Monday, December 15, 2008

Svenskt Luciafirande i Alabama

I lördags hade vi alltså sammlat svennegänget som vi känner som bor här i Birmingham. Vi fixade ett trevligt och traditionellt litet svenskt julbord. Totalt var vi 11 personer och två små killar. Det hela blev en mycket trevlig tillställning. Det blev sannerligen mat för en hel liten arme så som det ofta blir när det gäller julbord. Riktigt svenskt lyckades vi få ihop det hela med sillsallad, olika sorters sill, gravad och rökt lax, köttbullar, prinskorv, jansons, brunkål, brysselkål, olika ostar och kex. Sedan fanns även hemmagjord glögg bland annat den jag hade gjort och hemma bakde otroligt goda pepparkakor som en arbetskamrat till C hade bakat. Jag hade ju bakat lussekatter och det hade även han som gjort pepparkakorna gjort. Vi hade också risgrynsgröt. Så nog tycker jag att vi lyckades väl med att få ihop det mesta som hör hemma på ett svenskt julbord. Det var otroligt gott allt sammans.

Vi körde också leken ”Dansk julafton” där alla tar med sig var sin present och sedan har man två tärningar som går runt. I första vändan så får ju alla som slår en sexa välja ut ett paket och när paketen sedan är slut får alla öppna sina julklappar. Sedan så kör man andra vändan där varje person som slår en sexa får stjäla en julklapp av någon annan. Jag hade två julklappar men en av dem blev stulen så i slutet så fick jag iallfall behålla en av mina julklappar vilket var DVD-filmen ”Ett päron till farsa – jul”. Det är ju en sådan där klassisk julfilm som vi alla har sett. Men det blev en riktigt bra present iallfall. Jag fick nöjet att faktiskt njuta av den redan igår kväll. Det var så länge sedan jag sett filmen att det faktiskt var kul att se den igen. Dessutom var det perfekt att faktiskt avsluta söndagkvällen i sängen med en DVD.

Idag är det regning och mulet här men ganska milt med ca +15 grader. Ha en fin måndag allihop.





Köket blir snabbt en naturlig sammlingsplats. Denna gången var vi hemma hos en tjej som heter A som bott här länge (tror att hon bott här ca 12 år redan). Hon har ett väldigt fint och trevligt hus.



Här står C och fixar iordning glöggen och häller upp till alla.


Kanske inte helt traditionellt med jag hade även bakat brownies med nötter i där jag sedan hade lagt på philadelphiaost med mald nejlika och pepparmyntskross. De blev riktigt smarriga och dessutom fina att fota.





Prinskorv hade faktiskt jag och C lyckats få tag på i IKEAs frysdisk. Ibland kan man göra riktiga kap där. E hade gjort en otroligt god sill-sallad.



Sedan hade vi även lax som jag hade gravat och lussekatter och pepparkakor.

Något annat som jag verkligen njuter av i dessa tider är Kumquats. Dessa små godingar är rena rama godiset. De är i princip beroendeframkallade tycker jag för tillfället.

10 comments:

Annika said...

Vad fint det ser ut!
Roligt att det blev så lyckat alltihopa!
Fina brownies---
NU blir jag HUNGRIG och sugen på svensk julmat.
Mums!
Kul med prinskorvarna, jag brukar bara köpa ngt från korvdisken här. Funderar på att dra en repa till IKEA innan jul.
VARMT här med idag, säkert 16 grader. INTE kul. Tycker riktigt illa om det...Resten av veckan ska det regna...
Kram!

Petchie75 said...

Mums, vad gott med prinskorv - en av mina stora favoriter på julbordet... Härligt att det blev ett lyckat julfirande med svenskarna. Vi var bara 4 svenskar igår på vår adventsfika men det var ändå rekord! Det kanske blir ett julbordsfirande med dem senare i jul, alla verkade väldigt motiverad att träffas igen.
Det verkar vara väldigt stor skillnad på vad de olika Ikea-varuhusen säljer i matväg - prinskorv hade jag helt klart velat köpa med mig när vi var på Ikea i NJ.
Trevlig måndag!
Kram

Anne said...

