Monday, June 30, 2008

Midsommarkalas i Alabama


I lördags hade vi midsommarkalas med svenne-gänget i Birmingham som vi lyckats sammla ihop. Vi hade faktiskt en gäst som kom hela vägen från Memphis, TN och detta är ju extra kul. Kändes riktigt kul att få fira midsommar ordentligt även om detta blev en vecka sent. Kalaset blev lyckat och det verkade som om alla hade riktigt trevligt. Kalaset började vid 16-tiden. Vi hade dukat upp utomhus på våran altan med svenskt tema. Min lilla svenska träflagga fick pryda bordet liksom de servetterna med svenskaflaggor på som jag köpte förra sommaren. Jag hade sedan också hittat fina Irisar i blått med ett stänk gult på på blombladen som passade utmärkt att pryda borden och buffébordet med.

Det fanns verkligen massor av svenska godsaker att välja bland på buffébordet. Vi hade 5 eller 6 olika sorts sill, Jansonsons som A tagit med sig, knäckbröd, potatis, olika dippar och såser, en västerbottenpaj och en feta och grönskakspaj, gravadlax och röktlax, hembakatbröd och en stor rejäl sallad. Det fanns alltså mat så att det räckte och blev över. Man fick gå och ta mat i flera omgångar för att kunna provsmaka av allt. Som välkomstdrink hade vi blandat iordning något så svenskt som en bål med fläderblomssaft (Fläderblomssaften fick vi från IKEA självklart). Till efterrätt blev det jordgubbar, och klassiska jordgubbstårtor. En av tårtorna hade jag bakat och den andra hade E och E gjort. Båda vara väldigt goda. Mycket mumsigt. C hade gjort iordning fina sånghäften och vi såg till att passa på och sjunga ordentligt. Denna gång gick det mycket bättre att sjunga Idas sommarvisa (inga tårar denna gång). Våra närmaste amerikanska grannar tittade över senare på kvällen och vi fick berätta om midsommar och vårt firande. De tyckte det var kul att få höra hur vi sjöng och uppleva hur vi firade midsommar. Något likande hade de ju inte varit med om tidigare.

Det var jättekul att ha samlat ihop ett helt svenskgäng. Detta var första gången som vi lyckats samla ihop alla svenskar vi känner här i Birmingham. Totalt var vi 10 stycken (varav en från Memphis som sagt). Tre stycken var personer jag inte träffat tidigare. När vi flyttade hit hade vi inte en aning om det överhuvudtaget fanns några andra svenskar som bodde här. Även om det inte finns så många svenskar som bor här har vi stött på några stycken på olika ställen och som sagt även lyckats få en hel del vänner som vi nu kunnat bjuda på midsommarfest.

Vi fick verkligen ett underbart midsommarfirande. Nu känns det som om vi har fått fira midsommar ordentligt och det känns riktigt bra.


Vackra blågula Irisar fick pryda bordet på vårt midsommarkalas.


Ett sånghäfte hade C fixat med många fina klassiska snapsvisor. Det var riktigt kul att få sitta och sjunga. Kändes otroligt svenskt.



Snittar i olika former.

Välkomstbål med flädersaft och jordgubbar.



Vi hade dukat upp till midsommarkalaset ute på våran Altan. Vi hade tur med vädret och det kom inget regn fast det enligt väderrapporten fanns en viss risk för någon åskskur. Men vi klarade oss som sagt. Någon midsommarstång hade vi dock inte ordnat.

Klassik svensk mumsig midsommarmat, såå gott!

Friday, June 27, 2008

Fredagstema - Matlagning



Sista fredagstemat för denna säsongen blir matlagning. Nu blir det ett litet uppehåll i fredagsteman men de återkommer igen efter sommaren. Som sista tema har Victoria i Florida valt – matlagning.

