Friday, June 27, 2008

Fredagstema - MatlagningSista fredagstemat för denna säsongen blir matlagning. Nu blir det ett litet uppehåll i fredagsteman men de återkommer igen efter sommaren. Som sista tema har Victoria i Florida valt – matlagning.

Matlagning är något som jag själv blivit väldigt interesserad av på sista tiden. Jag tycker att det är kul och rogivande. Jag älskar att kolla i olika kokböcker, tidningar eller kolla recept på nätet. Det finns otroligt mycket god mat. Tidigare var jag nog inte så interesserad av matlagning utan lät C laga det mesta av maten hemma. Numer hittar jag många nya recept som jag ofta är ivrig att komma hem och få prova på. Detta med hur kul man tycker att matlagning är går nog i perioder. Ibland har man perioder då det inte är så kul och man hamnar i samma spår och det blir så att man kör tio olika standardrätter vecka ut och vecka in. Sedan har man perioder då man är full av inspiration och tycker att det är kul. När jag flyttade hemifrån kunde jag knappt laga mat och jag var dessutom ganska lat och det blev därför många gånger inte så hälsosam mat utan mycket färdigrätter. Sedan träffade jag C och han var betydligt duktigare i köket än vad jag var. Jag har lärt mig mycket av honom. Numer skulle jag säga att jag faktiskt är ganska duktig på att laga mat.

Jag har alltid varit interesserad av mat och tycker att det är viktigt med både smaken och utseendet på mat. Min mamma är väldigt duktig på att laga mat och vi i våran familj har alltid fått bra och god mat. Middagarna hemma hos oss har alltid varit viktiga. Vi har samlats vid middagsbordet och njutit av maten och även suttit ned och haft den sociala biten både under vardagar och under helger. Här lagar vi 95% av våran mat. Vi har med oss matlåda till jobbet dagligen och går inte ut och äter så ofta. För det mesta blir det hemlagat vilket jag känner oftast blir både godast och nyttigast. Vi lägger en hel del av hushålls kassan på just bra råvaror. Jag försöker laga en hel del GI rätter.

Något jag blivit otroligt mycket bättre på sedan jag flyttade utomlands är bakning. Då jag saknat både svenska kanelbullar och gott matbröd har jag börjat baka bröd själv och numer bakar jag det allra mesta av vårt bröd som vi äter själv. Jag har insett att det där med brödbak inte alls är så svårt och krångligt som jag tidigare inbillat mig. Det enda jag ser till att hålla mig borta från är maränger. Jag har provat och misslyckats kapitalt med dessa (la ju ut bilder på mina misslyckade försök tidigare här på bloggen).

I Sverige hade vi ofta över vänner på middag och blev ofta inbjudna till vänner på middag. Det hände även att man lagade mat ihop. Att laga mat ihop med andra är något jag tycker är väldigt trevligt och mysigt. Ett glas vin, umgänge i köket och sedan god mat, kan det bli bättre? Har ni vägarna förbi oss kan ni vara säkra på att ni kommer att bli bjudna på både bra och god mat
.Det finns mycket gott man kan lägga på grillen. Houmus är något jag tycker är smaskens också.

13 comments:

Petra H said...

Roligt att läsa om era matvanor, vi har också alltid ätit gemensamt i min familj. Det är viktigt för mig att O och jag sitter ner tillsammans och äter middag varje kväll även om det innebär att jag äter senare (eftersom O ofta kommer hem sent).
Hummus är ju jättegott men det har jag aldrig testat att göra själv. Bakar gör jag inte så ofta och aldrig bröd men gärna matbullar (småfrallor), så egentligen borde jag kunna göra bröd också (det är väl bara en storleksskillnad!).
Kram och trevlig helg Desiree!
PS Jag kommer gärna och äter middag hos er ;-)

Fröken Anki said...

Trevligt att läsa ditt inlägg om matlagning. Det är alltid trevligt att läsa om dina/era matupplevelser för du skriver så målande och visar fina bilder. Kul att du börjat gilla bakning också. Det är avkoppling för mig att baka något.

Vi åter också alltid tillsammans. Det är ju den tiden på dagen som man har att umgås ordentligt! Och så har vi alltid haft det när jag växte upp också!

Trevlig helg!

Marianne said...

