Monday, September 14, 2009

Pepper Place marknad


Helgen har varit lugn och trevlig. Lördag morgon åkte vi in till stan för att gå på Pepper Place som jag skrivit om förut. Där anordnas marknad varje lördag mellan kl 07 och 12 under perioden juni tills slutet på september. Lokala bönder tar med sig frukt, grönt och blommor och säljer. Det är en väldigt trevlig liten marknad. Det brukar vara live musik också. Man kan promenera runt bland de olika stånden och kolla in allt som finns, små prata med jordburkarna själva och ofta också få provsmaka ett och annat. Det brukar vara jättefina grönsaker och ofta sådant som man kanske inte hittar i de vanliga butikerna.



C var helt uppslukad av sin bok, sista delen av Stieg Larssons trilogi så han hittade en egen liten trevlig hörna där han kunde sitta och läsa de sista kapitlen på boken medans jag fick strosa runt i godan ro men det gjorde mig inget. Hade han suttit där tillräckligt länge kanske han hade blivit förstenad som den tjocka damen här brevid som också satt där i den lilla trädgårdsoasen han funnit.



Nog märks det att det blivit lite höst trots allt även om luften fortfarande är varm och fuktig. Pumpor, pumpor och mera pumpor börjar dyka upp. Jag gillar dem. Tycker de är vackra i alla sina olika former, färger och storlekar. Goda är de också och man kan göra mycket med dem.




Både kul och trevligt att handla direkt från de som producerar och odlar grönsakerna. Riktigt vackra. Här finns mycket färg och gott.



Jag såg till att handla en bukett med stora fina solrosor. Kanonfina var de och mycket dekorativa. Så här såg de ut hemma sedan. Jag bad killen blanda olika färger och det blev superfint. Visste inte att det även fanns de med riktigt mörka nästan svarta blommor men jag fick med en sådan också.



Aubergine, chili och solrosor.


Pumpor och tomater i allsköns nyanser och storlekar. Riktigt läckert som sagt.
Lördag kväll lagade vi en god middag ihop och för att passa på att njuta av detta stora huset som vi inte får sålt så dukade vi upp fint i matsalen. Egentligen är det här huset alldeles för stort för oss två men det är förvisso kul att ha haft ett riktigt stort hus någon gång under sitt liv. Men jag behöver inte alls dessa stora ytor. När man då har ett vackert matrum så gäller det väl att passa på som sagt att njuta av det och se till att använda det. Känns faktiskt lite extra festligt att få duka upp fint där inne. Det blev grillad fläskfilé som C grillade med sina speciella hickory spån så att köttet skulle få en aning av rökig smak och det blev supergott. Sedan gjorde jag en god potatis och rotfruktsgratäng till och en mumsig sallad. Det fick minsan bli trerätters så till förrätt blev det melon lindad med parmaskinka och till efterrätt färska jordgubbar med glass. Här finns det fortfarande färska jordgubbar att köpa och det är faktiskt rätt mycket smak på dem.

Söndagen åkte vi iväg till matbutiken Whole Foods vars hela sortiment består av ekologiska proukter. Det är en helt underbar butik. Där finns jättemycket som inte finns i vanliga butiker och dessutom har de en rejäl bemannad ostdisk – bara det lockar enormt. En affär man kan gå runt läääänge i fast det är dyrt som bara den. Whole Foods kallas faktiskt också för Whole Check också för att det är lätt att göra av med hela lönen där inom kort. Vi hittade självklart lite smått och gott som vi handlade med oss.

Lördag middag dukade vi fint inne i matsalen med levande ljus och hade en riktigt god och mysig lördagkväll. Det är kul att laga mat ihop. Både maken och jag är ju rätt bra i köket så vi kompleterar varandra fint. Förut var det C som var den som var duktigast men det finns bara ett sätt att bli bra i köket och det är övning, övning och åter övning. Att våga experimentera. Ibland misslyckas man kapitalt även om man är relativt ruttad. Men denna lördagkväll blev riktigt lyckad.

10 comments:

Saltistjejen said...

Vilken härlig helg!!!
och jag tycker det är såååå vackert med alla "höstfärger" som börjar synas nu med pumpor och andra vackra höstgrönsaker och frukter!
Här är det apple picking season nu och det hade varit roligt att åka och plocka lite äpplen men eftersom vi inte ahr bil blir det ett sådant företag att hyra så jag vet inte om vi oarkar fixa med det. Det blir ju rätt dyrt också. Annars hade det varit skoj!
Vad fint det blev hos er med middagesdukningen i "finrummet". Härligt! och solrosorna är så fina1 Jag tycker de gör en glad.
Kramar!!!

Desiree said...