Matlagning är något som jag själv blivit väldigt interesserad av på sista tiden. Jag tycker att det är kul och rogivande. Jag älskar att kolla i olika kokböcker, tidningar eller kolla recept på nätet. Det finns otroligt mycket god mat. Tidigare var jag nog inte så interesserad av matlagning utan lät C laga det mesta av maten hemma. Numer hittar jag många nya recept som jag ofta är ivrig att komma hem och få prova på. Detta med hur kul man tycker att matlagning är går nog i perioder. Ibland har man perioder då det inte är så kul och man hamnar i samma spår och det blir så att man kör tio olika standardrätter vecka ut och vecka in. Sedan har man perioder då man är full av inspiration och tycker att det är kul. När jag flyttade hemifrån kunde jag knappt laga mat och jag var dessutom ganska lat och det blev därför många gånger inte så hälsosam mat utan mycket färdigrätter. Sedan träffade jag C och han var betydligt duktigare i köket än vad jag var. Jag har lärt mig mycket av honom. Numer skulle jag säga att jag faktiskt är ganska duktig på att laga mat.

Jag har alltid varit interesserad av mat och tycker att det är viktigt med både smaken och utseendet på mat. Min mamma är väldigt duktig på att laga mat och vi i våran familj har alltid fått bra och god mat. Middagarna hemma hos oss har alltid varit viktiga. Vi har samlats vid middagsbordet och njutit av maten och även suttit ned och haft den sociala biten både under vardagar och under helger. Här lagar vi 95% av våran mat. Vi har med oss matlåda till jobbet dagligen och går inte ut och äter så ofta. För det mesta blir det hemlagat vilket jag känner oftast blir både godast och nyttigast. Vi lägger en hel del av hushålls kassan på just bra råvaror. Jag försöker laga en hel del GI rätter.

Något jag blivit otroligt mycket bättre på sedan jag flyttade utomlands är bakning. Då jag saknat både svenska kanelbullar och gott matbröd har jag börjat baka bröd själv och numer bakar jag det allra mesta av vårt bröd som vi äter själv. Jag har insett att det där med brödbak inte alls är så svårt och krångligt som jag tidigare inbillat mig. Det enda jag ser till att hålla mig borta från är maränger. Jag har provat och misslyckats kapitalt med dessa (la ju ut bilder på mina misslyckade försök tidigare här på bloggen).

I Sverige hade vi ofta över vänner på middag och blev ofta inbjudna till vänner på middag. Det hände även att man lagade mat ihop. Att laga mat ihop med andra är något jag tycker är väldigt trevligt och mysigt. Ett glas vin, umgänge i köket och sedan god mat, kan det bli bättre? Har ni vägarna förbi oss kan ni vara säkra på att ni kommer att bli bjudna på både bra och god mat
.



Det finns mycket gott man kan lägga på grillen. Houmus är något jag tycker är smaskens också.

Thursday, June 26, 2008

Södern och BBQ




I går gick vi ut och åt BBQ för att tacka av en kollega som ska sluta. Vi gick till Jim ´n Nicks restrurang. Att prova på Barbeque är ett måste om man befinner sig i södern. Det finns otroligt mycket god och saftig BBQ att välja bland. Jim N´Nicks är ett enkelt, avslappnat hak som serverar gedigen BBQ and andra typiska rätter för södern.

Barbecue som också förkortas som BBQ eller Bar-B-Que är typiskt för köket i södern. Det är ett speciellt sätt att tillaga kött. Köttet kan antigen vara fläsk eller nötkött. Nötkött är vanligast i Texas där de har mycket nötboskap medan fläskkött är det vanligaste att man använder. Nyckelinnebörden för BBQ är att köttet tillagas långsamt på låg värme under en längre tid. Köttet marineras i en speciell marinad. När det gäller marinader och såser till BBQ så finns det ett oändligt antal recept och dessa skiljer sig åt från ställe och region. Det finns dry BBQ vilket innebär att kryddblandningen gnidits in i köttet och har fått sjunka in ordentligt. Det finns sedan också wet BBQ vilket innebär att köttet serveras med en sås ovanpå.

Varje stat i södern har sin speciella BBQ, de största skillnaderna ligger i såsen. I nord och syd Carolina gillar man en syrligare sås med lite vinäger i sig. I Kentucky föredrar man en dry BBQ som är rökigare och där man använt hickory trästickor. Man serverar sedan såsen vid sidan och denna sås är lite sötare i sin smak. I Texas kör man helt dry BBQ utan sås alls. Några av de vanligaste ingredienserna och baserna för såsen består av vinäger, chili, tomatsås, äppeljuice och öl. Den som lagar BBQ kan stryka på såsen med en målarpensel medan större restauranger använder sig av mopsar för att applicera sås på köttet!

