Thursday, October 11, 2007

Misslyckade Kanelbullar



Eftersom det varit kanelbullens dag förra veckan så bestämde vi oss för att testa att baka kanelbullar på amerikanskt vis genom att andvända den där färdig-degen som säljes i tub här. Det visade sig att det inte bara var degen som var färdig utan bullarna var färdiga att läggas på plåt och sättas in i ugnen direkt från förpackningen. Mer behövde bara lägga dem på plåten, stoppa in i ugnen och vänta en kvart. Eftersom amrisarna är helt galna i frosting eller glasyr så ingick det självklart en påse frosting till dessa kanelbullar. Vi valde dock att skippa frostingen eftersom vi tycker att det är allt för sötsliskig. Jag såg fram emot en härlig fika med goda bullar och en kopp kaffe men tji där fick jag. Bullarna såg goda ut och doftade riktigt gott. Men när man tog sin första tugga blev man grymt besviken. Det var inte alls som svenska kanelbullar. De var nästan helt smaklösa. Fyllningen var inte alls lika god. Degen var inte så saftig och söt som den svenska. Det var inte ens goda så vi åt varsin och sedan slängde vi resten. Cinnamon rolls och kanelbullar är inte alls samma sak kan jag nu säga. Jag har även provat dem med frosting på då jag varit på IKEA men jag gillar inte heller dessa. Då blev de istället för äckligt söta. Jag får helt enkelt baka egna svenska kanelbullar. De ska vara lagom och smaka som hemma. Dessa kanelbullar får bara en av fem stjärnor av mig. Inte värt att lägga vare sig pengar eller kalorier på. Hädanefter ska jag baka egna bullar eller låta bli bullarna. Jag hade nog förväntat mig att de skulle smaka hyfsat lika Svenska kanelbullar.

Idag kan man förresten känna att det är höst för första gången. Vädret är soligt och klart men vi har fått in den första kallfronten nu. Det var riktigt kyligt för det var bara runt 17 grader då vi åkte till jobbet vid 9-tiden. Ni i Sverige skrattar säkert åt detta men ens refernsramar ändras då man vant sig vid värme. Idag ser jag ganska många med långärmade tröjor för första gången. Nu är det så pass kallt att man kan börja att ha jeans på sig igen för första gången sedan i april.



Så här ser de ut när man tar ut dem ur tubförpackningen.


Detta är det färdiga resultatet som tyvärr inte blev så gott som jag hoppats på.

18 comments:

Saltistjejen said...

Okej då vet jag det. Jag hade också tänkt testa dessa "tubbullar", men nu tror jag att jag avstår. Ska försöka baka "riktiga" istället. Har inte bakat så mycket bröd/bullar sedan vi flyttade hit eftersom jag tycker det var knepigt med både jäst (här finns endast torrjäst att få tag på, inte färsk som är vanligast hemma) och att hitta rätt temp och tid med gasugn. Är ju van vid elugn hemifrån och har ännu inte helt kommit underfund med hur varm eller hur länge brödet ska gräddas i gasugen.

Men jag bakade iallafall lussebullar förra året som blev riktigt lyckade. Första året blev det ganska katastrofala. Alldeles för torra!! Troligtvis för att jag experimneterat med både jäst och ugnsvärme/gräddningstid.

Numer blir det oftast kaffe med en bit Marabouchoklad när vi fikar! :-)

Desiree said...

Saltis, ja prova hellre att baka själv. Det ska jag göra nästa gång. Nej någon färsk jäst finns inte att få tag i men det borde ju funka även med torrjäst. Vätskan ska ju vara något varmare då man andvänder torrjäst men det står nog på torrjäst förpackningen vilken temperatur man ska köra med. Lussebullar ska vi prova att baka till första advent i år. Kaffe och en bit marabouchoklad är ju inte fel när man fikar.

Anonymous said...

