Thursday, July 30, 2009

Svenskt


Svenskt. Det finns nog inget svenskare än en utlandssvensk. Det är som om man verkligen vill ta till vara på varje ögonblick då man är här. Igår var jag iväg på en trevlig utflykt med mina föräldrar. Vi for på småvägar utanför Uppsala och besökte ett väldigt fint medeltidsslott och några riktigt gammla kyrkor sedan medeltiden som var mycket vackert smyckade med vägg och takmålningar. Vi passerade detta lilla söta torp bland annat. Jag tycker denna bilden verkligen är Sverige och svenskt på många sätt. Ett sött litet sommartorp med sin rödafärg och vita knutar, en trädgård med gamla knotiga äppelträd.
Jag måste säga att jag hittills är mycket nöjd med sommaren och vädret. Jag tycker det har varit en bra och fin sommar hittills. Det har varit en del växlande väder men inget lågtryck som parkerat sig och stört så att man inte har kunnat vara ute och hitta på saker.
Jag gillar alla vackra sädesfält. Det finns verkligen mycket öppet landskap. Jag tycker det är fint med alla sädesfälten som bildar liksom stora lapptäcken i landskapet. Detta är något jag alltid brukar titta på då jag sitter på planet då man är på väg att landa i Sverige. Då känner man det där ögonblicket av nostalgi då hjärtat slår lite extra snabbt då man ser de stora fälten på marken och vet att man snart snart kommer att få landa.
Igår passade jag också på att laga något riktigt svenskt. Det blev stekt strömming som jag fyllt med lite senap och persilja. Sedan gjorde jag även ättisklagen och hade på. De strömmingar som blev över har jag sparat i lagen. Innan jag flyttade utomlands så gillade jag inte ens strömming något vidare men gud så gott detta var igår. Tänk att jag inte uppskattat detta och gått miste om det i så många år. Tur att man kan börja ta igen lite nu. Så himla gott!Jag köpte några glasflaskor och har här gjort egen kryddad vinäger. I den ena flaskan har jag lite chili, rosmarinkvistar och citronskal. I den andra flaskan har jag en bit vaniljstång, citronskal och några nejlikor. När jag var uppe vid Rosendahls trädgårdscafé blev jag inspirerad av att prova själv. Så nu ska dessa stå och dra ett tag så får vi hoppas på att det blir gott. Jag tycker iallfall att dessa flaskor hittills är riktigt dekorativa där de står i fönstret.

Jag har plockat hallon. Inte långt från mina föräldrars hus finns en stor vild hallonbuske som jag kunnat plocka rejält med hallon från. Så himla gott. Idag ska jag ta och baka en hallonpaj har jag tänkt. Jag tycker det är fantastiskt med alla bär man kan plocka här. Så underbart att få ströva omkring i skog och mark. Rogivande och underbart (förutom myggen förstås).


6 comments:

Inger said...

Mmmm, kan nästan känna doften av strömming, gott! Du inspirerar, kanske ska jag ta och baka en äppel och vinbärspaj till em.fikat.
Må gott!

Saltistjejen said...

Jag älskar både sill och strömming! har alltid gjort det faktiskt. öven som barn...
Underbart svenska bilder från ett sommarsverige som jag längtar lite efter.
Ni verkar ha det jättekönt!
Vinägern ser superfin ut. jag gjorde en hel del sådant när jag bodde i Sverige, men sedan använde jag sällan den utan det blev mest som dekoration... ;-)
KRAM!

Desiree said...

Inger, det låter jättegott med äppel eller vinbärspaj, mums.

Saltis, håller helt med dig om både sillen och strömmingen. I Alabama kan vi ju köpa en del sill på IKEA men strömming går inte att få tag på för oss. Jag får se om vinägern blir bra. Dekorativ är den ju precis som du säger så funkar den nästan som prydnasföremål också.

Anne said...

Desiree, jag har tittat på dina bilder hela sommaren och NJUTIT. Så vackra bilder och text du bjudit på, bättre än bästa turistboken :)
Du verkar ha hunnit med mycket, det verkar som att du verkligen försökt passa på och göra/se så mycket det bara går. Läste i en kommentar att C kommer till helgen, det skulle väl i nåt skede bära av söderut i landet då också. Din tillbakaresa till Alabama är fortfarande 1 september eller?
Kram

Desiree said...

Hej Anne, vad kul att höra av dig. Hoppas att du har haft en både bra och skön sommar i USA. Hoppas även att du får chansen att komma till Sverige så småningom. Jag hoppas att du har haft det bra med allt under bloggpausen. Vet du ännu om du kommer att komma till Sverige något under sommaren eller tror du att det lutar åt att bli i höst istället? Jag har verkligen njutiti och trivs jättebra här så länge. Jag känner mig djupt lycklig över att ha fått en hel sommar här. Känns toppen att veta att jag ännu har ca en månad kvar. Jo jag kommer att resa tillbaka till Alabama 1 september. Jag har förvisso kommit in på utbildningen jag sökte men troligtvis kommer jag inte att påbörja någon kurs förrän någon gång under våren då jag får tillgodoräkna mig de första kemikurserna. Jag ska prata med studievägledaren för att få lite mer info om allt innan jag tar mitt slutgiltiga beslut om hur jag ska göra med min framtid. Jag känner dock att jag verkligen har kommit hem nu när jag är här. Att flytta tillbaka hit känns som helt rätt beslut. Ha det bra och sköt om dig vännen.

Stor kram till dig.

Marie said...

Vilket härligt inlägg! Visst är de sakerna du nämner väldigt svenska, och kanske än mer så för en utlandssvensk! :) Hallonpaj låter gott! :)