Under amerikanska inbördeskriget åt folk mer fläsk än nötkött. Eftersom mycket av södern var väldigt fattigt under denna tid ville man ta tillvara på så mycket som möjligt på grisen. Slavarna fick de delarna av grisen som de vita helst inte ville ha som tex revbensspjällen (ribs). Slavarna fick tillaga köttet länge för att det skulle bli mört.

Fläskköttet brukar enligt tradition lagas i ”pits” grillas på kolbädd som grävts ner i en grop i marken. Hemligheten bakom en lyckad och god BBQ handlar om långsam tillagning. Slow and steady ska det nämligen vara.

Att beställa BBQ kan bli något av en lång process eftersom det gäller att fatta många beslut. Ska du ha fläsk eller nötkött? Ska det vara strimlat eller en hel bit? Ska det vara vinäger bas i såsen eller tomatbas? Ska såsen vara stark eller mild? Vilka tillbehör vill du ha till ditt kött? Sidotillbehören man får välja på brukar vara bönor, olika grönsaker som stekta gröna tomater eller gröna bönor, pommfritt, bakad potatis eller cole slaw.

Varje år anordnas det festivaler och tävlingar i just BBQ cooking. Varje BBQ kock ställer upp sin grill och tillagar sitt kött enligt deras familje recept.

På Jim ´n Nicks kan du få de möraste och finaste Baby Back Ribs eller en fin och saftig köttbit. Du kan också få Hickory Grilled Chicken, kalkon eller skinka eller pulled pork som är strimlat fläskkött som en annan typisk rätt. Sedan väljer man själv två tillbehör som kan utgöras av baked beans, fried green tomatos, bakad potatis eller en hel del annat. Det brukar dofta ljuvligt redan innan man kliver innanför tröskeln av just den rökta grillsmakerna. Stället verkar vara populärt här nere för det är oftast fullsatt vilken dag man än kommer under veckan. Jim N´Nicks talar om att här severas endast god gedigen hemmalagad mat. De gör sina egna BBQ såser som även kan köpas på plats om man önskar. Gott är det och mätt blir man garanterat. Priserna ligger kring 15 till 20 dollar per huvudrätt. Det går också bra att ta hem som takeout om man så önskar. Det är lätt att slappna av med en öl och god bit vällagat kött här. Känns som man även får en god portion av den berömda söderns gästvänlighet ”the famous southern hospitality”.




Jim ´n Nicks resturang i Birmingham, Alabama.

Så här kan det till exempel se ut. Detta är en halv Baby back ribs med två olika sidorätter, baked beans och gröna bönor. I den lilla skålen får man också till köttet extra BBQ sås.


Wednesday, June 25, 2008

Onsdagsrecept

Bild från Allt om Mats hemsida


Här kommer ett recept som jag provade för första gången igår kväll och som blev riktigt gott. Orginal receptet har jag hittat på Allt om Mats hemsida och sedan har jag modifierat det något. Jag valde att också använda mig av en nektarin då de just nu är nektarin och persikosäsong här. Kombinationen mellan det söta, chilin och kycklingen blev väldigt god.



Chiliglaserade kycklingspett med äpple och nektarin


Ingredienser till 2 portioner

1 st äpple, rött
1 st nektarin
2 st kycklingfiléer
lite salt och lite peppar nymald
2 msk sweet chilisås

1 pressad klyfta vitlök som man blandar ner i sweet chilisåsen

Sås
1 dl naturell yoghurt
lite salt och peppar

skalet från en riven lime
1 tsk mald ingefära


Kyckling- och äppelbitarna steks först innan de träs på spett och eftersteks i ugnen. Jag modifierade receptet här och stekte kycklingbitarna lätt först och sedan körde jag dem på grillen istället för ugnen. Yoghurten kan bytas ut mot lätt creme fraiche.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Lägg grillpinnarna i vatten.
2.Dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Skär kycklingfiléerna i 2x2 cm stora bitar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Salta och peppra kycklingen och bryn den runt om ca 3 minuter. Trä sedan kycklingbitar, äpple och nektarinbitar varvat på spett och pensla med sweet chili såsen på dessa.
3. Lägg spetten i en ugnssäker form eller kör dem på grillen. Sätt fatetmitt i ugnen och efterstek spetten ca 5 minuter tillskycklingen är genomstekt.




