Tuesday, October 13, 2009

Canelloni och Tropical Smoothie

Eftersom det är onsdag så passar jag på att ta upp lite smarriga onsdagsrecept. Det blir alltså Canelloni och en tropisk smoothie, fast inte tillsammans kanske. Smoothien fixade jag till söndag frukost och canneloni blev det till söndagmiddag. Smoothin är gjord på banan, mango och papaya mixat tillsammans med lite mjölk. Supergott blev det samt läcker färg från papayan.

I helgen kände jag verklign plötsligt för just canelloni. Just canelloni känns lite festligare än en vanlig lassange. De är å andra sidan betydligt mer pilligt och lite mer jobb att fixa än en vanlig lassange men väl värt mödan ändå. Man kan ju variera fyllningen i det oändliga beroende på vad man är sugen på. Denna gången blev det kyckling/spenat fyllning i dessa.

Jag har tidigare provat att göra egna canellonirör av lassangeplattor som jag förkokat och sedan fyllt och rullat ihop men detta är extremt pilligt och inte helt lätt. Det kräver mycket tålamod så jag kan inte rekomendera det direkt. Denna gången hittade jag färdiga canellonirör. Dessa var betydligt lättare att fylla men krävde förkokning också. Stod att de skulle förkokas 10 minuter men jag körde på 8 istället och lyfte sedan varsamt ut dem ur den stora grytan och la upp dem några minuter så att de fick kyla av sig en smula. Sedan gick det bra att fylla dem med en tesked och pilla in resten med fingrarna.

Fyllningen var följande:

Strimlad kyckling antigen en färdig grillad kyckling eller kyckling som du delar i mindre bitar och steker. Vill inte ange mängder direkt för jag höftade till själv och det behöver inte vara så exakt heller. Jag gjorde en fyllning som räckte till 18 rör.

Gul lök
Vitlök
Blad spenat (testade bladspenat på burk som jag hittade här och det funkar bra till just sådant här)
Keso
Svamp

Började med att ta fram kyckling och skära upp i mindre bitar och steka dessa. Hackade sedan gullök och svamp och stekte dessa för sig tillsammans med vitlöken som jag pressade ned några klyftor och kryddade med salt, peppar, timjan. Blandade kycklinge med svamp och lökröran och hade sedan ner bladspenaten i pannan. Lät det fräsa ihop några minuter och sedan tog jag av pannan från spisen och lät denna fyllning svalana något. När den svalnat blandade jag ner en burk med keso i det hela och rörde ihop.
Fixade sedan bechamelsåsen: Är beröknad för ca 4 portioner. Då jag fick ihop 18 cannellonirör hade jag egentligen behövt mer sås för den blev ganska knapp.

2 msk margarin
3 msk mjöl
7 dl mjölk
1 buljongtärning

Smälte smör hade ner mjöl och rörde ihop. Hällde sedan på mjölken och hade i buljongtärningen. Lät det hela koka ihop så att såsen tjocknade.

Fyllde canellonirören med fyllningen. Smorde en ungsform och hade lite av bechamelsåsen i botten men sparade merparten till att hälla över de fyllda rören. Rev sedan mozarellaost och strödde den ovanpå. Saltade och pepprade lite som det sista och körde sedan i det hela i ugnen 200 grader celcius i ca 20-30 minuter.

C var helt lyrisk och tyckte att dessa var de godaste han ätit på länge.



Cannellonirör som förkokades och sedan fick svalna något innan jag tryckte in fyllningen. Riven mozarella ost.


Lite pilligt att fylla rören men inte alls så farligt egentligen. Gick smidigt med en tesked och sedan hjälpte jag till med att putta med fingrarna (rentvättade händer gäller givitvis). Lite bechamelsås i botten på formen och sedan la jag ner de fyllda rören.

Det blev en relativt stor batch men å andra sidan brukar jag alltid se till att det blir en större sats när jag ändå står och fixar med sådant här. Perfekt att ha i frysen att tina upp då man har bråttom någon annan dag.

Färdigt och redo att åka in i ugnen. Körde på ca 200 grader celcius eller 400 F i ca 20-25 minuter eftersom rören förkokats och kycklingen redan var tillagad.

12 comments:

Annika said...

GUD vad du frestar mig!!
TUSAN vad sugen jag blir på canneloni. One of these days ska jag göra ditt recept. Förstår att C var helt lyrisk!
DET skulle jag också ha varit...
*flääämt* vad gott!!
Kram!

Anne said...