Bra veta, då ska jag inte testa dessa bullar. Låter som de var riktigt äckliga. Synd, de såg rätt goda och smarriga ut på bilden. Våra smakläkar vet hur "riktiga2 kanelbullar ska smaka, det är ju inte bara smaken utan också en känsla bakom på nåt sätt (smaka hemma liksom).
Du skrev i kommentaren till saltis ni ska testa lussebullar, du får återkomma hur det baket går. Kanske jag också skulle försöka... Och bjuda in till glögg, pepparkakor och lussebullar. Gjorde ni nåt sånt i fjol för era grannar?

Fia said...

Det finns färsk jäst, MEN den brukar inte ligga ute i kyldiskarna!! Den kallas för Cake Yeast eller fresh yeast...tänkte bara ni ville veta. Man kan också få köpa dem på bagerier ibland. Kolla runt lite, det värsta som kan hända är ju att ni får ett nej!

Och ja - de där "bullarna" är BARA skådebröd, öööörk!

Desiree said...

Anne, vi testade tyvärr inte lussebullar förra året men vi bakad pepparkakor och gjorde egen pepparkaksdeg och allt och bjöd våra grannar på detta samt glögg. Det tyckte de var kul och gott.

Fia, bra att veta, tack. Ska fråga och se om jag får tag på. Du har så rätt när du säger att de där bullarna bara är skådebröd. De ser fina ut men man blir besviken då man tagit sin första tugga.

Anonymous said...

Håller med dig, de är inte alls lika goda som våra svenska!! :)

Annika said...

Nej, det är inte samma sak, inte alls. Jag tycker man får ren tandvärk av amerikanska kanelbullar. Tyvärr bakar inte jag så jag får helt förlika mig på mina svenska vänner som ibland bakar SÅÅ goda kanelbullar. Tror man måste fr¨ga om färskjäst i butikerna här...

Anonymous said...

Du, stor wow faktor med hemlagade pepparkakor. Det impar tydligen på amrisar också ;)

Förresten, när tid och ork finns, tror du att du kan maila mig receptet på era amerikanska pannkakor? Det vore jättesnällt!
Du skrev ju rätt nyligen om er smarriga frukost. Det recept jag har testat på just amerikanska pannkakor är inget bra, så tänkte testa ditt recept - det verkar vara en fullpoängare :)

Lullun said...

Ja bullar på burk är knas..! Men skulle det inte fixa sig med att få tag på färsk jäst, så kan jag göra dig & andra glada med att säga att det funkar utmärkt med torrjäst! Har använt det til mina kanelbullar (semlor & lussekatter) de senaste ca 7 åren utan problem.
Lycka till! :-)

Desiree said...

Helen och Annika, ni har helt rätt. Dessa bullar är inte alls som våra svenska bullar.

Anne, visst kan jag maila dig receptet på de amerikanska pannkakorna. Fixar det imorgon så kan du göra dem under helgen.

Lullun, bra att veta att de blir lika goda med torrjäst alltså.

Petchie75 said...

Vilken besvikelse att inte få en god bulle till fikat! Jag bakar ytterst sällan, det är inte så lätt att hitta färsk jäst i Bryssel heller men kanske jag ska försöka göra det lite oftare som "desperate housewife" så O kan komma hem till ett bulldoftande hem... Vi får se om jag hittar ngn bra torrjäst i PR..

Millan said...

Usch det ar sa trist nar man ser fram emot nagot och det sedan inte alls smakar som man trott. Med undantag av Ikeas pepparkaksdeg har jag aldrig bakat nagot med fardig deg. Jag gillar att baka sa sjalva degknadandet hor liksom till tycker jag.
Jag har lustigt nog precis fikat med en svensk kompis har och vi har bestammt att vi ska traffas pa adventhelgen och baka lussebullar och pepparkakor ihop vi ocksa!

Ulrika said...