Visst är det så, det går upp och ner det där med hur inspirerad man är i köket. Vi sitter också alltid ner och äter tillsammans på kvällen, det tycker vi är jätteviktigt, att få en avrundning på dagen tillsammans. Önskar att Klas tyckte det var lite roligare att laga mat bara, han har inget intresse, så 100% faller på mina axlar. Och det är ju okej eftersom jag är hemma hela dagarna, men inspirationen blir en annan om man gör det tillsammans. Något som inspirerar jättemycket är bloggarna. När någon visar och berättar om något gott blir man verkligen sugen på att prova. Så Petras onsdagstema tycker jag är toppen. Tror det framför allt är hos dig, Desirée, och Petra som jag har hämtat mest inspiration. Nu ska jag snart skriva mitt eget fredagsinlägg, har inte hunnit än.

Ha en jätteskön helg!

Anne said...

Visst går det i perioder, som du skriver så är det perioder då man kör sina standardrätter dag ut och dag in utan större inspiration för nåt nytt. Jag tycker också det är kul med tidningar, böcker och att kika på recept. Ett sant nöje är det!
Dessvärre är jag inte alls duktig på att laga mat, men en gör så gott en kan ;)

Vi äter i princip aldrig gemensam middag i vardagarna, M kommer hem alltför sent för att det ska funka och då har jag redan ätit. Det är inget jag saknar eller tänker på, vi har alltid haft det så, även då vi bodde i Sverige.
Han verkar inte behöva två lagade måltider per dag heller, för ofta äter han bara gröt, mackor och nåt lätt på kvällen. Eller så värmer han om det finns kvar av det jag ätit.
Däremot satsar vi ganska mycket på helgerna, då lagar vi mat tillsammans (M är mycket bra på att laga mat) och inte helt sällan blir det flera 2-3 rätters måltid då. Eller så går vi ut och käkar på restaurang, det gör vi mycket oftare här än i Sverige.

Fru Kaos said...

Just nu har jag en fin fin tävling med GI-relaterade produkter.
Alla som är med och tävlar får ett paket Omgea 3 paket även om man inte vinner något av det andra.
Alla vinner alltså.
Kanske något för dig även om du bor utomlands?

http://annaskaos.blogspot.com/2008/06/tvling.html

/Fru Kaos

Desiree said...

Petra, jag tycker ocksa att det ar viktigt att sitta ner tillsammans och ata middag ihop. Vi ater ju frukost och lunch separat sa da ar det trevligt att ha en maltid ihop. Bakar du matbullar sa ar brod inga problem. Jag bakar en hel del filmjolksbrod dar man inte anvander jast och inte behover jasa och det ar himla smidigt och enkelt. Jag ar nojd da jag far brodet preci sa som jag vill ha det och med tuggmotstand. Det amerikanska skumgummibrodet ar jag inte mycket for. Ha en skon helg du ocksa.

Froken Anki, Tack sa mycket. Precis som du sa ar middagen den tiden man har tid till att umgas tillsammans och jag vaxte ocksa upp med detta sa det ar en sjalvklarhet for mig.

Marianne, jag kan forsta att det blir lite jobbigt for dig i langden att alltid vara ansvarig for maten. Ibland ar det jobbigare att komma pa vad man ska ata an att laga till det. Jag kan dock rekomendera bade Allt om mats hemsida samt Arla, Ica och Tasteline som har nya recept varje dag. Dar finner man ofta inspiration. Kul att du hittat en hel del inspiration till nya ratter hos mig och Petra.

Anne, Jag kan forsta att du inte vill vanta allt for sent om M kommer hem valdigt sent. Ni verkar ju dessutom ta vara pa helgerna for mat och umgange. Du ar nog battre pa att laga mat an vad du tror. Nar jag kikar pa din blogg brukar du haft goda recept och det verkar som du handlar bra och goda ravaror.

Fru Kaos, later interessant. Jag ska ga in och lasa mer om tavlingen.

Barbamorsan said...

Ännu ett fredagsinlägg i toppklass. Har precis anslutigt mig till sällskapet och var ute lite sent. blir verkligen sporrad till att prestera lite till :)

Saltistjejen said...

Å jag tycker det är jätteroligt att laga mat. inte alltid men ofta. Visst kan det precis som du säger vara så att jsut "vardagsmaten" kan bli lite lidande ibland pga av att inspiration och tid inte riktigt finns. Men jag gillar rent generellt att laga mat. Däremot inte så mycket att baka. Sedan vi flyttade hit ahr jag knappt bakat alls. i Sverige bakade jag en del när jag var tonåring och även när jag flyttat hemifrån och gick på universitetet. Men senare har jag itne bakat så mycket utan intresdset för matlagning har nog tagit över mer. Haha, tror det har att göra med min personlighet. Att baka kräver så mycket exakthet, men att laga mat kan man "göra på en höft". och jag är mycket av en "höfta-personlighet" tror jag. ;-) Att vara exakt får jag lite tillräckligt av på jobbet tror jag...

