Friday, July 10, 2009

Detaljer och Skillnader

Något som jag alltid tycker är lite interessant då jag kommer hem hit är att lägga märke till små skillnader och detaljer i vardagen (även om jag förvisso är här på semester). I Birmingham hör man ständigt ljudet av tåg nästan överallt och under hela dygnet. I fjärran hör man tåget som gnisslar och visslar. Här hör man istället det välkända melodin från glassbilen som kör runt i förortsområdena. Jag hör Asparna med dess runda bland som rasslar i vinden.

Här använder sig folk av veckonummrering. Man ska göra si och så vecka då och då. Då kan jag känna att jag inte hänger med. För det där med veckonummer har jag ingen som hellst koll på.

Jag njuter verkligen av maten och de fina mejeriprodukterna som finns här. Känns underbart att slippa de stora sockermängderna som finns i södern. Det känns som om det finns otroligt mycket dolt socker i nästan allt nere i södern. Även om man försöker välja sockerfritt så får man i sig massor med sötningsmedel istället. Tycker faktiskt att mitt sockersug har gått ner väsntligt sedan jag kom hit. Känns underbart.Men idag kanske jag ska få njuta av en god svensk mjukglass.

Den här blomman har jag sett och jag har ingen aning om vad den heter men jag tycker den är både vacker och himmla läcker. Här är det vackert sommarväder idag så jag hoppas att det fortsätter att vara fint. Jag hoppas att ni alla får njuta av en härlig helg eller semesterdag.8 comments:

Ninni said...

Visst märker man skillnader men jag tycker jag vänjer mig alldeles för snabbt och glömmer att njuta. Tystnaden är ju fantastisk, dofterna i trädgården och skogen, speciellt nu när det regnat så mycket så doftar det alldeles fantastiskt.
Samma sak med mejeriprodukterna. Gott! Härligt att kunna gå och handla utan att behöva fundera så mycket över innehållet. Fast just det där främmande är ju också spännande. Så lite tveeggat är det;)
Men visst är det skönt och vilsamt att få vara i Sverige...nu har vi bara en vecka kvar tyvärr.
Angående din vackra blomma så är det en krollilja, (Lilium martagon)De är jättefina! Jag fick ett par av en arbetskamrat och hoppas att de ska sprida sig...jag vill ha massor av dem. De finns både i vitt och rosa.
Ha en skön helg!
Kram Ninni

Camilla said...

Glassbilen ja, den glömmer man väl aldrig.
Läste en insänadare i lokaltidningen att nån man beklagade sig över glassbilens melodi. (Han hade nyss flyttat in i en dyr, fin lägenhet vid vattnet). Tyckte att de väsnades vid alla tider. Men det är ju inte direkt att de far runt kl 9 en söndagsmorgon precis.
Kanske hade han bott ute i skogen tidigare vad vet jag.
Folk är som de är :)

Ha det gott

Desiree said...

Ninnie, du har helt rätt i att tystnaden är speciell och att dofterna i skogen är helt annorlunda. Tiden går så snabbt. Hoppas du får en underbar sista vecka i Sverige med fint väder. Tack så jättemycket för infomtionen om blomman och dess namn. Nu har jag lärt mig något nytt. Den är jättefin Krolliljan. Först trodde jag nästan att det kanske kunde vara någon orkidée men det är alltså en lilja. Ha det bra och sköt om dig.

Cecilia, glassbilens melodi är ju en riktig klassiker. Ja antigen så gillar man den eller så hatar man den. Jag kan förstå att den kan gå vissa på nerverna men jag förknippar det just nu mest med fina bardomsminnen. Ha en skön helg.

Saltistjejen said...

Ja det är verkligen stora skillnader bara mellan NYC och Sverige. Så jag kan tänka mig att det är än större skillnader mellan Alabama och Sverige!
Härligt att du njuter så av din semester i gamla hemlandet!
Blomman vet jag itne men det ser lite ut som en lilja som har lite böjda kronblad. men jag kan ha heeelt fel också så lita inte på mina blomkunskaper! :-)
Kramar!!

Desiree said...

Saltis, ja det är verkligen så att det är helt enorma skillnader mellan sverige och alabama. Det är som du säger ännu större skillnad mellan sverige och södern än vad det är mellan NY och sverige vilket i sig är jättestor skillnad. Du har rätt i att blomman är en lilja. Jag fick svar på att det var en Krokllilja från ninni som är duktig på blomster. Himla söt blomma iallfall och det är första gången jag ser den.

memphisåsa said...

åh jag håller med helt. Har varit i Sverige i mer än två veckor nu och den amerikanska mannen som följde med på semester ( :) ) har konstaterat att det är lite lite sött.... brödet är ju inte lika sött, glassen inte heller, yoghurten etc... jag tror det har varit bra och hoppeligen kan vi ändra lite mer saker när vi kommer tillbaka till Södern. (måste ju kunna hoppas på saker).

Till min fascination gillade han kroppkakor med rårörda lingon och blodpudding.

Överlag annars njuter jag av tystnaden. Det låter som en klyscha men det är så tyst även i sthlms innerstad när fönstret är öppet i jämförelse med vart vi bor i USA. Och ingen luftkonditionering som låter... och skärgården var underbar.

JAg hoppas på att du får riktigt sköna veckor nu i juli och augusti! SJälv åker jag tillbaka till jobb och USA om ett par dagar. Och jo, jag har samma mejl! Skrivs snart!

sommarhälsningar från Sverige :)

Marianne said...

Det där med veckonummer kan inte jag heller! Klas kör stenhårt med det, för det gör man inom hela Ikea, men jag måste alltid be honom översätta till datum. Jag har själv aldrig jobbat med veckonummer, så det tycker jag bara är konstigt.

Vad bra att Ninni kunde blomman. Så fick du svaret.

Ja Sverige är ett tyst land! Bara en sån sak som att slippa höra en AC susa hela tiden! Det klarar man sig inte utan här, inte.

Ha det gott i tystnaden och njut av maten och allt annat!
Kram!

Anna, Fair and True said...

Jag har fortfarande inte lärt mig de där med veckorna fast det är typ 6 år sedan jag flyttade hem till Sverige igen! Tror det är för att jag jobbar för en utländsk arbetsgivare där vi inte använder veckosystemet. Fast egentligen är det ju ett bra system. Kan tipsa om www.vecka.nu om du undrar vad det är för vecka just nu!

Jag hör dock nästan aldrig glassbilen. Har inte handlat hos dem heller sedan jag flyttade hemifrån, typ.