Monday, June 30, 2008

Midsommarkalas i Alabama


I lördags hade vi midsommarkalas med svenne-gänget i Birmingham som vi lyckats sammla ihop. Vi hade faktiskt en gäst som kom hela vägen från Memphis, TN och detta är ju extra kul. Kändes riktigt kul att få fira midsommar ordentligt även om detta blev en vecka sent. Kalaset blev lyckat och det verkade som om alla hade riktigt trevligt. Kalaset började vid 16-tiden. Vi hade dukat upp utomhus på våran altan med svenskt tema. Min lilla svenska träflagga fick pryda bordet liksom de servetterna med svenskaflaggor på som jag köpte förra sommaren. Jag hade sedan också hittat fina Irisar i blått med ett stänk gult på på blombladen som passade utmärkt att pryda borden och buffébordet med.

Det fanns verkligen massor av svenska godsaker att välja bland på buffébordet. Vi hade 5 eller 6 olika sorts sill, Jansonsons som A tagit med sig, knäckbröd, potatis, olika dippar och såser, en västerbottenpaj och en feta och grönskakspaj, gravadlax och röktlax, hembakatbröd och en stor rejäl sallad. Det fanns alltså mat så att det räckte och blev över. Man fick gå och ta mat i flera omgångar för att kunna provsmaka av allt. Som välkomstdrink hade vi blandat iordning något så svenskt som en bål med fläderblomssaft (Fläderblomssaften fick vi från IKEA självklart). Till efterrätt blev det jordgubbar, och klassiska jordgubbstårtor. En av tårtorna hade jag bakat och den andra hade E och E gjort. Båda vara väldigt goda. Mycket mumsigt. C hade gjort iordning fina sånghäften och vi såg till att passa på och sjunga ordentligt. Denna gång gick det mycket bättre att sjunga Idas sommarvisa (inga tårar denna gång). Våra närmaste amerikanska grannar tittade över senare på kvällen och vi fick berätta om midsommar och vårt firande. De tyckte det var kul att få höra hur vi sjöng och uppleva hur vi firade midsommar. Något likande hade de ju inte varit med om tidigare.

Det var jättekul att ha samlat ihop ett helt svenskgäng. Detta var första gången som vi lyckats samla ihop alla svenskar vi känner här i Birmingham. Totalt var vi 10 stycken (varav en från Memphis som sagt). Tre stycken var personer jag inte träffat tidigare. När vi flyttade hit hade vi inte en aning om det överhuvudtaget fanns några andra svenskar som bodde här. Även om det inte finns så många svenskar som bor här har vi stött på några stycken på olika ställen och som sagt även lyckats få en hel del vänner som vi nu kunnat bjuda på midsommarfest.

Vi fick verkligen ett underbart midsommarfirande. Nu känns det som om vi har fått fira midsommar ordentligt och det känns riktigt bra.


Vackra blågula Irisar fick pryda bordet på vårt midsommarkalas.


Ett sånghäfte hade C fixat med många fina klassiska snapsvisor. Det var riktigt kul att få sitta och sjunga. Kändes otroligt svenskt.Snittar i olika former.

Välkomstbål med flädersaft och jordgubbar.Vi hade dukat upp till midsommarkalaset ute på våran Altan. Vi hade tur med vädret och det kom inget regn fast det enligt väderrapporten fanns en viss risk för någon åskskur. Men vi klarade oss som sagt. Någon midsommarstång hade vi dock inte ordnat.

Klassik svensk mumsig midsommarmat, såå gott!

13 comments:

Susanne said...

Vilken trevlig blogg och vilken härlig midsommar ni verkar ha haft!
Ha det bra!

Ninnie said...

Å, det där ser ju jättetrevligt ut! Blir sugen på att smaka på den goda maten. Speciellt den där läckra jordgubbstårtan, mmm..!

Marianne said...

Å vad gott allt ser ut och låter! Och vad roligt att fira midsommar med trevliga vänner och nya bekantskaper! Vad duktig du är som hade ordnat allt det här. Verkligt exotiskt för grannarna.

Hoppas du får en skön vecka nu!

Saltistjejen said...

Mmm vad härligt! Låter som ni hade en riktigt fin svensk midsommar!! All mat och tårtorna ser supergoda ut! och ni hade vekrligen fixat fint på er altan du och C, och roligt med sånghäfte också. det ska vara väldigt svenskt väl? detta att vi ständigt ska sjunga till maten.... :-)

Desiree said...

Susanne, tack så mycket :-)

Ninnie, jordgubbstårtan var inte dum ska jag säga.

Marianne, tack. Ha ha ja grannarna tyckte det var både kul, interessant och väldigt exotiskt.

Saltis, det är nog väldigt svenskt att sjunga till maten. Man känner sig iallfall väldigt svensk då man gör det.

Anne said...

Åååååhhhh, visste jag inte det var i Alabama hade jag enligt bilder och berättelse trott det var i Sverige. Vad fint ni fick till det! Ser oerhört gott och mysigt ut. Gillar dina blommor, de passar perfekt. Vad kul det blev lyckat. Hehe, det hade ju verkligen känts svenskt också om det råkat komma en regnskur. Men skönt ni slapp det. Lite andra temperaturer än svenskt midsommarfirande hade ni ju också.
Midsommarmat eller överhuvudtaget svensk sommarmat och buffé är så gott.

Lullun said...

Ser ju jättehärligt ut. Jag har inte alls varit flitig på att fira svenska traditioner utomlands, men er fest lockade mig allt lite ändå... ;-)

Fundersam Cecilia said...

Vad mysigt det lät när du beskrev det och även om du inte hade skrivit något så talade bilderna för sig själva.Precis som Anne skrev så skulle man kunna tro att det var i Sverige.
Vad gott allting såg...ser ut.

cecilia said...

hej - har hittat hit nu, och länkar gärna till din blogg:). Underbara midsommarbilder - jag får sån hemlängtan.

Hej från cecilia i sf

Annika said...

Vad härligt att se!!! Ni fick ju till det urmysigt där på ert deck (svårt att inte lyckas där).
Vilka otroligt goda snittar det ser ut att vara...
Jag tittade lite på era sånger också, alltid nyfiken på vad som sjungs vid dessa tillfällen :-)

Kram från ett soligt Sthlm!!!

Desiree said...

Anne, det hela blev väldigt lyckat och det var jättekul. Blommorna passade verkligen perfekt. Det var jättegott med en typisk svensk buffé med sommarmat.

Lullun, för mig känns det nästan som om de svenska traditionerna blir ännu mer viktiga nu då jag blivit utlandssvensk.

Fundersam Cecilia, tack så mycket. Jo jag tycker nog att vi fick till en riktigt bra svensk stämning på det hela.

Cecilia, kul att du gillar bloggen. Du får jättegärna länka hit.

Annika, tack. Ha det fortsatt toppen i Sverige.

Millan said...

Vilket mysigt midsommarfirande ni fick med resten av svenskganget dar!! Massvis av god mat och trevligt sallskap later det ocksa som! Jag saknar att vi inte alls firade det har aret men vi far val ta igen det nasta ar.

Anna, Fair and True said...

Åh vad gott det ser ut! Särskilt snittarna!

Det hör ju till att det ska vara lite risk för regn, eller helst då en riktig skur, på midsommar! ;)