Jag blir också hungrig nu efter dina bilder, blir sugen på ett riktigt äkta julbord. Ert julbord var verkligen komplett och massor med gott. Så du gravar lax själv, det har jag aldrig vågat mig på men det verkar ju inte så svårt men det är nåt med hela grava-lax-grejen som känns skrämmande för mig bara...
Ikea och deras sortiment är verkligen så olika. Även om man åker till samma ikeavaruhus så kan det variera från gång till gång vad de har att erbjuda.
Jag säger som Annika, jag ska nog dra en repa innan jul och se vad det går att hitta.

Saltistjejen said...

Härligt! Ni verkar haft en superbra fest!!! och vad gott med "svenskt julbord"! Jag gillar också den där leken, men när vi lekte den var man även tvungen att ha på sig stora grytvantar på händerna viklet gjorde det mycket svårt när man skulle öppna paketen. Men roligt!!!
Kramar!!

Ninnie said...

Så trevligt o mysigt det ser ut!
Mycket gott, både att äta och dricka. Kumquats har jag smakat nån gång för länge sen, är inte de väldigt sura?

Millan said...

Wow, cumquats har jag aldrig hort talas om! Vad smakar de??
Vilken mysig kvall ni verkar ha fatt och dansk julafton later himla roligt!! En riktig klassisk julfilm var en bra ide till juklapp tycker jag. Vad hade du sjalv kopt?
Du ar verkligen en riktig baking queen! Brownisarna ser hiimla smarriga ut!! Kram!

Mia said...

Åh så gott och mysigt. Ska du inte hem till Sverige snart?

Kram Mia

Desiree said...

Annika, tack. Det var verkligen jättekul med ett litet svenskt julbord med svennegänget. Dom här prinskorvarna är verkligen to die for, så goda. De finns bara ibland på IKEA. Ja det är verkligen mysko väder. Återigen någon varmfront som dragit in med fuktigt och blött väder här.

Petra, det kan ju vara riktigt mysigt även om man inte är så många. Ja det är verkligen en jättestor skillnad på vad de olika IKEA varuhusen säljer i sin lilla svenskbutik. Dessutom verkar sortimentet vara beroende på vad de får in. Man vet liksom aldrig riktigt vad som kommer att finnas och vad som inte kommer att finnas när man kommer dit. Prinskorv har vi bara hittat ibland och då sett till att köpa upp ett helt lager som vi sedan fryst in.

Anne, jag tycker absolut att du ska prova på att grava lax. Det är faktiskt busenkelt. God rökt lax kan du annnars hitta på Costco. Där fanns också någon sorts sill som någon köpt och den var inte dum alls. Ja det varierar som sagt verkligen från gång till gång vad man hittar på sitt IKEA varuhus.

Saltis, ha ha jättekul med att köra med de där grytvantarna. Det får vi ta och göra nästa år. Det lät himla kul.

Ninnie, vissa kumquats kan nog vara sura men hittar man söta så är de som sagt sååå himla goda. Jag äter upp dem hela med skal och allt.

Millan, tack så mycket. Prova gärna kumquats om du får tag på dem. De är även fina att ha som dekoration på kakor/tårtor eller att ha i drinkar eller bål.

Mia, jooo på fredag flyger vi hem!!!!!!!!!!! Jippi :-)

Anonymous said...

Kumquats är underbara och precis som du säger, beroendeskapande.
Jag såg också Ett päron till farsa firar jul härom kvällen, med mina barn - de gillade den och vi hade riktigt kul.

Anna, Fair and True said...

Drack en drink med cumquats i Hong Kong när jag var där för två års sedan som var jättegod. Du får googla och prova att göra den själv! :)