Servera tillsammans med den kalla youghurtsåsen och sedan valde jag att ha bulgur till dessa igår och en god grön sallad.

Tuesday, June 24, 2008

Rusning efter solresor

Detta är vad man kan läsa om i DN. För varje millimeter regn går priset på sista-minuten resor upp en hundralapp. Tydligen har folk börjat jaga efter resor efter den senaste tidens ostadiga väder. Jag kan förstå att man inte vågar chansa på ännu en semester och sommar som regnar bort liksom den förra. Tydligen är sommarens hetaste mål Mallorca, Cypern och Turkiet. Kanske borde charterbolagen starta resor till Alabama. Här finns det nämligen solsken och värme så att det räcker och blir över. Att inte få sol är något vi inte behöver oroa oss över här. Den låga dollarkursen borde väl snart göra att det kan bli lika attraktivt att åka till södra USA som att åka till Thailand. Alabama har faktiskt gott om fina stränder att erbjuda. Nästa solresa kanske bör bära iväg till just Alabama. Jag skulle nog säga att detta är lite av en oupptäckt pärla än så länge.

Monday, June 23, 2008

Helg och midsommarfirande

Det blev ett mycket stillsamt midsommarfirande för mig och C i fredags. Hela dagen kändes konstig för man visste att det var midsommar i Sverige men det var vanlig jobbdag för oss. Det var svårt att känna den där midsommarstämningen men vi gjorde så gott vi kunde. På kvällen dukade vi upp fint på altanen och åt sill, potatis och knäckbröd. Det fick bli en liten nubbe också. Sill kan vi tack o lov köpa på IKEA och vi hade sett till att bunkra upp. Det fanns till och med några nya sorter som vi inte sett tidigare som vi passade på att handla och prova som citronsill och svartvinbärssill. I fredags provade vi citronsillen och den var riktigt god. Vi ska ju ha vårt större midsommarkalas nu till helgen istället på lördag och det ska verkligen bli jättekul då vi fått ihop ett helt svenskgäng härifrån Birmingham. Några har vi inte träffat förr utan det är vänner till nya vänner. I går stod jag hela eftermiddagen i köket och bakade olika pajer inför vårat kalas. Tänk att det alltid blir så rörigt i köket då man gör paj. Hur försiktig man än är blir det alltid massvis av mjöl på golvet. När jag gör paj brukar jag alltid göra flera samtidigt. Det blev en västerbottenspaj, en grönsakspaj, en köttfärs och auberginpaj och en kassler och champinionpaj. Sedan kommer vi naturligtvis att ha olika typer av sill, potatis, en stor grönsallad, Janssons, gravlax, röktlax, olika snittar och röror, massvis med jordgubbar och någon ska fixa en jordgubbstårta. Det kommer nog inte råda någon brist på mat.

C har även pysslat med att få ihop ett sånghäfte med svenska nubbevisor till kalaset på lördag. I fredags tog vi fram sånghäftet och tänkte att vi skulle öva lite när vi ändå tog oss en nubbe. Jag fick dock otrolig hemlängtan då jag började sjunga på Idas sommarvisa. Var faktiskt tvungen att sluta för jag började gråta och fick istället välja en annan sång. Jag undrar vad våra amerikanska grannar kommer att tänka och tycka om vårat kalas på lördag då vi alla sitter ute, äter sill, dricker sprit och sjunger sånger. Det borde bli en upplevelse för dem att se detta spektakel på hur svenskt midsommarfirande kan gå till. Det blir dock ingen midsommarstång och smågrodorna. Annars skulle vi nog verkligen bli klassade som tokstollar.







Friday, June 20, 2008

Klockan Fem - Fredagstema

Veckans fredagstema tycker jag är riktigt klurigt. Vad associerar man till klockan fem? Vad sker kl fem? Klockan fem på morgonen brukar jag iallfall inte vara vaken, detta är alldeles för tidigt.

