Thursday, June 12, 2008

Maränger och midsommar kalas

Jag är inte kompis med marängerna. Detta står helt klart och tydligt. I helgen gjorde jag två försök. I mitt första försök så skulle jag göra maränger med kakao och de blev visserligen goda i smaken men helt platta som om de blivit överkörda. Inte alls så där fluffigt vackra som maränger ska vara. Men skam den som ger sig tänkte jag och gjorde ett nytt försök på söndagen. Denna gång körde jag riktigt lääääänge med elvispen. Smeten var så där blank och fin som det står att den ska vara och den var rejält fast (jag provade att vända bunken oppochner). Så långt såg allt fint ut. Det såg till och med fint ut då jag satte dem på bakplåten men sedan blev de både bruna och efter ca 10 minuter då jag tagit ur dem ur ugnen sjönk de ihop. De smakade inte ens gott denna gång! De smakade äggvita, urk. Jag har gett upp det där med maränger. Jag ska hålla mig borta från dem såvida det inte handlar om köpe maränger. Jag har slängt alla mina maräng recept som jag printat ut.

Jag hade nämligen tänkt fixa en marängtårta eller marängefterrätt till vårat midsommarkalas som vi kommer att ha här i Birmingham. Vi ska dock ha kalaset helgen efter riktiga midsommarafton för att det passade bättre. Vi har bjudit in alla svenskar vi känner här och också bett dem ta med sig andra svenskar som de känner. Totalt blir vi nu alltså hela 12 stycken! Det ska bli jättekul. Alla som vi bjudit in tackade ja, helt otroligt. Vi känner oss extra ärade då vi till och med har en gäst som kommer hela vägen från Memphis, Tennessee för att vårat midsommarkalas (ca 4 timmars körning enkel väg).

Vi har handlat på oss sill på IKEA, lax ska gravas och västerbottenpaj ska bakas. Det kommer att bli många godsaker. Marängerna skippar vi som sagt. Ibland är det dock bra att prova sina nya ideér och recept i tid så att man inte står där under tidspress och misslyckas. Det får bli jordgubbar istället till efterrätt och vi har dessutom bett E och E att baka en klassisk midsommartårta. Så det lär nog inte bli brist på godsaker.


Ja så här såg de alltså ut. Som bruna koblaffor. Här ser ni den vita fina perfekt köpemarängen brevid. Jag brukar lyckas i köket men maränger är alltså inte min grej. Ibland får man acceptera sådant.

14 comments:

Annika said...

Skumt med marängerna, Desiree...Ibland brukar jag baka maränger också. Dom brukar bli rätt goda, men jag får dem aldrig krispiga rakt igenom. Dom blir alltid lite sega...
Tycker det år svårt att hitta köpemaränger i detta land. jag har köpt på trader joes och whole fields, men det finns aldrig på safeway och "vanliga" matbutiker.

KUL med midsommarfirandet!!! Vi har vår svenne-sommarfest nu på lördag hemma hos Sara i hennes trädgård. Det ska bli kul. Tror vi oxå blir sisådär en 12 pers eller så...

Victoria said...

Jag tycker inte att du ska jämföra dina hembakta maränger med de du köper, de har nog i allsköns medel för att de ska bli sådär vita och fina! När jag gör maränger blir de alltid beiga, vare sig jag har i Daim eller inte. Jag tycker om när de blir lite sega i mitten, så jag brukar koka upp vatten och ställa skålen med äggvita och socker ovanpå och vispa, då blir de extra sega... Varför de sjunker ihop vet jag inte, det är ju såååå trist! Lycka till nästa gång (om det blir någon)! ;o)

Anonymous said...

En "lurkare" ar jag... :-) Laste i en bakbok forra veckan att man ska undvika att baka maranger nar det ar hog luftfuktighet och varmt. Enligt boken blir dom da som dina ser ut pa fotot... och om ni har samma vader som vi har sa ar det en fuktig bastu ute, dvs inget marangvader. :-) Ha det bra/Anne P.

Desiree said...

Annika, jag hittade faktiskt dessa köpe maränger på min vanliga matbutik. Jag har inget emot att de bli sega i mitten. Det är bara gott men dessa bruna hopsjunkna koblaffor som dessutom smakar ren äggvita var inget att ha. Ja det ska bli jättekul med midsommarfirandet. Det är något jag verkligen ser fram emot. Vad kul att ni också ska gå på midsommar kalas.

Victoria, du är ju marängdrottningen. Jag ville göra sådana där goda maränger enligt ditt recept med dajm i. Jag provade att köra på vattenbad så att de skulle bli härligt sega innuti men den satsen blev helt platt. De var i för sig goda då de innehöll både lite kakao och dajm. Så trist när de sjunker ihop och man stått och visspat som en galning länge länge.

Anne P, aha då kanske det har med det fuktiga vädret att göra. Jag lyser upp här och ler. Känner mig inte lika misslyckad längre. Ja det har verkligen varit varmt och fuktigt. Kanske får jag vänta till hösten och göra ett nytt försök då. Då det blivit svalare och torrare i luften. Tack. Jag känner mig genast mycket bättre till mods :-)

Anna, Fair and True said...