Saltis, ja Pepper Place är faktiskt nästan alltid mysigt och trevligt. Åh wow äpplen, jag hade gärna åkt för att plocka äpplen. Det är ju något visst med att plocka själv. Här nere finns inte så mycket äppelplock då det verkar vara för långt söderut för att äpplena ska trivas bra. Men jag förstår att du står över för det blir ju både ganska dyrt och meckigt om ni måste hyra bil. Man får kombinera det tillsammans med någon annan utflykt för att det ska bli värt mödan och resan. Solrosorna tycker jag jättemycket om. Dem blir man riktigt glad och pigg av att se.

Ebba Christina said...

Oj oj vilka underbara bilder du presenterar och vilka grönsaker. Förstår att C fastnade med sin bok. Stieg Larsson böcker är verkligen bra och fängslande.
Och vilken vacker matsal ni har. Det tycker jag alltid är husets bästa rum. Så passa på och njut medan ni har den..../Ebba
ps och solrosor är så mustiga och sensuella....ds

Desiree said...

Ebba, tack så mycket. Pepper Place erbjuder alltid så himla fina grönskaker. Man blir sugen på att köpa det mesta. Jag har inte läst Larsson trilogin ännu men borde nog ta och göra detta. Detta var första gången jag handlade solrosor men ska gärna ta och göra det fler gånger. En fin bukett tycker jag alltid förgyller hemmet så fint och ger en glädje att se.

Ninni said...

Vad härligt med en sån marknad! Jag älskar att handla på såna och då är det lätt att både det ena och det andra kommer med hem ;)Solrosor blir man verkligen glad av att se. Faktiskt odlade jag för många år sedan mörkt rödbruna solrosor. Riktigt snygga så här på hösten.
Vad härligt att ha ett så stort hus. Det är något jag önskar mig någon gång. Att riktigt få "bre" ut mig och få lite luft mellan möblerna. Det är en nackdel med vårt hus i Sverige, det är bara på 130 m2. Men man kanske ska vara glad att det inte är större för det kostar ju att värma upp ett stort hus också. Det problemet har kanske inte ni...
Jättefina bilder du tagit!
Ha det så bra!
Kram Ninni

Annika said...

MYSIGT allting!!
Vilka vackra bilder!
Visst känns det att det börjar bli höst nu. Idag ahr det visserligen varit nästan 30 grader här, men jag har hört att vi ska få regn från---Alabama---onsdag till lördag...Oh well, inte mig emot ;-)
SÅ fint ni har det i finrummet.
Desiree---livsnjutaren!!! Härligt!!
Vi tänkte också åka utt ill ngn gård nu i helgen och plocka hallon, äpplen och persikor.
HAHA, Whole Foods = Whole Check!! BRA!!
Jag brukar handla där ibland. Det är verkligen en vacker affär!
KRAM!!

Desiree said...

Ninnie, tack så mycket. Kul att du gillar bilderna. Jag blev faktiskt jätteförtjust i den mörka nästan rostbruna solrosen. Jag får kanske ta och prova att odla själv så som du gjort. Det har både sina för och nackdelar med stort hus. Visst är det härligt med gott om plats men det blir mer att städa och precis som du säger så blir det också dyrt att värma upp speciellt i Sverige med lång och kall vinter. 130 kvadrat är faktiskt inte så himla litet det är väl ändå ett ganska normalstort hus i Sverige. När vi flyttar hem så kommer vi också få bo på mycket mindre yta. 130 skulle funka bra känner jag. Njut av sista dagarna nu i Portugal.

Annika, ah så vårat regn ska dra upp till er alltså. Jag hoppas att det inte förstör helgen allt för mycket. Det verkar vara en hel del regn som faktiskt sveper genom södern just nu. Du är ju också en sann livsnjutare så du är ju också duktig på att ta till vara på de små tillfällena i livet och ha det gott. Hoppas att ni kommer iväg till något självplock till helgen. Jag tycker verkligen sådant är både kul och mysigt. Det är något visst med att just plocka sin egen frukt.

Marianne said...

Vilken härlig mathelg! Först härliga marknader och sedan trevligt i köket, vacker matsal och god middag. Det låter toppen. Önskar att Klas kunde bli lite intresserad av köket han också, men han gillar bara att äta maten. Nå, då blir det extra bra med barkök i vardagsrummet för mig.

Så många vackra grönsaker! Det är verkligen ett sant nöje att bara gå och njuta av alla färger, dofter och former.

Och vackra foton, som vanligt!

Kram!

Lullun said...

Låter som en jättehärlig helg. Och sådana marknader är precis vad jag verkligen kan sakna här! det är en av de där sakerna som får en att ibland tänka; kanske man skulle flytta vidare ändå. ;-)

Anna, Fair and True said...

Åh vad fina bilder! Som vanligt! Jag vill bara gå där själv och botanisera, kanske ta en tugga av något! :)

Fint ni hade dukat också! Verkligen rätt av er att passa på att njuta av ert (stora) hus! Jag slår vad att vips så är det sålt och då kommer ni inte ha tid att njuta av det alls utan bara packa och annat!