Klockan fem på eftermiddagen brukar jag börja avslulta min arbetsdag. Då brukar jag gå iväg till gymet och träna innan vi åker hem och äter middag. Vårat gym ligger ju här inne i stan och det är himla smidigt att gå iväg på ett pass innan man åker hem. Dessutom brukar det vara väldigt många andra som också slutar vid fem här och det är därför mycket trafik. Åker man hem klockan fem tar det ofta 50 minuter till en timme pga av köeerna på vägarna men åker man istället hem vid 18 eller senare så tar det bara 25 till 30 minuter. Vi brukar komma hem ganska sent på vardagar och middag blir det oftast inte förrän vid 20.

Klockan fem på morgonen däremot är det noll aktivitet. Då sover jag.

Jag önskar er alla en glad midsommar. Ikväll blir det lite stilla midsommarfirande för mig och C på altanen med sill, knäckebröd och jordgubbar. Jag ser redan fram emot detta.


Detta är alltså bilder på gymet. Det är väldigt nybyggt och mycket modernt och fräscht. Sedan ser ni lite hur det är långa bilköeer för att komma ut på motorvägen. Alla ska liksom hem klockan fem så det är lika bra att vänta någon timme för att slippa sitta i kö.



Gymet har en hel del modern häftig arkitektur. Det finns en löpbana som är inomhus som går runt hela byggnaden. I detta klimat är det tyvärr ofta inomhus löpning som gäller om man inte ska behöva kliva upp klockan fem på morgonen innan det blir allt för varmt ute.
Glad Midsommar på er!!!

Thursday, June 19, 2008

Glad Midsommar

Ja imorgon är det alltså midsommar. Det känns lite konstigt för mig. Jag har lite svårt att få till den rätta känslan eller stämningen. Midsommar är ju så otroligt svenskt. Jag antar att det är lika betydelsefullt för oss svenskar som 4th of July är här. Förra året var vi ju hemma i Sverige till midsommar och var på bröllop men i år är vi kvar här fast å andra sidan kommer vi i år att få chansen och tillfället att uppleva vår allra första 4th of July och det är något som ska bli både kul och spännande.

Midsommar är nog bland det allra svenskaste som finns. Nationaldagsfirandet är ju inget jämfört med midsommar. Jag hoppas att ni allihop får en underbar midsommar vart ni än befinner er. Jag hoppas att solen kommer skina på er. Midsommar kan ju bli hur fint som helst eller så kan det bli som det var förra året med ihållande regn och kyla. Hur som haver kan det troligtvis inte bli sämre vädermässigt än vad det var förra året.

Själv kommer jag och C att fira litet och stilla imorgon då det bara blir vi två. Vi har ju vårat större kalas att se fram emot till nästa lördag istället. Vi kommer att sitta ute på altan och duka upp fint med svensk mat. Jag har faktiskt också kollat vädret för evetuella åskskurar men det ser lovande ut och jag hoppas vi klarar oss så att vi verkligen kan sitta ute och äte. Värme har vi så att vi inte behöver oroa oss över iallfall. Lite sill får det allt bli och kanske till och med en lite nubbe. Det är vid sådana här tillfällen som man åter igen saknar sin familj och tycker att man befinner sig alldeles för långt bort. Jag önskar att USA inte låg så långt bort från Sverige.

Glad midsommar till er alla från soliga Alabama.




Bild från DN.

Sådan här midsommar vill man inte ha. Låt oss hoppas att det inte blir så i år.



Bild från DN.

Däremot får det gärna se ut så här istället eller vad säger ni?

Wednesday, June 18, 2008

Amerikanskt Corn Bread




Petchie har startat ett nytt bloggtema nämligen onsdagsrecept. Detta med mat och matlagning har för mig blivit ett nytt intresse så jag tycker detta onsdagstema verkar kul. Dessutom finns det väldigt mycket mat och recept som är typiska för just amerikanska södern som kan passa bra att även ta upp under detta tema.

