Friday, July 3, 2009

Smultron gott

Jag ser verkligen fram emot mina frukostar här varje morgon. Det är en sann njutning att få äta svenska mejeriprodukter så som youghurt, fil och ost. Åh vad gott det är! Att komma ner till Ican och stå där framför antigen mejeri eller ostdisken känns som att vara i något slags paradis. Naturell youghurt som är god, len och syrlig utan att vara sötad eller smaksatt med alla möjliga smaker som bär, keylimepie, fudge, cheesecake osv. Men nog om detta nu. Imorse när jag var ute så hade jag turen att hitta smultron! Så idag blev det smultron tillsammans med youghurten och flingorna och lite blåbär. Blåbären hade jag dock inte plockat själv men jag har faktiskt sett att det börjar komma på buskar ute i skogen nu. Det blir med all säkerhet lite blåbärsplock för min del någon dag framöver. Detta är sommar detta är riktigt gott, smultron och blåbär.

Smultronen som jag hittade när jag var ute fick jag trä på ett grässtrå på klassiskt sommrigt vis.Så fina och så goda. I USA heter ju smultron bara Wild Strawberries så det finns ju inget eget ord eller benämning för just smultron. Jag antar att det inte är så vanligt. Jag har faktiskt aldrig sett smultron i USA eller iallfall i södern vare sig i butik eller ute i naturen så jag vet inte om det finns.

Ha en bra dag. Här verkar högtrycket ha fått ge vika något nu. Svalare luft är på väg och just nu har det faktiskt kommit både lite åska och regn. Så jag får väl sitta här och vänta på att skuren passerar. Får njuta av mitt kaffe och DN en stund till innan jag beger mig ut.

8 comments:

Cecilia said...

Ja varför skall amrisarna envisas med att ha så söta yoghurtar.Jag smakade på de som barnen äter och det känns som en sockerbomb.Jag har jätte svårt att lära mig att tycka om de amerikanska yoghurtarna oavsett om det är med smak eller naturell.Ja blåbären har jag också sett att de är på G,de är så gott som mogna de som jag sett här.
Ha det så fortsatt skönt!!

Jenny said...

Smultron är mina favoriter. Ett så litet bär, men så mycket smak..mmm...
Tur att de är så lätta att föröka, jag har hela trädgården full!

Desiree said...

Cecilia, håller helt med dig angående de amerikanska yoghurtarna. Det finns bara en grekisk som jag tycker är ok men dessa är ju tyvärr så himla dyra att man inte kan köra med dem som vardagsfrukost. Lite blåbär blir kul att plocka och det är ju så gott.

Jenny, smultron är himla gott! Vad lyxigt att du har hela trädgården full.

Ninni said...

Jag känner igen mig i dina tankar;) För det är precis likadant även i Brasilien. Enorma kyldiskar med alla de smaker på yoghurten i pyttesmå förpackningar. Lyckas man hitta en naturell yoghurt så är den näst intill oätlig ändå. Tänk vilket utbud som finns här. Lyxvarianten, den turkiska eller grekiska tjocka som är så otroligt god...mmmm.
Några blåbär hinner nog inte mogna här hos oss innan vi åker tillbaka men smultronen finns ju att plocka. De är otroligt goda! Jordgubbarna har också börjat mogna i trädgården. De är ju också godare här.
Vi har också fått lite sämre/kallare väder och en del regn. Men det kan vara skönt det också...
Ha en skön helg!

Annika said...

Det blev ju sååå varmt igår när åskan och regnet passerat...
Var i stan och svettades floder, hehe!!
Härligt!
Klagar ICKE!!!
Smultron är ljuvligt och underbart!!
Men håll dig borta från smultronvinet som inte var ngn höjdare. :-)
Yogurt är inte direkt min grej, men OST!!! UNDERBART att bara botanisera bland ostarna här...ost och grovt bröd...mums!!
KRAM!!!

Marianne said...

Smultron ... Ja då är det sommar i Sverige! Mmm så gott!

Kram!

Desiree said...

Ninnie, ja det stora utbudet av svenska mejeriprodukter verkar vara mer unikt än vad man tror. Ja det verkar komma lite ostadigare väder nu men det kan ju också vara skönt med lite svalare temperaturer. Du får njuta av goda smultron innan du åker tillbaka. Jag gillar ju både de blåbär som finns här men även de större amerikanska blåbären som vi har i Alabama är goda. Jordgubbarna verkar ha mognat på ett nafs. Nu har jordgubbspriset gått ner radikalt verkar det som på bara en vecka. Så gott med både jordgubbar, blåbär och smultron.

Annika, pust ja visst har det varit varma och svettiga dagar. Men också skönt på sitt sätt. Man får iallfall känna att det är sommar eller hur?
Ha ha jag ska verkligen hålla mig undan från smultronvinet för det verkar ju inte vara någon höjdare. Jag håller mig till smultron naturell då det gäller smultron. Ja både ost och grovt bröd är ju supergott och vilket utbud det finns här. Smarrigt smarrigt.

Marianne, jag tänker alltid på Idas sommarvisa när jag plockar smultron och trär på ett grässtrå. Då känns det verkligen som sommar och fina bardomsminnen som väcks till liv.

Anna, Fair and True said...

Du har samma frukostskålar i Sverige som i USA ser jag!