Monday, June 23, 2008

Helg och midsommarfirande

Det blev ett mycket stillsamt midsommarfirande för mig och C i fredags. Hela dagen kändes konstig för man visste att det var midsommar i Sverige men det var vanlig jobbdag för oss. Det var svårt att känna den där midsommarstämningen men vi gjorde så gott vi kunde. På kvällen dukade vi upp fint på altanen och åt sill, potatis och knäckbröd. Det fick bli en liten nubbe också. Sill kan vi tack o lov köpa på IKEA och vi hade sett till att bunkra upp. Det fanns till och med några nya sorter som vi inte sett tidigare som vi passade på att handla och prova som citronsill och svartvinbärssill. I fredags provade vi citronsillen och den var riktigt god. Vi ska ju ha vårt större midsommarkalas nu till helgen istället på lördag och det ska verkligen bli jättekul då vi fått ihop ett helt svenskgäng härifrån Birmingham. Några har vi inte träffat förr utan det är vänner till nya vänner. I går stod jag hela eftermiddagen i köket och bakade olika pajer inför vårat kalas. Tänk att det alltid blir så rörigt i köket då man gör paj. Hur försiktig man än är blir det alltid massvis av mjöl på golvet. När jag gör paj brukar jag alltid göra flera samtidigt. Det blev en västerbottenspaj, en grönsakspaj, en köttfärs och auberginpaj och en kassler och champinionpaj. Sedan kommer vi naturligtvis att ha olika typer av sill, potatis, en stor grönsallad, Janssons, gravlax, röktlax, olika snittar och röror, massvis med jordgubbar och någon ska fixa en jordgubbstårta. Det kommer nog inte råda någon brist på mat.

C har även pysslat med att få ihop ett sånghäfte med svenska nubbevisor till kalaset på lördag. I fredags tog vi fram sånghäftet och tänkte att vi skulle öva lite när vi ändå tog oss en nubbe. Jag fick dock otrolig hemlängtan då jag började sjunga på Idas sommarvisa. Var faktiskt tvungen att sluta för jag började gråta och fick istället välja en annan sång. Jag undrar vad våra amerikanska grannar kommer att tänka och tycka om vårat kalas på lördag då vi alla sitter ute, äter sill, dricker sprit och sjunger sånger. Det borde bli en upplevelse för dem att se detta spektakel på hur svenskt midsommarfirande kan gå till. Det blir dock ingen midsommarstång och smågrodorna. Annars skulle vi nog verkligen bli klassade som tokstollar.12 comments:

Anne said...

Vilka goda pajer du lagat, de låter väldigt smaskiga allihop. Jag blev faktiskt sugen på paj, kanske man skulle dra ihop en idag... Har du testat använda de färdiga frysta pajskal som finns att köpa?
Jag noterade också nya sillsmaker på Ikea, köpte ingen men blev lite nyfiken på både citron och svartvinbärssillen. Kul höra du gillade citronsillen, det låter fräscht.
Vilket fint kalas ni planerar, det kommer nog bli väldigt trevligt. Är det ni som tagit initativet till allting också?
Du, jag förstår så väl att en tår eller kanske flera kom fram då ni skulle övningssjunga Idas sommarvisa. Speciellt en sån dag som midsommarafton. Ibland behövs det inte mycket för att man ska få en klump i halsen.

Petra H said...

Det låter som ni fick en riktigt mysig midsommar trots allt på tu man hand - även om jag förstår att det kändes konstigt att jobba, men det har jag gjort alla midsomrar som jag bott utomlands... Förutom då i år! Min syster blev så irriterad på mig när jag frågade om folk inte jobbar på midsommarafton - men man glömmer sånt (speciellt som jag aldrig riktigt jobbat i Sverige)!
Citronsill lät gott, det hade vi inte i Skåne, däremot hemmagjord (av min syster) flädersill som var god.
Ni kommer säkert få mat över efter midsommarfirandet till helgen, men det går ju att frysa in pajer - eller skicka med gästerna hem ;-) Vi har ätit de sista resterna idag!

JaCal said...

Åh, vad gott med pajer!! Nu blev jag såå sugen - älskar matpajer!

Du - det kunde varit jag som fått tårar i ögonen när jag sjöng visor - åh, vad jag tycker just en dag som Midsommar är svår att vara ifrån Sverige. I flera år var vi av olika skäl inte här - och till slut insåg jag är det någon gång jag verkligen vill vara i Sverige - så är det Midsommar. Blev så upprörd på alla som bara klagade på vädret - hallå - de fick ju fira "på riktigt". Nu är det andra året på raken vi är hemma - och jag är så glad. Jag hoppas hoppas att vi kan få till det så jag är nästa år igen. Det är så himla svårt att få till "känslan" - när det bara är vanlig fredag och ingen ingen ingen omkring en vet vilken "magisk" dag det är.

Stor kram och hoppas ni får det mysigt på lördag.

Desiree said...

