund och så skriver jag. Dessvärre skulle nog lite mer strukturering vara bra (jag jobbar på det), för ibland blir det bara goddag yxskaft inlägg och en massa nonsens när det blir så här spontant skrivet.

Jag tror dock jag omedvetet går och samlar på mig uppslag, utan att jag aktivt tänker på det eller aktivt memorerar det. Men nånstans i bakhuvudet går jag säkert omkring och samlar bloggidéer ändå.

Men ofta är det svårt planera in, om jag t.ex. jag haft en pissig engelskadag eller känner mig ledsen över att inte ha vänner eller liknande så är det inget jag kan planera in att det där ska jag skriva om på onsdag, utan det är beroende på känslorna jag känner just den bloggdagen och vad som behöver komma ut.

Ibland känns det jättetrögt komma på nåt att skriva och det känns som det mest blir tråkiga, intetsägande nonsens inlägg . Jag har också brottats med funderingar (som flera vet) hur personlig/inte personlig jag vill/vågar vara och det gör ibland jag känner skrivkramp.

Jag har funderat mycket på bra blogginlägg, t.ex. förpliktelser gentemot familj (dåligt samvete mot föräldrar för att jag bor långt borta), funderingar som vad man gör om något händer med föräldrar som blir gamla och behöver hjälp om jag fortfarande bor här. Barn och familjebildning. Men såna här ämnen som jag har mycket tankar och bra bloggämnen kring kan jag inte skriva om.

Kameran har jag ofta med mig när jag är ute, då kan jag ofta tänka på bloggen. "Skulle det här kunna vara bilder för bloggen."

Jag har tänkt skriva ut och sammanfatta min blogg i pappersform och spara i en pärm tillsammans med bilder nu i november då jag skrivit ett år här i USA.

Millan said...

Oj josses vad imponerad jag blir. Nej jag har ingen mapp med bloggideer dock vet jag oftast innan jag skriver vad jag har tankt blogga om. Forutom nar det galler inlagg mer i dagboksform med tex foton fran helgen, da ar det bara att skriva tycker jag. Jag far nastan alltid mina blogfunderingar nar jag gar till eller fran jobbet men som Fia haller jag dem mentalt istallet for att skriva ner dem.

Just nu har jag 4 mentala bloggar i huvudet som jag maste borja skriva ner tror jag :-)

For ovrigt gor jag som Anne skriver, och skriver ut min blogg i pappersform en gang i mananden och skickar hem till Farmor som inte har nagon dator. Da har hon att lasa i flera dagar :-)

Sporty Spice said...

Jag sitter framför datorn och skriver dagarna i ändå så jag skriver för det mesta inlägg direkt när de poppar upp i skallen. När man har skrivandet som yrke blir det kanske lite annorlunda. Men mycket kul att höra hur ni gör och vilken tankeverksamhet som ligger bakom varje inlägg. Jag gör som du Desiree (med post its och anteckningar) men bara när det gäller idéer till artiklar och jobb. För mig kommer alltid de bästa idéerna precis innan jag somnar. Har därför alltid min Moleskin i nattduksbordslådan.

Pia said...

Hej!
Hittade in hit av en slump och lämnar ett litet spår efter mig! Låter härligt att bo där, längtar tillbaka...

Trevlig helg!

Kram Kram

Victoria said...

Jag skulle väldigt gärna vara så välorganiserad som du - ha en massa idéer liggande i en mapp! Wow. Jag kommer på något när som helst - ja du vet, när man ser nåt på stan, på TV, pratar i telefon eller vad som helst och har jag tur så kommer jag ihåg det när jag får tillfälle att sätta mig vid datorn. Fast jag ska försöka samla på mig lappar med uppslag att ta fram en dag när jag är helt tom i bollen men vill skriva...

Fundersam Cecilia said...

Dum som jag är så tror jag att jag skall lyckas komma ihåg alla idéer jag får om vad jag skulle kunna skriva om.Men det gör jag sällan.Kan vara en tanke att börja skriva ner dom istället.Brukar ha svårt att somna om när jag vaknar mitt i natten och då kan jag komma på många tokiga idéer eller vettiga saker t o m.Det var ett roligt ämne,kul att du tog upp det.

Desiree said...

Annika, detta är min skrivplats på jobbet och det är oftast därifrån jag bloggar och nästan alltid blir det så att jag lägger ut nya inlägg under eftermiddagen. Det skulle vara kul att se varifrån du bloggar. Visst kan man få hjärnsläpp ibland. Ibland kan jag kolla igenom allt i min mapp och ändå tycka att jag inte har nåt som är vettigt eller som jag tycker är tillräckligt bra eller interessant.