Jag lagar all slags mat från alla möjliga olika delar av världen. Jag älskar att kolla i både kokböcker, matbloggar och mattidningar och sidor på nätet. Det blir ju lätt att man ofta hamnar i samma mönster och lagar samma rätter mer eller mindre från vecka till vecka. Detta är ju egentligen onödigt då det finns så mycket goda och trevliga recept och rätter. Med detta onsdagstema kanske vi kan inspirerara varandra till lite förnyelse.

I helgen provade jag faktiskt på att baka amerikanskt Corn Bread eller majsbröd för första gången. Det var både lätt och smidigt. Ingen jäsning behövs då receptet är baserat på filmjölk (buttermilk som det kallas här i USA) och bakpulver. Corn bread är något man kan variera ganska mycket. Man kan tex ha i riven ost, eller olika typer av örter/kryddor, oliver, chili, soltorkade tomater osv. I det brödet jag gjorde bestämde jag mig för att ha i färsk chili och lite soltorkade tomater. Enligt klassiska amerikanska recept ska brödet bakas i ugnen i en gjutjärnspanna. Corn bread är något som är populärt här nere i södern. Det anordnas till och med speciella corn bread festivaler med tävlingar om vem som bakar det godaste brödet. Söker man recept på corn bread finns det otroligt mycket olika recept så detta är bara ett som jag valde att följa denna gången. Tycker att brödet passar bra till olika rätter som man grillar under sommaren både kött och fisk.

Amerikanskt Cornbread

2 cups stone-ground yellow cornmeal (ca 5 dl majsmjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1 1/2 cups low-fat buttermilk (3.5 dl)
2 ägg
2 msk smält smör/margarin
2 finhackade chilifrukter
½ dl finhackad soltorkade tomater

Blanda ägg och fil i en bunke. Ha i övriga ingredienser. Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 220 grader och häll ner degen i formen. Baka brödet ca 25 minuter i mitten av ugnen. Låt brödet svalna något innan det serveras. Kan ätas varmt eller då det svalnat helt.

Tuesday, June 17, 2008

Cajun cooking

En resa till Louisiana blir också en kulinarisk resa för smaklökarna. Louisiana är en stat som har ett otroligt utbud för resenären som befinner sig här. Både Cajun och Creolköket har otroligt mycket goda och spännande rätter att erbjuda.Här finns ett otroligt rikt smakutbud beroende på att just så många olika kulturer möts här får man en härlig mix av spanskt, franskt, afrikanskt, englskt, amerikanskt.

Det kryddstarka dominerar en hel del av Cajunköket. Jag gillar själv kryddor och starkt så det fanns mycket som jag tyckte om. Vi smakade ju kräftorna som kokats i sin speciella kryddblandning. I Louisiana finns en mängd olika kryddstarka såser att välja bland. Här nere i Tabascobältet dominerar chilifrukten. Habaneron är intesivt stark, Chipotlen har en fin lite rökig smak och den gröna Jalapenon är relativt mild och len i sin smak (iallafall i jämförelse med Habaneron).

På lördag kväll såg vi till att gå ut och äta på en traditionell Cajun resturang vid namn Prejeans. Här spelades även traditionell live musik för området. Cajunköket domineras förutom det kryddstarka av mycket fisk och skaldjur. Även ris förekommer i en mängd olika variationer vilket är naturligt med tanke på de många risodlingarna som finns här. Jambalayan som är en risrätt har sitt ursprung här. Till förrätt beställer jag en en liten skål traditionell Gumbo som är ett slags sopp-ragu som görs antigen med skaldjur, kyckling, kött eller kryddig korv. Jag väljer en skaldjursgumbo. Den mörka kryddiga såsen är ljuvlig även om hettan får min näsa att börja rinna något så njuter jag av varje sked. Den mörka färgen kommer från redningen som görs med något som bara finns här som kallas för ”roux”. Kommer ni till Louisiana så bara måste ni prova Gumbo. Till huvudrätt beställde jag fisk, Red Snapper som var toppad av krabbkött och till detta serverades vad som kallas för ”dirty rice”. Det får sitt namn från den mörka färgen som i sin tur kommer från att man har i små bitar av kycklinglever i det vita riset. Man blandar också ner grön paprika, selleri och lök, dessa tre utgör den heliga tre tre-enigheten i Cajunköket. Till efterrätt blev det Breadpudding Acadian style som var breadpudding som severades ungsbakad med en varm äppelsirap sås med pecannötter. Både jag och C njöt för fulla drag av varje sked vi stoppade i oss. Både ordentligt mätta och belåtna lämnade vi Prejeans resturang.