Alltså, det här ser bara så gott ut! Du milde... Ingredienserna låter som helt i min smak. Jag ska erkänna att jag blir lite avskräckt av alla moment, pillandet. Men du får det att låta rätt enkelt ändå, om man har tålamod och inte stressar så är det säkert inte så svårt. Låter som bra helgmat och sen, som du gjorde, göra en stor sats och frysa in.
KRAM!

Saltistjejen said...

Så det finns färdiga canelonirör? Det visste jag itne. fast ahde väl egentligen kunnat räkna ut det. Jag har bara gjort canelloni genom att själv rulla lasagneplattor. Det är också pilligt...! ;-)
Ditt recept låter jättegott! Jag gillar de flesta pastarätter.
Kram!!

Desiree said...

Annika, de blev faktiskt riktigt lyckade och perfekt att ha i frysen att tina upp snabbt om man har brådis någon kväll och ändå vill ha något gott. Hade dock gärna önskat att rören fanns i fullkornsvariant men tyvärr.

Anne, det var faktiskt inte alls farligt pilligt. Att fylla rören gick hyfsat snabbt med hjälp av tesked och lite fingar. Det tog sin tid att göra fyllningen. Allt som allt tog det väl ca 2 timmar att göra dessa fast då blev det som sagt 18 rör och man äter ca 2-3per person och gång så det blev till flera middagar. På Costco finns det också chickenstrips som är tillagade redan och frusna i stor påse. Man kan ta dessa och tina och sedan hacka till dem till lite mindre bitar. Annars är det ju bara att hacka lök, vitlök och svamp och steka dessa med lite kryddor. Blanda med dina chickenstrips, spenat och häll på en burk keso, färdig fyllning.

Saltis, jojomensan finns det färdigformade cannelonirör. Jag har som sagt också provat med lassangeplattor som jag rullade så som du har gjort och det är PILLIGT vill jag lova. En vanlig lassange går ju också att göra med detta men ibland känns just canneloni som lite festligare.

Petchie75 said...

Mums, vad gott med smoothie och canelloni med spenat och kyckling. Vi brukade dricka smoothies på helgerna men vår mixer har gått sönder och det känns onödigt att köpa en ny innan flytten... Canelloni har jag faktiskt aldrig testat att göra, är inte jätteförtjust i gratinerade pastarätter men ditt recept låter gott. Jag tänkte just igår att det var ett tag sedan jag gjorde lasagne.. (jag brukar göra FT Annas goda recept med yoghurt istället för bechamelsås).
kram!

Desiree said...

Petra, smoothies är ju hur gott som helst och man kan ju verkligen variera dem i det oändliga nästan helt beroende på vad man är sugen på för frukter eller bär. Synd att eran mixer gått sönder men jag förstår absolut att ni inte köper en ny här och nu när ni snart ska flytta. Det där receptet från Anna med yoghurt lät ju väldigt spännande. Du kanske kan ha med det som ett onsdagsrecept på din blogg här framöver. Ha det bra och njut av sista tiden nu på eran underbara tropiska ö.

Petchie75 said...

Jag har redan skrivit om min version av Annas lasagnerecept - scrolla ner till slutet av inlägget, och klicka på länken till Annas recept (och använda alltså spenat och fetaost som jag nämner) - jättegott!!
http://petchie.wordpress.com/2009/02/11/an-evening-walk-in-the-snow/

Anonymous said...

Hej! Ville bara tipsa om hur jag fyller cannelloni. Jag häller över fyllningen i en matplastpåse, klipper av ett hörn och sprutar i rören. Tycker att det går jättesmidigt så!
Ha det bra!
Stina

Desiree said...

Petra, tack så mycket. Jag är väl lite glömsk ;-) Tack för länken ska kolla in och prova nästa gång.

Stina, tack för tipset det lät ju himla smidigt och smart. Det ska jag prova :-)

Anna, Fair and True said...

Cannelloni är ju bara så gott! Smart med rören. Tror jag såg sådana i Sverige också. Och smoothien såg ju så mumsig ut. Är nog delvis färgen som gör det som du sa!

Desiree said...

Anna, jo sådana rör finns i Sverige också. Jepp smoothin blev nog lite extra läcker med den oranga färgen. Jag hade i en halv banan, lite mango tärnat och lite papaya tärnat och sedan lättmjölk ca 2 dl. Gott blev det :-)

Marianne said...

Det där låter riktigt gott! Ska se om det finns sådana rör i affären, det borde det göra. Och som du säger så kan man ju fylla dem med precis vad som helst, bara det är någonting man tycker om!

Kram!