Ahh jag vet precis vad du menar! Jag är stor kanelbullefantast och jag blir helt tokig här av att inte kunna hitta några som smakar vettigt. Och framför allt den där frostingen som är på som förstör hela bullen!

På CC's coffee har dom ibland stora kanelbullar utan frosting som faktiskt smakar helt ok dock. Jag blir helt lyrisk när jag får tag i en sån och då är den ändå inte helt i klass med svenska.

Jag ska åka till Sverige i jul för första gången på 1½ år och jag har redan lagt in en beställning att min pappa ska baka bullar tills dess :-D

Anonymous said...

Har man ett bra svenskt recept och tycker om att baka så testa gärna det här receptet som är ett toppen recept.

1 ägg
2 dl råsocker
2 påsar torrjäst
(röres ut med lite strösocker i ljummet vatten)
½ tsk salt
5 dl ljummen mjölk
ca 14-16 dl vanligt vetemjöl
1-1½ matsked vaniljsocker
2-3 teskedar kardemumma
200 gram smält smör(2 stänger)
Blanda alltsammans knåda ihop och låt jäsa minst en timma.

Går naturligtvis även bra med vanligt strösocker men råsocker blir mycket godare.

Knåda ihop degen och kavla ut.
Bred på ett lager med smör och strö över lite strösocker och kanel(snåla inte.)Rulla ihop och skär stora bitar ca 100-125 gram i varje
Ställ på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ugn på mellersta falsen på 425-430F ca 15 min. eller tills bullarna fått fin färg. Glöm alla kalorier för en kort sekund och NJUT.
Går utmärkt att frysa.
Lycka till om ni testar.

Fröken L said...

Skulle vara perfekt för mig som inte kan baka kanelbullar. Synd dock att de inte smakade gott.
Kram Dila

Sporty Spice said...

Håler helt med. Cinneman Rolls är inte alls samma sak som våra kanelisar. Och what´s up med all denna frosting. Hua.

Fin Ulrica Hydman Vallien-kopp du har. Nu längtar ju jag efter mina tulpankoppar som jag lämnade hemma. =(

Vet någon om de finns att köpa i USA? MoMa i New York har ju tex Höganäs.

Desiree said...

Petra, ja det var tyvärr en besvikelse. Jag tror säkert att du kommer att hitta torrjäst i PR. Du får bunkra upp med Desperate Housewife filmer nu när du ska bli en ;-)

Millan, åh vad mysigt att du och din kompis bestämmt er för att ha julbak ihop. Det verkar helt klart som att det blir bäst när man bakar från scratch själv.

Ulrika, instämmer helt att den där frostingen bara förstör bullen. Nej blä för den. Kul att du hittat ett ställe där du kan få tag på relativt goda kanelbullar utan frosting. Åh vad härligt att din pappa ska fixa riktiga kanelbullar till dig. Njut och ät dem med god aptit.

Anonymous, åh tack så jättemycket för receptet. Det ska jag absolut ta och prova. Dessutom anpassat för torrjäst redan från början, toppen. Stort tack igen.

Dila, de var smidiga och snabba men tyvärr inte goda som sagt.

Sporty, Ulrica Hydman Vallien-kopparna har jag tagit med mig från Sverige. Vet tyvärr inte vart man kan få tag på dem här. Men de kan mycket väl vara så att de går att få tag på i New York, där går det hitta det mesta. Jag skulle googla lite och se om de finns att beställa någonstanns i USA.

Anonymous said...

Hej, har flyttat till Amerikat, och även jag insett att allt inte är riktigt som hemma. Men hittade efter en dags letande pärlsocker i en affär som heter Sur La Table, i Californien. Det går även att beställa det online så att man kan baka kanelbullar som är härligt söta. Pärlsockret heter; Lars Own Swwdish Pearl Sugar, http://larsown.com/ hittade även en annan sida med Svenska godingar www.SwedensBest.com

Tack för bra tips :)