M och jag försöker nästan alltid äta gemensam middag. tycker också det känns viktigt för mig eftersom det är den stunden på dagen man liksom har tillsammans på ett "lugnt" vis. När man kan prata om dagen och annat. jag är också uppväxt med gemensamma middagar i familjen så kasnke sitter det kvar.
Nu däremot blir matlagningen rätt sporadisk. Såhär mycket hämtamat har vi nog inte ätit sedan vi renoverade lägenheten i Stockholm, hahaha!!!! tur att man bor i NYC nu med så otroligt mycket olika typ av hämtmat som itne är alltför dyr. Hade nog varit betydligt tristare i Stockholm... ;-)
Hoppas ni får en riktigt skön helg!
Och du, kasnke tar vi er på orden och kommer o hälsar på er så småningom. Med Ella. Och då kan vi ju laga mat tillsammans! Jag gillar nämligen det jättemycket och saknar det lite här där man mest träffas "ute".
Kram!

Desiree said...

Barbmorsan, välkommen till fredagstemat. Ja matlagning verkade ha varit ett mycket lyckat tema att välja.

Saltis, ja det är nog som du säger att bakning kräver att man är mer exakt och följer recept medans man med matlagning kan improvisera mer eller bara köra helt fritt utifrån de råvaror man har hemma. Men det finns så mycket gott bröd och goda efterrätter att jag inte kan hålla mig borta från bakningen. Det gör väl inget att ni kör en hel del hämtmat just nu då Ella precis kommit till världen. Man får ta en sak i taget. Just nu behöver ni koncentera er på Ella och sömn ni får säkert tid till att återuppta matlagningen så småningom. Ni har ju som sagt massor av goda resturanger att välja på i NY. Själv hade jag nog tröttnat rätt snabbt om jag hade kört hämtmat här. Hela familjen (du, Mats och lilla Ella) är självklart hjärtligt välkomna att komma hit och hälsa på oss. Det finns ju som sagt direkt flight och den tar bara ca 2 timmar. Skulle vara jättekul att träffas.

Lullun said...

Mmmm... Jag kommer också från en sådan "matfamilj" som du. Och ja, jag håller fast vid traditionerna. Har dessutom alltid älskat att lagat mat och att baka. Bakade alltid mitt egna bröd förr. Men med krävande jobb och familj har tyvär just brödbakandet och en del av extraenergin till matlagningen fått ge vika. Ja, ordentlig mat lagar jag nog ännu trots allt, men visst känner jag mer av de där perioderna som du skriver om nu. Ibland har man bara inte lust att krångla till det med något svårt. ;-)

Fritt ur hjärtat said...

Väldigt intressant att läsa om er vanor, att du bakar själv för att få gott bröd är ju klokt. Hos oss kan man ckså vara säker på att få både god och bra mat ihop med ett gott vin om man är gäst. Undrar om det finns bättre sätt att umgås;-)

Anna, Fair and True said...

Jag har en massa kokböcker som jag borde använda mer! Man borde helt enkelt gå igenom dem från start till slut! Man kan ju hoppa över vissa rätter såklart, om man inte gillar någon viss ingrediens eller det är svårt att hitta en viss råvara osv.

Peter och jag äter oftast tillsammans men vi sitter framför TV:n fast vi har ett jättefint bord i köket. Dumt. Vi äter ute en hel del också. Har väl tänkt lite så att nu har vi både råd och möjlighet - sedan om några år när vi förhoppningsvis har barn kommer situationen att vara en annan.

Jag är också uppvuxen med att äta tillsammans och det är en tradition jag hoppas föra vidare till mina barn. Sedan är det såklart att vissa dagar har någon ett möte eller fotbollsträning eller vad som helst, men så gott det går.

Desiree said...

Lullun, jag tror att vi alla går igenom de där olika perioderna då vi har mycket inspiration och då vi har mindre inspiration. När du får lite mer tid och Aaju är lite äldre så kommer nog lusten också tillbaka mer. Du har ju också ett väldigt krävande jobb. Man kan inte hinna med allt och vara perfekt.

Fritt ur hjärtat, nej jag har svårt att komma på något bättre sätt att umgås ;-)

Anna, ja det är toppen att använda kokböckerna som inspiration och sedan kunna ändra och modifiera som man vill lite.