Anne, åh tack för din långa härliga kommentar. Kul att läsa om hur du brukar göra. Det gäller bara att hitta ett sätt som funkar för en själv. Det finns inget sätt som är mer rätt än något annat. Kul idé att sammanfatta bloggen efter ett år i pappersformat med bilder.

Millan, duktigt att kunna hålla allt i huvudet. Vad gulligt att du skriver ut och skickar till din farmor som inte har någon dator.

Sporty Spice, lite extra kul att höra hur du gör som har skrivandet som yrke. Det verkar som vi alla har våra egna sätt och har hittat lösningar som funkar för var och en av oss.

Pia, hej kul att du tittade in och lämnade en liten hälsning. Välkommen att titta förbi fler gånger. Har du bott här i Birmingham eller någon annanstanns i södern?

Viktoria, jag tycker det är minst lika imponerande att du kan sätta dig ner och bara skriva ihop något på studs.

Louise said...

Kul att läsa hur ni alla gör! Själv måste jag säga att jag är hyffsat ostrukturerad. Jag har massor av idéer - som oftast alltför många - som mest snurrar runt i huvudet.

Lite post-its här och där blir det, men glömmer som oftast titta på dem. Planerar heller sällan mina inlägg i någon längre tid, utan de är som oftast skrivna utifrån dagens händelser & intryck, så det är ju inte svårt att minnas.

Men kameran; den är ALLTID med. Och kamera-datorkabeln. Man vet ju aldrig vad som kommer att hända på en tur till mataffären... ;-)

Förr höll jag mig med en veckodagbok på en egenhändigt kodad hemsida. Då var det mer struktur. För vem minns på söndag kväll vad man gjorde i måndags? Mamma, pappa & alla andra hemma i Sverige väntade ju spänt på en rapport, och då gällde det ju att komma ihåg. :-)

Desiree said...

Louise, visst är det kul att höra om alla olika strategier som vi bloggare har. Ja kameran är viktig. Den är alltid med och lika så kabeln till kameran.

Petra H said...

Jag sitter i soffan med laptopen i knät (det är väl bara för män som det är "farligt" att datorn i knät hoppas jag!?) och bloggar ofta när jag kommer hem från jobbet... Ofta är det ngt dagsaktuellt ämne, min blogg är väl ofta bara en slags dagbok men jag har en lista med bloggämnen som jag tänkte ta mig an när jag har kommit fram till PR och har mer tid. Då ska det bli fler foton på bloggen också!

Desiree said...

Petra, jag har inte hört alls att det ska vara någon fara att ha datorn i knät. Jag ser verkligen fram emot din flytt till PR och bilder därifrån.

Anne-Marie said...

Inte är jag så organiserad som du. Jag blir litet impad måste jag erkänna. :) Men nog funderar jag och får litet ideer då och då. Ibland skriver jag ner dem och publicerar dem litet senare. Måste vara skönt att ha ett "skafferi" att ta av. Ibland känns det litet tomt på ideer tycker jag och då vore det ju inte helt fel att kunna ta av redan skrivna inlägg. Kul att läsa om hur andra gör också.

JaCal said...

Ibörjan hade jag en fil i den mapp där jag sparade bilder till bloggen som jag fyllde på om saker jag ville skriva om. Nu på senaste tiden har det blivit lite mer oorganiserat när vi ändrat rutinerna helt i huset. Jag har en privat sida som jag uppdaterar varje dag med dagbok och bilder om vardagen. Den skriver jag alltid på kvällen det sista jag gör och nu har jag halkat in i att jag bloggar på kvällen också.

Jag bloggar nog "kortast" av er, dvs jag gör korta inlägg. Vet inte varför det blivit så - kanske för att jag annars är rätt långrandig och tänk att jag ska öva mig på att försöka göra korta inlägg... och nu känns det svårt att tänka om... Från början var jag ganska bestämd att blogga på engelska - nu är jag inte lika säker. Vi får se - kanske bloggen blir på svenska med längre inlägg i framtiden! ;-)

Och vad gäller plats - eftersom jag jobbar hemifrån sker bloggandet från någon av mina tre datorer - från kontoret, från köket eller från sovrummet.

Petra H said...

Desiree, det ska inte vara så bra för män att ha laptopen i knät eftersom värmen från datorn ska sänka spermaproduktionen eller ngt... ingen aning om det stämmer!!