Anne, ja paj känns både gott och sommrigt. Citronsillen var som sagt riktigt god och fräsch. Jag tror nog att svartvinbärssillen också kommer att vara god. Jag har inte provat de färdiga pajskalen. Jag har ett riktigt bra recept på en pajdeg som är smidig och lättarbetad ur en svensk kokbok som jag brukar använda. Den kräver dock att man har kesella. Så jag får alltid åka till Whole Foods när jag ska baka pajer. Ja det var faktiskt vi som drog igång initativet om en svensk midsommarfest här i Alabama och det verkar som om ideén går hem hos de övriga svenskarna här. Det ska bli jättekul som sagt.

Petra, flädersill lät ju supergott! Jag gillar fläder mycket. Flädersaft är sååå gott. Jag skulle nog gilla den där flädersillen mycket. Jag tror nog också att det kommer att bli mat över. Jag får skicka hem gästerna med lite som du föreslår för jag tror inte att vi får plats med allt annars.

Jacal, åh tack. Du förstår verkligen hur jag kände mig. Just midsommar är ju så otroligt svenskt och vackert på sitt sätt. Jag förstår att du väljer att fira i Sverige om det går. Detta var ju våran första midsommar utomlands så jag visste inte direkt hur jag skulle känna eller hur det skulle bli. Du slog huvudet på spiken då det gällde hur man känner sig. Jag verkar dessutom vara inne i en liten hemlängtans svacka just nu så jag är nog lite extra svag för det svenska just nu. Längtar så efter att få komma hem. Men nu är det bara drygt en månad kvar. Jag kommer att vara hemma till de svenska kräftorna iallfall. Men nästa år kanske man ska se till att vara hemma på själva midsommar vare sig det regnar eller inte ;-)

Sporty Spice said...

Åh, vilket mysigt midsommarfirnade det låter som ni hade. Och jag förstår dig - jag blir tårögd när jag hör introt till nya Sommartorpet där Allan Edvall sjunger. Jag firade ingen midsommar alls, satt på tåget från NYC och glömde faktiskt bort det helt.

Jag önskar att du bodde liiite närmare, dina pajer lät ju så goda. Och jag hade kunnat hjälpa dig att städa i köket. =)

Marianne said...

Oj så mycket gott ni får på lördag! Vilken pajparad! Jag kunde göra matpajer förr i tiden, men jag har tappat handlaget. Har gett upp den biten helt. Eller jag kanske ska prova igen? Vi får se. Önskar jag kunde kvista förbi på lördag!

En kommentar från en turk som var med på kräftskiva där vi sjöng nubbevisor hela tiden: "Vad trevligt det är, för ni sjunger hela tiden ni svenskar." Han trodde att vi sjöng så fort vi åt mat : )

Marie said...

vad härligt ni verkar ha haft, och hoppas ni får det bra med grannarna också! =) jag kommer ihåg första gången jag fick engelsmannen att dansa små grodorna, det var roligt! förstår om ni inte vill implementera den traditionen till amerikanarna! =)

Umepojk i Mason, Ohio said...

Låter jättekul. Sjung nu så högt att jag kan höra det i Ohio!

Annika said...

Ni får säkert jättekul i helgen som kommer. SJUNG UT!! Sjung mkt!! (och inte bara snapsvisor) SJUNG!!!
Och ha jättekul!
Tycker ditt och C's firande lät SKÖÖNT och mysigt.
Jag behöver inte personligen fira midsommar i utlandet, men gärna i sverige!!

Desiree said...

Sporty, tack :-) Jag inser att jag har massor med goa bloggvänner. Ja hi hi det fick bli rejäl städning i köket med både dammsugare och våttorkning efter pajbaket. Det är synd att USA är så stort och att vi bloggare bor så långt från varandra för det hade varit underbart att kunna träffas lite nu och då.

Marianne, ha ha vilken mysig kommentar från Turken som trodde att vi sjöng under varje måltid. Det är inte lätt att veta och det hade ju i för sig varit riktigt trevligt.

Marie, det måste varit en upplevelse för engelsmannen att få vara med och dansa smågrodorna kring midsommarstången. Jag tror att amrisarna kanske skulle ringa psykakuten om det såg det eller så skulle de bara tycka att vi är härligt crazy och kanske hänga på, vem vet?

Umepojk, oj då får jag verkligen ta i men jag ska göra mitt bästa. Du får lyssna noga noga på lördag och se om du kan höra en svag melodi av svenska nubbevisor i luften.

Annika, ja det ska bli jättekul på lördag och jag ska verkligen sjunga för det är kul även om jag är kass på att sjunga.

Anna, Fair and True said...

Bilden på den isade flaskan är så härlig! Ni måste ha precis tagit ut den ur frusen och ställt den i Alabama-värmen!

annebelle said...

Ahh, jag kan tänka mig att de skulle höja ett ögonbryn vid åsynen av lite melankoliska svenskar som hoppar runt och sjunger. :-D
Persikosäsong, det låter underbart. Jag har ju en persika och den är på gång men tyvärr får jag inte njuta av frukterna i år eftersom vi sålt vårt hus. Men en persika ska planteras på nya stället. Alldeles för få svenskar har upptäckt att man kan odla persikor här hemma med stor framgång.