Jag minns när jag och en kompis bakade maränger när vi var typ 10 år. Vi hade i grön karamellfärg - kanske det som förstörde receptet för de blev helt platta. Minns att vi skrapade av dem från plåten och åt dem ändå! Haha! Det var nog enda och sista gången jag gjorde maränger!

Marie said...

skippa marängerna är mitt råd! ;) jordgubbstårta är mer klassisk midsommar ju! =) kul med midsommarfest!

Ninnie said...

Haha, skojiga och annorlunda maränger...=) Jag ahr faktiskt bakat maränger som likner dina, fast det är choklad id en så de SKA va bruna; sotarmurrar kallas de. Maränger är lite mariga att få til, oftast blir de sega och inte så spröda som de man köper. Jag har varmluftsugn, det är ganska bra för marängbak. Men det verkar ju som ni får mycket gott att äta ändå till midsommarfesten. Ha det så trevligt!!!

Fröken Anki said...

Maränger kan vara knepigt att göra själv men det är värt det när man väl får till dom. Mycket godare än köpemaränger! Jag vill också ha dom sega inuti! Mmmm...
Kan det vara så att luftfuktigheten här påverkar när man gör maränger? Jag vet ju att det är helt hopplöst att göra dom hemma i Sverige om det är åskväder i luften.

Petra H said...

Stackars dig, jag förstår att du gav upp :-( Lite roligt faktiskt för jag har funderat på att göra en citronmarängkaka och kom fram till att jag ALDRIG har bakat maränger! Vet inte om jag vågar mig på kakbaket nu när jag läser att det inte funkar med maränger om det är varmt och fuktigt - vilket det ju är rejält här också!
Er midsommarfest låter hur kul som helst, och inte gör det något om ni firar lite i efterhand - bara kul att det blir av.

Desiree said...

Anna, ha ha det var faktiskt så jag fick göra med mitt första försök. Dessa var iallfall goda och värda att äta upp även om de var helt platta men de jag har tagit kort på blev mindre platt men smakade inge vidare.Jag tror faktiskt inte att karamellfärgen förstörde dem. Känns som om gudarna måste vara med en om man ska baka maränger.

Marie, jag följer ditt råd. Jag kommer att skippa marängerna och satsa på jordgubbstårta istället.

Ninnie, varmluftsugn kanske underlättar. Det har vi tyvärr inte. Jag vet inte riktigt vad som blev fel men jag tror att vi kommer att ha en massa annat gott att välja på till midsommarfesten.

Fröken Anki, vet inte men Anne P säger att luftfuktigheten påverkar. Jag tar gärna detta till mig för det skulle kännas som en tröst.

Petra, ja jag ger upp. Nu har jag provat. Men du kanske lyckas. Victoria bor ju i fuktiga Florida och hon verkar ha den rätta touchen då det gäller maränger vilket jag uppenbarligen inte har. Men man kan ju inte vara bra på allt ;-)
Jag tycker du ska testa om du har lust.

Millan said...

Just maranger har jag hort ska vara luriga att gora. Jag har faktiskt aldrig provat... men jag kan halla med om att de inte ser sa goda ut ;-). Det later dock som om ni har en himla massa annat gott att bjuda pa sa det blir nog bra anda!! Bra ide med en midsommarfest och jatte skoj att ni blir sa manga. Vi skippar midsommar i ar tror jag for vi jobbar bada tva och sedan aker vi till kroatien tidigt morgonen efter. Men lite sill, kottbullar och jordgubbar ska vi nog kunna klamma i oss ;-).
Kram

Lullun said...

Maränger är inte lätt. Enig. Men gåtan blev kanske ändå löst av Anne. Fast inte blir de som i affären (de svenska då, för här har de bara sådana som smakar starkt av bittermandel) ens med vårt torra väder. Fast jordgubbar och traditionell tårta är ju också gott. Hoppas ett firande blir lyckat! ni har ju ett par veckor på er ännu att förbereda så det blir säkert kul! :-)

Della said...

Jag jobbade på ett företag för ett tag sedan som bland annat gjorde catering. Där fanns en kille som kunde göra världens mest fantastiska citronmarängtårta. Men bara på vintern. På sommaren går det inte att göra maräng, sa han.

Marianne said...

Hahaha, jag måste ha gjort alla mina försök under heta sommardagar med åska i luften för jag har aldrig lyckats! Märkligt, det låter ungefär som "och klövern ska plockas när nymånen går upp" och annat i folktron, men det stämmer tydligen. Stod med en massa äggvita som hade blivit över för inte så länge sedan och funderade på om jag skulle göra maränger, men sedan tänkte jag på alla misslyckade försök och slängde dem.

Kul med midsommarfirandet! Vi är också bjudna på fest, hos det svenska prästparet här i stan. Men vi har inte bestämt oss riktigt än. Ni får många svenska godsaker på ert bord i alla fall. Det svenskaste jag kan åstadkomma just nu är Jansson. Inte en sillarumpa så långt ögat når : (