Det är helt klart kryddorna som dominerar här nere. Det finns massor med olika kryddblandingar att köpa, kryddstarka såser, speciella kryddiga korvar som man inte hittar någon annanstans och mycket mycket mer. I Louisana går man inte hungrig men däremot kan det vara bra att ha lite pappersnäsdukar i fickan att snyta sig med av alla de heta smakerna.





Detta är en skaldjurs gumbo som jag fått in som förrätt. Den innehåller både krabba, räkor, kräftor och andra skaldjur. Såsen eller buljonen är intensivt mörkfärgad av raux-redningen och kryddorna. Till gumbo serveras alltid ris. God och stark var den.




Till huvudrätt beställde jag in fisk med krabbkött ovanpå och till detta serverades "dirty rice" samt majs.

Monday, June 16, 2008

Cool konst



När vi åkte runt i Louisiana hittade jag dessa vykort som föreställer gamal reklam för olika matprodukter. Jag tycker de var himla snygga och läckra med denna retro design. Jag köpte ett gäng av dessa vykort och nu har jag ramat in dem och satt upp dem i köket längst med övre listen. Blev faktiskt himla lyckat. Verkligen prisvärd konst på sitt sätt.

Jag hoppas att ni allihop har en skön start på veckan. Här fortsätter hettan. Jag har precis ätit lunch ute med C och det var nästan för varmt även om vi satt i skuggan under ett träd. Denna vecka ska det inte komma lika mycket åskskurar. Det gäller att komma ihåga att vattna sina krukor varje dag då denna hetta råder.

På fredag är det midsommar i Sverige. Känns en smula overkligt. Detta kommer att bli våran första midsommar då vi inte är hemma. Förra året var vi hemma på bröllop. Själva midsommarafton kommer vi att fira lite själva jag och C men helgen efter kommer vi ju att ha vårat midsommar kalas med alla svenskar vi känner här kring Alabama. Det ska bli jättekul.





Så här blev resultatet då jag hängde upp dem på väggen. Ja det var faktiskt C som hjälpte mig att hänga upp dem. Fem stycken längst med ena väggen.



Sedan två stycken här på kortväggen.








Friday, June 13, 2008

Fredagstema - Utsikt

Dagens fredagstema från Victoria i Florida är ”Utsikt”. Jag tror att detta fredagstema tolkar sig allra bäst i olika bilder som visar olika typer av utsikt. Här kommer mina tolkningar och bilder: Bilden ovan föreställer Providence Canyon i Georgia som även går under smeknamnet " Little Grand Canyon".







Utsikt jag hade i Sverige förra sommaren. Stockholm, min hemstad. Utsikt över Stensjön nere i Blekinge när dimman la sig över vattnet i skymningen och till sist en stor poatisåker nere i Skåne.


Utsiken över Birmingham, Alabama.

Utsikten från min arbetsplats. Inte jättekul utsikt men jag sitter iallfall precis vid ett fönster och kan kika ut vad som försigår på gatan nedanför.


Havsutsikt är något jag saknar nu då jag bor minst 5 timmars bilväg från havet. Vi försöker dock komma ner till havet så ofta vi får tillfälle.


Utsikten över träsket (the marshlands) i Georgia från balkongen på vårt B&B. Bortom det vidsträckta gräsfälten finns havet då detta ligger precis vid kusten som vetter mot Atlanten.


Utsikten över Appalacherna i Great Smokey Mountains, TN. Häftigt och vackert.

Det finns mycket vacker och storslagen natur i USA. Detta är höstfärgerna över Appalacherna taget i South Carolina. Bilden nedanför är också tagen då vi var i SC.

Det ser nästan ut som ett vykort men det är ett kort jag tagit själv. Helt otroligt vacker natur och höstfärger.



Utsikten från Little River Canyon i Alabama också över Appalachernas bergstoppar.
Ha en riktigt skön helg allihop.